Ухвала
від 25.04.2024 по справі 292/330/24
ЧЕРВОНОАРМІЙСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Червоноармійський районний суд Житомирської області

Справа № 292/330/24

Номер провадження 2/292/124/24

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

25 квітня 2024 року с-щі Пулини

Червоноармійського районного суду Житомирської області

головуючої судді Гуц О.В. при секретарі судового засідання Ридановій Г.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні у с-щі Пулини цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Курненської сільської ради Житомирського району Житомирської області про визнання права власності на земельну ділянку для ведення товарного сільськогосподарського виробництва в порядку спадкування за заповітом.

У С Т А Н О В И В :

Позивач ОСОБА_1 звернувся до суду з даним позовом до Курненської сільської ради, в якому проситьвизнати за ним, ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ідентифікаційний номер платника податків - НОМЕР_1 , в порядку спадкування за заповітом право власності на земельну ділянку площею 2,5199 га з кадастровими номерами: 1825482600:01:000:0225 (2,0883 га) та 1825482600:01:000:0226 (0,6308 га), цільове призначення - для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, розташованої на території Курненської сільської ради Житомирського району Житомирської області, після смерті ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 , актовий запис про смерть №103.

25.04.2024до судувід позивача надійшлаписьмова заява про повернення до стадії підготовчого провадження у даній справі, посилаючись на необхідність розгляду заяви про заміну неналежного відповідача в особі Курненська сільська рада Житомирського району Житомирської області належним відповідачем по справі, яким є - ОСОБА_3 , оскільки відповідно до відповіді нотаріуса до майна померлої ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_2 . Пулинською державною нотаріальною конторою заведено спадкову справу №21/2023. Садкоємці по справі є: ОСОБА_3 та ОСОБА_1 , які прийняли спадщину у встановлені законом строки.Просив данеклопотання розглядатибез йогоучасті табез участійого представника.

У судовезасідання позивач не з"явився, надав суду письмове клопотання, в якому просить розглядати справу без його участі та участі його представника.

Відповідач у судове засіданняне з"явився,відголови Курненської сільської ради Житомирського району Житомирської області на адресу суду надійшла письмова заява, в якій просить розглядати справу без участі їх представника, позовні вимоги визнають.

Згідно ч.3 ст.211 ЦПК України, учасник справи має право заявити клопотання про розгляд справи за його відсутності.

Відповідно до ч.2 ст.247 ЦПК України, у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Дослідивши вказану заяву сторони позивача матеріали справи, суд дійшов наступного висновку.

Із змісту ст.51 ЦПК України, вбачається, що якщо позов подано не до тієї особи, яка повинна відповідати за позовом, суд до закінчення підготовчого провадження, а у разі розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження - до початку першого судового засідання за клопотанням позивача замінює первісного відповідача належним відповідачем, не закриваючи провадження у справі. Після спливу строків, зазначених у частинах першій та другій цієї статті, суд може залучити до участі у справі співвідповідача або замінює первісного відповідача належним відповідачем виключно у разі, якщо позивач доведе, що не знав та не міг знати до подання позову у справі про підставу залучення такого співвідповідача чи заміну неналежного відповідача.

Ухвалою суду від 20.03.2024 відкрито загальне провадження у справі та призначено підготовче засідання на 14 год. 30 хв. 04 квітня 2024 року.

Згідно ухвали Червоноармійського районного суду Житомирської області від 04 квітня 2024 року, підготовче провадження у даній справі закрито та призначено до судового розгляду по суті на 08 год. 10 хв. 25 квітня 2024 року.

Приписами ЦПК не передбачено право подавати до суду заяви та процесуальні документи, замінювати первісного відповідача на належного відповідача після завершення підготовчого провадження, але і не містить такої заборони.

Стаття 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод (далі Конвенція) гарантує право на справедливий і публічний розгляд справи. Право на розгляд справи означає право особи звернутися до суду та право на те, що його справа буде розглянута та вирішена судом. При цьому, особі має бути забезпечена можливість реалізувати вказані права без будь-яких перепон чи ускладнень. Здатність особи безперешкодно отримати судовий захист є змістом поняття доступу до правосуддя. Перешкоди у доступі до правосуддя можуть виникати як через особливості внутрішнього процесуального законодавства, так і через передбачені матеріальним правом обмеження. Для ЄСПЛ природа перешкод у реалізації права на доступ до суду не має принципового значення.

Згідно відповіді Пулинської державної нотаріальної контори Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Київ) №195/01-16 від 04.04.2024, до майна померлої ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_2 . Пулинською державною нотаріальною конторою заведено спадкову справу №21/2023. Садкоємці по справі є: ОСОБА_3 та ОСОБА_1 , які прийняли спадщину у встановлені законом строки.

Відповідно до Постанови КЦС ВС від 28.12.2022 № 315/236/21 (61-782св22), у справах про визнання права власності у порядку спадкування належним відповідачем є спадкоємець (спадкоємці), який прийняв спадщину, а у випадку його відсутності, усунення від права на спадкування, неприйняття ним спадщини, а також відмови від її прийняття, належним відповідачем є відповідний орган місцевого самоврядування

З огляду на викладене, суд вважає за можливе клопотання позивача задовольнити- повернутись до стадії підготовчого засідання для виконання завдань підготовчого провадження, оскільки таке повернення зумовлене необхідністю встановити фактичні обставини справи, що мають значення для її вирішення та підтвердження належними доказами, з метою справедливого та неупередженого вирішення справи, а саме - заміни неналежного відповідача, належним.

Керуючись ст.ст. 51, 247 ЦПК України, суд,-

У Х В А Л И В:

Клопотання позивача задовольнити.

Повернутись до стадії підготовчого засідання у справі позовом ОСОБА_1 до Курненської сільської ради Житомирського району Житомирської області про визнання права власності на земельну ділянку для ведення товарного сільськогосподарського виробництва в порядку спадкування за заповітом.

Замінити неналежного відповідача по справі за позовом ОСОБА_1 до Курненської сільської ради Житомирського району Житомирської області про визнанняправа власностіна земельнуділянку дляведення товарногосільськогосподарського виробництвав порядкуспадкування зазаповітом вособі Курненськоїсільської радиЖитомирського районуЖитомирської області,належним відповідачемв особі ОСОБА_3 ,проживаючого заадресою: АДРЕСА_1 .

Проведення підготовчогозасідання по даній справі призначити у відкритому судовому засіданні на 08 год. 40 хв. 07 травня 2024 року, в залі № 1 Червоноармійського районного суду Житомирської області, за адресою: вул.Шевченка 116, смт.Пулини, Житомирської області.

Виклик учасників справи у підготовче засідання повторити.

Зобов`язати позивача не пізніше двох днів з дня вручення копії цієї ухвали направити відповідачу копію позовної заяви з додатками, а докази такого направлення надати суду до наступного підготовчого засідання.

Запропонувати відповідачу подати протягом п`ятнадцяти днів, з дня отримання копії позовної заяви, в суд відзив на позовну заяву і всі письмові та електронні докази (які можливо доставити в суд), висновки експертів і заяви свідків, що підтверджують заперечення проти позову.

Роз`яснити відповідачу, що копія відзиву та доданих до нього документів повинна бути надіслана (надана) іншим учасникам справи одночасно з надісланням (наданням) відзиву до суду, а суду одночасно із надісланням (наданням) відзиву надається підтвердження направлення відзиву та доданих до нього документів учасникам судового процесу.

Запропонувати позивачу протягом п`яти днів, з дня отримання відзиву на позовну заяву, подати відповідь на відзив.

Роз`яснити позивачу, що копія відповіді на відзив та доданих до нього документів повинна бути надіслана (надана) іншим учасникам справи одночасно з надісланням (наданням) відповіді на відзив до суду, а суду одночасно із надісланням (наданням) відповіді на відзив надається підтвердження направлення відповіді на відзив та доданих до неї документів учасникам справи.

Запропонувати відповідачу протягом п`яти днів, з дня отримання відповіді на відзив, подати свої заперечення.

Роз`яснити відповідачу, що копія заперечення та доданих до нього документів повинна бути надіслана (надана) іншим учасникам справи одночасно з надісланням (наданням) заперечення до суду, а суду одночасно із надісланням (наданням) заперечення надається підтвердження направлення заперечення та доданих до нього документів учасникам справи.

У разі ненадання учасником справи заяви по суті справи у встановлений судом або законом строк без поважних причин, суд вирішує справу за наявними матеріалами. А в разі ненадання підтвердження направлення документів іншому учаснику такі судом до уваги не беруться.

Роз`яснити відповідачу, що у зв`язку із заміною відповідача за клопотанням нового відповідача розгляд справи починається спочатку.

Учасники справи можуть отримати інформацію по справі на офіційному веб-порталі судової влади в Україні за адресою: https://cha.zt.court.gov.ua

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя О.В.Гуц

СудЧервоноармійський районний суд Житомирської області
Дата ухвалення рішення25.04.2024
Оприлюднено26.04.2024
Номер документу118608152
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування, з них за заповітом

Судовий реєстр по справі —292/330/24

Рішення від 16.05.2024

Цивільне

Червоноармійський районний суд Житомирської області

Гуц О. В.

Ухвала від 07.05.2024

Цивільне

Червоноармійський районний суд Житомирської області

Гуц О. В.

Ухвала від 25.04.2024

Цивільне

Червоноармійський районний суд Житомирської області

Гуц О. В.

Ухвала від 04.04.2024

Цивільне

Червоноармійський районний суд Житомирської області

Гуц О. В.

Ухвала від 20.03.2024

Цивільне

Червоноармійський районний суд Житомирської області

Гуц О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні