Рішення
від 25.04.2024 по справі 131/519/24
ІЛЛІНЕЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 131/519/24

Провадження № 2/131/122/2024

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

25.04.2024 м. Іллінці

Іллінецький районний суд Вінницької області в складі:

головуючого судді Коваля А.М.,

за участю секретаря судового засідання Чех Л.В.,

розглянувши у підготовчому судовому засіданні без фіксації процесуальної дії технічними засобами цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Іллінецької міської ради Вінницької області про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини, -

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 звернувся до суду із зазначеним позовом, в якому вказав, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла його баба ОСОБА_2 . Після смерті ОСОБА_2 залишилося спадкове майно, що складається з земельної ділянки для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, кадастровий номер 0521283900:03:000:0046, площею 2,9579 га, розташованої на території колишньої Красненьківської сільської ради Іллінецького району Вінницької області.

ІНФОРМАЦІЯ_2 помер його дід ОСОБА_3 , після смерті якого залишилося спадкове майно, яке складається з земельної ділянки для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, кадастровий номер 0521283900:03:000:0045, площею 2,9580 га, розташованої на території колишньої Красненьківської сільської ради Іллінецького району Вінницької області.

За життя ОСОБА_2 усе своє майно заповіла своєму онуку ОСОБА_1 , про що свідчить складений нею заповіт, посвідчений 13 червня 2018 року в.о. старости Красненьківського старостинського округу Підлісняк В.В., зареєстрований в реєстрі за №4-13.

ОСОБА_3 за життя усе своє майно також заповів своєму онуку ОСОБА_1 , про що свідчить складений ним заповіт, посвідчений 13 червня 2018 року в.о. старости Красненьківського старостинського округу Підлісняк В.В., зареєстрований в реєстрі за №7-14

Позивач є єдиним спадкоємцем в порядку спадкування за законом після смерті ОСОБА_2 та ОСОБА_3 .

Про наявність заповітів на його користь позивач дізнався лише у лютому 2024 року, коли приїхав до будинку, де проживали його дід з бабою, та розібрав їх особисті речі і документи.

На звернення позивача, приватний нотаріус Іллінецького районного нотаріального округу Таранюк Т.Є. надав роз`яснення про неможливість прийняття заяв про прийняття спадщини після смерті діда та баби та видачу свідоцтв про право на спадщину, оскільки ОСОБА_1 пропустив встановлений законом строк для прийняття спадщини.

Тому позивач просить суд визначити йому додатковий строк тривалістю три місяці для подання заяви про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , та ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 .

У судове засідання позивач ОСОБА_1 не з`явився, натомість подав до суду заяву про розгляд справи за його відсутності, позовні вимоги підтримав в повному обсязі, просив їх задовільнити та розглянути справу за його відсутності.

Представник відповідача Іллінецької міської ради Вінницької області в судове засідання не з`явився, натомість міський голова подав до суду відзив на позовну заяву, в якому просить розгляд справи провести у відсутність представника ради, позовні вимоги визнає у повному обсязі.

У зв`язку з неявкою в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у справі, відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалось.

Враховуючи зазначені вище положення, а також те, що сторони скористались своїм правом, врегульованим ч. 3 ст. 211 ЦПК України, заявляти клопотання про розгляд справи за їх відсутності, суд не вбачає підстав для відкладення розгляду справи та проводить його в даному підготовчому засіданні на підставі доказів наявних у справі.

Згідно з ч. ч. 3-4 ст. 200 ЦПК України, за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем.

Вивчивши та дослідивши матеріали справи, давши оцінку зібраним доказам, суд приходить до висновку про можливість ухвалення рішення в підготовчому судовому засіданні та задоволення позову з наступних підстав.

Так, судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла баба позивача ОСОБА_2 , що підтверджується копією свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 (а.с.8).

ІНФОРМАЦІЯ_2 помер дід позивача ОСОБА_3 , що підтверджується копією свідоцтва про смерть серії НОМЕР_2 (а.с.9).

Після їх смерті залишилось спадкове майно. Так, ОСОБА_2 на день смерті мала у власності земельну ділянку для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, кадастровий номер 0521283900:03:000:0046, площею 2,9579 га, розташовану на території колишньої Красненьківської сільської ради Іллінецького району Вінницької області, що підтверджується копією державного акта на право власності на земельну ділянку Серії ВН № 086628 (а.с.12). ОСОБА_3 на день смерті мав у власності земельну ділянку для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, кадастровий номер 0521283900:03:000:0045, площею 2,9580 га, розташовану на території колишньої Красненьківської сільської ради Іллінецького району Вінницької області, що підтверджується копією державного акта на право власності на земельну ділянку Серії ВН № 086627 (а.с.13).

Відповідно ст. 1217 ЦК України, спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

За життя все своє майно ОСОБА_2 заповіла своєму онуку ОСОБА_1 , про що свідчить складений нею заповіт, посвідчений 13 червня 2018 року в.о. старости Красненьківського старостинського округу Підлісняк В.В., зареєстрований в реєстрі за №4-13 (а.с.10).

ОСОБА_3 за життя усе своє майно також заповів своєму онуку ОСОБА_1 , про що свідчить складений ним заповіт, посвідчений 13 червня 2018 року в.о. старости Красненьківського старостинського округу Підлісняк В.В., зареєстрований в реєстрі за №7-14 (а.с.11).

Заповіти змінено чи скасовано не було.

Відповідно до ст. 1223 ЦК України, право на спадкування мають особи, визначені у заповіті. У разі відсутності заповіту, визнання його недійсним, неприйняття спадщини або відмови від її прийняття спадкоємцями за заповітом, а також у разі неохоплення заповітом усієї спадщини право на спадкування за законом одержують особи, визначені у статтях 1261-1265 цього Кодексу. Право на спадкування виникає у день відкриття спадщини.

Відповідно до ч. 1 ст. 1270 ЦК України для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

На звернення позивача, приватний нотаріус Іллінецького районного нотаріального округу Таранюк Т.Є. надав роз`яснення про неможливість прийняття заяв про прийняття спадщини після смерті діда та баби та видачу свідоцтв про право на спадщину, оскільки ОСОБА_1 пропустив встановлений законом строк для прийняття спадщини, що підтверджується відповідними листами від 05 березня 2024 року за №103/01-16 та №102/01-16 (а.с.14, 15).

Згідно статті 1272 ЦК України визначено наслідки пропущення строку для прийняття спадщини, зокрема, якщо спадкоємець протягом строку, встановленого ст. 1270 ЦК України, не подав заяву про прийняття спадщини, він вважається таким, що не прийняв її. За письмовою згодою спадкоємців, які прийняли спадщину, спадкоємець, який пропустив строк для прийняття спадщини, може подати заяву про прийняття спадщини нотаріусу за місцем відкриття спадщини. За позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

Згідно пункту 24 постанови Пленуму Верховного Суду України від 30.05.2008 р. № 7 «Про судову практику у справах про спадкування» особа, яка не прийняла спадщину в установлений законом строк, може звернутися до суду з позовною заявою про визначення додаткового строку для прийняття спадщини відповідно до частини третьої статті 1272 ЦК України.

Поважними причинами пропуску строку для прийняття спадщини є причини, пов`язані з об`єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій. Правила ч. 3 ст. 1272 ЦК про надання додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини можуть бути застосовані, якщо: 1) у спадкоємця були перешкоди для подання такої заяви; 2) ці обставини визнані судом поважними.

Необізнаність спадкоємця про наявність заповіту є поважною причиною пропуску строку для прийняття спадщини. У вирішенні питання про поважність причин пропуску строку для прийняття спадщини потрібно враховувати свободу заповіту як фундаментальний принцип спадкового права.

Відповідне положення міститься у постанові КЦС ВС від 26 липня 2021 року у справі № 405/7058/19.

Таким чином, враховуючи викладене вище в контексті наведених правових норм, суд вважає, що встановлений законом шестимісячний строк звернення до нотаріальної контори з заявами про прийняття спадщини позивач пропустив з поважної причини, оскільки про існування заповітів на його ім`я не знав, а дізнався лише у лютому 2024 року, коли минули строки для прийняття спадщини, тому, суд вважає за необхідне визначити ОСОБА_1 додатковий строк, достатній для подання до нотаріальної контори заяв про прийняття спадщини протягом трьох місяців з дня набрання рішенням суду законної сили.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 1270, 1272 ЦК України ст.ст. 258, 259, 265 -268 ЦПК України,

УХВАЛИВ:

Позов ОСОБА_1 до Іллінецької міської ради Вінницької області про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини задовільнити.

Визначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , додатковий строк тривалістю 3 (три) місяці з дня набрання рішенням законної сили для подання до нотаріальної контори заяви про прийняття спадщини, яка відкрилася після смерті ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Визначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , додатковий строк тривалістю 3 (три) місяці з дня набрання рішенням законної сили для подання до нотаріальної контори заяви про прийняття спадщини, яка відкрилася після смерті ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Рішення може бути оскаржене до Вінницького апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення, а особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом тридцяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Позивач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , ідентифікаційний номер - НОМЕР_3 , адреса: АДРЕСА_1 .

Відповідач: Іллінецька міська рада Вінницького району Вінницької області, адреса: 22700, вул. Соборна, 19, м. Іллінці Вінницького району Вінницької області, код ЄДРПОУ: 03333618.

Суддя:

СудІллінецький районний суд Вінницької області
Дата ухвалення рішення25.04.2024
Оприлюднено26.04.2024
Номер документу118614414
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування, з них за заповітом

Судовий реєстр по справі —131/519/24

Рішення від 25.04.2024

Цивільне

Іллінецький районний суд Вінницької області

Коваль А. М.

Ухвала від 04.04.2024

Цивільне

Іллінецький районний суд Вінницької області

Коваль А. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні