Ухвала
від 25.04.2024 по справі 716/891/24
ЗАСТАВНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 716/891/24

УХВАЛА

про прийняття заяви до розгляду

та відкриття провадження у справі

25.04.24 м. Заставна

Суддя Заставнівського районного суду Чернівецької області Стрілець Я.С. вивчивши заяву подану в порядку окремого провадження заявника ОСОБА_1 , в інтересах якого діє адвокат Данищук Василь Вячеславович, заінтересовані особи - ОСОБА_2 , орган опіки та піклування при виконавчому комітеті Кострижівської селищної ради Чернівецького району Чернівецької області, про визнання особи недієздатною, встановлення над нею опіки та призначення опікуна,

В С Т А Н О В И В:

Заявник ОСОБА_1 , який проживає на АДРЕСА_1 , в особі представника адвоката Данищука В.В. (місцезнаходження: вул. Молдавська, 45-А, м. Заставна Чернівецький район Чернівецької області), звернувся до суду із заявою в порядку окремого провадження, заінтересовані особи - ОСОБА_2 , який проживає на АДРЕСА_1 , орган опіки та піклування при виконавчому комітеті Кострижівської селищної ради Чернівецького району Чернівецької області (місцезнаходження: смт. Кострижівка Чернівецького району Чернівецької області, вул. Заводська, 81), в якій просить визнати недієздатним ОСОБА_2 , яка є його рідним братом, встановити над ним опіку та призначити його опікуном.

Підставою для звернення до суду із даною заявою є стан психічного здоров`я ОСОБА_2 , а також те, що він є особою з інвалідністю ІІ групи внаслідок наявного психічного захворювання. Внаслідок стійкого психічного розладу він не здатний усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними, а тому потребує визнання його недієздатним та встановлення опіки.

Заява подана із додержанням вимог, викладених у статтях 315, 316, 318 ЦПК України, підсудна Заставнівському районному суду Чернівецької області, підстави відмови у відкритті провадження у справі, передбачені ч.4 ст. 315 ЦПК України на даний час не встановлені.

Відповідно до ч. 3 ст. 294 ЦПК України суд вважає необхідним призначити справу до судового розгляду, про що повідомити заявника та заінтересованих осіб.

Питання про виклик особи, щодо якої розглядається справа про визнання її недієздатною, вирішувати з врахуванням стану здоров`я останньої.

Відповідно до змісту ст. 293 ЦПК України, окреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Як визначено в п. 1 ч. 2 ст. 293 ЦПК України, суд розглядає в порядку окремого провадження справи, зокрема про визнання фізичної особи недієздатною.

Згідно із ч. 1 ст. 299 ЦПК України, справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи чи визнання фізичної особи недієздатною суд розглядає за участю заявника, особи, стосовно якої розглядається справа про визнання її недієздатною, її адвоката та представника органу опіки та піклування.

За змістом ч. 4 ст. 293 ЦПК України, у випадках, встановлених пунктами 1, 3, 4, 9, 10 частини другої цієї статті, зокрема у справах про визнання фізичної особи недієздатною, розгляд справ проводиться судом у складі одного судді і двох присяжних.

Окрім цього, за правилами ч. 5 ст. 293 ЦПК України, у випадках, встановлених пунктами 1, 9 і 10 частини другої цієї статті, розгляд справ проводиться судом за обов`язковою участю адвоката особи, стосовно якої розглядається справа. У разі якщо особа не залучила адвоката, суд залучає його через орган (установу), уповноважений законом на надання безоплатної правничої допомоги. Рішення суду про доручення призначити адвоката негайно, але не пізніше двох робочих днів, надсилається відповідному органу (установі), уповноваженому законом на надання безоплатної правничої допомоги, для виконання.

Зважаючи на те, що заявник ОСОБА_1 не залучив адвоката особі, стосовно якої розглядається справа ОСОБА_2 , суд вважає за необхідне залучити його через Західний міжрегіональний центр з надання безоплатної правничої допомоги для здійснення захисту інтересів ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Керуючись ст. ст. 293-294, 315, 316, 318, 353 ЦПК України, суддя,

У Х В А Л И В:

Прийняти до розгляду та відкрити провадження у справі за заявою, поданою в порядку окремого провадження ОСОБА_1 , в інтересах якого діє адвокат Данищук Василь Вячеславович, заінтересовані особи - ОСОБА_2 , орган опіки та піклування при виконавчому комітеті Кострижівської селищної ради Чернівецького району Чернівецької області, про визнання особи недієздатною, встановлення над нею опіки та призначення опікуна.

Розглядати справу за правилами окремого провадження.

Призначити і провести судове засідання по даній цивільній справі о 10 годині 40 хвилин 20.05.2024 в залі судових засідань №3 Заставнівського районного суду Чернівецької області, який розташований в м. Заставна Чернівецької області, вул. Незалежності, 95.

Призначити ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який проживає на АДРЕСА_1 , представника через Західний міжрегіональний центр з надання безоплатної правничої допомоги.

Доручити Західному міжрегіональному центру з надання безоплатної правничої допомоги призначити адвоката для здійснення захисту інтересів ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , в суді першої інстанції, зокрема, в Заставнівському районному суді Чернівецької області.

Копію ухвали направити до Західного міжрегіонального центру з надання безоплатної правничої допомоги (46003, м. Тернопіль, вул. За Рудкою, 33, офіс 601, електронна пошта: order@legalaid.cv.ua).

Копію ухвали про відкриття провадження у справі надіслати невідкладно особам, які беруть участь у справі та повідомити присяжних про місце, дату і час судового засідання.

Запропонувати заінтересованим особам подати до суду в строк до 09 години 00 хвилин 20.05.2024 заяви по суті справи (заперечення) відповідно до умов ст. ст. 174, 180 ЦПК України.

Роз`яснити сторонам та іншим учасникам справи відповідно до вимог ст.212 ЦПК України, що в суді існує технічна можливість проведення судового засідання в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду.

Учасники справи можуть отримати інформацію щодо даної справи в мережі Інтернет за веб-адресою сторінки на офіційному веб-порталі Судової Влади України - https://court.gov.ua/sud2404/gromadyanam/csz.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

СУДДЯ Ярослав СТРІЛЕЦЬ

СудЗаставнівський районний суд Чернівецької області
Дата ухвалення рішення25.04.2024
Оприлюднено26.04.2024
Номер документу118610989
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, з них: про визнання фізичної особи недієздатною

Судовий реєстр по справі —716/891/24

Ухвала від 25.04.2024

Цивільне

Заставнівський районний суд Чернівецької області

Стрілець Я. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні