Ухвала
від 25.04.2024 по справі 377/306/24
СЛАВУТИЦЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Х В А Л А

Справа №377/306/24

Провадження №2/377/218/24

25 квітня 2024 року суддя Славутицького міського суду Київської області Бабич Н.С., розглядаючи позовну заяву ОСОБА_1 (РНОКПП НОМЕР_1 , адреса зареєстрованого місця проживання: АДРЕСА_1 ) до ОСОБА_2 (РНОКПП НОМЕР_2 , адреса зареєстрованого місця проживання: АДРЕСА_2 ), третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору: Орган опіки та піклування в особі виконавчого комітету Славутицької міської ради Вишгородського району Київської області (код ЄДРПОУ 04527684, адреса місцезнаходження: Київська область, Вишгородський район, місто Славутич, Центральна, площа, 7) про визначення місця проживання малолітньої дитини,

У С Т А Н О В И Л А:

16 квітня 2024 року до суду надійшла позовна заява, в якій позивач, посилаючись на статті 160-161 СК України, просить визначити місце проживання малолітньої дитини ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , разом з його батьком, ОСОБА_1 .

16 квітня 2024 року суд відповідно до частини шостої статті 187 ЦПК України звернувся до Управління адміністративних послуг виконавчого комітету Славутицької міської ради Вишгородського району Київської області щодо надання інформації про зареєстроване місце проживання відповідача.

Як убачається з інформації Управління адміністративних послуг виконавчого комітету Славутицької міської ради Вишгородського району Київської області №15-08/696, яка надійшла на адресу суду 25 квітня 2024 року, за даними Реєстру Славутицької територіальної громади ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , зареєстрована за адресою: АДРЕСА_2 .

Позовна заява відповідає вимогам статей 175-177 ЦПК України та іншим вимогам, встановленим законом.

Справа підсудна цьому суду і підлягає розгляду відповідно до частини 4 статті 274ЦПК України за правилами загального позовного провадження.

Підстав для залишення позовної заяви без руху, повернення та відмови у відкритті провадження у справі, передбачених частинами першою, третьою - четвертою статті 185, статтею 186 ЦПК України, не вбачається.

Частиною першою статті 53 ЦПК України передбачено, що треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов`язки щодо однієї зі сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи.

За правилом частини 3 цієї статті, якщо суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до розгляду встановить, що рішення суду може вплинути на права та обов`язки осіб, що не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору.

Указом ПрезидентаУкраїни№64/2022 від 24.02.2022, затвердженим Законом України «Про затвердження Указу Президента України «Про введення воєнного стану в Україні» від 24.02.2022 №2102-ІХ, введено в Україні воєнний стан із 05 години 30 хвилин 24 лютого 2022 року. Правовий режим воєнного стану неодноразово продовжувався та триває в Україні донині.

Крім того, Указом Президента України №69/2022 від 24.02.2022, затвердженим Законом України « Про затвердження Указу Президента України «Про загальну мобілізацію» від 03.03.2022 № 2105-ІХ оголошено загальну мобілізацію в Україні, яка продовжувалася та триває в Україні донині.

Згідно з абзацом 1 частини п`ятої статті 22 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» призов громадян на військову службу під час мобілізації або залучення їх до виконання обов`язків за посадами, передбаченими штатами воєнного часу, здійснюють територіальні центри комплектування та соціальної підтримки за сприяння місцевих органів виконавчої влади або командири військових частин (військовозобов`язаних, резервістів Служби безпеки України - Центральне управління або регіональні органи Служби безпеки України, військовозобов`язаних, резервістів Служби зовнішньої розвідки України - відповідний підрозділ Служби зовнішньої розвідки України, військовозобов`язаних Оперативно-рятувальної служби цивільного захисту - відповідні органи управління центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері цивільного захисту).

Відповідно до Положення «Про територіальні центри комплектування та соціальної підтримки» затвердженого постановою Кабінету Міністрів України №154 від 23.02.2023, територіальні центри комплектування та соціальної підтримки є органами військового управління, що забезпечують виконання законодавства з питань військового обов`язку і військової служби, мобілізаційної підготовки та мобілізації, згідно покладених на них завдань, в т.ч. ведуть військовий облік призовників, військовозобов`язаних та резервістів, а також облік громадян України, які уклали контракт добровольця територіальної оборони, ветеранів війни та військової служби, та інших осіб, які мають право на пенсійне забезпечення відповідно доЗакону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб».

Згідно забзацом5частини1статті23ЗаконуУкраїни«Про мобілізаційнупідготовкутамобілізацію» не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов`язані: жінки та чоловіки, які самостійно виховують дитину (дітей) віком до 18 років.

Як убачається зі змісту позовної заяви та доданих до неї документів, позивач просить визначити місце проживання малолітнього сина ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , разом з його батьком, ОСОБА_1 . Позивач проживає та зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 , яка відноситься до юрисдикції ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Враховуючи викладене, суд вважає, що рішення у даній справі, в період воєнного стану, може вплинути на права та обов`язки ІНФОРМАЦІЯ_3 , передбачені Законом України « Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», а тому необхідно залучити до участі у справі як третю особу, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, ІНФОРМАЦІЯ_4 .

Разом із позовною заявою до суду подано клопотання про виклик в судове засідання для допиту свідків: ОСОБА_4 ( АДРЕСА_1 ), ОСОБА_5 ( АДРЕСА_3 ).

Заява мотивована необхідністю підтвердження обставин, на яких ґрунтуються заявлені вимоги, зокрема з питань пов`язаних з утриманням та вихованням сина ОСОБА_6 .

Вказане клопотання підлягає задоволенню з таких підстав.

Відповідно дочастини3статті294ЦПКУкраїнисправи окремогопровадженнярозглядаються судомздодержанням загальнихправил,встановленихцимКодексом,завинятком положеньщодозмагальності тамеж судового розгляду.

Згідно зі статтею 76 ЦПК України доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Ці дані встановлюються такими засобами: письмовими, речовими і електронними доказами; висновками експертів; показаннями свідків.

Згідно із статтею 91ЦПКУкраїни викликсвідка здійснюєтьсяза заявоюучасника справи. Узаяві провиклик свідказазначаються йогоім`я,місцепроживання(перебування)або місцероботи,обставини,які вінможе підтвердити. Заявапровикликсвідкамає бутиподана доабо підчас підготовчогосудового засідання,аякщосправарозглядається впорядку усправі. В ухвалі про відкриття провадження у справі або в іншій ухвалі, якою суд вирішує питання про виклик свідка, суд попереджає свідка про кримінальну відповідальність за завідомо неправдиве показання чи відмову від давання показань на вимогу суду.

Подане заявником клопотання про виклик свідків за змістом відповідає вимогам статті 91 ЦПК України, тому необхідно викликати в судове засідання зазначених у клопотанні свідків.

Відповідно до частини п`ятої статті 19 СК України орган опіки та піклування подає суду письмовий висновок щодо розв`язання спору на підставі відомостей, одержаних у результаті обстеження умов проживання дитини, батьків, інших осіб, які бажають проживати з дитиною, брати участь у її вихованні, а також на підставі інших документів, які стосуються справи.

Ураховуючи викладене, на підставі частини п`ятої статті 19 СК України Органу опіки та піклування в особі виконавчого комітету Славутицької міської ради Вишгородського району Київської області необхідно надати суду письмовий висновок щодо доцільності визначення місця проживання малолітньої дитини ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , разом з його батьком ОСОБА_1 .

Керуючись статтями 11, 83, 84, 91,187,189,190-193, 199, 260, 261 ЦПК України,

У Х В А Л И Л А:

Прийняти позовнузаявудорозгляду та відкрити провадження у справізапозовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, Орган опіки та піклування в особі виконавчого комітету Славутицької міської ради Вишгородського району Київської області, про визначення місця проживання малолітньої дитини.

Розгляд справи здійснювати в порядку загального позовного провадження.

Залучити до участі у справі як третю особу,яка незаявляє самостійнихвимог щодопредмета спору ІНФОРМАЦІЯ_4 .

Призначити підготовчезасідання усправіна 20травня 2024рокуо10годині30 хвилин, яке відбудеться в приміщенні Славутицького міського суду Київської області у залі судових засідань № 1 за адресою: Київська область, Вишгородський район, м. Славутич, Деснянський квартал, будинок 3-А.

Надіслати відповідачеві та третім особам копію позовної заяви з додатками.

У підготовче засідання викликати позивача, відповідача, представників третіх осіб.

Встановити для подання відповідачем відзиву на позов строк 15 днів з дня вручення ухвали про відкриття провадження у справі. У разі ненадання відповідачем відзиву в установлений судом строк без поважних причин суд вирішує справу за наявними матеріалами.

Копія відзиву та доданих до нього документів іншим учасникам справи повинна бути надіслана (надана) одночасно з надісланням (наданням) відзиву до суду.

До відзиву додаються: докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються заперечення відповідача, якщо такі докази не надані позивачем; документи, що підтверджують надіслання (надання) відзиву і доданих до нього доказів іншим учасникам справи.

Відповідач має право пред`явити зустрічний позов у строк для подання відзиву, а також у зазначений строк подати заяву із запереченнями проти розгляду справи в порядку спрощеного позовного провадження.

Позивач має право надати відповідь на відзив протягом п`яти днів з дня отримання відзиву, а відповідач-заперечення на відповідь на відзив протягом п`яти днів з дняотримання відповіді на відзив.

Копія відповіді на відзив та копія заперечень іншим учасникам справи повинні бути надіслані (надані) одночасно з надісланням (наданням) відповіді на відзив та заперечень до суду з наданням суду документів, що підтверджують їх надіслання (надання) іншим учасникам справи.

Інші учасники справи мають право надати свої письмові пояснення щодо відповіді на відзив та заперечення на відповідь на відзив протягом п`яти днів з дня їх отримання.

Встановити для подання пояснень третім особам строк п`ятнадцять днів з дня вручення ухвали про відкриття провадження, копії позовної заяви з доданими документами та десять днів - з дня отримання відзиву на позовну заяву.

Копія пояснень третіх осіб іншим учасникам справи повинна бути надіслана (надана) одночасно з надісланням (наданням) копії пояснень до суду з наданням суду документів, що підтверджують її надіслання (надання) іншим учасникам справи.

Учасники справи мають право надати відповідь на такі пояснення протягом п`яти днів з дня їх отримання.

Заяву про виклик свідків задовольнити.

Органу опікита піклуваннявособівиконавчого комітетуСлавутицькоїміської радиВишгородського районуКиївської області (адресамісцезнаходження:Київськаобласть,Вишгородськийрайон,м.Славутич,Центральна,площа,7) необхідно надати суду до 20травня 2024року письмовий висновок щодо доцільності визначення місця проживання малолітньої дитини ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , разом з його батьком ОСОБА_1 .

Копію ухвали направити позивачу, відповідачу, третій особі ІНФОРМАЦІЯ_3 - до відома, а третій особі Органу опіки та піклування в особі виконавчого комітету Славутицької міської ради Вишгородського району Київської області в частині наданнядо судуписьмового висновку щодо доцільності визначення місця проживання малолітньої дитини довиконання.

Учасники справи можуть отримати інформацію по даній справі на офіційному веб порталі судової влади України за веб-адресою: http://court.gov.ua/fair/sud1023.

Ухвала оскарженню не підлягає і набирає законної сили з моменту її підписання.

Ухвала підписана 25 квітня 2024 року.

Суддя Н. С. Бабич

Дата ухвалення рішення25.04.2024
Оприлюднено29.04.2024
Номер документу118620022
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із сімейних відносин

Судовий реєстр по справі —377/306/24

Ухвала від 25.04.2024

Цивільне

Славутицький міський суд Київської області

Бабич Н. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні