Рішення
від 25.04.2024 по справі 292/351/24
ЧЕРВОНОАРМІЙСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ЧЕРВОНОАРМІЙСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 292/351/24

Провадження № 2/292/130/24

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

25 квітня 2024 року селище Пулини

Червоноармійського районного суду Житомирської області

головуюча суддя Гуц О.В. при секретарі судового засідання Ридановій Г.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні у селищі Пулини цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до територіальної громади в особі Пулинської селищноїради Житомирськогорайону Житомирськоїобласті про визначення додаткового строку для прийняття спадщини.

У С Т А Н О В И В :

У березні 2024 року позивач ОСОБА_1 звернувся до суду з даним позовом до Пулинської селищної ради Житомирського району Житомирської області, мотивуючи його тим, що після смерті батька ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , відкрилась спадщина, до складу якої входить квартира та земельна ділянка . Він є спадкоємцем першої черги за законом після смерті матері. Інших спадкоємців немає.

У березні 2024 року він вирішив оформити право власності на спадкове майно і звернувся до приватного нотаріуса Житомирського районного нотаріального округу Житомирської області із заявою про видачу свідоцтва про право на спадщину. Однак нотаріус відмовив в оформленні спадщини у зв"язку із пропуском встановленого законодавством шестимісячного строку для подання заяви про прийняття спадщини.

Встановлений законодавством шестимісячний строк для прийняття спадщини пропущений ним з поважних причин, оскільки після смерті батька він з 28.02.2022 по даний час перебував у ЗСУ на військовій службі та знаходився на території ведення активних бойових дій. Від прийняття спадщини він ніколи не відмовлявся, заяви про відмову від спадщини нотаріусу не подавав.

У зв`язку з цим просив суд визначити йому додатковий строк тривалістю шість місяців для подання до нотаріальної контори заяви про прийняття спадщини, що відкрилась після смерті його батька ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Ухвалою Червоноармійського районного суду Житомирської області від 25 березня 2024 року, провадження у зазначеній справі відкрито та призначено до підготовчого засідання на 09 год. 00 хв. 11 квітня 2024 року.

Згідно ухвали Червоноармійського районного суду Житомирської області від 11 квітня 2024 року, підготовче провадження у даній справі закрито та призначено до судового розгляду по суті на 12 год. 00 хв. 25 квітня 2024 року.

Позивач ОСОБА_1 у судове засідання не з"явився, подав до суду письмову заяву про розгляд справи без його участі. Позовні вимоги підтримує в повному обсязі та просить їх задовольнити.

Представник позивача ОСОБА_3 заявлений позивачем позов підтримала з викладених у ньому підстав та просила даний позов задовольнити. Подала до суду уточнюючу заяву щодо дати смерті спадкодавця ОСОБА_2 , так як сталася технічна помилка при написанні позовної заяви та просила вважати правильною дату його смерті ІНФОРМАЦІЯ_2 . Представник відповідача у судове засідання не з"явився, про місце та час розгляду справи повідомлений належним чином. Від сільського голови Пулинської селищної ради Житомирського району Житомирської області на адресу суду надійшла письмова заява, в якій він просить суд проводити розгляд справи без участі представника селищної ради. Позовні вимоги визнають. Згідно ч. 3ст. 211 ЦПК Україниучасник справи має право заявити клопотання про розгляд справи за його відсутності. Заслухавши пояснення представника позивача , дослідивши наявні матеріали справи, суд дійшов висновку про те, що позов підлягає до задоволення, з таких підстав.

Відповідно до ст. 55 Конституції України права і свободи людини і громадянина захищаються судом. Кожен має право будь-якими не забороненими законом засобами захищати свої права і свободи від порушень і протиправних посягань. За положеннями ст. 124 Конституції України юрисдикція судів поширюється на всі правовідносини, що виникають у державі. Частиною 1 ст. 4 ЦПК України визначено, що кожна особа має право в порядку, встановленому цим кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів. Відповідно дост. 11 ЦПК Українисуд розглядає цивільні справи не інакше як за зверненням фізичних чи юридичних осіб, поданим відповідно до цьогоКодексу, в межах заявлених ними вимог і на підставі доказів сторін та інших осіб, які беруть участь у справі. Відповідно до ст. 15 ЦК України кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання. Кожна особа має право на захист свого інтересу, який не суперечить загальним засадам цивільного законодавства. Згідно ст. 16 ЦК України кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу. Відповідно до ст. 13 ЦПК України суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках. Учасник справи розпоряджається своїми правами щодо предмета спору на власний розсуд.

Дані правовідносини регулюються ст. 1272 ЦК України.

Судом встановлено та вбачається з копії свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 , виданого 05.02.2022 Пулинським відділом державної реєстрації актів цивільного стану у Житомирському районі Житомирської області Центрально-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Хмельницький), що ОСОБА_2 помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , про що складено відповідний актовий запис № 32. Згідно копіїсвідоцтва проправо власностіна житло,виданого 29.07.1993Червоноармійським відділомприватизації майнакомунальної власності,квартира під АДРЕСА_1 належить на праві спільної сумісної власності позивачу ОСОБА_1 та ОСОБА_2 , ОСОБА_4 .

Як вбачається із свідоцтва про смерть серії НОМЕР_2 від 07.05.2001, виданого відділом реєстрації актів громадянського стану Червоноармійського району Житомирської області, про що в книзі реєстрації смертей зроблено відповідний актовий запис за № 27, ОСОБА_4 померла ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Згідно довідки №429 від 12.03.2024,виданої виконкомом Пулинської селищної ради, ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , був зареєстрований за місцем проживання та проживав за адресою: АДРЕСА_2 . На день смерті ОСОБА_2 , разом з ним за вказаною адресою ніхто не проживав та не був зареєстрований, та протягом шести місяців після його смерті.

Відповідно до свідоцтва про народження серії НОМЕР_3 від 03.04.1973, виданого В"юнківською с/радою Червоноармійського району Житомирської області, батьком позивача є- ОСОБА_2 .

Постановою приватного нотаріуса Житомирського районного нотаріального округу Житомирської області Кулініч Н.А. про відмову у вчиненні нотаріальної діївід 14.03.2024 №78/02-31, ОСОБА_1 відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом на земельну ділянку площею 0,1363 га за кадастровим номером 1825455100:06:001:0096, яка знаходиться за адресою: смт Пулини Житомирського району Житомирської області, після померлого ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_2 , у зв"язку з пропуском строку для прийняття спадщини. Згідно відповіді приватного нотаріуса Житомирського районного нотаріального округу Житомирської області Кулініч Н.А. №0-16 від 29.03.2024, щодо майна померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 , 14.03.2024 заведена спадкова справа №20/2024. Заява про видачу свідоцтва про право на спадщину подано ОСОБА_1 . Факт прийняття спадщини відсутній. Інші спадкоємці з будь-якими заявами не зверталися. В статті 1269ЦК України зазначається, що спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати до нотаріальної контори заяву про прийняття спадщини. У відповідності до ст. 1272ЦК України за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подачі ним заяви про прийняття спадщини.

Згідно п. 24 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 30 травня 2008 року "Про судову практику у справах про спадкування", суд досліджує поважність причини пропуску строку для прийняття спадщини. При цьому необхідно виходити з того, що поважними є причини, пов"язані з об"єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій. З вищенаведених підстав, суд дійшов висновку про те, що позивач пропустив строк подачі заяви про прийняття спадщини з причин перебування на службі в ЗСУ та знаходився на території ведення активних бойових дій, які суд визнає поважними і задовольняє позов.

Керуючись ст. ст. 2, 5, 12, 13, ч. 1 ст. 259, 263-265, 273,352, 354, 355 Цивільного процесуального кодексу України, ст.ст. 1269, 1270, ч. 3 ст. 1272 ЦК України, суд,-

У Х В А Л И В :

Позов ОСОБА_1 до територіальної громади в особі Пулинської селищноїради Житомирськогорайону Житомирськоїобласті про визначеннядодаткового строкудля прийняттяспадщини, задовольнити. Визнати поважними причини пропуску строку для прийняття спадщини ОСОБА_1 після смерті батька ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , актовий запис про смерть № 32.

Визначити ОСОБА_1 додатковий строк тривалістю шість місяців для подачі ним до нотаріальної контори заяви про прийняття спадщини після смерті батька ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , актовий запис про смерть № 32.

Рішення може бути оскаржено до Житомирського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом 30 днів з дня отримання копії цього рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя О. В. Гуц

Дата ухвалення рішення25.04.2024
Оприлюднено26.04.2024
Номер документу118608133
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування, з них за законом.

Судовий реєстр по справі —292/351/24

Рішення від 25.04.2024

Цивільне

Червоноармійський районний суд Житомирської області

Гуц О. В.

Ухвала від 11.04.2024

Цивільне

Червоноармійський районний суд Житомирської області

Гуц О. В.

Ухвала від 25.03.2024

Цивільне

Червоноармійський районний суд Житомирської області

Гуц О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні