Ухвала
від 23.04.2024 по справі 193/557/24
СОФІЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ 

ЄУН 193/557/24

Провадження 1-в/193/96/24

У Х В А Л А

іменем України

23 квітня 2024 року сел.Софіївка

Софіївський районний суд Дніпропетровської області у складі:

головуючого судді ОСОБА_1 ,

при секретарі судового засідання ОСОБА_2 ,

за участі: прокурора ОСОБА_3 представника Софіївської ВК №45 ОСОБА_4 (у режимі відеоконференції),

засудженого ОСОБА_5 (у режимі відеоконференції),

розглянувши у відкритому судовому засіданні у залі суду в смт. Софіївка Дніпропетровської області подання начальника Державної установи "Софіївська виправна колонія (№45)" ОСОБА_6 про застосування умовно-дострокового звільнення від відбування покарання відносно ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ,

В С Т А Н О В И В :

04 квітня 2024 року до Софіївського районного суду Дніпропетровської області надійшло подання начальника ДУ "Софіївська виправна колонія (№45)" ОСОБА_6 відносно засудженого ОСОБА_5 про умовно-дострокове звільнення з місць позбавлення волі.

В обґрунтування подання представник адміністрації колонії зазначає, що у засудженого фактично настало право на звернення про умовно-дострокове звільнення від відбування покарання, засуджений ОСОБА_5 характеризується позитивно та своєю поведінкою та ставленням до праці заслуговує на застосування до нього умовно-дострокового звільнення.

В судовому засіданні засуджений ОСОБА_5 підтримав подання адміністрації колонії, просив його задовольнити.

Представник адміністрації колонії в судовому засіданні просив подання начальника колонії задовольнити.

Прокурор проти подання начальника ДУ "Софіївська виправна колонія (№45)" не заперечував.

Відповідно до ст.81 КК України, до осіб, що відбувають покарання у вигляді виправних робіт, службових обмежень для військовослужбовців, обмеження волі, тримання в дисциплінарному батальйоні військовослужбовців або позбавлення волі, може бути застосоване умовно-дострокове звільнення від відбування покарання. Особу може бути умовно-достроково звільнено повністю або частково і від відбування додаткового покарання.

Умовно-дострокове звільнення від відбування покарання може бути застосоване, якщо засуджений сумлінною поведінкою і ставленням до праці довів своє виправлення. Про вказане може свідчити його як сумлінна поведінка, так і ставлення до праці.

Умовно-дострокове звільнення від відбування покарання може бути застосоване після фактичного відбуття засудженим:

1) не менше половини строку покарання, призначеного судом за злочин невеликої або середньої тяжкості, а також за необережний тяжкий злочин.

2) не менше двох третин строку покарання, призначеного судом за умисний тяжкий злочин чи необережний особливо тяжкий злочин, а також у разі, якщо особа раніше відбувала покарання у виді позбавлення волі за умисний злочин і до погашення або зняття судимості знову вчинила умисний злочин, за який вона засуджена до позбавлення волі;

3) не менше трьох чвертей строку покарання, призначеного судом за умисний особливо тяжкий злочин, а також покарання, призначеного особі, яка раніше звільнялася умовно-достроково і знову вчинила умисний злочин протягом невідбутої частини покарання.

У разі вчинення особою, до якої було застосовано умовно-дострокове звільнення від відбування покарання, протягом невідбутої частини покарання нового злочину, суд призначає їй покарання за правилами, передбаченими статтями 71 і 72 цього Кодексу.

Відповідно до роз`яснень, які містяться в п. 2 постанови № 2 Пленуму Верховного Суду України від 26 квітня 2002 року "Про умовно-дострокове звільнення від відбування покарання і заміну невідбутої частини покарання більш м`яким", умовно-дострокове звільнення від відбування покарання і заміна невідбутої частини покарання більш м`яким можливі лише після повного та всебічного вивчення даних про особу засудженого. При цьому головною умовою прийняття такого рішення є доведеність при заміні невідбутої частини покарання більш м`яким того, що засуджений став на шлях виправлення.

Як слідує зі змісту кримінального закону, положення про те, що засуджений довів своє виправлення, означає, що його сумлінна поведінка і ставлення до праці свідчать про успішність процесу виправлення і можливості ефективного продовження його при умові застосування умовно-дострокового звільнення.

Таким чином, однією з умов застосування до засудженого положень ст.81 КК України і застосування до нього умовно-дострокового звільнення є те, що він своєю сумлінною поведінкою і ставленням до праці довів своє виправлення.

На час звернення начальника ДУ" Софіївська виправна колонія (№45)" з поданням відносно засудженого ОСОБА_5 до суду, останній відбув 2/3 строку призначеного покарання.

З матеріалівособової справивбачається,що ОСОБА_5 засуджений 04липня 2019року Тернівськимрайонним судомміста КривогоРогу Дніпропетровськоїобласті за ч. 3 ст.186, ч. 3 ст. 185, ч.2 ст. 15, ч. 2 ст.185, ч.2 ст. 309, ч. 1 ст. 70 КК України до 5 років позбавлення волі. Вирок набрав законної сили 06 серпня 2019 року. 25 березня 2020 року засуджений Тернівським районним судом міста Кривого Рогу Дніпропетровської області за ч. 2 ст.15, ч. 3 ст.185, ч. 3 ст. 15, ч.3 ст.185, ч. 2 ст. 185, ч. 2 ст. 15, ч. 2 ст. 185, ч.3 ст. 15, ч. 2 ст. 185, ч.2 ст.190, ч.2 ст. 309, ч.1 ст.70 КК України до 4 років позбавлення волі. На підставі ч. 4 ст. 70 КК України за сукупністю злочинів шляхом часткового складання покарань за цим вироком та вироком від 04 липня 2019 року призначено остаточно до 5 років 6 місяців позбавлення волі. Зараховано в строк покарання строк перебування під арештом з 10 травня 2019 року по 25 березня 2020 року з розрахунку один день попереднього ув`язнення за один день позбавлення волі. Вирок набрав законної сили 23 травня 2020 року.

Початок строку: 25 березня 2020 року. Кінець строку:10 листопада 2024 року.

ОСОБА_5 станом на10січня 2023року відбув 2/3 частини покарання

З 13травня 2019року ОСОБА_5 утримувався вДержавній установі«Криворізька установавиконання покарань(№3)».Під часутримання вустанові,характеризувався негативно,мав однестягнення,яке погашенев установленомузаконом порядку,заохочень немав.З 07вересня 2019року мірукримінального покараннявідбуває вДержавній установі«Софіївська виправнаколонія (№45)».За часвідбування покаранняхарактеризується позитивно:стягнень немає,має вісімзаохочень праваминачальника установиза станомздоров`я єпрацездатним.На виробничихмайстернях установине працевлаштований.За вирокомсуду маєпозов врозмірі 12863,71грн.,виконавчі листидо установине надходили.У взаємовідносинахз іншимизасудженими неконфліктний,підтримує зними рівністосунки,адекватно реагуєна критикув своюадресу.У стосункахз персоналомустанови виконанняпокарань дотримуєтьсяправомірних таввічливих взаємовідносин.Дбайливо ставитьсядо майнаі предметів,якими користується,здійснює заними належнийдогляд,використовує тількиза призначенням.Засуджений ОСОБА_5 своєю поведінкоюта ставленнямдо праці,довів своєвиправлення.

Згідно з ч. 1 ст.6 КВК України, виправлення засудженого - процес позитивних змін, які відбуваються в його особистості та створюють у нього готовність до самокерованої правослухняної поведінки.

Умовно-дострокове звільнення від відбування покарання є заохочувальною нормою кримінального та кримінально-виконавчого законодавства, оскільки має на меті стимулювання засуджених до чіткого виконання правил внутрішнього розпорядку, дотримання вимог режиму відбування покарання, прагнення до продуктивної праці, відшкодування матеріальних збитків, нанесених злочином, каяття у скоєному злочині. Доцільність умовно-дострокового звільнення визначається тим, що засуджений за певний час перебування у місцях позбавлення або обмеження волі виправився, змінив поведінку, з огляду на що відсутня необхідність повного відбування призначеного судом строку покарання. Отже, виправлення засудженого передбачає такі зміни у його поведінці та особистості, які дають підстави вважати, що він у разі застосування цієї пільги спроможний свідомо дотримуватись соціальних норм життя та не має установок на повернення до злочинної діяльності. Сумлінна поведінка засудженого передбачає не тільки наявність у останнього заохочень, застосованих у порядку, визначеному статтями 67,130 КВК України, але й додержання засудженим вимог режиму, участь у самодіяльних організаціях, безперечне виконання законних вказівок та розпоряджень адміністрації установи виконання покарань, корисну ініціативу, соціальну активність, участь у вирішенні питань організації навчання, відпочинку, побуту, вплив на виправлення інших засуджених, розвиток корисних соціальних зв`язків, відсутність порушень дисципліни. Сумлінне ставлення до праці - це чесне та повне виконання засудженим своїх трудових обов`язків, відповідно до статей 59,60,118 КВК України, покращення кількісних та якісних показників роботи, підвищення робітничої кваліфікації, бережливе ставлення до обладнання та інструментів, суворе дотримання правил техніки безпеки тощо. Сумлінне ставлення до праці передбачає прагнення засудженого до перевиконання встановлених норм виробітку або зразкового виконання робіт, участь у вирішенні питань організації праці, відшкодування збитків, заподіяних злочином.

Дослідивши в сукупності поведінку засудженого за весь час відбуття покарання, враховуючи позитивну динаміку у виправленні засудженого, суд вважає, що ОСОБА_5 своїм ставленням до праці та поведінкою довів своє виправлення, а тому суд знаходить підстави для застосування до засудженого умовно-дострокового звільнення.

Керуючись ст.376,537,539 КПК України, суд

У Х В А Л И В:

Подання начальника Державної установи "Софіївська виправна колонія (№45)" ОСОБА_6 про застосування умовно-дострокового звільнення від відбування покарання відносно ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , - задовольнити.

ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , засудженого вироком Тернівського районного суду міста Кривого Рогу Дніпропетровської області від 04 липня 2019 року, звільнити умовно-достроково від відбування покарання у виді позбавлення волі, невідбута частина якого складає: 6 (шість) місяців 9 (дев`ять) днів.

На ухвалу суду протягом семи днів з дня її оголошення прокурор може подати апеляційну скаргу до Дніпровського апеляційного суду через Софіївський районний суд Дніпропетровської області, а засуджений, який перебуває у місцях позбавлення волі, у той же строк і порядок, але з дня отримання копії повного тексту цієї ухвали.

Повний текст ухвали суду складений 25 квітня 2024 року о 14:30 год.

Суддя ОСОБА_1

СудСофіївський районний суд Дніпропетровської області 
Дата ухвалення рішення23.04.2024
Оприлюднено26.04.2024
Номер документу118613629
СудочинствоКримінальне
КатегоріяСправи в порядку виконання судових рішень у кримінальних провадженнях про умовно-дострокове звільнення від відбування покарання

Судовий реєстр по справі —193/557/24

Ухвала від 23.04.2024

Кримінальне

Софіївський районний суд Дніпропетровської області

Кравченко Н. О.

Ухвала від 23.04.2024

Кримінальне

Софіївський районний суд Дніпропетровської області

Кравченко Н. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні