Постанова
від 24.04.2024 по справі 159/2382/24
КОВЕЛЬСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 159/2382/24

Провадження № 3/159/1341/24

КОВЕЛЬСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

24 квітня 2024 року м. Ковель

Ковельський міськрайонний суд Волинської області у складі судді Чалого А.В., розглянувши матеріали справи, які надійшли від Головного управління ДПС у Волинській області про притягнення до адміністративної відповідальності ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , українця, громадянина України, керівника КП «ВОБТІ», проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 ,

за вчинення правопорушення, передбаченого ч. 1 ст.163-1 КУпАП,

ВСТАНОВИВ:

До Ковельського міськрайонного суду Волинської області після належного оформлення надійшов протокол про адміністративне правопорушення №222/03-04-07 від 11.04.2024 відносно ОСОБА_1 за ч. 1 ст. 163-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Зі змісту протоколу вбачається, що ОСОБА_1 допустив порушення вимог п. 286.2 ст. 286 розділу ХІ Податкового кодексу України, а саме: неподання податкової декларації з плати за землю (земельний податок та/або орендна плата за земельні ділянки державної або комунальної власності (річна) за 2024 рік (термін подання 20.02.2024), чим вчинив адміністративне правопорушення, передбачене ч. 1 ст. 163-1 КУпАП.

Дослідивши матеріали справи, суд приходить до висновку про те, що адміністративний матеріал підлягає поверненню для належного оформлення з наступних підстав.

Відповідно доположеньст.276КУпАПсправа проадміністративне правопорушення розглядається за місцем його вчинення.

Альтернативної підсудності справ про адміністративне правопорушення, передбаченест. 163-1 КУпАП, вказаною нормою не передбачено.

Тобто, справи про адміністративні правопорушення цієї категорії розглядаються виключно судами, на території підсудності яких, вчинено правопорушення.

В протоколі про адміністративне правопорушення, місцем вчинення правопорушення зазначено: « АДРЕСА_2 », тобто адреса центру обслуговування платників Ковельської державної податкової інспекції Головного управління ДПС у Волинській області.

Згідно даного проколу юридичну адресу КП «ВОБТІ» зазначено: «вул. Січова, 22-А, м. Луцьк», місце проживання ОСОБА_1 зазначено: « АДРЕСА_1 ».

Згідно п.63.1 ст.63 Податкового кодексу України від 02.12.2010 № 2755-VI з метою проведення податкового контролю платники податків підлягають реєстрації або взяттю на облік у контролюючих органах за місцезнаходженням юридичних осіб, відокремлених підрозділів юридичних осіб, місцем проживання особи (основне місце обліку), а також за місцем розташування (реєстрації) їх підрозділів, рухомого та нерухомого майна, об`єктів оподаткування або об`єктів, які пов`язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність (неосновне місце обліку).

В супровідному листі про направлення справи про адміністративне правопорушення на розгляд до суду, Головне управління ДПС у Волинській області зазначає, що КП "ВОБТІ" (код ЄДРПОУ 03339242 ) перебуває на обліку в ГУ ДПС у Волинській області (код ДПІ 306 - Ковельський район) як платник податків за неосновним місцем обліку ( в Ковельському районі платник орендує земельну ділянку згідно договору оренди землі від 21.11.2001 укладеного з Буцинською сільською радою).

Суд звертає увагу на наступне.

Буциньська сільська рада колишня адміністративно-територіальна одиниця та орган місцевого самоврядування у Старовижівському районі Волинської області з адміністративним центром у с. Буцинь.

На підставіпостанови Верховної Ради України «Про утворення та ліквідацію районів» №807-IX від 17 липня 2020 рокуу зв`язку зі створенням Ковельського району, с. Буцинь, за новим адміністративно-територіальним устроєм належить до Ковельського району.

Частиною першоюстатті 21 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», визначено, що місцевими загальними судами є окружні суди, які утворюються в одному або декількох районах чи районах у містах, або у місті, або у районі (районах) і місті (містах).

Згідно із пунктом 3, 3-1розділу ХІІ «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про судоустрій і статус суддів»районні, міжрайонні, районні у містах, міські, міськрайонні суди продовжують здійснювати свої повноваження до утворення та початку діяльності місцевого окружного суду, юрисдикція якого розповсюджується на відповідну територію. До набрання чинності законом України щодо зміни системи місцевих судів на території України у зв`язку з утворенням (ліквідацією) районів відповідні місцеві суди продовжують здійснювати свої повноваження у межах територіальної юрисдикції, визначеної до набрання чинностіПостановою Верховної Ради України "Про утворення та ліквідацію районів" від 17 липня 2020 року № 807-IX, але не довше ніж один рік з дня припинення чи скасування воєнного стану на території України, введеногоУказом Президента України від 24 лютого 2022 року № 64/2022 "Про введення воєнного стану в Україні", затвердженого Законом України "Про затвердження Указу Президента України "Про введення воєнного стану в Україні" від 24 лютого 2022 року № 2102-IX.

У зв`язку з цим, до зміни системи судоустрою та приведення її у відповідність до нового адміністративно-територіального устрою шляхом утворення, реорганізації чи ліквідації судів, місцеві загальні суди продовжують здійснювати розгляд справ в межах раніше утворених районів та раніше визначеного адміністративно-територіального устрою.

За адміністративно-територіальним устроєм, визначеним до 17.07.2020, с. Буцинь відноситься до території Старовижівського району Волинської області.

Підсудність даної категорії справ допускає розгляд адміністративного правопорушення виключно за місцем його вчинення, отже дана справа не підсудна Ковельському міськрайонному суду Волинської області.

Відповідно до ст.245 КУпАП завданнями провадження в справах про адміністративні правопорушення є, зокрема, всебічне, повне і об`єктивне з`ясування обставин кожної справи, вирішення її в точній відповідності з законом.

При цьому, за змістом ст. 257 КУпАП місце розгляду справи про адміністративне правопорушення визначається особою, уповноваженою на складення протоколу про адміністративне правопорушення, яка після його складення, направляє матеріали справи до органу, уповноваженого розглядати справу про адміністративне правопорушення.

Кодексом України про адміністративні правопорушення не передбачено право суду та змінювати підсудність після її визначення відповідним органом внутрішніх справ.

Порушення правил підсудності є істотним порушенням процесуального законодавства та є підставою для скасування судового рішення.

Враховуючи викладене та зважаючи на те, що дана справа Ковельському міськрайонному суду Волинської області не підсудна, матеріали справи підлягають поверненню до органу, який порушив адміністративне провадження для доопрацювання та направлення за підсудністю.

Керуючись ст. ст.256,277,278,283 КУпАП, суд,

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний матеріал, що надійшов від Головного управління ДПС у Волинській області про притягнення до адміністративної відповідальності відповідальності ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , до адміністративної відповідальності за ч. 1 ст. 163-1 КУпАП повернути для усунення недоліків.

Постанова оскарженню не підлягає.

СуддяА. В. Чалий

Дата ухвалення рішення24.04.2024
Оприлюднено29.04.2024
Номер документу118618856
СудочинствоАдмінправопорушення
КатегоріяАдміністративні правопорушення в галузі торгівлі, громадського харчування, сфері послуг, в галузі фінансів і підприємницькій діяльності Порушення порядку ведення податкового обліку, надання аудиторських висновків

Судовий реєстр по справі —159/2382/24

Постанова від 24.04.2024

Адмінправопорушення

Ковельський міськрайонний суд Волинської області

Чалий А. В.

Постанова від 12.04.2024

Адмінправопорушення

Ковельський міськрайонний суд Волинської області

Чалий А. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні