Рішення
від 24.04.2024 по справі 936/361/24
ВОЛОВЕЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

справа № 936/361/24

Провадження № 2-о/936/61/2024

24.04.2024 смт. Воловець

Воловецький районний суд Закарпатської області у складі:

головуючого - судді Павлюк С.С.

при секретарі Хміль В.Я.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні у порядку окремого провадження в залі суду смт.Воловець заяву ОСОБА_1 в інтересах ОСОБА_2 , заінтересовані особи Нижньоворітська сільська рада Мукачівського району, ОСОБА_3 , про встановлення факту, що має юридичне значення, -

в с т а н о в и в:

до Воловецькогорайонного судуЗакарпатської областівпорядкуокремого провадженнянадійшлазаява ОСОБА_1 в інтересах ОСОБА_2 провстановленняфакту,щомаєюридичне значення,асаме те,щозаявникє єдиною особою, яка зайнята постійний стороннім догляд за своїм тестем ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , що його потребує.

Заява мотивована тим, що ОСОБА_2 проживає за адресою АДРЕСА_1 . Разом з ним проживає його тесть ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який є особою пенсійного віку, особою з інвалідністю ІІ групи загального захворювання, потребує стороннього догляду та допомоги. У зв`язку з віком, наявною інвалідністю та проблемами зі здоров`ям тесть має залежність від інших осіб і певну нездатність до самообслуговування, а тому заявник здійснює постійний догляд за ним. ОСОБА_3 має наявний інфаркт мозку, викликаний тромбозом мозкових артерій з правобічним помірним геміпарезом, гіпертензивну(гіпертонічну) хворобу з переважним ураженням серця без (застійної) серцеврї недостатності ГХ ІІІ ст., 3 ст., ризик дуже високий СН В, хронічну ішемічну хворобу серця неуточнену ІХС, кардіосклероз атеросклеротичний та постінфарктний (по даним ЕХО), геміплегію неуточнену,дізартрію і анартрію, інсулінозалежний цукровий діабет з неуточненими ускладненнями, в зв`язку з чим за станом здоров`я не може самостійно здійснювати свої права та виконувати обов`язки, внаслідок чого він втратив здатність самостійно обслуговувати себе, потребує постійного стороннього догляду, що підтверджується копіями документів доданими до матеріалів заяви. В зв`язку з наявністю захворювань та інвалідності тесть заявника має залежність від інших осіб і певну нездатність до самообслуговування, тому заявник проживає разом із ним, здійснює постійний сторонній догляд за ним. Догляд за тестем має можливість здійснювати лише зять ОСОБА_2 оскільки, дружина заявника в силу зайнятості по роботі не має можливості здійснювати догляд, інші особи які можуть такий догляд здійснювати відсутні. Враховуючи вищенаведене заявник є єдиною особою яка може такий догляд та допомогу надати, а саме: постійно проживає разом з тестем, постійно доглядає за ним, купує необхідні ліки, харчування, забезпечує всі необхідні потреби, сплачує за комунальні послуги, оскільки тесть є непрацездатною в силу наявності захворювання та інвалідності, не може самостійно забезпечити власні потреби нарівні з іншими громадянами. Окрім того ОСОБА_3 висловлює бажання щоб саме його зять здійснював догляд за ним. Встановлення даного юридичного факту дасть змогу заявнику в полегшений спосіб представляти інтереси тестя в різних органах та отримувати компенсацію за здійснення за ним догляду. Крім того встановлення цього факту необхідно заявнику для захисту і реалізації прав та інтересів, які передбачені чинним законодавством України.

Представник заявника ОСОБА_1 в судове засідання не з`явилася, подала до суду заяву про розгляд справи за її відсутності, подану до суду заяву підтримує, просить таку задовольнити.

Представник заінтересованої особи Нижньоворітської сільської ради Мукачівського району Закарпатській області в судове засідання також не з`явився, однак скерував до суду заяву, в якій просить справу розглянути у його відсутності.

Заінтересована особа ОСОБА_3 на розгляд справи також не з?явився.

У відповідності до вимог ч. 2ст. 247 ЦПК Українив разі якщо відповідно до положень цьогоКодексурозгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Суд вважає за можливе розглянути справу без участі учасників справи, на підставі наявних у справі доказів, без фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу.

Вивчивши зібрані по справі докази, з`ясувавши дійсні обставини справи, суд приходить до переконання про задоволення заявлених вимог з наступних підстав.

Згідно довідки до акта огляду медико-соціальною експертною комісією серії 12 ААГ №305381 та відповідно до пенсійного посвідчення серії НОМЕР_1 гр. ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 встановлено ІІ групу інвалідності.

Факт здійснення заявником ОСОБА_2 постійного догляду за своїм тестем ОСОБА_3 має для заявника юридичне значення, оскільки породжує виникнення певних прав та обов`язків.

Родинні відносини ззаявника ОСОБА_2 та ОСОБА_3 підтверджуються свідоцтвом про шлюб ОСОБА_2 та ОСОБА_4 серії НОМЕР_2 , свідоцтвом про народження ОСОБА_4 серії НОМЕР_3 від 16.03.1990 року.

Згідно п.5 ч.2 ст.293 та ч.2 ст.315 Цивільного процесуального кодексу України, суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, якщо згідно закону вони породжують юридичні наслідки.

Статтею 315 ЦПК України наведено перелік фактів, що мають юридичне значення, справи про встановлення яких розглядаються судом. Частиною 2 вказаної статті передбачено, що у судовому порядку можуть бути встановлені також інші факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

Згідно до ч.1 ст. 293 ЦПК України окреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Відповідно до Постанови Пленуму Верховного суду України за №5 від 31.03.1995 «Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення» роз`яснено, що суд вправі розглядати справи про встановлення факту, коли цей факт безпосередньо породжує юридичні наслідки. Тобто, від встановлення такого факту залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав громадян та встановлення факту не пов`язується з наступним вирішенням спору про право.

У вказаній Постанові зазначено вичерпний перелік заяв, які не можуть розглядатися судами, серед яких не вказано про факт здійснення догляду за особою, яка за висновком медичного закладу потребує постійного стороннього догляду.

При таких обставинах суд вважає, що встановлення факту здійснення догляду, не суперечить Закону і не порушує права, свободи та інтереси осіб та має для заявника юридичне значення, а тому підстав для відмови у задоволенні заяви про здійснення постійного догляду заявником за своїм тестем ОСОБА_3 , судом не встановлено.

Відповідно до ст.89 ЦПК України, суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів.

Згідно ст. 13 ЦПК України суд розглядає цивільні справи в межах заявлених вимог і на підставі представлених сторонами доказами.

Відповідно до приписів ст. 263 ЦПК України судове рішення повинно ґрунтуватися на засадах верховенства права, бути законним і обґрунтованим. Законним є рішення, ухвалене судом відповідно до норм матеріального права із дотриманням норм процесуального права. Судове рішення має відповідати завданню цивільного судочинства, визначеному цим Кодексом.

З врахуванням вищенаведеного, суд приходить до висновку, що заявник звернувся до суду із цією заявою підставно, така є належно обгрунтованою та обставини викладені в заяві підтверджені достовірними доказами, а тому вимоги викладені в заяві підлягають до задоволення в повному обсязі.

Керуючись ст.ст. 293, 294, 315, 319, 263-265, 268, 273 ЦПК України, суд,-

У Х В А Л И В:

Заяву ОСОБА_1 в інтересах ОСОБА_2 , заінтересовані особи Нижньоворітська сільська рада Мукачівського району, ОСОБА_3 , про встановлення факту, що має юридичне значення - задоволити.

Встановити факт, що має юридичне значення, а саме те, що ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , є єдиною особою, яка зайнята постійний стороннім догляд за своїм тестем ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , що його потребує.

Рішення може бути повністю або частково оскаржено в апеляційному порядку до Закарпатського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Суддя Павлюк С.С.

СудВоловецький районний суд Закарпатської області
Дата ухвалення рішення24.04.2024
Оприлюднено26.04.2024
Номер документу118605747
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, з них: інших фактів, з них:.

Судовий реєстр по справі —936/361/24

Рішення від 24.04.2024

Цивільне

Воловецький районний суд Закарпатської області

Павлюк С. С.

Ухвала від 09.04.2024

Цивільне

Воловецький районний суд Закарпатської області

Павлюк С. С.

Ухвала від 28.03.2024

Цивільне

Воловецький районний суд Закарпатської області

Павлюк С. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні