Ухвала
від 18.04.2024 по справі 295/16290/23
ПОГРЕБИЩЕНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 295/16290/23

УХВАЛА

Іменем України

18.04.2024 року м. Погребище

Погребищенський районний суд Вінницької області у складі:

головуючого - судді Бойка А.В.,

з участю секретаря Шуваріної В.А.,

розглянувши у підготовчому судовому засіданні в м. Погребище цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Старостинецької сільської ради Погребищенського району Вінницької області про визначення додаткового строку для прийняття спадщини,-

Встановив:

В провадженні Погребищенського районного суду знаходиться цивільна справа за позовом ОСОБА_1 до Старостинецької сільської ради Погребищенського району Вінницької області про визначення додаткового строку для прийняття спадщини.

В судове засідання позивачка не з`явилася, на електронну пошту суду надійшла її заява про розгляд справи у їх відсутності. Крім цього, у матеріалах справи міститься клопотання позивачки про заміну первісного відповідача Старостинецької сільської ради Погребищенського району Вінницької області належним відповідачем Погребищенською міською радою Вінницького району Вінницької області (а.с. 46) та клопотання про витребування спадкової справи, що заведена в приватного нотаріуса Бердичівського районного нотаріального округу Богатирчука Анатолія Миколайовича після смерті ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 (а.с. 2).

Представник відповідача до суду не з`явився також, про дату та час судового засідання був повідомлений належним чином.

Враховуючи положення ч.2 ст.247 ЦПК України, згідно з якою у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не проводилось.

Відповідно до п. 4 ч. 2 ст. 197 ЦПК України у підготовчому засіданні суд вирішує питання про вступ у справу інших осіб, заміну неналежного відповідача, залучення співвідповідача, об`єднання справ і роз`єднання позовних вимог, прийняття зустрічного позову, якщо ці питання не були вирішені раніше.

Згідно із ч.2 ст.51 ЦПК України, якщо позов подано не до тієї особи, яка повинна відповідати за позовом, суд до закінчення підготовчого провадження, а у разі розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження - до початку першого судового засідання за клопотанням позивача замінює первісного відповідача належним відповідачем, не закриваючи провадження у справі.

Згідно із інформацією, отриманою з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань Старостинецька сільська рада, ідентифікаційний код юридичної особи 04330562, перебуває в стані припинення.

Згідно із підпунктом 1 п.6-1 Прикінцевих та перехідних положень ЗУ «Про місцеве самоврядування в Україні» у день набуття повноважень сільською, селищною, міською радою, обраною територіальною громадою, територія якої затверджена Кабінетом Міністрів України (далі - сформована територіальна громада), припиняються повноваження сільських, селищних, міських рад, сільських, селищних, міських голів, обраних територіальними громадами, територія яких включена до території сформованої територіальної громади (далі - розформовані територіальні громади).

За змістом підпункту 4 п.6-1 Прикінцевих та перехідних положень ЗУ «Про місцеве самоврядування в Україні» сформована територіальна громада є правонаступником усього майна, прав та обов`язків розформованої територіальної громади.

В підпункті 9 п.6-1 Прикінцевих та перехідних положень ЗУ «Про місцеве самоврядування в Україні» визначено, що юридична особа - сільська, селищна, міська рада, розміщена в адміністративному центрі сформованої територіальної громади, є правонаступником прав та обов`язків усіх юридичних осіб - сільських, селищних, міських рад, обраних розформованими територіальними громадами, з дня набуття повноважень новообраною радою.

Системний аналіз наведених положень чинного законодавства дає підстави для висновку, що з дня набуття повноважень новообраною радою сформованої територіальної громади всі права та обов`язки юридичних осіб - сільських, селищних, міських рад, обраних розформованими територіальними громадами, переходять до юридичних осіб - сільських, селищних, міських рад, розміщених в адміністративному центрі сформованої територіальної громади, в порядку правонаступництва.

За змістом частин 1, 2 ст.4 ЗУ «Про статус депутатів місцевих рад» депутат місцевої ради набуває свої повноваження в результаті обрання його до ради відповідно до Закону України "Про вибори депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів". Повноваження депутата місцевої ради починаються з дня відкриття першої сесії відповідної ради з моменту офіційного оголошення підсумків виборів відповідною територіальною виборчою комісією і закінчуються в день відкриття першої сесії цієї ради нового скликання, крім передбачених законом випадків дострокового припинення повноважень депутата місцевої ради або ради, до складу якої його обрано.

Перша сесія Погребищенської міської ради проведена 27 листопада 2020 року.

З огляду на наведені положення чинного законодавства з 27листопада 2020 року всі права та обов`язки Старостинецької сільської ради перейшли до Погребищенської міської ради.

Відтак, первісного неналежного відповідача Старостинецьку сільську раду необхідно замінити належною - Погребищенською міською радою.

Щодо клопотання позивачки про витребування доказів, то, вивчивши письмові матеріали справи, врахувавши те, що вказаними доказами позивачка має намір підтвердити обставини справи, суд приходить до висновку про необхідність витребування спадкової справи.

Відповідно до ст.84 ЦПК України учасник справи, у разі неможливості самостійно надати докази, вправі подати клопотання про витребування доказів судом.

Враховуючи те, що позивачкою заявлено клопотання про витребування доказів у приватного нотаріуса Бердичівського районного нотаріального округу Богатирчука А. М. з метою підтвердження викладених у позові обставин, суд вважає, що спадкову справу необхідно витребувати.

На підставі вищевикладеного, керуючись ст.ст. 83, 84 ЦПК України, -

Ухвалив:

Клопотання позивачки ОСОБА_1 про заміну відповідача та про витребування доказів задовольнити.

Замінити первісного неналежного відповідача Старостинецьку сільську раду належним відповідачем - Погребищенською міською радою, в цивільній справі №295/16290/23.

Витребувати у приватного нотаріуса Бердичівського районного нотаріального округу Богатирчука Анатолія Миколайовича копію спадкової справи після смерті ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Роз`яснити, що відповідно до ст.84 ЦПК України будь-яка особа, у якої знаходиться доказ, повинна видати його на вимогу суду. Особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня вручення ухвали.

У разі неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, а також за неподання таких доказів з причин, визнаних судом неповажними, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, передбачені цим Кодексом.

Притягнення винних осіб до відповідальності не звільняє їх від обов`язку подати витребувані судом докази.

Ухвалу направити до виконання до приватного нотаріуса Бердичівського районного нотаріального округу Богатирчука А.М. ( АДРЕСА_1 ).

Судове засідання у справі за участю заміненого відповідача призначити на до 15:00 год. 14.05.2024.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя

Дата ухвалення рішення18.04.2024
Оприлюднено26.04.2024
Номер документу118615220
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування

Судовий реєстр по справі —295/16290/23

Ухвала від 18.04.2024

Цивільне

Погребищенський районний суд Вінницької області

Бойко А. В.

Ухвала від 22.03.2024

Цивільне

Погребищенський районний суд Вінницької області

Бойко А. В.

Ухвала від 12.03.2024

Цивільне

Погребищенський районний суд Вінницької області

Бойко А. В.

Ухвала від 03.01.2024

Цивільне

Погребищенський районний суд Вінницької області

Бойко А. В.

Ухвала від 15.12.2023

Цивільне

Богунський районний суд м. Житомира

Семенцова Л. М.

Ухвала від 29.11.2023

Цивільне

Богунський районний суд м. Житомира

Семенцова Л. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні