Рішення
від 15.04.2024 по справі 725/2247/24
ПЕРШОТРАВНЕВИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЧЕРНІВЦІВ

Єдиний унікальний номер 725/2247/24

Номер провадження 2-о/725/191/24

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

15.04.2024 року м. Чернівці

Першотравневий районний суд м. Чернівці в складі:

головуючого судді Войтуна О.Б.

при секретарі Сумарюк М.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в місті Чернівці цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа Орган опіки та піклування в особі Виконавчого комітету Чернівецької міської ради про встановлення опіки над недієздатною особою та призначення їй опікуна,-

В С Т А Н О В И В :

Заявник звернувся до Першотравневого районного суду м. Чернівці із заявою про встановлення опіки над недієздатним ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та призначення йому опікуна.

Посилався на те, що він є рідним братом недієздатного по лінії матері.

Зазначив, що рішенням Першотравневого районного суду м. Чернівці від 23.01.2024 року ОСОБА_2 визнано недієздатним.

Враховуючи викладене просив суд встановити опіку над недієздатним ОСОБА_2 та призначити його опікуном.

Заявник в судове засідання не з`явився. Від нього надійшла до суду заява про розгляд справи без його участі. Просив задовольнити заяву.

Від представника заінтересованої особи надійшла заява про розгляд справи без участі представника органу опіки та піклування. Проти задоволення заяви не заперечувала.

Враховуючи те, що в судове засідання не з`явились всі особи, які беруть участь у справі, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалось, що відповідає положенням ч. 2 ст. 247 ЦПК України.

Суд, дослідивши матеріали справи, вважає, що дана заява підлягає задоволенню з наступних підстав.

Згідно ст. 55 ЦК Україниопіка встановлюються з метою забезпечення особистих немайнових і майнових прав та інтересів повнолітніх осіб, які за станом здоров`я не можуть самостійно здійснювати свої права і виконувати обов`язки.

Відповідно дост. 60 ЦК України, суд встановлює опіку над фізично особою у разі визнання її недієздатною.

Статтею 62 ЦК України визначено, що опіка встановлюється за місцем проживання фізичної особи, яка потребує опіки, або за місцем проживання опікуна.

Згідно вимог ч. 4 ст. 63 ЦК України, опікун призначається переважно з осіб, які перебувають у сімейних, родинних стосунках з підопічним, з урахуванням особистих стосунків між ними, можливостей особи виконувати обовязки опікуна.

Судом встановлено, що рішенням Першотравневого районного суду м. Чернівці від 23.01.2024 року ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , визнано недієздатним (а.с.20).

Заявник ОСОБА_1 є братом недієздатного ОСОБА_2 по лінії матері.

За заявою ОСОБА_1 про надання йому подання до суду органу опіки та піклування, щодо доцільності призначення опікуном над недієздатним братом ОСОБА_2 рішенням Виконавчого комітету Чернівецької міської ради від 12.03.2024 року №147/5 вирішено надати суду подання щодо доцільності призначення громадянина ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , опікуном над недієздатним ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 (а.с.7).

Згідно Подання органу опіки та піклування від 12.03.2024 року №01/02-22/651 потенційний опікун ОСОБА_1 перебуває у шлюбі та одну дитину, офіційно працевлаштований. За місцем роботи характеризується позитивно, до кримінальної відповідальності не притягувався. За станом здоров`я може виконувати обов`язки опікуна. Орган опіки та піклування виконавчого комітету Чернівецької міської ради вважає за доцільне призначити ОСОБА_1 опікуном недієздатного ОСОБА_2 (а.с.8-9).

Враховуючи те, що ОСОБА_1 виявив бажання та має змогу здійснювати опіку, суд вважає за можливе призначити його опікуном, що буде відповідати інтересам недієздатної особи.

Окрім того суд зауважує, що відповідно до вимог ч. 1 ст. 300 ЦПК України суд, ухвалюючи рішення про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи (у тому числі обмеження або позбавлення права неповнолітньої особи самостійно розпоряджатися своїми доходами) чи визнання фізичної особи недієздатною, встановлює над нею відповідно піклування або опіку і за поданням органу опіки та піклування призначає їй піклувальника чи опікуна.

Однак рішенням Першотравневого районного суду м. Чернівці від 23.01.2024 року, яким визнано ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , недієздатним над ним не встановлено опіки.

Отже виходячи із інтересів недієздатної особи суд вважає, що слід задовольнити заяву ОСОБА_1 в цій частині та встановити опіку над недієздатним ОСОБА_2 ..

Керуючисьст.ст.55, 58, 60, 62, 63 ЦК України 4, 5, 89, 247, 259,264,265,300, 354 ЦПК України, суд -

В И Р І Ш И В :

Заяву задовольнити.

Встановити опіку над недієздатним ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків: НОМЕР_1 , який проживає по АДРЕСА_1 .

Призначити ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_2 , реєстраційний номер облікової картки платника податків: НОМЕР_2 , зареєстрований по АДРЕСА_1 ) опікуном недієздатного ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків: НОМЕР_1 , який проживає по АДРЕСА_1 .

Рішення може бути оскаржене шляхом подання апеляційної скарги до Чернівецького апеляційного суду протягом тридцяти днів з часу його проголошення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя Першотравневого

районного суду м.Чернівці О. Б. Войтун

Дата ухвалення рішення15.04.2024
Оприлюднено26.04.2024
Номер документу118611044
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи

Судовий реєстр по справі —725/2247/24

Рішення від 15.04.2024

Цивільне

Першотравневий районний суд м.Чернівців

Войтун О. Б.

Ухвала від 01.04.2024

Цивільне

Першотравневий районний суд м.Чернівців

Войтун О. Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні