Рішення
від 24.04.2024 по справі 587/772/24
СУМСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 587/772/24

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

24 квітня 2024 року Сумський районний суд Сумської області під головуванням судді Степаненка О.А., за участю секретаря судового засідання Бузової Т.І., представника заявника ОСОБА_1 розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Суми цивільну справу за за заявою ОСОБА_2 , заінтересовані особи: приватний нотаріус Сумського районного нотаріального округу Степаненко Тетяна, Нижньосироватська сільська рада Сумського району Сумської області про встановлення факту постійного сумісного проживання однією сім`єю з спадкодавцем понад п`ять років,

В С Т А Н О В И В:

Заявниця звернулась до суду з даною заявою мотивуючи її тим, що 21 червня 2002 року її батько ОСОБА_3 зареєстрував шлюб з ОСОБА_4 . З цього часу вони втрьох мешкали за адресою АДРЕСА_1 в бдинку, який на праві власності належав ОСОБА_3 .. ОСОБА_4 до реєстрації шлюбу з батьком проживала в належній їй на праві власності квартирі в АДРЕСА_2 . ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_3 помер. Спадкове майно після смерті її батька прийняла його дружина ОСОБА_4 , на користь якої вона відмовилась від прийгняття спадщини. Після смерті батька, вони і надалі проживали разом з ОСОБА_4 в АДРЕСА_1 , вели спільне господарство, купували продукти харчування, піклувалися одна про одну. ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_4 померла. Після її смерті відкрилася спадщина на все належне їй майно. Спадкоємців першої-третьої черги у померлої не має. Листом- роз`ясненням від 05.03.2024 року № 123/01-16 приватного нотаріуса Степаненко Т.І. їй було роз`яснено що спадкова справа після ОСОБА_4 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_3 , не заводилась, заповіт від її імені не складався. У разі її проживання зі спадкодавцем однією сім`єю не менше як п`ять років за однією адресою до часу відкриття спадщини, або була на утриманні у спадкодавця було рекомендовано звернутися до суду. Тому заявниця просила встановити факту її постійного сумісного проживання однією сім`єю з спадкодавцем ОСОБА_4 понад п`ять років.

В судовому засіданні представник заявниці заявлені вимоги підтримав повінстю.

Представник Н.Сироватської сільської ради Сумського району до суду не з`явився в письмовій заяві просив справу слухати без їх участі, проти заявлених вимог не заперечував.

Приватний нотаріус Степаненко Т.І. в судове засідання не з`явилась належним чином була повідомлена про час розгляду справи у суді.

Заслухавши пояснення представника заявника, свідків, дослідивши матеріали справи суд вважає, що заява підлягає повному задоволенню з наступних підстав.

У суді встановлено, що ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_8 та ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_4 зареєстували шлюб 21 червня 2002 року у Червоненському сільвиконкомі Сумського району Сумської області, актовий запис № 10 ( а.с.8).

Згідно свідоцтва про народження сірії НОМЕР_1 від 03.09.1985 року завниця ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_5 є донькою ОСОБА_3 ( а.с.9).

Відповідно до свідоцтва про смерть серії НОМЕР_2 від 18.11.2020 року ОСОБА_3 помер - ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_3 помер ( а.с.10).

Згідно заяви від 26.02.2021 року заявниця ОСОБА_2 відмовилась від прийняття спадщини за законом на користь спадкоємців за законом дружини померлого ОСОБА_4 ( а.с.11)

Відповідно до свідоцт про право на спадщину за законом спадкоємцем майна ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_6 є його дружина ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , рнокпп НОМЕР_3 ( а.с13-20).

Відповідно до свідоцтва про смерть серії НОМЕР_4 від 19.02.2024 року ОСОБА_4 померла - ІНФОРМАЦІЯ_2 ( а.с.12).

Згідно довідки виконкому Н.Сироватської сільської ради Сумського району № 95 від 01.03.2024 року на час смерті ОСОБА_4 була зареєстрована та проживала за адресою АДРЕСА_1 разом з ОСОБА_2 ( а.с.29).

Відповідно до довідки виконкому Н.Сироватської сільської ради Сумського району № 93 від 01.03.2024 року ОСОБА_2 зареєстрована за адресою АДРЕСА_2 , а фактично проживала за адресою АДРЕСА_1 і на даний час. ( а.с.31).

В судовому засіданні свідки ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , підтвердили, що з 2002 року, коли ОСОБА_3 одружився з ОСОБА_4 вони разом з донькою ОСОБА_3 ОСОБА_2 проживали в АДРЕСА_1 . Проживали однієї сім`єю, ОСОБА_4 відносилась до ОСОБА_2 як до доньки. Після смерті ОСОБА_3 , його друга дружина ОСОБА_4 і донька ОСОБА_2 і далі проживали разом однією сім`єю в АДРЕСА_1 , були пов`язані спільним побутом, піклувалися одна про одну.

За нормою статті 293 ЦПК України окреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Відповідно до ст. 3 Сімейного кодексу України сім`ю складають особи, які спільно проживають, пов`язані спільним побутом, мають взаємні права та обов`язки. Сім`я створюється на підставі шлюбу, кровного споріднення, усиновлення, а також на інших підставах, не заборонених законом і таких, що не суперечить моральним засадам суспільства.

Згідно зі ст.1264 ЦК України у четвергу чергу право на спадкування за законом мають особи, які проживали зі спадкодавцем однією сім`єю не менш як п`ять років до часу відкриття спадщини.

До спадкоємців четвертої черги належать не лише жінка (чоловік), які проживали однією сім`єю зі спадкодавцем без шлюбу, таке право можуть мати також інші особи, якщо вони спільно проживали зі спадкодавцем, були пов`язані спільним побутом, мали взаємні права та обов`язки, зокрема, вітчим, мачуха, пасинки, падчерки, інші особи, які взяли до себе дитину як члена сім`ї, тощо.

Пунктом 6 Рішення Конституційного Суду України від 03 червня 1999 року №5-рп/99 встановлено, що до членів сім`ї належать особи, що постійно мешкають разом та ведуть спільне господарство. Ними можуть бути не тільки близькі родичі, але й інші особи, які не перебувають у безпосередніх родинних зв`язках. Обов`язковою умовою для визнання їх членами сім`ї є факт спільного проживання, ведення спільного господарства, наявність спільних витрат, купівлі майна для спільного користування, участі у витратах на утримання житла, його ремонт і т.п.

Відповідно до п. 2 Постанови Пленуму Верховного Суду України «Про судову практику у справах про спадкування» № 7 від 30.05.2008 року, якщо викладення права на спадкування залежить від доведення певних фактів, особа може звернутися в суд із заявою про встановлення цих фактів, яка, у разі відсутності спору, розглядається за правилами окремого провадження. Зокрема, у такому порядку суди повинні розглядати заяви про встановлення родинних відносин із спадкодавцем, проживання з ним однією сім`єю.

Заявник обґрунтовує необхідність встановлення даного факту необхідністю оформлення спадкових прав.

Іншим шляхом встановити даний факт заявник не може, оскільки ОСОБА_4 померла.

Сукупність вказаних обставин надають достатньо підстав для висновку про те, що спадкодавець ОСОБА_4 та заявниця ОСОБА_2 проживали спільно однією сім`єю понад п`ять років, а тому заява є обґрунтованою та підлягає задоволенню.

Керуючись ст.263-265, 268, 294, 319 ЦПК України, суд,

В И Р І Ш И В:

Заяву ОСОБА_2 про встановлення факту постійного сумісного проживання однією сім`єю з спадкодавцем понад п`ять років задовольнити.

Встановити факт постійного сумісного проживання ОСОБА_2 однією сім`єю з спадкодавцем ОСОБА_4 не менше п`яти років до часу відкриття спадщини, а саме з 2002 року по день смерті ОСОБА_4 , тобто по ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана до Сумського апеляційного суду протягом 30 днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частину судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Суддя О.А.Степаненко

Дата ухвалення рішення24.04.2024
Оприлюднено29.04.2024
Номер документу118604996
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, з них: інших фактів, з них:.

Судовий реєстр по справі —587/772/24

Рішення від 24.04.2024

Цивільне

Сумський районний суд Сумської області

Степаненко О. А.

Рішення від 24.04.2024

Цивільне

Сумський районний суд Сумської області

Степаненко О. А.

Ухвала від 19.03.2024

Цивільне

Сумський районний суд Сумської області

Степаненко О. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні