Вирок
від 25.04.2024 по справі 685/349/24
ТЕОФІПОЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 685/349/24

Провадження № 1-кп/685/35/24

В И Р О К

іменем України

25 квітня 2024 року Теофіпольський районний суд Хмельницької області

в складі

головуючого судді ОСОБА_1 ,

за участі секретаря ОСОБА_2 ,

прокурора ОСОБА_3 ,

представника потерпілого ОСОБА_4 ,

обвинуваченого ОСОБА_5 та

його захисника ОСОБА_6 ,

розглянувши у підготовчому провадженні у відкритому судовому засіданні в смт Теофіполь кримінальне провадження, внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань 05 березня 2024 року за № 12024243200000102, про обвинувачення

ОСОБА_5 , який народився ІНФОРМАЦІЯ_1 в смт Теофіполь Хмельницької області, зареєстрований та фактично проживає там же по АДРЕСА_1 (в даний час Теофіпольська територіальна громада Хмельницького району Хмельницької області), громадянина України, з середньою спеціальною освітою, не працюючого, одруженого, має на утриманні двох неповнолітніх дітей, раніше не судимого,

у вчиненні злочину, передбаченого ч. 1 ст. 246 КК України,

В С Т А Н О В И В :

05 березня 2024 року, близько 11 год., ОСОБА_5 , перебуваючи в межах лісу, розташованого між смт Базалія та с. Малий Лазучин Теофіпольської територіальної громади Хмельницького району Хмельницької області, у виділі АДРЕСА_2 , не маючи спеціального дозволу на право проведення порубки дерев, посвідченого відповідним документом, що видається уповноваженими органами, у порушення вимог ст. 12 Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища», вимог ст.ст. 24, 69 Лісового кодексу України, Порядку використання лісових ресурсів, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 23 травня 2007 року № 76, не маючи лісорубного квитка, тим самим не маючи права здійснювати порубку дерев, умисно, з корисливих мотивів, усвідомлюючи суспільно небезпечний характер свого діяння, передбачаючи його суспільно небезпечні наслідки та бажаючи їх настання, за допомогою бензопили марки Zomax білого та синього кольорів, шляхом повного відокремлення стовбура від кореня, незаконно зрізав два сиро ростучих дерева породи «дуб» діаметром у корі біля шийки кореня 42 см Х 43 см та 44 см Х 46 см, заподіявши Комунальному підприємству "Теофіпольлісвод" Теофіпольської селищної ради матеріальну шкоду в сумі 34024,70 грн.

Своїми діями, які виразилися у незаконній порубці дерев у лісі, що заподіяли істотну шкоду, ОСОБА_5 вчинив злочин, передбачений ч. 1 ст. 246 КК України.

08 квітня 2024 року в смт Теофіполь між представницею потерпілого, адвокатом ОСОБА_4 , та обвинуваченим ОСОБА_7 , за участі з його сторони захисника ОСОБА_6 , була укладена угода про примирення, відповідно до якої обвинувачений повністю та беззаперечно визнає свою вину у вчиненні злочину, а представник потерпілого підтверджує факт примирення з обвинуваченим та його пробачення. Шкода відшкодована потерпілому.

Сторонами угоди визначено узгоджене покарання за вчинення злочину у виді штрафу в сумі 17000 грн.

В ході судового розгляду обвинувачений повністю визнав свою вину, розкаявся та просив затвердити угоду.

Захисник, представниця потерпілого та прокурор вважають за можливе затвердити угоду.

Заслухавши пояснення обвинуваченого, доводи прокурора, захисника та дослідивши матеріали справи суд дійшов переконання, що умови угоди не суперечать вимогам Кримінального та Кримінального Процесуального кодексів України, а тому вона підлягає затвердженню з призначенням обвинуваченому узгодженого покарання.

Дії обвинуваченого вірно кваліфіковані за ч. 1 ст. 246 КК України.

Відповідно до ст.ст. 468, 469 КПК України щодо нетяжких злочинів, яким є злочин, передбачений ч. 1 ст. 246 КК України, може бути укладена угода про примирення між обвинуваченим та потерпілим.

Обвинувачений погоджується на призначення йому узгодженого покарання. Йому роз`яснені судом та зрозумілі його права, передбачені п. 1 ч. 4 ст. 474 КПК України, наслідки укладення та затвердження угоди, визначені ч. 2 ст. 473 КПК України, характер обвинувачення, вид покарання, а також інші заходи, які будуть застосовані до нього в разі затвердження угоди судом.

Покарання, узгоджене сторонами угоди, враховує ступінь тяжкості вчиненого злочину, особу винного та обставини, що його пом`якшують і обтяжують.

Обставинами, що пом`якшують покарання, є щире каяття та активне сприяння розкриттю злочину.

Обставини, які обтяжують покарання, судом не встановлені.

Представниці потерпілого роз`яснені та зрозумілі наслідки затвердження угоди, передбачені п. 2 ч. 1 ст. 473 КПК України.

Суд переконався, що укладення сторонами угоди є добровільним, тобто не є наслідком застосування насильства, примусу, погроз або наслідком обіцянок чи дії будь-яких інших обставин, ніж ті, що передбачені в угоді.

Бензопила, якою обвинувачений здійснив зрізання дерев, є знаряддям вчинення злочину, тому, відповідно до ст.ст. 96-1 та 96-2 КК України, підлягає спеціальній конфіскації.

Деревина дуба підлягає переданню потерпілому, як його власність.

Керуючись ст.ст. 373, 374, 475 КПК України, суд

У Х В А Л И В :

Затвердити угоду про примирення між потерпілим та підозрюваним, укладену 08 квітня 2024 року між обвинуваченим ОСОБА_5 та представницею потерпілого ОСОБА_4 .

ОСОБА_5 визнати винним у вчиненні злочину, передбаченого ч. 1 ст. 246 КК України, та призначити йому покарання у виді штрафу в сумі 17000,00 грн. (Сімнадцять тисяч гривень 00 коп.), що становить одну тисячу неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Застосувати спеціальну конфіскацію та конфіскувати в дохід держави бензинову пилу марки «ZOMAX», синього та білого кольору з шиною «REVOLT».

Скасувати арешт, накладений на майно, яке визнане речовими доказами, згідно ухвали слідчого судді Волочиського районного суду Хмельницької області від 08 березня 2024 року по справі № 671/488/24.

Речові докази по справі:

- деревина у вигляді двох стовбурів дерева породи дуб - передати Комунальному підприємству "Теофіпольлісвод" Теофіпольської селищної ради;

Вирок набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги.

Вирок може бути оскаржений з підстав, визначених ч. 3 ст. 394 КПК України, до Хмельницького апеляційного суду через Теофіпольський районний суд Хмельницької області протягом 30 днів з дня його проголошення.

Копії вироку вручити сторонам негайно після його проголошення.

Суддя ОСОБА_1

СудТеофіпольський районний суд Хмельницької області
Дата ухвалення рішення25.04.2024
Оприлюднено26.04.2024
Номер документу118606436
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗлочини проти довкілля Незаконна порубка лісу

Судовий реєстр по справі —685/349/24

Вирок від 25.04.2024

Кримінальне

Теофіпольський районний суд Хмельницької області

Самойлович А. П.

Ухвала від 29.03.2024

Кримінальне

Теофіпольський районний суд Хмельницької області

Самойлович А. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні