Ухвала
від 18.04.2024 по справі 295/5702/24
БОГУНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЖИТОМИРА

Справа №295/5702/24

Категорія 67

2/295/1729/24

У Х В А Л А

18.04.2024 року м. Житомир

Суддя Богунського районного суду міста Житомира Семенцова Л.М., розглянувши матеріали позовної заяви ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , треті особи - Служба у справах дітей Житомирської міської ради, Служба у справах дітей Солом`янської районної в м. Києві державної адміністрації, про скасування усиновлення та поновлення первинного актового запису про народження,

ВСТАНОВИВ:

У квітні 2024 року до суду надійшла указана позовна заява, в якій позивач просить: 1) скасувати усиновлення ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , неповнолітньої дитини ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , актовий запис про народження № 407 від 15.08.2008, здійснений відділом державної реєстрації актів цивільного стану Фастівського міськрайонного управління юстиції Київської області; 2) поновити первинний актовий запис № 407 від 15.08.2008, здійснений відділом державної реєстрації актів цивільного стану Фастівського міськрайонного управління юстиції Київської області, виключити з актового запису про народження відомості про батька дитини ОСОБА_2 та повернути неповнолітній дитині ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , прізвище, по батькові, які він мав до усиновлення.

Позовна заява за змістом і формою повинна відповідати ст. ст. 175-177 ЦПК України.

При вирішенні питання прийняття позовної заяви до розгляду виявлено, що позовна заява не відповідає всім визначеним до неї вимогам, виходячи з наступного.

Обґрунтовуючи позовні вимоги, позивач посилається на те, що ОСОБА_2 не зміг полюбити та адаптувати до сім`ї неповнолітню дитину, а подальше проживання неповнолітнього Адама в сім`ї усиновлювача є неможливим, оскільки методи, які застосовуються ним для адаптації дитини в її родині, суперечать інтересам дитини, в зв`язку з чим дитина вирішила проживати з біологічним батьком. Між усиновлювачем та дитиною склалися, незалежно від їхньої волі, стосунки, які роблять неможливим їхнє спільне проживання і виконання усиновлювачем своїх батьківських обов`язків.

Відповідно до ч. 5 ст. 177 ЦПК України позивач зобов`язаний додати до позовної заяви всі наявні в нього докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги (якщо подаються письмові чи електронні докази позивач може додати до позовної заяви копії відповідних доказів).

Проте на підтвердження викладених у позовній обставин стосовно підстав заявленого позову в порушення п. п. 5, 8 ч. 3 ст. 175, ч. 5 ст. 177 ЦПК України позивачем не зазначено та до позовної заяви не додано відповідних доказів, які б підтверджували наведені вище обставини, якими обгрунтовані позовні вимоги.

Згідно ч. 8 ст. 43 ЦПК України якщо документи подаються учасниками справи до суду або надсилаються іншим учасникам справи в паперовій формі, такі документи скріплюються власноручним підписом учасника справи (його представника).

Частиною 5 ст. 95 ЦПК України передбачено, що учасник справи, який подає письмові докази в копіях (електронних копіях), повинен зазначити про наявність у нього або іншої особи оригіналу письмового доказу. Учасник справи підтверджує відповідність копії письмового доказу оригіналу, який заходиться у нього, своїм підписом із зазначенням дати такого засвідчення.

Всупереч ч. 8 ст. 43, ч. 5 ст. 95 ЦПК України додані до позовної заяви копії всіх документів належним чином не засвідчені.

Окрім того, зазначені в позовній заяві треті особи - Служба у справах дітей Житомирської міської ради та Служба у справах дітей Солом`янської районної в м. Києві державної адміністрації не можуть брати участь у справі, так як їм, не маючим статусу юридичної особи, не властива цивільна процесуальна дієздатність згідно ст. 47 ЦПК України, а також доказів того, що вони є юридичними особами до позовної заяви не долучено. Тому в справі мають брати участь відповідні юридичні особи - органи опіки та піклування.

Дані обставини перешкоджають вирішенню питання про відкриття провадження в справі.

За положеннями ст. 185 ЦПК України, якщо позовна заява подана без додержання вимог, викладених у статтях 175, 177 ЦПК України та/або не сплачено судовий збір, вона підлягає залишенню без руху з наданням строку для усунення недоліків, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

Таким чином, вказана позовна заява підлягає залишенню без руху з наданням позивачу строку на усунення недоліків.

Керуючись ст. ст. 175 - 177, 185, 260, 353 ЦПК України, -

ПОСТАНОВИВ:

Позовну заяву ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , треті особи - Служба у справах дітей Житомирської міської ради, Служба у справах дітей Солом`янської районної в м. Києві державної адміністрації, про скасування усиновлення та поновлення первинного актового запису про народження залишити без руху та надати позивачу строк для усунення її недоліків, який не може перевищувати семи днів з дня отримання позивачем даної ухвали.

Копію ухвали невідкладно направити позивачу.

У разі невиконання ухвали суду у зазначений строк позовна заява буде вважаться неподаною та повернута позивачу зі всіма доданими документами. Повернення позовної заяви не перешкоджає повторному зверненню із заявою до суду, якщо перестануть існувати обставини, що стали підставою для її повернення.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя Л.М. Семенцова

СудБогунський районний суд м. Житомира
Дата ухвалення рішення18.04.2024
Оприлюднено30.04.2024
Номер документу118619179
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із сімейних відносин

Судовий реєстр по справі —295/5702/24

Ухвала від 15.05.2024

Цивільне

Богунський районний суд м. Житомира

Семенцова Л. М.

Ухвала від 18.04.2024

Цивільне

Богунський районний суд м. Житомира

Семенцова Л. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні