Рішення
від 09.04.2024 по справі 331/8289/23
ЖОВТНЕВИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЗАПОРІЖЖЯ

09.04.2024

Справа № 331/8289/23

Провадження № 2/331/761/2024

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

заочне

09 квітня 2024 року місто Запоріжжя

Жовтневий районний суд міста Запоріжжя у складі:

головуючого судді Яцун О.О.,

за участю секретаря судового засідання Крамаренко В.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «Керуюча компанія «Партнер Хаус» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості по оплаті послуг з управління багатоквартирним будинком,

В С Т А Н О В И В:

Представник Товариства з обмеженою відповідальністю «Керуюча компанія «Партнер Хаус» Даниленко Ю.А. звернувся до суду з позовною заявою до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості по оплаті послуг з управління багатоквартирним будинком на загальну суму у розмірі 7712 грн. 98 коп. за період з 01 лютого 2020 року по 30 листопада 2023 року та судові витрати у розмірі 2684 грн.

В обґрунтування позовних вимог позивач зазначив, що Товариство з обмеженою відповідальністю «Керуюча компанія «Партнер-Хаус» діє на підставі Статуту. Відповідно до Статуту TOB «КК «Партнер-Хаус» здійснює діяльність, пов`язану з управлінням нерухомим майном за винагороду, комплексним обслуговуванням об`єктів.

ОСОБА_1 зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 . Зазначена особа виступає споживачем житлової послуги - послуги з управління багатоквартирним будинком.

31.01.2020 року між співвласниками багатоквартирного будинку, розташованого за адресою: АДРЕСА_2 , та ТОВ «Місто для людей Запоріжжя» укладено договір №31/01/2020-04 про розірвання Договору про надання послуг з управління багатоквартирного будинку.

01.02.2020 року між TOB «КК «Партнер-Хаус» та уповноваженими загальними зборами співвласників на підписання договору особами, які діяли від імені всіх Співвласників багатоквартирного будинку по АДРЕСА_2 , укладено Договір №01/02/2020 про надання послуг з управління багатоквартирним будинком, згідно до п. 29 якого, якщо за один місяць до закінчення строку дії цього договору жодна із сторін не повідомить письмово іншій стороні про відмову від цього договору, він вважається продовженим на один рік. Кількість пролонгацій не обмежується. Таким чином на теперішній час договір є чинним.

Починаючи з 01 лютого 2020 року по 30 листопада 2023 року позивач надавав відповідачу послугу з управління багатоквартирним будинком. Протягом зазначеного періоду від відповідача не надходило скарг до позивача з приводу ненадання чи неналежного надання послуг позивачем. Отже, послуги згідно Договору надавались та надаються вчасно і в повному обсязі. Відповідач послуги отримала, однак, їх не сплатила.

Станом на дату звернення до суду по особовому рахунку № НОМЕР_1 сума боргу за надані послуги з управління багатоквартирним будинком складає 7712 грн. 98 коп.

З огляду на викладене, представник позивача просить стягнути з ОСОБА_1 заборгованість по оплаті послуг з управління багатоквартирним будинком в сумі 7712 грн. 98 коп. та судові витрати, які складають з судового збору в розмірі 2684,00 гривень.

Ухвалою Жовтневого районного суду міста Запоріжжя від 03 січня 2024 року відкрито провадження у справі за правилами спрощеного позовного провадження з повідомленням осіб та призначено судове засідання (а.с.35).

У судове засідання представник позивача у судове засідання не з`явився, про дату, час і місце проведення судового засідання був повідомлений судом своєчасно та належним чином. Проте, представник позивача в прохальній частині позовної заяви зазначив, що просить суд провести розгляд справи без його участі, не заперечує проти заочного розгляду справи (а.с.4).

Відповідач ОСОБА_1 у судове засідання повторно не з`явилась, про день, час та місце розгляду справи була повідомлена судом своєчасно, належним чином та у встановленому законом порядку, що підтверджується поштовими конвертами, які повернулись на адресу суду з відміткою «за закінченням терміну зберігання» (а.с.42, 47). Також належне сповіщення відповідача здійснено судом шляхом розміщення оголошення на офіційному веб-порталі судової влади про виклик відповідача до суду, відповідно до приписів ч. 11 ст. 128 ЦПК України (а.с.46). Проте, будь-яких документів на підтвердження поважності причин неявки відповідачем суду не надано, відзив на позов суду не направлено.

Суд вважає можливим, провести заочний розгляд справи на підставі матеріалів справи відповідно до ст. 280 ЦПК України, за відсутності відповідача.

Відповідно до ч.2 ст.247 ЦПК України, у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Розглянувши матеріали справи, оцінивши та дослідивши у сукупності докази у справі, суд приходить до наступних висновків.

Судом встановлено, що ТОВ «Керуюча компанія «Партнер Хаус» діє на підставі Статуту, відповідно якого здійснює діяльність, пов`язану з управлінням нерухомим майном за винагороду, комплексним обслуговуванням об`єктів.

31.01.2020 року між співвласниками багатоквартирного будинку, розташованого за адресою: АДРЕСА_2 та ТОВ «Місто для людей Запоріжжя» укладено договір №31/01/2020-04 про розірвання Договору про надання послуг з управління багатоквартирного будинку (а.с.7).

01.02.2020 року між TOB «КК «Партнер-Хаус» та уповноваженими загальними зборами співвласників на підписання договору особами, які діяли від імені всіх Співвласників багатоквартирного будинку по АДРЕСА_2 , укладено Договір №01/02/2020 про надання послуг з управління багатоквартирним будинком, який у відповідності до його п. 29, Якщо за один місяць до закінчення строку дії цього договору жодна із сторін не повідомить письмово іншій стороні про відмову від цього договору, він вважається продовженим на один рік. Кількість пролонгацій не обмежується. Таким чином на теперішній час договір є чинним (а.с.8-14).

Згідно зазначеного Договору позивач зобов`язується надавати Співвласникам послугу з управління багатоквартирним будинком, а Співвласники зобов`язуються оплачувати Управителю послугу з управління згідно з вимогами законодавства та умовами цього Договору.

Відповідно п.10 Договору для співвласників першого поверху ціна послуги з управління становить 4,55 грн. (в тому числі ПДВ, якщо Управитель є його платником) на місяць за 1 кв. метр загальної площі житлового або нежитлового приміщення у будинку, для співвласників вище першого поверху, ціна послуги з управління становить 5,67 грн. (в тому числі ПДВ, якщо Управитель є його платником) на місяць за 1 кв. метр загальної площі житлового або нежитлового приміщення у будинку.

Відповідач зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 , що підтверджується витягом з реєстру територіальної громади міста Запоріжжя щодо реєстрації місця проживання фізичної особи (а.с.34), на яку відкрито особовий рахунок № НОМЕР_2 , тобто є споживачем комунальної послуги управління багатоквартирним будинком за адресою: АДРЕСА_1 (а.с.5).

Починаючи з 01.02.2020 року по 30.11.2023 року позивач надавав відповідачу послугу з управління багатоквартирним будинком, протягом зазначеного періоду від відповідача не надходило скарг до позивача з приводу ненадання чи неналежного надання послуг, однак за послугу оплату не здійснювала.

Згідно розрахунку заборгованості по особовому рахунку № НОМЕР_1 за адресою: АДРЕСА_1 (загальна площа квартири 36,09 кв.м.) станом на 01.12.2023 року заборгованість за період з 01.02.2020 року по 30.11.2023 року складає в сумі 7712 грн. 98 коп. (а.с.5)

Відповідно до ч. 1 ст. 13 ЦПК України, суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

У відповідності до вимог ст. 76 ЦПК України, доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Згідно ст. 81, 83 ЦПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Сторони та інші учасники справи подають докази у справі безпосередньо до суду.

На підставі ст. 89 ЦПК України, суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів.

Управління багатоквартирним будинком управителем здійснюється на підставі договору про надання послуг з управління багатоквартирним будинком, що укладається згідно з типовим договором, вартість послуг з управління багатоквартирним будинком визначається за згодою сторін та зазначається у договорі з управителем (ст. 11 Закону України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку»).

Згідно зі ч. 1 ст. 1 ЗУ «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку» та ч. 1 ст. 1 ЗУ « Про житлово-комунальні послуги», управитель багатоквартирного будинку це фізична особа-підприємець або юридична особа - суб`єкт підприємницької діяльності, яка за договором із співвласниками забезпечує належне утримання та ремонт спільного майна багатоквартирного будинку і прибудинкової території та належні умови проживання і задоволення господарсько-побутових потреб. Співвласник багатоквартирного будинку (далі співвласник) є власник квартири або нежитлового приміщення у багатоквартирному будинку (ст. 1 ЗУ «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку»).

Індивідуальний споживач - це фізична або юридична особа, яка є власником (співвласником) нерухомого майна, або за згодою власника інша особа, яка користується об`єктом нерухомого майна і отримує житлово-комунальну послугу для власних потреб та з якою або від імені якої укладено відповідний договір про надання житлово-комунальної послуги (ч. 6 ст. 1 ЗУ «Про житлово-комунальні послуги»).

Відповідно до п. 5 ч. 2 ст. 7 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» індивідуальний споживач зобов`язаний оплачувати надані житлово-комунальні послуги за цінами/тарифами встановленими відповідно до законодавства, у строки, встановлені відповідними договорами.

Кожного місяця, відповідач повинна сплачувати за надані послуги з управління багатоквартирним будинком: з 01 лютого 2020 року - 204,63 грн. на місяць виходячи із загальної площі квартири.

Відповідно до ст. 322 Цивільного кодексу України (надалі ЦК України), Власник зобов`язаний утримувати майно, що йому належить, якщо інше не встановлено договором або законом, також, ст. 360 ЦК України, передбачається що, співвласник відповідно до своєї частки у праві спільної і часткової власності зобов`язаний брати участь у витратах на управління, утримання та збереження спільного майна, у сплаті податків, зборів (обов`язкових платежів), а також нести відповідальність перед третіми особами за зобов`язаннями, пов`язаними із спільним майном.

Згідно з ч. 2-4 ст. 12 Закону України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку», витрати на управління багатоквартирним будинком розподіляються між співвласниками пропорційно до їхніх часток співвласника, якщо рішенням зборів співвласників або законодавством не передбачено іншого порядку розподілу витрат. Невикористання власником належної йому квартири чи нежитлового приміщення або відмова від використання спільного майна не є підставою для ухилення від здійснення витрат на управління багатоквартирним будинком.

Згідно з ч. 2 ст. 8 Закону України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку», обсяг зобов`язань та відповідальності кожного співвласника за договором, який є обов`язковим для всіх співвласників, визначається пропорційно до його частки співвласника.

Частиною 3 ст. 9 Закону України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку» передбачено, що дієздатні особи, які проживають та/або зареєстровані у житлі споживача, користуються нарівні зі споживачем усіма житлово-комунальними послугами та несуть солідарну відповідальність за зобов`язаннями з оплати житлово-комунальних послуг.

Як встановлено судом та підтверджується матеріалами справи, у відповідача існує заборгованість перед позивачем за надані послуги з управління багатоквартирним будинком за адресою: АДРЕСА_1 , яка становить 7712 грн. 98 коп.

Доказів про погашення суми боргу, на спростування факту наявності заборгованості чи її розміру станом на час розгляду справи відповідач не надала. Заперечення з боку споживача на неналежну якість надання послуг відсутні.

Отже, вказана сума заборгованості у розмірі 7712 грн. 98 коп. підлягає стягненню з відповідача на користь позивача.

Відповідно до ст. 526 ЦК України, зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Стаття 530 ЦК України передбачає, якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

За викладених обставин, позовні вимоги позивача про стягнення боргу з відповідача у загальному розмірі 7712 грн. 98 коп., підлягають задоволенню.

Відповідно до статті 141 ЦПК України з відповідача на користь позивача підлягають стягненню судові витрати зі сплати судового збору, що документально підтверджені у розмірі 2684,00 грн.

На підставі вищевикладеного та керуючись ст.ст. 10-13, 76-81, 89, 141, 263-265, 268, 280-282 ЦПК України ЦПК України,

У Х В А Л И В:

Позовну заяву Товариства з обмеженою відповідальністю «Керуюча компанія «Партнер Хаус» (місцезнаходження: місто Запоріжжя, вулиця Адмірала Нахімова, будинок 6, офіс 14, код ЄДРПОУ 42907607, банківські реквізити: IBAN НОМЕР_3 у банку АТ КБ «Приватбанк», МФО 313399) до ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_4 ) про стягнення заборгованості по оплаті послуг з управління багатоквартирним будинком, задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь Товариства з обмеженою відповідальністю «Керуюча компанія «Партнер Хаус» заборгованість по оплаті послуг з управління багатоквартирним будинком за період з 01 лютого 2020 року по 30 листопада 2023 року у розмірі 7712 (сім тисяч сімсот дванадцять) грн. 98 коп.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь Товариства з обмеженою відповідальністю «Керуюча компанія «Партнер Хаус» витрати по сплаті судового збору за пред`явлення позову у загальній сумі 2684 (дві тисячі шістсот вісімдесят чотири) грн. 00 коп.

Заочне рішення може бути переглянуто Жовтневим районним судом міста Запоріжжя за письмовою заявою відповідача, поданою протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Учасник справи, якому заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду. Строк на подання заяви про перегляд заочного рішення може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Суддя О.О. Яцун

Дата ухвалення рішення09.04.2024
Оприлюднено26.04.2024
Номер документу118605843
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема договорів (крім категорій 301000000-303000000), з них надання послуг

Судовий реєстр по справі —331/8289/23

Рішення від 09.04.2024

Цивільне

Жовтневий районний суд м. Запоріжжя

Яцун О. О.

Ухвала від 03.01.2024

Цивільне

Жовтневий районний суд м. Запоріжжя

Яцун О. О.

Ухвала від 22.12.2023

Цивільне

Жовтневий районний суд м. Запоріжжя

Яцун О. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні