Ухвала
від 25.04.2024 по справі 635/4394/24
ХАРКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 635/4394/24

Провадження № 2/635/3126/2024

УХВАЛА

про забезпечення позову

25 квітня 2024 року смт Покотилівка Харківський район Харківська область

Харківський районний суд Харківської області у складі

головуючого судді Даниленко Т.П.,

за участі секретаря судового засідання Шевченко В.С.,

розглянувши у судовому засіданні заяву представника позивача - адвоката Філіпова Олександра Володимировича про забезпечення позову у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю «Файна Готівка»</a>, треті особи, що не заявляють самостійних вимог на предмет спору, - приватний нотаріус Бучанського районного нотаріального округу Київської області Грисюк Олени Василівни, приватний виконавець Нордіо Вадим Вікторович про визнання виконавчого напису таким, що не підлягає виконанню -

ВСТАНОВИВ:

До Харківського районного суду Харківської області надійшла позовна заява ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю «Файна Готівка»</a>, треті особи, що не заявляють самостійних вимог на предмет спору, - приватний нотаріус Бучанського районного нотаріального округу Київської області Грисюк Олени Василівни, приватний виконавець Нордіо Вадим Вікторович про визнання виконавчого напису таким, що не підлягає виконанню.

Одночасно позивачем подано заяву про забезпечення позову, в якій просить зупинити стягнення на підставі виконавчого документу виконавчого напису виданого приватним нотаріусом Бучанського районного нотаріального округу Київської області № 102174 від 15 липня 2021 р. щодо звернення стягнення з ОСОБА_1 суми 12695,00 грн., за виконавчим провадженням № 66993249, яке відкрито Приватним виконавцем Подолянко І.А, надалі ОСОБА_2 .

Відповідно дост. 152 ч. 1 п. 2 ЦПК Українизаява про забезпечення позову подається одночасно з пред`явленням позову до суду, до якого подається позовна заява, за правилами підсудності, встановленимиЦПК України.

Відповідно до ч. 1ст. 153 ЦПК України, заява про забезпечення позову розглядається судом не пізніше двох днів з дня її надходження без повідомлення учасників справи.

Статтею 247 ч. 2 ЦПК Українивстановлено, що фіксування судового засідання технічним засобом здійснює секретар судового засідання. У разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цьогоКодексурозгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Враховуючи, що розгляд справи відбувався без виклику сторін за їх відсутності, відповідно до ст.153ч. 1, ст.247ч. 2ЦПК України, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалось.

Суд, дослідивши заяву позивача про забезпечення позову та матеріали, що додані до позовної заяви, вважає, що заява про забезпечення позову підлягає задоволенню з огляду на таке.

Згідно ч. ч. 1, 2ст. 149 ЦПК України, суд за заявою учасника справи має право вжити передбаченихстаттею 150цього Кодексузаходів забезпечення позову. Забезпечення позову допускається як до пред`явлення позову, так і на будь-якій стадії розгляду справи, якщо невжиття таких заходів може істотно ускладнити чи унеможливити виконання рішення суду або ефективний захист, або поновлення порушених чи оспорюваних прав або інтересів позивача, за захистом яких він звернувся або має намір звернутися до суду.

Відповідно дост. 150 ч. 1 п. 2 ЦПК Українипозов забезпечується забороною вчиняти певні дії.

Згідно ч. 3ст. 150 ЦПК України, заходи забезпечення позову мають бути співмірними із заявленими позивачем вимогами.

Згідност.153 ч.5 ЦПК Українизалежно від обставин справи суд може забезпечити позов повністю або частково.

Згідно роз`яснень, що містяться у п.4 постанови ПленумуВерховногоСудуУкраїни №9від22грудня2006року «Про практику застосування цивільного процесуального законодавства при розгляді заяв про забезпечення позову»суд (суддя) має з урахуванням доказів, наданих позивачем на підтвердження своїх вимог, пересвідчитися, зокрема, в тому, що між сторонами дійсно виник спір та існує реальна загроза невиконання чи утруднення виконання можливого рішення суду про задоволення позову; з`ясувати обсяг позовних вимог, дані про особу відповідача, а також відповідність виду забезпечення позову, який просить застосувати особа, котра звернулася з такою заявою, позовним вимогам.

Таким чином, невжиття заходів забезпечення позову не повинно мати наслідком заподіяння шкоди позивачу, а вжиття таких заходів не повинно мати наслідком заподіяння шкоди заінтересованим особам. Однією з підстав задоволення заяви про забезпечення позову є спроможна вірогідність повідомлених обставин, що можуть перешкодити виконанню судового рішення. Тобто, підстави для забезпечення позову є оціночними та враховуються судом в залежності до конкретного випадку.

Підставою для оголошення заборони відчуження майна є докази, що свідчать про наявність такого майна, та його належність особі на праві власності.

Як вбачається зі змісту позовної заяви, позивач просить визнати таким, що не підлягає виконанню виконавчий напис вчинений приватним нотаріусом Бучанського районного нотаріального округу Київської області № 102174 від 15 липня 2021 р. щодо звернення стягнення з ОСОБА_1 суми 12695,00 грн.Стягнути з ТОВ «ФАЙНА ГОТІВКА» код ЄДРПОУ: 42269456 на користь ОСОБА_1 (РНОКПП НОМЕР_1 , зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 сплачений судовий збір в розмірі 1211.20 грн.

Отже, враховуючи ту обставину, що невжиття заходів забезпечення позову може істотно ускладнити чи унеможливити виконання рішення суду, в разі його задоволення, а також не забезпечити ефективний захист оспорюваних прав та інтересів позивача, за захистом яких вона звернулась, оскільки боржником у судовому порядку оскаржується виконавчий документ, за яким здійснюється стягнення, виходячи з принципу обов`язковості рішень суду, передбаченого ст. 124 Конституції України та ст.6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, враховуючи, що між сторонами дійсно виник спір, заява про вжиття заходів забезпечення позову шляхом зупинення стягнення підлягає задоволенню.

Відповідно до вимог ч. 5 ст. 153 ЦПК України, залежно від обставин справи суд може забезпечити позов повністю або частково.

До такого висновку суд дійшов, виходячи з розумності, обґрунтованості й адекватності вимог заявника щодо забезпечення позову, з урахуванням забезпечення збалансованості інтересів сторін, наявності зв`язку між конкретним видом, що застосовується для забезпечення позову, і предметом позовної вимоги, оскільки такий вид забезпечення позову спроможний забезпечити фактичне виконання рішення суду в разі задоволення позову.

На підставі викладеного та керуючисьст. 150-153 ЦПК України, суд -

ПОСТАНОВИВ:

Заяву представника позивача - адвоката Філіпова Олександра Володимировича про забезпечення позову - задовольнити.

Зупиненити стягнення на підставі виконавчого документу виконавчого напису виданого приватним нотаріусом Бучанського районного нотаріального округу Київської області № 102174 від 15 липня 2021 р. щодо звернення стягнення з ОСОБА_1 суми 12695,00 грн., за виконавчим провадженням № 66993249, яке відкрито Приватним виконавцем Подолянко І.А, надалі ОСОБА_2 .

Ухвала підлягає негайному виконанню з дня її постановлення незалежно від її оскарження і відкриття виконавчого провадження.

Примірник ухвали про забезпечення позову одночасно з направленням заявнику направляється судом для негайного виконання всім особам, яких стосуються заходи забезпечення позову і яких суд може ідентифікувати, а також відповідним державним та іншим органам для вжиття відповідних заходів.

Апеляційна скарга на ухвалу суду першої інстанції подається протягом 15 днів з дня її підписання.

Оскарження ухвали про забезпечення позову не зупиняє її виконання, а також не перешкоджає подальшому розгляду справи.

На підставі ч. 4ст. 268 ЦПК Україниухвала складена і підписана без її проголошення 25.04.2024.

Ухвала набирає законної сили з дня її підписання.

Відомості, що не проголошуються:

Позивач: ОСОБА_1 ІНФОРМАЦІЯ_1 РНОКПП: НОМЕР_1 , Зареєстрована: АДРЕСА_1

Представник позивача: Філіппов Олександр Володимирович, адреса: м. Харків. Харківська область, вул. Червоні Ряди 14 оф. 321

Відповідач: Товариства з обмеженою відповідальністю «Файна Готівка»</a>, ЄДРПОУ: 42269456, адреса: 04050, м. Київ, вул. Юрія Іллєнка, будинок 18-Б, офіс 204

третя особа,що незаявляють самостійнихвимог напредмет спору:приватний нотаріусБучанського районногонотаріального округуКиївської областіГрисюк ОлениВасилівни, АДРЕСА_2

третя особа,що незаявляють самостійнихвимог напредмет спору: Приватний виконавець Нордіо Вадим Вікторович, адреса: 49000, Дніпропетровська обл., м. Дніпро, проспект Слобожанський, 93, офіс 3

Суддя Т.П.Даниленко

СудХарківський районний суд Харківської області
Дата ухвалення рішення25.04.2024
Оприлюднено26.04.2024
Номер документу118615019
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема договорів (крім категорій 301000000-303000000), з них страхування, з них інших видів кредиту

Судовий реєстр по справі —635/4394/24

Ухвала від 26.04.2024

Цивільне

Харківський районний суд Харківської області

Даниленко Т. П.

Ухвала від 25.04.2024

Цивільне

Харківський районний суд Харківської області

Даниленко Т. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні