Ухвала
від 24.04.2024 по справі 538/1955/23
ЛОХВИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 538/1955/23

Провадження № 2/538/29/24

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

про закриття провадження у справі

24 квітня 2024 року м. Лохвиця

Лохвицький районний суд Полтавської області у складі

головуючого судді Зуб Т.О.,

за участю секретаря судового засідання Криворучко В.І.,

розглянув у відкритому судовому засіданні в залі суду цивільну справу за позовною заявою ОСОБА_1 , в інтересах якої діє адвокат Рой Інна Володимирівна, до Селянського (фермерського) господарства «Луч», про стягнення заборгованості за договором оренди землі,-

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 , в інтересах якої діє адвокат Рой І.В., звернулася до суду з позовом, у якому просить стягнути з Селянського (фермерського) господарства «Луч» заборгованість за договором оренди землі, штрафні санкції та судові витрати.

Ухвалою судді від 06.10.2023 року відкрито провадження у справі за правилами спрощеного позовного провадження та призначене судове засідання.

В судове засідання сторони не з`явилися.

Представник позивача- адвокат Рой І.В. на електронну адресу суду надіслала клопотання про закриття провадження у справі, оскільки борг відповідачем було погашено після відкриття провадження, тому предмет спору відсутній і провадження у справі необхідно закрити через відсутність спору.

Відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України, у зв`язку з неявкою у судове засідання фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного запису не здійснювалось.

Дослідивши матеріали справи, суд приходить до таких висновків.

Згідно з ч. 1-3 ст. 279 ЦПК України, розгляд справи у порядку спрощеного позовного провадження здійснюється судом за правилами, встановленими цим Кодексом для розгляду справи в порядку загального позовного провадження, з особливостями, визначеними у цій главі. Розгляд справи по суті в порядку спрощеного провадження починається з відкриття першого судового засідання або через тридцять днів з дня відкриття провадження у справі, якщо судове засідання не проводиться.

Об`єднана палата КЦС вказала, що закриття провадження з підстав, передбачених пунктом 2 частини першої статті 255 ЦПК України, можливо лише в судовому засіданні, а не при проведенні підготовчого судового засідання, оскільки закриття провадження можливо на цій стадії процесу з двох підстав, це: відмова від позову, визнання позову та укладення мирової угоди, визначених статтями 206, 207ЦПК України (частина четверта 200 ЦПК України).

Закриття провадження у справі це форма закінчення розгляду цивільної справи без прийняття судового рішення у зв`язку з виявленням після порушення провадження у справі обставин, з якими закон пов`язує неможливість судового розгляду справи.

Пунктом 2 ч. 1 ст.255ЦПК України встановлено, що суд закриває провадження у справі, якщо відсутній предмет спору.

Поняття «юридичний спір» має тлумачитися широко, з урахуванням підходу Європейського суду з прав людини до тлумачення поняття «спір про право» (п. 1ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод). Зокрема, ЄСПЛ зазначив, що відповідно до духу Конвенції поняття «спір про право» має розглядатися не суто технічно, йому слід надавати сутнісного, а не формального значення.

З огляду на викладене відсутність предмета спору унеможливлює вирішення справи по суті незалежно від обґрунтованості позову, а відповідно і здійснення ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів осіб.

Вище вказаний висновок міститься в постанові Верховного Суду у складі Об`єднаної палати Касаційного цивільного суду від 20 вересня 2021 року у справі № 638/3792/20.

Згідно п. 2 ч. 1 ст.255ЦПК України суд своєю ухвалою закриває провадження у справі, якщо відсутній предмет спору.

Враховуючи вище вказане, зважаючи на те, що справа перебуває на стадії розгляду по суті, беручи до уваги неможливість продовження розгляду справи через відсутність вимог, які підлягають розгляду, суд вважає за необхідне закрити провадження у справі через відсутність спору.

Враховуючи вищевикладене, керуючись ст. 255, 260-261 ЦПК України,-

ПОСТАНОВИВ:

Закрити провадження у справі за позовом ОСОБА_1 , в інтересах якої діє адвокат Рой Інна Володимирівна, до Селянського (фермерського) господарства «Луч», про стягнення заборгованості за договором оренди землі- через відсутність предмету спору.

Ухвала може бути оскаржена до Полтавського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення ухвали, можуть подати апеляційну скаргу протягом п`ятнадцяти днів з дня отримання копії цієї ухвали.

Суддя: Т.О. Зуб

Дата ухвалення рішення24.04.2024
Оприлюднено29.04.2024
Номер документу118620302
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення заборгованості за договором оренди землі

Судовий реєстр по справі —538/1955/23

Ухвала від 24.04.2024

Цивільне

Лохвицький районний суд Полтавської області

Зуб Т. О.

Ухвала від 16.01.2024

Цивільне

Лохвицький районний суд Полтавської області

Зуб Т. О.

Ухвала від 18.12.2023

Цивільне

Лохвицький районний суд Полтавської області

Зуб Т. О.

Ухвала від 06.11.2023

Цивільне

Лохвицький районний суд Полтавської області

Зуб Т. О.

Ухвала від 06.10.2023

Цивільне

Лохвицький районний суд Полтавської області

Зуб Т. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні