Рішення
від 23.04.2024 по справі 683/638/24
СТАРОКОСТЯНТИНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 683/638/24

2/683/488/2024

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

23 квітня 2024 року м. Старокостянтинів

Старокостянтинівський районний суд Хмельницької області

в складі головуючого суддя Бондарчук Л.А.

з участю секретаря Поважнюк Т.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Старокостянтинові цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Миролюбненської сільської ради Хмельницького району Хмельницької області про визначення додаткового строку для прийняття спадщини,

в с т а н о в и в :

У лютому 2024 року ОСОБА_1 звернулася в суд з позовом до Миролюбненської сільської ради Хмельницького району Хмельницької області про визначення додаткового строку шість місяців для прийняття спадщини після смерті ОСОБА_2 .

В обґрунтування заявлених позовних вимог позивачка посилається на те, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер ОСОБА_2 . Вона є єдиною спадкоємицею майна померлого за заповітом однак протягом встановленого законом шестимісячного строку вона не подала заяву про прийняття спадщини згідност.1269ЦК України з поважних причин, оскільки багато років не проживала в с. Ілляшівка та практично не спілкувалася з померлим і про наявність заповіту їй зовсім не було відомо. У зв`язку з наведеними обставинами, пропущено строк подання заяви до нотаріуса про прийняття спадщини.

Представник позивачки адвокат Петецька О.П. подала до суду заяву про розгляд справи у її відсутності та представника, позовні вимоги визнали та просили позов задоволити.

Представник відповідача Миролюбненської сільської ради Хмельницького району Хмельницької області, подав до суду заяву про розгляд справи у відсутності представника та про визнання даного позову.

Оскільки сторони в судове засідання не з`явились, фіксування судового процесу за допомогою технічних засобів не здійснюється.

Дослідивши надані докази, суд вважає, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер ОСОБА_2 . На день своєї смерті ОСОБА_2 був зареєстрований та проживав зі співмешканкою ОСОБА_3 , яка є матір?ю ОСОБА_1 по АДРЕСА_1 . ОСОБА_2 за життя склав заповіт на ім`я ОСОБА_1 , посвідчений секретарем Ілляшівської сільської ради народних депутатів Старокостянтинівського району Хмельницької області Романюк Л.С. 30 жовтня 2015 року, згідно якого заповів ОСОБА_1 усе своє майно, а саме земельну ділянку площею 2,83 га, яка належала йому на підставі Державного акту на право приватної власності на землю серії РІ № 755146.

Відповідно дост.1216 ЦК Україниспадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця) до інших осіб (спадкоємців).

Згідност.1217 ЦК Україниспадкування здійснюється за заповітом або за законом.

У відповідності до ч.1ст.1268 ЦК Україниспадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її.

Відповідно до ч.1ст.1269 ЦК Україниспадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати нотаріусу або в сільських населених пунктах - уповноваженій на це посадовій особі відповідного органу місцевого самоврядування заяву про прийняття спадщини.

У відповідності до ч.1ст.1270 ЦК Українидля прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

Якщо спадкоємець протягом строку, встановленогостаттею 1270 цього Кодексу, не подав заяву про прийняття спадщини, він вважається таким, що не прийняв її. За письмовою згодою спадкоємців, які прийняли спадщину, спадкоємець, який пропустив строк для прийняття спадщини, може подати заяву про прийняття спадщини нотаріусу або в сільських населених пунктах - уповноваженій на це посадовій особі відповідного органу місцевого самоврядування за місцем відкриття спадщини. За позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини (ст. 1272 ЦК України).

Відповідно до роз`яснень, даних у п.24 постанови Пленум Верховного Суду України №7 від 30 травня 2008 року «Про судову практику у справах про спадкування», вирішуючи питання про визначення особі додаткового строку, суд досліджує поважність причини пропуску строку для прийняття спадщини. При цьому необхідно виходити з того, що поважними є причини, пов`язані з об`єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій.

З матеріалівсправи вбачається,що ОСОБА_1 є єдиноюспадкоємицею зазаповітом після смерті ОСОБА_2 . На час відкриття спадщини позивачка не була зареєстрована разом із померлим.

Судом встановлено, що визначений законом строк для прийняття спадщини ОСОБА_1 пропустила з поважних причин.

Зазначені обставини підтверджуються: свідоцтвом про смерть ОСОБА_2 , серії НОМЕР_1 , виданого відділом державної реєстрації актів цивільного стану у місті Одесі Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) від 26 серпня 2021 року; довідкою про склад сім?ї, виданою Ілляшівським старостинським округом Миролюбненської сільської ради Хмельницького району Хмельницької області, згідно якої ОСОБА_2 був зареєстрований та проживав із співмешканкою ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 за адресою: АДРЕСА_1 ; заповітом, який зареєстрований в реєстрі за № 9 від 30 жовтня 2015 року посвідченого секретарем Ілляшівської сільської ради народних депутатів Старокостянтинівського району хмельницької області; Державним актом на право власності на земельну ділянку серії РІ №755146, площею 2,83 га; Витягом з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про державну реєстрацію шлюбу щодо підтвердження дошлюбного прізвища № 00044159505 від 21 березня 2024 року, згідно якого відомо, що 20 вересня 1986 року був укладений шлюб між ОСОБА_4 та ОСОБА_5 , яка після шлюбу змінила прізвище з « ОСОБА_6 » на « ОСОБА_7 »; паспортними даними позивачки ОСОБА_1 ; повідомленням приватного нотаріуса Хмельницького районного нотаріального округу Хмельницької області Мельник Л.П. № 81/01-16 від 22 квітня 2024 року про те, що спадкова справа до майна померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 не заводилась.

Відповідно до ч.1 ст.81 ЦПК України кожна сторонаповинна довеститі обставини,на яківона посилаєтьсяяк напідставу своїхвимог абозаперечень,крім випадків,встановлених цимКодексом.

Згідно звимогами ч.1ст.206ЦПК Українипозивач можевідмовитися відпозову,а відповідач-визнати позовна будь-якійстадії провадженняу справі,зазначивши проце взаяві посуті справиабо вокремій письмовійзаяві.

Враховуючи, що між сторонами спір щодо поважності пропуску строку на прийняття спадщини відсутній, тому позов підлягає задоволенню й позивачу слід визначити додатковий строк - шість місяців з дня набрання рішенням суду законної сили для подання ним нотаріусу заяви про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_2 .

Оскільки відповідачем по справі є орган місцевого самоврядування, тому судові витрати слід віднести на рахунок позивача.

Керуючись ст.12, 13, 81, 206, 263-265 ЦПК України, ст. 1216-1217, 1222, 1268, 1269, 1270, 1272 ЦК України, суд

в и р і ш и в:

Позов ОСОБА_1 задоволити.

Визначити ОСОБА_1 додатковий строк шість місяців з дня набрання рішенням законної сили, для подання до нотаріуса заяви про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 в м. Одеса.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було проголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення. Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручене у день його проголошення або складання, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження на рішення суду якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Позивач: ОСОБА_1 , зареєстрована за адресою: АДРЕСА_2 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_2 .

Відповідач: Миролюбненська сільська рада Хмельницького району Хмельницької області, місцезнаходження: вул. Володимира Яневича, 18, с. Миролюбне, Хмельницький район, Хмельницької області, код ЄДРПОУ: 04405366.

Суддя

Дата ухвалення рішення23.04.2024
Оприлюднено26.04.2024
Номер документу118604035
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —683/638/24

Рішення від 23.04.2024

Цивільне

Старокостянтинівський районний суд Хмельницької області

Бондарчук Л. А.

Ухвала від 26.03.2024

Цивільне

Старокостянтинівський районний суд Хмельницької області

Бондарчук Л. А.

Ухвала від 06.03.2024

Цивільне

Старокостянтинівський районний суд Хмельницької області

Бондарчук Л. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні