Вирок
від 25.04.2024 по справі 453/1277/23
СКОЛІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 453/1277/23

№ провадження 1-кп/453/65/24

ВИРОК

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

25 квітня 2024 року Сколівський районний суд Львівської області в складі:

головуючого судді ОСОБА_1 ;

при секретарі ОСОБА_2 ;

з участю прокурора ОСОБА_3 ;

обвинуваченого ОСОБА_4 ;

захисника-адвоката ОСОБА_5 ;

потерпілого ОСОБА_6

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в місті Сколе Львівської області кримінальне провадження про обвинувачення

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця та зареєстрованого у АДРЕСА_1 , до затримання проживаючого у АДРЕСА_2 , українця, громадянина України, із вищою освітою, не одруженого, не працюючого, відповідно до ст. 89 КК України вважається таким, що раніше не судимий,

у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст. 121 КК України, -

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_4 , 14 травня 2023 року, близько 18 години, перебуваючи в житловому будинку АДРЕСА_2 , будучи в стані алкогольного сп`яніння, під час конфлікту, який виник раптово на ґрунті виниклих неприязних відносин із ОСОБА_7 , розуміючи небезпечний характер своїх дій, передбачаючи їх наслідки та бажаючи їх настання, з метою завдання тілесних ушкоджень, наніс останньому кулаками обох рук почергово кілька ударів в ділянку голови, від чого останній впав. Після цього ОСОБА_7 було доставлено у відділення анестезіології та інтенсивної терапії КНП «Стрийської ЦРЛ» з діагнозом: закрита черепно-мозкова травма, забій головного мозку важкого ступеня, гостра субдоральна гематома справа, дислокаційний синдром, лівобічний геміпарес. В подальшому, а саме 31 травня 2023 року, о 07 годині 20 хвилин, ОСОБА_7 у вказаному медичному закладі від отриманих травм помер.

Згідно висновку експерта, смерть ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , настала від закритої черепно-мозкової травми у вигляді закритого перелому кісток спинки носа, двох синців в правій та лівій навколоочних ділянках, масивного, зливного крововиливу на внутрішній поверхні м`яких покровів голови в правій скоренево-тім`яній ділянці з переходом в праві лобну та потиличну ділянки, субдоральної гематоми в правій скоренево-тім`яній ділянці (клінічно) крововиливів під м`які мозкові оболонки та в речовину головного мозку, що на фоні тривалого каматозного стану призвела до розвитку енцефаломаляції та набряку головного мозку. Вказана закрито-черепно мозкова травма утворилась прижиттєво від дії тупого (тупих) предмету (предметів), або при контакті до такого (таких), могли виникнути 14 травня 2023 року внаслідок нанесення ударів кулаком в ділянки голови з послідуючим падінням на площину, мають ознаки: закрита черепно-мозкова травма-тяжкого тілесного ушкодження, яке знаходиться в прямому причинно-наслідковому зв`язку із настанням смерті.

Відтак,в результатівищевказаних умиснихдій ОСОБА_4 спричинив ОСОБА_7 тяжкі тілесні ушкодження, що спричинило смерть потерпілого.

У судовому засіданні обвинувачений ОСОБА_4 свою вину не визнав та дав пояснення про те, що він спільно проживає із ОСОБА_8 у АДРЕСА_2 . 14 травня 2023 року, приблизно о 10 годині, до них в гості прийшов ОСОБА_9 , де вони втрьох почали розпивати спиртні напої. Приблизно о 12-13 годині, точного часу не пам`ятає, до них прийшов ОСОБА_7 , який вже був у стані алкогольного сп`яніння, та попросив випити з ними горілки, на що вони погодились і вже вчотирьох почали розпивати алкоголь. Алкоголь розпивали у кімнаті на імпровізованому столі табуретках. Він і ОСОБА_10 сиділи на ліжку а ОСОБА_11 та ОСОБА_9 сиділи навпроти на табуретках. Через деякий час, точної години пригадати неможе, після того, як вони випили десь по 150 грам горілки, ОСОБА_11 почав кричати та роздівся по пояс. Після цього, ОСОБА_11 сів між ним та ОСОБА_12 і почав обнімати останню, що і стало причиною конфлікту. Після цього ОСОБА_11 сів назад на своє місце і продовжував нецензурно висловлюватись. Через деякий час, під час словесного конфлікту між ним та ОСОБА_7 , останній схопив табуретку, на якій сидів, і вдарив його в праве плече. Як наслідок, він встав і один раз своєю рукою вдарив ОСОБА_13 , від чого він впав на підлогу правою стороною ближче до шафи, яка стояла в кімнаті, і в нього пішла з носа кров. Після цього, ОСОБА_11 встав і знову сів на табуретку, щоб продовжити вживати алкоголь, на що отримав відмову. Після цього він провів ОСОБА_13 до виходу з кімнати і останній пішов. Він чув, що ОСОБА_11 у коридорі впав, після чого встав і знову впав вже зі сходів з будинку. Що відбувалось надалі, йому невідомо, бо на вулицю він не виходив. ОСОБА_14 йому повідомила, що ОСОБА_11 лежить на вулиці біля будинку непритомний і у ньо пішла з носа кров. Також вона сказала, що поклала подушку під голову ОСОБА_13 та накрила його одіялом. На вулицю він вийшов коли вже приїхали лікарі. Також вказав, що на слідчому експерименті він себе оговорив, а саме неправдиво сказав про те, що вдарив ОСОБА_13 не один раз, а декілька разів. Крім того вказав, що слідчий експеримент записували двічі. При першому експерименті він казав, що вдарив ОСОБА_15 один раз, однак слідчий сказав, що треба переписати, бо такого неможе бути. При другому записі він вже казав, що вдарив ОСОБА_15 декілька разів. Із скаргами на дії працівників поліції не звертався. Шкодує, що так сталось. Він не бажав заподіяти ОСОБА_16 тяжких ушкоджень, які б спричинили йому смерть. Просить перекваліфікувати його дії на ненавмисне вбивство та суворо не карати.

Потерпілий ОСОБА_6 у судовому засіданні вказав, що ОСОБА_11 є його братом і вони спільно проживали у АДРЕСА_2 . 14 травня 2023 року, ближче до вечора, точної години не пам`ятає, до нього зателефонував ОСОБА_17 та повідомив, що ОСОБА_11 побився із ОСОБА_18 і лежить побитий у подвір`ї ОСОБА_19 . Також повідомив, що викликав поліцію. Приблизно о 22 годині він прийшов до будинку ОСОБА_19 , де вже стояла швидка і у швидкій лежав ОСОБА_11 , який був побитий(було видно кров з носа та з роту) та він був непритомний. Йому повідомили, що ОСОБА_15 звозили до швидкої спочатку на санах а потім квадроциклом. Самої події він не бачив і у будинку Сільник Ніни не був. Також вказав, що його брат ОСОБА_11 приймав участь в АТО, був артилеристом(заряджав снаряди). ОСОБА_20 не міг одним ударом нанести таких ушкоджень, від яких ОСОБА_11 впав і отримав такі тілесні ушкодження, оскільки був високим і сильним. ОСОБА_21 мусив хтось допомагати наносити такі удари. Після того, як ОСОБА_11 помер, ні ОСОБА_20 , ні його рідні, ніякої допомоги на похорон не надавали. При призначенні покарання покладається на розсуд суду.

Крім невизнання своєї вини ОСОБА_4 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст. 121 КК України, його вина стверджується наступними доказами.

Показами свідка ОСОБА_22 , даними під час судового розгляду, згідно яких вона вказує, що вона спільно проживає із ОСОБА_18 у АДРЕСА_2 . 14 травня 2023 року, приблизно о 10 годині, до них в гості прийшов ОСОБА_9 , де вони втрьох почали розпивати спиртні напої. Приблизно о 12-13 годині, точного часу не пам`ятає, до них прийшов ОСОБА_7 , який вже був у стані алкогольного сп`яніння, та попросив випити з ними горілки, на що вини погодились і вже вчотирьох почали розпивати алкоголь. Алкоголь розпивали у кімнаті на імпровізованому столі табуретках. Вона і ОСОБА_20 сиділи на ліжку а ОСОБА_11 та ОСОБА_9 сиділи навпроти на табуретках. Через деякий час, точної години пригадати неможе, після того, як вони випили десь по 150 грам горілки, ОСОБА_11 почав кричати та роздівся по пояс. Після цього, ОСОБА_11 сів між нею та ОСОБА_18 і почав її обнімати, що і стало причиною конфлікту між ОСОБА_18 та ОСОБА_7 . Після цього ОСОБА_11 сів назад на своє місце і продовжував нецензурно висловлюватись. Через деякий час, під час словесного конфлікту між ОСОБА_18 та ОСОБА_7 , останній схопив табуретку, на якій сидів, і вдарив ОСОБА_23 в праве плече. Як наслідок, ОСОБА_24 встав і один раз своєю рукою вдарив ОСОБА_13 , від чого він впав на підлогу правою стороною ближче до шафи, яка стояла в кімнаті, і в нього пішла з носа кров. Після цього, ОСОБА_11 встав і знову сів на табуретку, щоб продовжити вживати алкоголь, на що отримав відмову. Після цього ОСОБА_24 провів ОСОБА_13 до виходу з кімнати і останні пішов. Вона чула, що ОСОБА_11 у коридорі впав, після чого встав і знову впав вже зі сходів з будинку, де вдарився головою об сходи. Після цього вона поклала подушку під голову останнього та накрила його одіялом. ОСОБА_15 лежав біля сходів із відкритими очима і не рухався. Після падіння зі сходів у нього почала йти кров з носа сильніше. Вважає, що ОСОБА_11 помер від того, що падав у коридорі та на сходах, де і отримав травму голови.

Крім того, у судовому засіданні, після оголошення та огляду відео на CD-R диску протоколу проведення слідчого експерименту із ОСОБА_8 від 15 травня 2023 року, остання вказала, що вказувала неправду, зокрема неправдиво вказала, що ОСОБА_20 декілька разів кулаками вдарив в обличчя ОСОБА_13 . Він вдарив останнього лише один раз в обличчя, від чого той впав. Такі пояснення надавала, бо працівники поліції чинили на неї тиск. Із скаргами на дії працівників поліції не зверталась(том 1 а.с.228-230);

Поясненнями свідка ОСОБА_25 , даними під час судового розгляду, згідно яких він вказує, що 14 травня 2023 року, приблизно о 10-11 годині, він прийшов до будинку Сільник Ніни, що у АДРЕСА_2 , де із нею спільно проживає ОСОБА_20 , де вони втрьох почали розпивати спиртні напої. Приблизно о 12-13 годині, точного часу не пам`ятає, до них прийшов ОСОБА_7 , який вже був у стані алкогольного сп`яніння, та попросив випити з ними горілки, на що вини погодились і вже вчотирьох почали розпивати алкоголь. Алкоголь розпивали у кімнаті на імпровізованому столі табуретках. ОСОБА_14 і ОСОБА_20 сиділи на ліжку а ОСОБА_11 та він сиділи навпроти на табуретках. Через деякий час, точної години пригадати неможе, після того, як вони випили десь по 150 грам горілки, ОСОБА_11 почав кричати та роздівся по пояс. Після цього, ОСОБА_11 сів між ОСОБА_8 та ОСОБА_18 і почав Ніну обнімати, що і стало причиною конфлікту між ОСОБА_18 та ОСОБА_7 . Після цього ОСОБА_11 сів назад на своє місце і продовжував нецензурно висловлюватись. Через деякий час, під час словесного конфлікту між ОСОБА_18 та ОСОБА_7 , останній схопив табуретку, на якій сидів, і вдарив ОСОБА_23 в праве плече. Як наслідок, ОСОБА_24 встав і один раз своєю рукою вдарив ОСОБА_13 , від чого він впав на підлогу правою стороною ближче до шафи, яка стояла в кімнаті, і в нього пішла з носа кров. Після цього, ОСОБА_11 встав і знову сів на табуретку, щоб продовжити вживати алкоголь, на що отримав відмову. Після цього ОСОБА_24 провів ОСОБА_13 до виходу з кімнати і останні пішов. Він чув, що ОСОБА_11 у коридорі впав, після чого встав і знову впав вже зі сходів з будинку. Після цього ОСОБА_14 поклала подушку під голову ОСОБА_15 та накрила його одіялом. ОСОБА_15 лежав біля сходів і не рухався. Після цього прийшов ОСОБА_17 та викликав поліцію і швидку.

Поясненнями свідка ОСОБА_26 , даними під час судового розгляду, згідно яких він вказує, що ОСОБА_20 є його сусідом, ОСОБА_11 є його двоюрідним братом а ОСОБА_9 є його рідним братом. 14 травня 2023 року, приблизно о 16-17 годині, до нього зателефонувала ОСОБА_14 , яка пропросила, щоб він допоміг їй загнати порося у стайню, оскільки її співмешканець ОСОБА_20 п`яний і неможе ходити. Коли він прийшов до ОСОБА_19 , яка живе у АДРЕСА_2 , то на подвір`ї, десь за 3-4 метри від сходинок будинку, побачив, що на землі лежить ОСОБА_11 , головою на подушці і накритий одіялом. Із носа та рота йшла кров і він не рухався. Після цього він зайшов до будинку, де побачив ОСОБА_27 та ОСОБА_25 , які були в стані сильного алкогольного сп`яніння(немогли ходити). Із побаченого він зрозумів, що ОСОБА_13 побив ОСОБА_20 та ОСОБА_9 . Після цього, приблизно о 18-19 годині, він зателефонував у поліцію. Через 15-20 хвилин приїхали працівники поліції, які викликакли швидку. Коли приїхала швидка, то він запряг коня в сани та повіз ОСОБА_13 до карети швидкої допомоги. По дорозі сани зломались. Потім лікарі викликали працівників ДСНС, які допомогли звезти ОСОБА_15 до швидкої. Що відбувалось перед тим, йому невідомо.

Поясненнями свідка ОСОБА_28 , даними під час судового розгляду, згідно яких він вказує, що працює фельдшером у Сколівській ЦРЛ. 14 травня 2023 року він та ОСОБА_29 перебували на чергуванні ШМД. Приблизно о 18-19 годині, точно згадати не може, надійшов виклик у АДРЕСА_2 . Приїхавши у село, вони зупинили карету швидкої десь за один кілометр до хати, оскільки ближче доїхати неможливо. Прийшовши до будинку він побачив, що на подвір`ї лежить мужчина, голова якого була на подушці і він був накритий одіялом. На подвір`ї була якась жінка та мужчина. Жінка повідомила, що лежачий на землі мужчина впав зі сходів і вдарився головою в сходи. Під час огляду лежачого на землі мужчини було виявлено, що голова у нього травмована і розбитий ніс. Він був непритомний і тяжко дихав. Він і ще якийсь мужчина, поклали потерпілого на сани, які були запряжені конем, і повезли його до карети швидкої. По дорозі сани зломались і вони викликали працівників ДСНС, які приїхали і транспортували потерпілого у карету швидкої допомоги. Як з моменту виявлення, так і до моменту доставки потерпілого у Сколівську ЦРЛ, останній до тями не приходив. Під час транспортування потерпілий головою не вдарявся.

Поясненнями свідка ОСОБА_29 , даними під час судового розгляду, згідно яких вона вказує, що працює фельдшером у Сколівській ЦРЛ. 14 травня 2023 року вона та ОСОБА_30 перебували на чергуванні ШМД. Приблизно о 18-19 годині, точно згадати не може, надійшов виклик у АДРЕСА_2 . Приїхавши у село, вони зупинили карету швидкої десь за один кілометр до хати, оскільки ближче доїхати неможливо. Прийшовши до будинку вона побачила, що на подвір`ї лежить мужчина, голова якого була на подушці і він був накритий одіялом. На подвір`ї була якась жінка та мужчина. Зовні жінка була у стані алкогольного сп`яніння. Жінка повідомила, що лежачий на землі мужчина впав зі сходів і вдарився головою в сходи. Під час огляду лежачого на землі мужчини було виявлено, що голова у нього травмована, розбитий ніс і були садна на животі. Він був непритомний і тяжко дихав. ОСОБА_30 і ще якийсь мужчина поклали потерпілого на сани, які були запряжені конем, і повезли його до карети швидкої. По дорозі сани зломались і вони викликали працівників ДСНС, які приїхали і транспортували потерпілого у карету швидкої допомоги. Як з моменту виявлення, так і до моменту доставки потерпілого у Сколівську ЦРЛ, останній до тями не приходив. Під час транспортування потерпілий головою не вдарявся.

Поясненнями свідка ОСОБА_31 , даними під час судового розгляду, згідно яких він вказує, що працює рятувальником ДСНС смт. Славськ. 14 травня 2023 року він та ОСОБА_32 перебували на чергуванні. Приблизно о 22 годині, точно згадати не може, надійшов виклик у АДРЕСА_2 . Приїхавши у село, вони зупинили свій автомобіль неподалік хати, оскільки ближче доїхати неможливо. Прийшовши до будинку він побачив, що на подвір`ї лежить мужчина, голова якого була на подушці і він був накритий одіялом. На лиці у нього була кров і він був непритомний. Він і його колега поклали потерпілого на щит, віднесли до свого автомобіля і підвезли до карети швидкої допомоги. Як з моменту виявлення, так і до моменту доставки потерпілого до карети швидкої, останній до тями не приходив. Під час транспортування потерпілий головою не вдарявся.

Поясненнями свідка ОСОБА_33 , даними під час судового розгляду, згідно яких він вказує, що працює рятувальником ДСНС смт. Славськ. 14 травня 2023 року він та ОСОБА_34 перебували на чергуванні. Приблизно о 22 годині, точно згадати не може, надійшов виклик у АДРЕСА_2 . Приїхавши у село, вони зупинили свій автомобіль неподалік хати, оскільки ближче доїхати неможливо. Прийшовши до будинку він побачив, що на подвір`ї лежить мужчина, голова якого була на подушці і він був накритий одіялом. На лиці у нього була кров і він був непритомний. Він і його колега поклали потерпілого на щит, віднесли до свого автомобіля і підвезли до карети швидкої допомоги. Як з моменту виявлення, так і до моменту доставки потерпілого до карети швидкої, останній до тями не приходив. Під час транспортування потерпілий головою не вдарявся.

Поясненнями свідка ОСОБА_35 , даними під час судового розгляду, згідно яких він пояснив, що був понятим 15 травня 2023 року під час проведення слідчого експерименту із обвинуваченим ОСОБА_18 . Слідчий проводив відеозйомку слідчого експерименту, під час якого ОСОБА_20 показував і розказував про обставини справи. Жодного тиску на ОСОБА_27 працівники поліції чи будь-хто не здійснювали. Відео знімали один раз і він підписався у протоколі.

Поясненнями свідка ОСОБА_36 , даними під час судового розгляду, згідно яких він пояснив, що був понятим 15 травня 2023 року під час проведення слідчого експерименту із обвинуваченим ОСОБА_18 . Слідчий проводив відеозйомку слідчого експерименту, під час якого ОСОБА_20 показував і розказував про обставини справи. Жодного тиску на ОСОБА_27 працівники поліції чи будь-хто не здійснювали. Відео знімали один раз і він підписався у протоколі.

Поясненнями експерта ОСОБА_37 , даними під час судоворо розгляду, згідно яких він вказав, що працює експертом 8 років і має 4-й квалафікаційний клас судового-медичного експерта. 31 травня 2023 року він проводив експертизу трупа ОСОБА_7 . В експертизі чітко вказано причину смерті. Окрім того, в експертизі вказано тілесні ушкодження, які були заподіяні потерпілому ОСОБА_16 . Додатково вказав, що померлому було нанесено не менше двох ударів в голову. Від ударів він поступово почав втрачати свідомість, оскільки пішов крововилив у мозок. Також у потерпілого був зломаний ніс.

Оглянутим та дослідженим під час судового розгляду протоколом огляду місця події від 15 травня 2023 року, який прододився о 05 годині 59 хвилин старшим слідчим СВ відділення поліції №3 Стрийського РУП ГУНП у Львівській області ОСОБА_38 , за участі спеціаліста-криміналіста відділення поліції №3 Стрийського РУП ГУНП у Львівській області ОСОБА_39 , о/у СКП відділення поліції №3 Стрийського РУП ГУНП у Львівській області ОСОБА_40 , власника житла ОСОБА_22 , понятих ОСОБА_41 та ОСОБА_42 , із доданими до нього фототаблицею та DVD-R диском із відеозаписом огляду, з яких вбачається місце вчинення кримінального правопорушення, розташування слідів РБК та інших речових доказів, які були вилучені під час огляду місця події(том 1 а.с.188-205).

Оглянутим та дослідженим під час судового розгляду протоколу проведення слідчого експерименту від 15 травня 2023 року, який проводився з 17 години 11 хвилин до 17 години 37 хвилин слідчим СВ відділення поліції №3 Стрийського РУП ГУНП у Львівській області ОСОБА_43 за участю свідка ОСОБА_22 , судово-медичного експерта ОСОБА_44 , статиста ОСОБА_26 у будинку АДРЕСА_2 , із проведенням безперервного відеозапису, із доданими до нього DVD-R диском, з яких вбачається місце вчинення правопорушення, обставини вчинення такого та механізм нанесення тілесних ушкоджень.(том 1 а.с.228-230).

Оглянутим та дослідженим під час судового розгляду протоколу проведення слідчого експерименту від 15 травня 2023 року, який проводився з 17 години 37 хвилин до 17 години 43 хвилин слідчим СВ відділення поліції №3 Стрийського РУП ГУНП у Львівській області ОСОБА_43 за участю свідка ОСОБА_25 , судово-медичного експерта ОСОБА_44 , статиста ОСОБА_26 у будинку АДРЕСА_2 , із проведенням безперервного відеозапису, із доданими до нього DVD-R диском, з яких вбачається місце вчинення правопорушення, обставини вчинення такого та механізм нанесення тілесних ушкоджень.(том 1 а.с.231-233).

Оглянутим та дослідженим під час судового розгляду протоколу проведення слідчого експерименту від 16 травня 2023 року, який проводився з 17 години 47 хвилин до 17 години 55 хвилин слідчим СВ відділення поліції №3 Стрийського РУП ГУНП у Львівській області ОСОБА_43 за участю підозрюваного ОСОБА_4 , спеціаліста о/у СКП відділення поліції №3 Стрийського РУП ГУНП у Львівській області ОСОБА_45 , статиста ОСОБА_26 у будинку АДРЕСА_2 , із проведенням безперервного відеозапису, із доданими до нього DVD-R диском, з яких вбачається місце вчинення правопорушення, обставини вчинення такого та механізм нанесення тілесних ушкоджень.(том 1 а.с.240-244).

Висновком експерта КЗ Львівської обласної ради «Львівське обласне бюро СМЕ» Надії Світличної №1138/2023-т від 26 травня 2023 року, який проведений на підставі постанови слідчого СВ відділення поліції №3 Стрийського РУП ГУНП у Львівській області ОСОБА_46 від 15 травня 2023 року, згідно якого вбачається, що при судово-токсикологічній експертизі речового доказу крові ОСОБА_4 , 1980 року народження, виявлено етиловий спирт в кількості 1,02%(проміле), не виявлено метилового, пропілового, бутилового і амілового спиртів(том 1 а.с.247).

Оглянутим під час судового засідання протоколом огляду трупа ОСОБА_7 від 31 травня 2023 року, який проводився слідчим СВ Стрийського РУП ГУНП у Львівській області ОСОБА_47 в присутності понятих ОСОБА_48 та ОСОБА_49 , судово-медичного експерта ОСОБА_50 та експерта криміналіста ОСОБА_51 , із проведенням фотозйомки та доданою до нього фототаблицею(том 2 а.с.1-12).

Висновком експерта КЗ Львівської обласної ради «Львівське обласне бюро СМЕ» ОСОБА_37 №52/2023 від 03 липня 2023 року, який проведений на підставі постанови слідчого СВ відділення поліції №3 Стрийського РУП ГУНП у Львівській області ОСОБА_43 від 31 травня 2023 року, згідно якого смерть ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , настала від закритої черепно-мозкової травми у вигляді закритого перелому кісток спинки носа, двох синців в правій та лівій навколоочних ділянках, масивного, зливного крововиливу на внутрішній поверхні м`яких покровів голови в правій скоренево-тім`яній ділянці з переходом в праві лобну та потиличну ділянки, субдоральної гематоми в правій скоренево-тім`яній ділянці (клінічно) крововиливів під м`які мозкові оболонки та в речовину головного мозку, що на фоні тривалого каматозного стану призвела до розвитку енцефаломаляції та набряку головного мозку. Вказана закрито-черепно мозкова травма утворилась прижиттєво від дії тупого (тупих) предмету (предметів), або при контакті до такого (таких), могли виникнути 14 травня 2023 року, внаслідок нанесення ударів кулаком в ділянки голови з послідуючим падінням на площину, мають ознаки: закрита черепно-мозкова травма тяжкого тілесного ушкодження, яке знаходиться в прямому причинно-наслідковому зв`язку із настанням смерті. (том 2 а.с.12-16).

Іншими доказами, оголошеними та дослідженими під час судового розгляду, а саме:

-Витягом з ЄРДР у к/п за №12023141300000111 від 15 травня 2023 року(том 1 а.с.173);

-Повідомленням, постановою про призначення групи прокурорів у к/п №12023141300000111 від 15 травня 2023 року, рапортами про вчинення кримінального правопорушення, що підтверджує подію вчинення кримінального правопорушення та повноваження прокурорів у даному кримінальному провадженні(том 1 а.с.174-179);

-Протоколом затримання ОСОБА_4 від 15 травня 2023 року, відповідно до якого обвинувачений був законно затриманий працівниками ВП №3 Стрийського РУП безпосередньо на місці вчинення злочину(том 1 а.с. 181-184);

-Висновоком експерта №20 від 15 травня 2023 року, згідно якого ОСОБА_4 було нанесено легкі тілесні ушкодження, та підтверджує конфлікт який відбувся між потерпілим та обвинуваченим 14 травня 2023 року(том 1 а.с.185-186);

-Заява ОСОБА_22 про добровільну згоду на огляд житла, що підтверджує законність його проведення(том 1 а.с. 187).

-Постановою про визнання речових доказів, відповідно до яких було вилучено зразки речовини бурого кольору які вилучені з ґрунту на подвір`ї біля житлового будинку, металевий молоток та дерев`яне руків`я до молотка, наволочку зі слідами РБК, змив плями РБК на марлевому тампоні з підлоги в коридорі з права біля порогу, змив плями РБК на марлевому тампоні з підлоги в коридорі та кімнаті біля порогу, змив плями РБК на марлевому тампоні з підлоги в кімнаті біля шафи, змив плями РБК на марлевому тампоні з підлоги в кімнаті біля столу, змив плями РБК на марлевому тампоні з підлоги по середині кімнати, ганчірку матерчату зі слідами РБК, два скляні стакани зі слідами РБК, дерев`яний табурет зі слідами РБК, пара чоловічих туфель чорного кольору(том 1 а.с.206-207);

-Протоколом огляду предметів, речових доказів від 15 травня 2023 року з додатками, відповідно до якого вказані предмети огляднуті слічим ВП №3 Стрийського РУП(том 1 а.с.208-211);

-Ухвалою слідчого судді Сколівського районного суду від 15 травня 2023 року(справа №453/791/23, провадження №1-кс/155/23) про накладення арешту на майно, яка підтверджує законність його вилучення та накладення арешту(том 1 а.с.212-215);

-Ухвалою слідчого судді Сколівського районного суду від 15 травня 2023 року про узаконення огляду місця події, який проводився 15 травня 2023 року(том 1 а.с.216-217);

-Ухвалою слідчого судді Сколівського районного суду від 16 травня 2023 року(справа №453/791/23, провадження №1-кс/158/23) про обрання запобіжного заходу підозрюваному ОСОБА_4 у виді цілодобового домашнього арешту, яка підтверджує обгрунтованість підозри ОСОБА_4 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 121 КК України(том 1 а.с.218-221);

-Протоколами отримання біологічних зразків у ОСОБА_4 від 15 травня 2023 року, що підтверджує законність отримання зразків у підозрюваного для проведення експертиз у даному кримінальному провадженні(том 1 а.с.222, 226);

-Постановою слідчого від 31 травня 2023 року про зміну кваліфікації кримінального правопорушення з ч.1 ст. 121 ККУ на ч.2 ст. 121 ККУ, що підтверджує законність зміни кваліфікації кримінального правопорушення(том 1 а.с.249);

Характеризуючими даними стосовно обвинуваченого ОСОБА_4 , згідно яких обвинувачений характеризується посередньо, на обліку в лікаря нарколога - психіатра не перебуває(том 2 а.с.33-40).

Суд, відповідно до вимог ст.ст. 85, 86 КПК України, вважає дані докази належними та допустимими.

З приводудоводів сторонизахисту провизнання доказівнедопустимими,зокрема протоколуогляду місцяподії від15травня 2023 року за участі ОСОБА_19 , оскільки, на думку сторони захисту, в додатку до протоколу ОМП слідчий не вказав на який саме носій інформації фіксувався огляд.

Щодо вищезазначеного протоколу, судом встановлено те, що вказана слідча дія проведена 15 травня 2024 року слідчим СВ відділення поліції №3 Стрийського РУП ГУНП у Львівській області ОСОБА_52 в присутності понятих, за участі старшого спеціаліста криміналіста ВП №3 Стрийського РУП ОСОБА_53 , за участі, згідно протоколу, власника домоволодіння ОСОБА_22 . Огляд проведено за допомогою безперервної відеофіксації на відеокамеру «Panasoniс» HC-V200 та фотографування на фотоапарат марки Nikon A100 із збереженням на цифровий носій, після чого скопійовано на CD диск, який є додатком до протоколу огляду місця події від 15 травня 2023 року та знаходиться при матеріалах кримінального провадження.

Доводи захисту щодо недотримання вимог ст.ст. 104-107 КПК України стосуються питання якості формування протоколів слідчих дій (питання якості їх змісту, зазначення/не зазначення певних даних), однак не містять у собі посилань на порушення фундаментальних прав і свобод особи.

Відповідно ці докази не можуть вважатися недопустимими на підставах описаних стороною захисту, оскільки не витікають з порушень ст. 87 КПК України та не враховують того, що в постанові від 15 лютого 2018 року в справі № 357/14462/14-к Верховний Суд указав, що не ґрунтується на вимогах кримінального процесуального закону ситуація, при якійпідставою для визнання доказів недопустимими виступає якість змісту документів. Більш того, в постанові від 11 квітня 2019 року в справі № 642/5974/13-к Верховний Суд зауважив, щовстановлення судом недопустимості доказів або порушень вимог процесуального закону під час збирання доказів не може повністю спростовувати фактів, які в них зафіксовано.

Таким чином, зважаючи на правові позиції Верховного Суду, доводи сторони захисту щодо допущених, на їх думку, порушень під час проведення огляду місця події від 15 травня 2023 року в частині відсутності запису у протоколі на який саме носій інформації фіксувався огляд, не є підставою для визнання доказів недопустимими, оскільки всі можливі сумніви щодо ходу та результатів вказаного огляду місця події були усунуті.

Більше того, стороною захисту не обґрунтовано, яким чином недотримання процедури проведення вказаної слідчої дії (формальні технічні та процесуальні порушення) потягнуло істотне порушення вимог кримінального процесуального закону, не зазначено наслідком порушення якого саме фундаментального права або свободи стало отримання цього доказу (протоколу огляду місця події від 15 травня 2023 року) та хто саме зазнав такого порушення.

З приводу доводів сторони захисту щодо перекваліфікації дій ОСОБА_4 із ч.2 ст. 121 КК України на ч.1 ст. 119 КК України, суд вважає, що підстав для перекваліфікації немає, оскільки ОСОБА_4 , під час конфлікту із ОСОБА_7 , який виник у зв`язку із ревнощами, умисно наносив удари потерпілому з метою заподіяти йому тілесні ушкодження щоб припинити дії ОСОБА_7 , спрямовані на подальше приставання до його співмешканки та повторному нанесенні йому тілесних ушкоджень. Дії ОСОБА_4 , в сукупності із дослідженими під час судового розгляду матеріалами справи та поясненнями свідків, не мали умислу на ненавмисне вбивство потерпілого.

Суд вважає, що дії ОСОБА_4 у спричиненні тяжких тілесних ушкоджень, що спричинило смерть потерпілого - вірно кваліфіковані за ч.2 ст. 121 КК України, оскільки він спричинив потерпілому ОСОБА_7 тяжкі тілесні ушкодження, що спричинило смерть останнього.

Обтяжуючою вину ОСОБА_4 у вчиненні кримінального правопорушення обставиною, передбаченою ст. 67 КК України, є вчинення кримінального правопорушення в стані алкогольного сп`яніння.

Пом`якшуючі вину ОСОБА_4 у вчиненні кримінального правопорушення обставини, передбачені ст. 66 КК України, відсутні.

При визначенні покарання ОСОБА_4 суд враховує суспільну небезпеку вчиненого кримінального правопорушення, особу обвинуваченого, який задовільно характеризується по місцю проживання та реєстрації, на обліку у лікаря нарколога та лікаря психіатра не перебуває, раніше не судимий, а також той факт, що він вину не визнає. Суд враховує і те, що обвинувачений ніде не працює.

З урахуванням наведених обставин, суд, у відповідності до вимог ст. 65 КК України, під час вирішення питання про призначення покарання обвинуваченому ОСОБА_4 , вважає за доцільне призначити його у межах, установлених санкцією ч.2 ст. 121 КК України у вигляді позбавлення волі на певний строк.

Вирішено питання щодо речових доказів.

Керуючись ст.ст. 368, 370, 374 КПК України, суд,

ухвалив:

ОСОБА_4 визнати винним у вчинені кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст. 121 КК України, та призначити йому покарання у вигляді позбавлення волі строком на 7(сім) років.

Запобіжний захід засудженому ОСОБА_4 , до вступу вироку в законну силу, залишити попередній тримання під вартою.

Строк відбування покарання ОСОБА_4 рахувати з часу фактичного затримання, тобто з 15 червня 2023 року. Зарахувати у строк відбування покарання тимчасове затримання, в порядку ст. 208 КПК України, з 15 травня 2023 року 03 години 55 хвилин по 16 травня 2023 року 14 годину 22 хвилин.

Арешт, накладений ухвалою слідчогого судді Сколівського районного суду Львівської області від 16 травня 2023 року(справа №453/791/23, провадження №1-кс/453/155/23), - скасувати.

Речові докази:

-зразки речовини бурого кольору (в подальшому РБК) з грунту на подвір`ї біля житлового будинку, які упаковано в паперовий конверт; наволочку зі слідами РБК, яку упаковано в паперовий конверт; змив плями РБК на марлевий тампон з підлоги в коридорі з права біля порогу, який упаковано в паперовий конверт; змив плями РБК на марлевий тампон з підлоги в коридорі та кімнаті біля порогу, який упаковано в паперовий конверт; змив плями РБК на марлевий тампон з підлоги в кімнаті біля шафи, який упаковано в паровий конверт; змив плями РБК на марлевий тампон з підлоги в кімнаті біля столу, який упаковано в паперовий конверт; змив плями РБК на марлевий тампон з підлоги по середині кімнати, який упаковано в паперовий конверт; ганчірку матерчату зі слідами РБК, яку упаковано в паперовий конверт; зрізи нігтьових пластин із обох пальців рук підозрюваного ОСОБА_4 , які упаковано в паперовий конверт; змиви обох рук ОСОБА_4 , які упаковано в паперовий конверт; штани синього кольору, які упаковані в спецпакет № НОМЕР_1 ; два скляні стакани зі слідами РБК, які упаковані в спец-пакет №PSP2167078; мешти чоловічі чорні, пара, які упаковані в спец-пакет №SUD3011261, які зберігаються в камері зберігання речових доказів відділення поліції №3 Стрийського РУП ГУНП у Львівській області знищити.

-металевий молоток та дерев`яне руків`я до молотка, які упаковані в паперовий конверт; дерев`яний табурет зі слідами РБК, який упаковано в спец-пакет, горловина якого затягнута стяжкою №А680555; які зберігаються в камері зберігання речових доказів відділення поліції №3 Стрийського РУП ГУНП у Львівській області повернути ОСОБА_22 .

Копію вироку вручити засудженому та прокурору негайно після його проголошення.

Вирок може бути оскаржений в апеляційному порядку до Львівського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги через Сколівський районний суд Львівської області протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Вирок набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги вирок, якщо його не скасовано, набирає законної сили після прийняття рішення судом апеляційної інстанції.

Суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення25.04.2024
Оприлюднено26.04.2024
Номер документу118606182
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —453/1277/23

Вирок від 25.04.2024

Кримінальне

Сколівський районний суд Львівської області

Ясінський Ю. Є.

Ухвала від 04.03.2024

Кримінальне

Сколівський районний суд Львівської області

Ясінський Ю. Є.

Ухвала від 10.01.2024

Кримінальне

Сколівський районний суд Львівської області

Ясінський Ю. Є.

Ухвала від 10.01.2024

Кримінальне

Сколівський районний суд Львівської області

Ясінський Ю. Є.

Ухвала від 22.11.2023

Кримінальне

Сколівський районний суд Львівської області

Ясінський Ю. Є.

Ухвала від 22.11.2023

Кримінальне

Сколівський районний суд Львівської області

Ясінський Ю. Є.

Ухвала від 04.10.2023

Кримінальне

Сколівський районний суд Львівської області

Ясінський Ю. Є.

Ухвала від 10.08.2023

Кримінальне

Сколівський районний суд Львівської області

Ясінський Ю. Є.

Ухвала від 02.08.2023

Кримінальне

Сколівський районний суд Львівської області

Ясінський Ю. Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні