Ухвала
від 19.04.2024 по справі 193/374/24
СОФІЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ 

ЄУН 193/374/24

Провадження 1-в/193/74/24

У Х В А Л А

іменем України

19 квітня 2024 року Софіївський районний суд Дніпропетровської області

у складі: головуючого судді ОСОБА_1 ,

за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 ,

за участю: прокурора ОСОБА_3 ,

представника виправної колонії ОСОБА_4 ,

засудженого ОСОБА_5 (в режимі відеоконференції),

розглянувши у відкритому судовому засіданні у залі суду в сел. Софіївка Криворізького району Дніпропетровської області подання адміністрації Державної установи "Софіївська виправна колонія (№45)" про застосування умовно-дострокового звільнення від відбування покарання відносно засудженого ОСОБА_5 ,

В С Т А Н О В И В:

З вказаного подання, яке надійшло до Софіївського районного суду Дніпропетровської області 05.03.2024, вбачається, що засуджений ОСОБА_5 відбуваючи призначене судом покарання у Державній установі «Софіївська виправна колонія (№ 45) (надалі Софіївська ВК №45) зарекомендував себе позитивно, до праці ставиться сумлінно, вимог режиму утримання не порушує, має заохочення від адміністрації Софіївської ВК № 45, стягнень не має. Посилаючись на те, що засуджений відбув 2/3 призначеного судом строку покарання, працездатний, своєю поведінкою довів своє виправлення, в поданні ставиться на вирішення питання про застосування щодо нього умовно-дострокового звільнення від відбування покарання.

Представник виправної колонії ОСОБА_4 в судовому засіданні подання підтримав та просив його задовольнити.

Засуджений ОСОБА_5 під час судового розгляду справи підтримав подане адміністрацією виправної колонії, просив звільнити його умовно-достроково.

Прокурор ОСОБА_3 у судовому засіданні не заперечував проти задоволення подання з огляду на позитивну характеристику засудженого, його ставлення до праці та наявність заохочень, отриманим ним під час відбування покарання.

Заслухавши пояснення учасників судового провадження, дослідивши матеріали подання та особову справу засудженого ОСОБА_5 , суд дійшов такого висновку.

Судом встановлено, що ОСОБА_5 засуджений за вироком Дніпровського районного суду м. Дніпродзержинська від 07.11.2019 за ч. 2 ст. 15, ч. 3 ст. 185 КК України до покарання у вигляді 4 років позбавлення волі. На підставі ст. 75, 76 КК України звільнений від відбування покарання з випробувальним терміном на 2 роки.

Після чого він був засуджений за вироком Дніпровського районного суду м. Дніпродзержинська від 15.09.2022 за ч. 2 ст.185, ч. 3 ст. 185, ч. 1 ст. 70, ч. 1 ст. 71 КК Українидо покарання у вигляді 4 роки і 1 місяць позбавлення волі.

Початок строку: 14.04.2021, кінець строку: 14.05.2025.

Станом на 04.01.2024 засуджений відбув, визначених п. 2 ч. 3ст. 81 КК України, 2/3 призначеного судом строку покарання (2 роки 8 місяців і 20 днів), невідбута частина якого складає 1 рік і 25 днів позбавлення волі.

За змістом положень ч. ч. 1, 2, п. 2 ч. 3 ст. 81 КК України, до осіб, що відбувають покарання у виді позбавлення волі, може бути застосоване умовно-дострокове звільнення від відбування покарання, якщо засуджений сумлінною поведінкою і ставленням до праці довів своє виправлення. Звільнення від відбування покарання з цих підстав може бути застосоване після фактичного відбуття засудженим не менше двох третин строку покарання, призначеного судом за умисний тяжкий злочин.

Згідно характеристики, затвердженої 22.02.2024 начальником Софіївської ВК-45, вбачається, що під час перебування ОСОБА_5 у ДУ «Дніпровська установа виконання покарань (№4)» з 15.04.2021 засуджений порушував вимоги режиму утримання в місцях попереднього ув`язнення, мав одне стягнення, яке погашене, заохочень не мав.

В подальшому з 02.02.2023 та до цього часу міру кримінального покарання став відбувати в Державній установі «Софіївська виправна колонія (№45)», де за час відбування покарання характеризується позитивно, має два заохочення, стягнень не мав.

У взаємовідносинах з іншими засудженими не конфліктний, з персоналом установи виконання покарань дотримується правомірних та ввічливих взаємовідносин. Спальне місце та при ліжкову тумбочку утримує у чистоті та порядку, має охайний зовнішній вигляд.

Працездатний, без оплати праці за власним бажанням з розумною ініціативою доглядає за хворими які перебувають в медичній частині установи. При виконанні дорученої роботи дбайливо ставиться до майна установи і предметів якими користується, здійснює за ними належний догляд, використовує їх тільки за призначенням. Роботи із самообслуговування та благоустрою установи виконує згідно графіка, виявляє належну соціально корисну активність.

Згідно характеристики вбачається, що засуджений активно приймає участь у програмах диференційованого-виховного впливу «Правова просвіта», «Підготовка до звільнення», заходи виховного характеру відвідує регулярно, реагує на них позитивно, подає позитивний приклад поведінки іншим засудженим відділення. Підтримує соціально-корисні зв`язки з матір`ю та співмешканкою, спілкується з ними у телефонному режимі, відносини носять позитивний характер та добре впливають на поведінку засудженого. Вину у скоєному злочині визнає повністю, шкодує про вчинений ним злочин.

Позитивна характеристика засудженого, наявність двох заохочень, отриманих ним у вигляді подяк за зразкову поведінку та ставлення до праці, відсутність стягнень за увесь час відбування покарання, сумлінне ставлення до праці та його бездоганна поведінка під час відбування покарання у виправній колонії, на переконання суду, вказують на досягнення мети покарання, цілеспрямоване та послідовне виправлення останнього.

Окрім іншого, досить вагомим та суттєвим для вирішення питання про умовно-дострокове звільнення є зокрема і психологічна характеристика засудженого, яка мається у матеріалах справи, згідно висновку якого засуджений ОСОБА_5 набрав 70 балів, із необхідних 65 балів, що є досить високим критерієм його психологічного та морального ставлення до вчиненого, тому з огляду на викладене засуджений може вважатися таким, що став на шлях виправлення.

Суд звертає увагу на тому, що раніше до засудженого не застосовувались заохочувальні заходу такі як умовно-дострокове звільнення.

На переконання суду, поведінка засудженого ОСОБА_5 під час відбування покарання у Софіївській ВК-45 у достатній мірі відповідає критеріям зразкової поведінки, а тому суд дійшов висновку, що згідно до положеньст. 81 КК України, маються підстави для застосування стосовно цього засудженого умовно-дострокового звільнення від відбування покарання, який справді своєю поведінкою і ставленням до праці довів своє виправлення.

Керуючись ст. 81 КК України, ч. 2 ст. 376, ст. 537, 539 КПК України, суд

У Х В А Л И В:

Подання адміністрації ДУ "Софіївськавиправна колонія(№45) , - задовольнити.

ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , засудженого завироком Дніпровського районного суду міста Дніпродзержинська Дніпропетровської області від 15 вересня 2022 року, умовно-достроково звільнити від відбування покарання у виді позбавлення волі, невідбута частина якого складає: 1 (один) рік і 25 (двадцять п`ять) днів.

Ухвала суду може бути оскаржена до Дніпровського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги через Софіївський районний суд Дніпропетровської області на протязі семи днів з дня її оголошення.

У зв`язку з неявкою усіх учасників судового провадження, фіксація оголошення повного тексту цієї ухвали 25 квітня 2024 року звукозаписувальними технічними пристроями не здійснювалася.

Суддя ОСОБА_1

СудСофіївський районний суд Дніпропетровської області 
Дата ухвалення рішення19.04.2024
Оприлюднено26.04.2024
Номер документу118607740
СудочинствоКримінальне
КатегоріяСправи в порядку виконання судових рішень у кримінальних провадженнях про умовно-дострокове звільнення від відбування покарання

Судовий реєстр по справі —193/374/24

Ухвала від 19.04.2024

Кримінальне

Софіївський районний суд Дніпропетровської області

Томинець О. В.

Ухвала від 19.04.2024

Кримінальне

Софіївський районний суд Дніпропетровської області

Томинець О. В.

Ухвала від 07.03.2024

Кримінальне

Софіївський районний суд Дніпропетровської області

Томинець О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні