Рішення
від 25.04.2024 по справі 467/568/23
АРБУЗИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 467/568/23

2-о/467/1/24

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

25.04.2024 року Арбузинський районний суд Миколаївської області у складі:

головуючого судді Кірімової О.М.,

присяжних Коробко О.В.,

Поплавського А.В.,

за участі:

секретаря судових засідань Розмеріци О.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в смт. Арбузинка в порядку окремого провадження цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , який діє інтересах ОСОБА_2 , заінтересована особа Опікунська рада виконавчого комітету Арбузинської селищної ради Миколаївської області, про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна,

ВСТАНОВИВ:

У травні 2023 року адвокат Рубан С.Ю. звернувся до Арбузинського районного суду Миколаївської області із заявою, в інтересах ОСОБА_2 , заінтересована особа: Опікунська рада виконавчого комітету Арбузинської селищної ради Миколаївської області про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна.

В обґрунтування заяви посилався на те, що заявник є рідним братом ОСОБА_3 , який є інвалідом з дитинства першої групи, внаслідок психічного розладу, безстроково. Причиною інвалідності є хронічне психічне захворювання, яке призводить до того, що він має обмеження життєдіяльності до самообслуговування, до орієнтації, до спілкування, до контролю за своєю поведінкою. ОСОБА_3 не може повною мірою усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними, потребує як медичного нагляду так і постійної сторонньої допомоги і контролю. Рішенням виконавчого комітету Арбузинської селищної ради Миколаївської області № 23 від 14.02.2022 року ОСОБА_3 призначено опікуном його матір ОСОБА_4 , яка на даний час у зв`язку з віком не може здійснювати опіку. Заявник є рідним братом ОСОБА_3 . Має добрий стан здоров`я, спиртними напоями не зловживає, наркотичні засоби не вживає, на обліку у лікаря нарколога та психіатра не перебуває. На цей час на його утриманні нікого не має. Заявник має можливість і бажання доглядати свого брата і бути його опікуном.

Ухвалою судді Арбузинського районного суду Миколаївської області від 26.09.2023 року відкрито провадження у справі. Одночасно витребувано з Миколаївської спеціалізованої психіатричної медико-соціальної експертної комісії особову справу хворого ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ; з спеціалізованої психіатричної медико-соціальної експертної комісії особову справу МСЕК хворого ОСОБА_3 ; з комунального некомерційного підприємства «Арбузинська центральна лікарня» Арбузинської селищної ради медичну картку ОСОБА_3 ; з опікунської ради виконавчого комітету Арбузинської селищної ради Миколаївської області подання про можливість призначення опікуном ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , його брата ОСОБА_2 .

Ухвалою Арбузинського районного суду Миколаївської області від 20.11.2023 року призначено у справі судово-психіатричну експертизу психічного стану ОСОБА_2 . Провадження по справі зупинено на час проведення експертизи.

Ухвалою судді Арбузинського районного суду Миколаївської області від 20.03.2024 року поновлено провадження у справі.

Адвокат Рубан С.Ю. до судового засідання надав суду заяву, якою підтримав у повному обсязі вимоги заявника, та просив суд розглядати справу у його відсутність та відсутність заявника ОСОБА_2 .

Фізична особа, щодо якої ставиться питання про визнання її недієздатною ОСОБА_3 з урахуванням стану його здоров`я в судове засідання не викликалася, оскільки суд вважає доцільним розглядати справу по суті без участі останнього.

Представник заінтересованої особи до суду надіслав подання щодо можливості призначення опікуном ОСОБА_2 над громадянином ОСОБА_3 .

Суд, дослідивши наявні в матеріалах справи докази в їх сукупності, приходить до висновку, що заява підлягає задоволенню з наступних підстав.

Судом встановлено, що ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , є рідним братом ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , що підтверджується копіями свідоцтв про народження серії НОМЕР_1 , серії НОМЕР_2 (а.с. 16,17).

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 є рідною матір`ю ОСОБА_2 та ОСОБА_3 .

Відповідно до довідки від 03.11.1995 року № 122001, ОСОБА_3 , 1979 року народження інвалід з дитинства та має першу групу інвалідності, встановлену безстроково (а.с. 12).

Рішенням виконавчого комітету Арбузинської селищної ради Миколаївської області від 14.02.2002 року № 23 призначено опікуном та піклувальником над ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , інвалідом дитинства, безстроково, який потребує постійної сторонньої допомоги, його матір ОСОБА_4 (а.с. 13).

Відповідно до довідки Арбузинської селищної ради Первомайського району Миколаївської області від 04.05.2023 року № 822, ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_5 проживає в АДРЕСА_1 (а.с. 21).

Згідно довідки КНП «Арбузинський центр первинної медико-санітарної допомоги» Арбузинської селищної ради № 21 від 05.05.2023 року ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , соматично здоровий (а.с. 22).

З копії витягу з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності вбачається, що ОСОБА_2 є власником житлового будинку по АДРЕСА_1 (а.с. 14).

На підставі договору купівлі-продажу житлового будинку від 05 серпня 2002 року, ОСОБА_3 належить житловий будинок з господарськими та побутовими будівлями і спорудами, що знаходиться в АДРЕСА_2 (а.с. 18).

Відповідно до довідки-характеристики від 04.05.2023 року № 823, ОСОБА_2 , проживає в АДРЕСА_1 . За час проживання на території селищної ради заяв та скарг на ОСОБА_2 в виконком селищної ради не надходило. Компрометуючими матеріалами селищна рада на ОСОБА_2 не відає (а.с. 23).

Згідно висновку судово-психіатричного експерта № 20 від 23.01.2024 року, ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 страждає на хронічний стійкий психічний розлад - важку розумову відсталість. За своїм психічним станом не здатний усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними (а.с. 61-68).

Відповідно до подання органу опіки та піклування виконавчого комітету Арбузинської селищної ради, орган опіки та піклування вважає за доцільне призначити ОСОБА_2 опікуном над ОСОБА_3 у разі визнання його недієздатним (а.с. 53).

Відповідно до ч. 1 ст. 39 ЦК України фізична особа може бути визнана судом недієздатною, якщо вона внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними.

Відповідно до ч. 1 ст. 40 ЦК України фізична особа визнається недієздатною з моменту набрання законної сили рішенням суду про це.

Згідно ч. 1 ст. 41 ЦК України над недієздатною фізичною особою встановлюється опіка.

Статтею 55 ЦК України передбачено, що опіка встановлюється з метою забезпечення особистих немайнових і майнових прав та інтересів повнолітніх осіб, які за станом здоров`я не можуть самостійно здійснювати свої права і виконувати обов`язки.

Відповідно до ст. 58 цього Кодексу, опіка встановлюється над фізичними особами, які визнані недієздатними.

Згідно зі ст. 60 ЦК України суд встановлює опіку над фізичною особою у разі визнання її недієздатною і призначає опікуна за поданням органу опіки та піклування.

Відповідно до ч. 2, 3 ст. 63 ЦК України опікуном або піклувальником може бути лише фізична особа з повною цивільною дієздатністю. Фізична особа може бути призначена опікуном або піклувальником лише за її письмовою заявою.

Згідно з ч. 4 ст. 63 ЦК України, опікун або піклувальник призначається переважно з осіб, які перебувають у сімейних, родинних відносинах з підопічним, з урахуванням особистих стосунків між ними, можливості особи виконувати обов`язки опікуна чи піклувальника.

ОСОБА_2 заявив про своє бажання бути опікуном над своїм братом ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , стан його здоров`я та матеріальне становище надають можливість виконувати обов`язки опікуна, на підтвердження зазначеного суду надані відповідні документи.

Згідно з поданням органу опіки та піклування ОСОБА_2 доцільно призначити опікуном над ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_4 .

Даних, що перешкоджали б ОСОБА_2 бути опікуном над ОСОБА_3 , органом опіки і піклування не встановлено, не виявлено таких даних і в ході розгляду справи судом.

Згідно з ч. 1 ст. 300 ЦПК України, суд, ухвалюючи рішення про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи (у тому числі обмеження або позбавлення права неповнолітньої особи самостійно розпоряджатися своїми доходами) чи визнання фізичної особи недієздатною, встановлює над нею відповідно піклування або опіку і за поданням органу опіки та піклування призначає їй піклувальника чи опікуна.

Відповідно до ч. 6 ст. 300 ЦПК України строк дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною визначається судом, але не може перевищувати двох років.

Таким чином, оцінивши подані докази у їх сукупності, суд прийшов до переконання, що звернення заявника є обґрунтованим, обставини, наведені ним, знайшли підтвердження під час судового розгляду справи, є передбачені законом підстави для задоволення заявлених вимог заяви, а тому, заява підлягає задоволенню.

Відповідно до ч. 2 ст. 299 ЦПК України судові витрати, пов`язані з провадженням справи про визнання фізичної особи недієздатною або обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, відносяться на рахунок держави.

Керуючись ст.ст. 39, 60 ЦК України, ст.ст. 5, 247, 260, 265, 273, 299, 354-355 ЦПК України, суд

ВИРІШИВ:

Заяву ОСОБА_1 , який діє інтересах ОСОБА_2 , заінтересована особа Опікунська рада виконавчого комітету Арбузинської селищної ради Миколаївської області, про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна, задовольнити.

Визнати ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_3 , зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1 - недієздатним.

Встановити опіку над недієздатним ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_4 , зареєстрованим за адресою: АДРЕСА_1 .

Призначити ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , РНОКПП НОМЕР_5 , зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1 опікуном над недієздатним ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Судові витрати за проведення судової експертизи в сумі 6483 (шість тисяч чотириста вісімдесят три) 60 коп. (ДУ «ІСП МОЗ України», Код ЄДРПОУ 04803492, UA 158201720313251005201007077, МФО 820172 ДКСУ у Подільському районі м. Києва. Призначення платежу: «експерт ОСОБА_5 , за проведення експертизи ОСОБА_3 ») віднести на рахунок держави.

Встановити строк дії даного судового рішення - 2 (два) роки з дня набрання рішенням законної сили.

Копію рішення суду після набрання ним законної сили направити органу опіки та піклування, органам ведення Державного реєстру виборців за місцем проживання фізичної особи.

Роз`яснити заявнику положення ст. 300 ЦПК України, відповідно до якого скасування рішення суду про визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, яка була визнана недієздатною, в разі її видужання або значного поліпшення її психічного стану здійснюється за рішенням суду на підставі відповідного висновку судово-психіатричної експертизи за заявою опікуна, членів сім`ї, органу опіки та піклування або самої особи, визнаної недієздатною.

Клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною має право подати опікун, представник органу опіки та піклування не пізніше ніж за п`ятнадцять днів до закінчення строку, визначеного частиною шостою цієї статті.

Клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною повинно містити обставини, що свідчать про продовження хронічного, стійкого психічного розладу, внаслідок чого особа продовжує не усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними, підтверджені відповідним висновком судово-психіатричної експертизи.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до Миколаївського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Заявник ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , РНОКПП НОМЕР_5 , зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_1 ; фактичне місце проживання: АДРЕСА_3 .

Заінтересована особа: Орган опіки та піклування виконавчого комітету Арбузинської селищної ради, код ЄДРПОУ 04376653, місцезнаходження: Миколаївська область, Первомайський район, смт. Арбузинка, пл. Центральна, 18.

Суддя Арбузинського

районного суду О.М.Кірімова

Присяжні О.В.Коробко

А.В. Поплавський

СудАрбузинський районний суд Миколаївської області
Дата ухвалення рішення25.04.2024
Оприлюднено26.04.2024
Номер документу118615893
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, з них: про визнання фізичної особи недієздатною

Судовий реєстр по справі —467/568/23

Рішення від 25.04.2024

Цивільне

Арбузинський районний суд Миколаївської області

Кірімова О. М.

Ухвала від 20.03.2024

Цивільне

Арбузинський районний суд Миколаївської області

Кірімова О. М.

Ухвала від 20.11.2023

Цивільне

Арбузинський районний суд Миколаївської області

Кірімова О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні