Рішення
від 23.04.2024 по справі 935/653/24
КОРОСТИШІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Коростишівський районний суд Житомирської області

Справа № 935/653/24

Провадження № 2/935/533/24

РІШЕННЯ

Іменем України

23 квітня 2024 року м.Коростишів

Коростишівський районний суд Житомирської області в складі: головуючого - судді Василенка Р.О., зі секретарем Криворучко Я.В., розглянувши у підготовчому засіданні цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Старосілецької сільської ради про визначення додаткового строку для прийняття спадщини,-

ВСТАНОВИВ:

Позивач звернувся до суду з даним позовом, в обгрунтування якого вказує, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер ОСОБА_2 . Вказує, що на випадок смерті спадкодавець залишив заповіт, яким заповів все його майно позивачу. Пояснив, що він не знав про складений заповіт. Про його наявність дізнався від свого батька, який 01.02.2024 року у будинку серед речей померлого знайшов такий заповіт. Зазначив, що у зв`язку з тим, що він був мобілізований до лав ЗСУ з 25.02.2022 року, батько позивача від його імені звернувся до нотаріуса для оформлення спадкових прав, проте йому було відмовлено у зв`язку з пропуском строку для подачі заяви для прийняття спадщини.

Вказує, що пропустив строк прийняття спадщини з поважних причин, не був обізнаний про наявність заповіту на його користь, був мобілізований до лав ЗСУ та приймав участь у бойових діях. Спадкова справа після смерті ОСОБА_2 не заводилася, нотаріус не здійснював його виклик, як спадкоємця за заповітом, інші спадкоємці із заявами не зверталися. Просить встановити додатковий строк для подачі заяви про прийняття спадщини.

Позивач у підготовче засідання не з`явився. Надіслав до суду заяву про розгляд справи без його участі, позов підтримує та просить задовольнити, а тому суд провів підготовче засідання без його участі.

Представник відповідача сільський голова Старосілецької сільської ради О. Куцаківський у підготовче засідання не з`явився. Надіслав заяву про розгляд справи без його участі, позов визнав, позовні вимоги просить задовольнити, а тому суд провів підготовче засідання без його участі.

Згідно ч.2ст.247ЦПК України фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалось.

Суд, дослідивши матеріали справи, дійшов до наступного висновку.

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер ОСОБА_2 , що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_1 , виданого виконавчим комітетом Старосілецької сільської ради Житомирського району, актовий запис №8 (а.с. 8).

22 березня 2020 року ОСОБА_2 склав заповіт, який посвідчений виконуючим обов`язки старости Гуменницького старостинського округу №2 Коростишівського району Житомирської області Грищенко Р.Ю., зареєстрований в реєстрі за №37.

Зі змісту заповіту вбачається, що ОСОБА_2 заповів все своє майно ОСОБА_1 (а.с. 9).

Як зазначено у довідці виданої старостою Гуменницького старостинського округу Житомирського району, Житомирської області Р. Грищенко від 02.02.2024 №16, ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 до дня смерті проживав та був зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 . Разом із ним на день його смерті та протягом шести місяців після його смерті за цією адресою ніхто не проживав та не був зареєстрований (а.с. 10).

Постановою державного нотаріуса Житомирської державної нотаріальної контори Житомирської області Поліщук А.І. від 08.02.2024 № 304/02-31, ОСОБА_3 , який діє в інтересах ОСОБА_1 , відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за заповітом на житловий будинок, який знаходиться за адресою: АДРЕСА_2 у зв`язку з пропуском строку для подачі заяви про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 (а.с.13).

Згідно витягу про реєстрацію у спадковому реєстрі №75752958 слідує, що спадкову справу до майна померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 , заведено від 08.02.2024 року, реєстратор: Житомирська державна нотаріальна контора.

Відповідно до частини третьої статті 1272 ЦК України за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

Відповідно до роз`яснень, викладених у пункті 24 постанови Пленуму Верховного Суду України від 30 травня 2008 року № 7 «Про судову практику у справах про спадкування», вирішуючи питання визначення особі додаткового строку, суд досліджує поважність причини пропуску строку для прийняття спадщини.

Згідно з ч.4 ст. 206 ЦПК України, у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову.

Позивач пропустив строк з поважних причин, оскільки не був обізананий про наявність заповіту, спадкова справа до звернення позивача до нотаріуса не заводилася, виклик його як спадкоємця не здійснювався.

Крім того,враховуючи,що відповідачпозов визнавповністю,визнання позовуне суперечитьзакону,не порушуєправа,свободи,інтереси іншихосіб, а тому враховуючи зазначене, з огляду на ту обставину, що інші спадкоємці з заявою про прийняття спадщини не зверталися, суд дійшов до висновку про задоволення позовних вимог та встановлення позивачу додаткового строку для подачі заяви про прийняття спадщини терміном в два місяці.

Враховуючи викладене, на підставі ст.1272 ЦК України, керуючись ст.ст. 206, 247, 263-265, 354 ЦПК України, суд,

УХВАЛИВ:

Позов задовольнити.

Визначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 додатковий строк для подачі заяви про прийняття спадщини після смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 , терміном в два місяці після набрання рішенням суду законної сили.

Апеляційна скарга на рішення може бути подана до Житомирського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Позивач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , РНОКПП: НОМЕР_2 , місце проживання: АДРЕСА_3 .

Відповідач:Старосілецька територіальнагромада уособі Старосілецькоїсільської ради,ЄДРПОУ:04348705,місцезнаходження: вул. Центральна, 20-А, с. Старосільці, Житомирського району, Житомирської області.

Суддя Роман ВАСИЛЕНКО

СудКоростишівський районний суд Житомирської області
Дата ухвалення рішення23.04.2024
Оприлюднено29.04.2024
Номер документу118619412
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування, з них за заповітом

Судовий реєстр по справі —935/653/24

Рішення від 23.04.2024

Цивільне

Коростишівський районний суд Житомирської області

Василенко Р. О.

Ухвала від 26.03.2024

Цивільне

Коростишівський районний суд Житомирської області

Василенко Р. О.

Ухвала від 08.03.2024

Цивільне

Коростишівський районний суд Житомирської області

Василенко Р. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні