Рішення
від 25.04.2024 по справі 695/17/24
ЧОРНОБАЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 695/17/24

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

24 квітня 2024 року с-ще Чорнобай

Чорнобаївський районний суд Черкаської області у складі:

головуючого судді - Романової О.Г.,

за участі секретаря судового засідання Данілової О.С.,

відповідача ОСОБА_1 ,

представника відповідача ОСОБА_2 ОСОБА_3 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в порядку спрощеного позовного провадження з повідомленням (викликом) сторін у приміщенні Чорнобаївського районного суду Черкаської області цивільну справу за позовом Кредитної спілки «Кредит-СоюЗ» до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_4 , про стягнення боргу за договором кредиту, -

в с т а н о в и в:

До Чорнобаївського районного суду Черкаської області із Золотоніського міськрайонного суду Черкаської області за підсудністю, для розгляду надійшла позовна заява Кредитної спілки «Кредит-СоюЗ», адреса: вул. Гоголя, 250, м. Черкаси, код ЄДРПОУ 25204519 (далі позивач) до ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , адреса: АДРЕСА_1 , ідентифікаційний номер НОМЕР_1 (далі відповідач-1), ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , адреса: АДРЕСА_2 , ідентифікаційний номер НОМЕР_2 (далі відповідач-2), ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , адреса:

АДРЕСА_1 , ідентифікаційний номер НОМЕР_3 (далі відповідач-3) про стягнення боргу за договором кредиту.

В обгрунтування позовних вимог зазначалося, що 30 липня 2021 року між Кредитною спілкою «Кредит-СоюЗ» та ОСОБА_1 було укладено Договір кредиту № Чр-0256, відповідно до якого відповідач-1 отримав 50000,00 грн., які зобов`язувався повернути протягом 18 місяців, а також зобов`язувався сплатити проценти за користування грошима у строки відповідно до графіку, передбаченого в Додатку до Договору кредиту.

Позивач свої зобов`язання виконав у повному обсязі та надав ОСОБА_1 грошові кошти у розмір 50000,00 грн., проте відповідач-1 своїх зобов`язань за Договором кредиту не виконав, що призвело до порушення ст. 1054 ЦК України та умов Договору кредиту, у зв`язку з чим, та відповідно до п.п. 4.1, 4.3, 4.5, 6.3 Договору кредиту, останній заборгував позивачу:

- заборгованість по тілу кредиту у розмірі 37752,88 грн.;

- проценти у розмірі 2327,87 грн.

30 липня 2021 року за відповідача-1 згідно Договору поруки № Чр-0256 поручилися ОСОБА_2 (відповідач-2) та ОСОБА_4 (відповідач-3). Відповідно до Договору поруки та ст. 554 ЦК України поручителі несуть солідарну відповідальність разом із боржником, яким виступає відповідач-1.

У зв`язку з вищевикладеним та посилаючись на приписи законодавства, позивач звернувся до суду та просить стягнути солідарно з відповідачів на його користь заборгованість за Договором кредиту № Чр-0256 від 30 липня 2021 року у розмірі

40080,75 грн. та понесені судові витрати стягнути з відповідача-1.

Ухвалою Чорнобаївського районного суду Черкаської області від 08 лютого 2024 року відкрито провадження у справі та призначено справу до судового розгляду в порядку спрощеного позовного провадження з повідомленням (викликом) сторін.

Представник позивача у судове засідання не з`явився, направив до суду заяву, відповідно до якої розгляд справи просив проводити за його відсутності, позовні вимоги підтримує в повному обсязі, проти винесення заочного рішення не заперечує.

У судовому засіданні відповідач ОСОБА_1 позовні вимоги визнав у повному обсязі, не заперечував проти задоволення позовних вимог.

У судовому засіданні представник відповідача ОСОБА_2 ОСОБА_3 позовні вимоги визнала у повному обсязі.

У судове засідання відповідач ОСОБА_4 не з`явилася, направила до суду заяву про розгляд справи за її відсутності, проти задоволення позовних вимог заперечувала, вважала за необхідне кредитну заборгованість стягнути із відповідача-1, оскільки саме він отримав грошові кошти в кредит та розпоряджався ними.

Виходячи з приписів ч. 1 ст. 223 ЦПК України, неявка у судове засідання будь-якого учасника справи за умови, що його належним чином повідомлено про дату, час і місце цього засідання, не перешкоджає розгляду справи по суті.

Судом встановлені наступні обставини справи та визначені відповідно до них правовідносини.

Відповідно до заяви - анкети на отримання кредиту (кредитної лінії) від 30 липня

2021 року ОСОБА_1 звернувся до кредитного комітету КС «Кредит-СоюЗ» для надання йому кредиту, строком на 18 місяців в сумі 50000,00 грн, мета кредиту ремонт пошкодженого даху (а.с. 6).

30 липня 2021 року між Кредитною спілкою «Кредит-Союз» та ОСОБА_1 було укладено Договір кредиту № Чр-0256, згідно з яким сторони узгодили умови договору шляхом його підписання (а.с. 4).

Відповідно до змісту договору кредиту № Чр-0256 між сторонами укладено договір кредиту, за змістом якого відповідачу ОСОБА_1 було надано грошові кошти у кредит в сумі 50000,00 грн на умовах строковості, зворотності, платності та забезпеченості (п. 1.1 договору), орієнтовна реальна річна процентна ставка становить 31,9 %, орієнтована загальна вартість кредиту становить 61110,50 грн (в тому числі 50000,00 грн загальний розмір наданого кредиту та 11110,50 грн загальні витрати за кредитом) (п. 3.1. договору), зі сплатою 28 % річних від суми залишку кредиту (п. 3.2 договору), який відповідач ОСОБА_1 зобов`язавсь погасити протягом 18 місяців з моменту укладення (п. 2.1. договору).

Відповідно до видаткового касового ордеру від 30 липня 2021 року, ОСОБА_1 видано кредит з терміном погашення більше 12 місяців за договором № Чр-0256 від 30 липня 2021 року в сумі 50000,00 грн (а.с. 8).

Згідно з п. 4.3. договору кредиту погашення за договором відбувається у такій черговості: у першу чергу сплачуються прострочена до повернення сума кредиту та прострочені проценти за користування кредитом; у другу чергу сплачуються сума кредиту та проценти за користування кредитом; у третю чергу сплачуються неустойка та інші платежі, при їх наявності. При цьому, в межах першої черги погашаються спочатку проценти, потім основна сума кредиту, в межах другої черги погашаються спочатку проценти, потім основна сума кредиту, крім випадків, коли спілка зарахувала кошти першочергово на тіло кредиту.

Відповідно до особової картки позичальника заборгованість за кредитом (фактично отриманими коштами) відповідачем ОСОБА_1 не погашена (а.с. 9).

Відповідно до ч. 1, 3 ст. 509 ЦК України зобов`язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов`язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (у тому числі сплатити гроші), а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов`язку. Зобов`язання має ґрунтуватися на засадах добросовісності, розумності та справедливості.

За змістом ст.ст. 626, 628 ЦК України договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов`язків. Зміст договору становлять умови (пункти), визначені на розсуд сторін і погоджені ними, та умови, які є обов`язковими відповідно до актів цивільного законодавства.

Положеннями ч. 1 ст. 638 ЦК України встановлено, що істотними умовами договору є умови про предмет договору, умови, що визначені законом як істотні або є необхідними для договорів даного виду, а також усі ті умови, щодо яких за заявою хоча б однієї із сторін має бути досягнуто згоди.

Згідно ст. 526 ЦК України зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Відповідно до ч. 1 ст. 1054 ЦК України за кредитним договором банк або інша фінансова установа (кредитодавець) зобов`язується надати грошові кошти (кредит) позичальникові у розмірах та на умовах, встановлених договором, а позичальник зобов`язується повернути кредит та сплатити проценти.

Згідно ч. 2 ст. 1054 ЦК Українипередбачено, що до відносин за кредитним договором застосовуються положення параграфа 1 цієї глави, якщо інше не встановлено цим параграфом і не випливає із суті кредитного договору.

Положеннями ст. 1049 ЦК України передбачено, що позичальник зобов`язаний повернути позикодавцеві позику (грошові кошти у такій самій сумі або речі, визначені родовими ознаками, у такій самій кількості, такого самого роду та такої самої якості, що були передані йому позикодавцем) у строк та в порядку, що встановлені договором. Договір позики є укладеним з моменту передання грошей або інших речей, визначених родовими ознаками.

Кредитний договір укладається у письмовій формі. Кредитний договір, укладений з недодержанням письмової форми, є нікчемним (стаття 1055 ЦК України).

Судом встановлено, що позивач свої зобов`язання перед позичальником ОСОБА_1 виконав належним чином, надав кредит по договору, що підтверджується видатковим касовим ордером.

Відповідно до видаткового касового ордеру та особової картки вбачається, що позичальник ОСОБА_1 отримав кредитні кошти.

При цьому, відповідно до особової картки позичальника до договору кредиту

№ Чр-0256 від 30 липня 2021 року заборгованість за кредитом відповідачем ОСОБА_1 не погашена.

Враховуючи, що фактично отримані та використані позичальником ОСОБА_1 кошти в добровільному порядку кредитній спілці не повернуті кредитор має право вимагати його виконання в будь-який час, що свідчить про порушення його прав, а відтак, позивач вправі вимагати захисту своїх прав через суд - шляхом зобов`язання виконати боржниками обов`язку з повернення отриманої суми кредитних коштів.

Таким чином, суд приходить до висновку про наявність правових підстав для стягнення в судовому порядку суми непогашеного тіла кредиту в розмірі 37752,88 грн.

Згідно з п. 2.1 Договору кредиту строк його дії становить 18 місяців з моменту укладення.

Згідно п. 3.2 Договору кредиту процентна ставка за кредитом становить 28 процентів річних від суми залишку кредиту.

Згідно п. 6.3 Договору кредиту, позичальник який прострочив виконання грошового зобов`язання, на вимогу Спілки зобов`язаний сплатити 65 % річних від простроченої суми за весь час прострочення згідно з ч. 2 ст. 625 ЦК України, але в межах суми, не забороненої законами України.

Згідно з ч. 1ст. 1048 ЦК Українипозикодавець має право на одержання від позичальника процентів від суми позики, якщо інше не встановлено договором або законом. Розмір і порядок одержання процентів встановлюються договором. Якщо договором не встановлений розмір процентів, їх розмір визначається на рівні облікової ставки Національного банку України.

Статтею 625 Цивільного кодексу Українивстановлено відповідальність за порушення грошового зобов`язання. Так, ч. 1 цієї статті визначено, що боржник не звільняється від відповідальності за неможливість виконання ним грошового зобов`язання. У ч. 2 зазначено, що боржник, який прострочив виконання грошового зобов`язання, на вимогу кредитора зобов`язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Приписист. 625 ЦКпро розмір процентів, що підлягають стягненню за порушення грошового зобов`язання, є диспозитивними та застосовуються, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Отже, сторонами під час підписання договору узгоджено сплату компенсаційних виплат, передбачених ч. 2ст. 625 ЦК Україниу розмірі 65 %.

Відповідно до розрахунку заборгованості, яка надана позивачем та не спростована відповідачами, відповідач-1 заборгував позивачу:

- заборгованість по тілу кредиту у розмірі 37752,88 грн.;

- проценти у розмірі 2327,87 грн.

Частинами першою, другоюстатті 633 ЦК Українивизначено, що публічним є договір, в якому одна сторона - підприємець взяла на себе обов`язок здійснювати продаж товарів, виконання робіт або надання послуг кожному, хто до неї звернеться (роздрібна торгівля, перевезення транспортом загального користування, послуги зв`язку, медичне, готельне, банківське обслуговування тощо). Умови публічного договору встановлюються однаковими для всіх споживачів, крім тих, кому за законом надані відповідні пільги.

За змістом ч. 1ст. 634 ЦК Українидоговором приєднання є договір, умови якого встановлені однією із сторін у формулярах або інших стандартних формах, який може бути укладений лише шляхом приєднання другої сторони до запропонованого договору в цілому. Друга сторона не може запропонувати свої умови договору.

Тому з огляду на зміст статей633,634 ЦК Україниможна вважати, що другий контрагент (споживач послуг банку) лише приєднується до тих умов, з якими він ознайомлений.

Порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання), що визначеност. 610 ЦК України. Відповідно до положеньст. 611 ЦК України, у разі порушення зобов`язання настають правові наслідки встановлені договором або законом.

Відповідно до положень ч. 1ст. 76 ЦПК Українидоказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обгрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Достовірними є докази, на підставі яких можна встановити дійсні обставини справи (статті 79 ЦПК України).

Статтею 80 ЦПК Українивизначено, що достатніми є докази, які у своїй сукупності дають змогу дійти висновку про наявність або відсутність обставин справи, які входять до предмета доказування. Питання про достатність доказів для встановлення обставин, що мають значення для справи, суд вирішує відповідно до свого внутрішнього переконання.

Згідно з частиною першоюстатті 81 ЦПК Україникожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

На основі повно і всебічно з`ясованих обставин, на які посилався позивач, як на підставу своїх вимог, підтверджених доказами, дослідженими в судовому засіданні, оцінивши їх належність, допустимість, достовірність, а також достатність і взаємний зв`язок у їх сукупності, встановивши правовідносини, які випливають із встановлених обставин та правові норми, які підлягають застосуванню до цих правовідносин, суд дійшов висновку про наявність заборгованості ОСОБА_1 перед Кредитною спілкою «Кредит-СоюЗ» у розмірі 40080,75 грн.

Крім цього, 30 липня 2021 року між Кредитною спілкою «Кредит-СоюЗ» та

ОСОБА_2 , ОСОБА_4 укладено договіри поруки № Чр-0256-П (а.с. 7).

Відповідно до ч. 1ст. 553 ЦК Україниза договором поруки поручитель поручається перед кредитором боржника за виконання ним свого обов`язку. Поручитель відповідає перед кредитором за порушення зобов`язання боржником.

Згідно з ч. 1, 2ст. 554 ЦК Україниу разі порушення боржником зобов`язання, забезпеченого порукою, боржник і поручитель відповідають перед кредитором як солідарні боржники, якщо договором поруки не встановлено додаткову (субсидіарну) відповідальність поручителя.

Відповідно до п. 2.1 договорів поруки № Чр-0256-П від 30 липня 2021 року поручитель бере на себе обов`язок відповідати за зобов`язаннями ОСОБА_1 , що випливають із договору кредиту № Чр-0256 від 30 липня 2021 року між кредитором та боржником.

Згідно з п.п. 3.1, 3.2 договорів поруки № Чр-0256-П від 30 липня 2021 року поручитель та боржник несуть солідарну відповідальність перед кредитором. Поручитель відповідає по зобов`язаннях боржника в повному обсязі, тобто: повернення кредиту з урахуванням інфляції, сплату процентів за користування кредитом, сплату неустойки, сплату процентів від простроченої суми.

Відповідно до п. 4.1 договорів поруки № Чр-0256-П від 30 липня 2021 року договір вступає в силу з моменту його підписання і діє 8 років. Якщо кредитором не пред`явлено вимоги до поручителя протягом 8 років з дня укладення цього договору, то порука припиняється (строк припинення поруки).

Відповідно до ч. 1ст. 543 ЦК Україниу разі солідарного обов`язку боржників (солідарних боржників) кредитор має право вимагати виконання обов`язку частково або в повному обсязі як від усіх боржників разом, так і від будь-кого з них окремо.

Враховуючи вищевикладене, з огляду на те, що позивач виконав свої зобов`язання перед відповідачем ОСОБА_1 - надав йому грошові кошти в кредит, а останній їх отримав, проте не виконав своїх зобов`язань за кредитним договором щодо сплати кредиту та відсотків, а відповідачі ОСОБА_2 та ОСОБА_4 є поручителями, суд оцінивши наявні у справі докази, вважає за можливе стягнути солідарно з відповідачів на користь позивача заборгованість у розмірі 40080,75 грн.

Згідно з п. 35 Постанови ВСС України «Про застосування судами законодавства про судові витрати у цивільних справах» № 10 від 17 жовтня 2014 року солідарне стягнення суми судових витрат законом не передбачено, а тому суд вирішує питання про розподіл судових витрат відповідно до вимог ст. 141 ЦПК України.

Відповідно до ч. 1 ст. 141 ЦПК України судовий збір покладається на сторони пропорційного розміру задоволених позовних вимог.

Так, позивачем було сплачено судовий збір у розмірі 2684,00 гривні. За таких обставин, з відповідача ОСОБА_1 на користь позивача підлягає до стягнення сплачений судовий збір у розмірі 2684,00 гривні.

На підставі викладеного вище, керуючись ст.ст.4,141,259,263-265,279,280 ЦПК України, суд -

у х в а л и в:

Позовні вимоги Кредитної спілки «Кредит-СоюЗ» до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_4 , про стягнення боргу за договором кредиту задовольнити у повному обсязі.

Стягнути солідарно з ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , адреса: АДРЕСА_1 , ідентифікаційний номер НОМЕР_1 , ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , адреса: АДРЕСА_2 , ідентифікаційний номер НОМЕР_2 , ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , адреса: АДРЕСА_1 , ідентифікаційний номер НОМЕР_3 , на користь Кредитної спілки «Кредит-СоюЗ», адреса: вул. Гоголя, 250, м. Черкаси, код ЄДРПОУ 25204519, заборгованість за Договором кредиту № Чр-0256 від 30 липня 2021 року, укладеним між Кредитною спілкою «Кредит-СоюЗ» та ОСОБА_1 у розмірі 40080,75 (сорок тисяч вісімдесят гривень 75 копійок) гривень.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь Кредитної спілки «Кредит-СоюЗ» сплачену суму судового збору у розмірі 2684,00 (дві тисячі шістсот вісімдесят чотири гривні 00 копійок) гривні.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частину рішення, зазначений строк обчислюється з дня складання повного судового рішення. Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручене у день його проголошення має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Апеляційна скарга подається безпосередньо до Черкаського апеляційного суду.

Повний текст судового рішення виготовлено 25 квітня 2024 року.

Суддя О.Г. Романова

СудЧорнобаївський районний суд Черкаської області
Дата ухвалення рішення25.04.2024
Оприлюднено26.04.2024
Номер документу118610937
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема договорів (крім категорій 301000000-303000000), з них страхування, з них споживчого кредиту

Судовий реєстр по справі —695/17/24

Рішення від 25.04.2024

Цивільне

Чорнобаївський районний суд Черкаської області

Романова О. Г.

Рішення від 24.04.2024

Цивільне

Чорнобаївський районний суд Черкаської області

Романова О. Г.

Ухвала від 08.02.2024

Цивільне

Чорнобаївський районний суд Черкаської області

Романова О. Г.

Ухвала від 10.01.2024

Цивільне

Золотоніський міськрайонний суд Черкаської області

Ушакова К. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні