Вирок
від 25.04.2024 по справі 756/15506/23
ОБОЛОНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Оболонський районний суд міста Києва

м. Київ, вул. Левка Лук`яненка, 2є, 4212, (044) 418-73-60

Справа № 756/15506/23

Провадження № 1-кп/756/881/24

ВИРОК

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

25 квітня 2024 року м. Київ

Оболонський районний суд міста Києва у складі:

головуючого судді ОСОБА_1 ,

за участю секретаря ОСОБА_2 ,

обвинуваченого ОСОБА_3 ,

прокурорів ОСОБА_4 , ОСОБА_5 ,

захисника ОСОБА_6 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні кримінальне провадження № 12023100050002267 від 27.06.2023 року за обвинуваченням відносно:

ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Києва, громадянина України, одруженого, має дитину ОСОБА_7 ІНФОРМАЦІЯ_2 , зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1 , та фактично проживаючого за адресою: АДРЕСА_2 , раніше не судимого,

у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 361-2, ч. 5 ст. 27 ч. 3 ст. 362, ч. 3 ст. 15 ч. 2 ст. 361-2 КК України,

ВСТАНОВИВ:

У невстановлений час та місці, але не пізніше 2015 року, за невстановлених досудовим розслідуванням обставин у ОСОБА_3 , за попередньою змовою з Особою-1, Особою-2, Особою-3, Особою-4 та іншими невстановленими особами, матеріали досудового розслідування відносно яких виділено в окреме провадження, виник злочинний умисел направлений на збут, без законних на те підстав, інформації з обмеженим доступом яка оброблюється в комп`ютерних мережах інформаційних систем Головного сервісного центру МВС України, Інформаційно-комунікаційної системи «Інформаційний портал Національної поліції України» та створеної відповідно до статей 25 - 27 Закону України «Про Національну поліцію», підпункту 40 пункту 4 Положення про Національну поліцію, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 28 жовтня 2015 року № 877, з метою організації інформаційно-аналітичного забезпечення поліції.

З метою реалізації свого умислу, ОСОБА_3 за попередньою змовою з іншими учасниками групи знаючи, що зазначені вище відомості користуються попитом серед юридичних осіб банківської сфери та фінансових послуг, а також одночасно розуміючи, що вони становлять інформацію з обмеженим доступом, яку не можливо одержати з відкритих джерел, переслідуючи мету отримання постійного прибутку від збуту такої інформації, розуміючи, що вчинення подібного злочину вимагає чітких і узгоджених дій та значної кількості людей, будучи обізнаними про роботу електронно-обчислювальних машин (комп`ютерів), автоматизованих систем та комп`ютерних мереж, розробили план злочинної діяльності, який полягав у розробці веб - ресурсу за посиланням ІНФОРМАЦІЯ_4 з умовною назвою « ІНФОРМАЦІЯ_3 », отримання у незаконний спосіб інформації з обмеженим доступом яка оброблюється в комп`ютерних мережах інформаційних систем Головного сервісного центру МВС України, Інформаційно-комунікаційної системи «Інформаційний портал Національної поліції України», завантаження цієї інформації у заздалегідь створений веб - ресурс за посиланням ІНФОРМАЦІЯ_4, створенні ряду підконтрольних суб`єктів господарської діяльності, пошуку зацікавлених осіб серед фізичних та юридичних осіб, укладення з ними договорів та збут інформації з обмеженим доступом через надання віддаленого доступу до створеного веб - ресурсу за посиланням ІНФОРМАЦІЯ_4 , з метою отримання прибутку від такої діяльності.

У невстановлений досудовим розслідуванням час та місці, але не пізніше 2015 року, невстановлені досудовим розслідуванням особи за попередньою змовою з ОСОБА_3 , Особою-1, Особою-2, Особою-3, Особою-4 створили веб - ресурс за посиланням ІНФОРМАЦІЯ_4 з умовною назвою « ІНФОРМАЦІЯ_3 ».

З метою несанкціонованого отримання інформації з обмеженим доступом яка оброблюється в комп`ютерних мережах інформаційних систем Головного сервісного центру МВС України, Інформаційно-комунікаційної системи «Інформаційний портал Національної поліції України» та завантаження її до заздалегідь створеного веб - ресурсу за посиланням ІНФОРМАЦІЯ_4 з умовною назвою «ІНФОРМАЦІЯ_3», ОСОБА_3 , у невстановлений досудовим розслідуванням час та місці, вступив у злочинну змову з невстановленими службовими особами МВС України, які були наділені правом доступу до інформації, яка оброблюється в комп`ютерних мережах - інформаційних системах Головного сервісного центру МВС України, Інформаційно-комунікаційної системи «Інформаційний портал Національної поліції України», які створені відповідно до статей 25 - 27 Закону України «Про Національну поліцію», підпункту 40 пункту 4 Положення про Національну поліцію, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 28 жовтня 2015 року № 877, з метою організації інформаційно-аналітичного забезпечення поліції.

Достовірно знаючи, що вказана інформація яка створена та захищена відповідно до чинного законодавства та має персональні дані громадян, у тому числі їх прізвища, ім`я, по батькові, адреси реєстрації, відомості про земельні ділянки, нерухоме майно, транспортні засоби, а також інші дані, які ідентифікують майно та їх інші персональні дані, вчинив пособництво невстановленим службовим особам МВС України, які були наділені правом доступу до інформації, яка оброблюється в комп`ютерних мережах - інформаційних системах Головного сервісного центру МВС України, Інформаційно-комунікаційної системи «Інформаційний портал Національної поліції України», у вчиненні несанкціонованого копіювання вказаної інформації, шляхом надання власних переносних матеріальних носіїв інформації та подальше завантаження її у заздалегідь створену систему «ІНФОРМАЦІЯ_3» за посиланням ІНФОРМАЦІЯ_4 , з метою подальшого збуту, що призвело до її витоку.

Вказані дії кваліфіковано за ч. 5 ст. 27 ч. 3 ст. 362 КК України, як пособництво у вчиненні несанкціонованого копіювання інформації, яка оброблюється в комп`ютерних мережах, що призвело до її витоку, особам, які мають право доступу до неї, вчинене за попередньою змовою групою осіб.

Крім того, у невстановлений час та місці, але не пізніше 2015 року, за невстановлених обставин у ОСОБА_3 , за попередньою змовою з Особою-1, Особою-2, Особою-3, Особою-4 та іншими невстановленими досудовим розслідуванням особами, матеріали досудового розслідування відносно яких виділено в окреме провадження, виник злочинний умисел направлений на збут, без законних на те підстав, інформації з обмеженим доступом яка оброблюється в комп`ютерних мережах інформаційних систем Головного сервісного центру МВС України, Інформаційно-комунікаційної системи «Інформаційний портал Національної поліції України» та створеної відповідно до статей 25 - 27 Закону України «Про Національну поліцію», підпункту 40 пункту 4 Положення про Національну поліцію, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 28 жовтня 2015 року № 877, з метою організації інформаційно-аналітичного забезпечення поліції.

З метою реалізації свого умислу, ОСОБА_3 за попередньою змовою з іншими учасниками групи знаючи, що зазначені вище відомості користуються попитом серед юридичних осіб банківської сфери та фінансових послуг, а також одночасно розуміючи, що вони становлять інформацію з обмеженим доступом, яку неможливо одержати з відкритих джерел, переслідуючи мету отримання постійного прибутку від збуту такої інформації, розуміючи, що вчинення подібного злочину вимагає чітких і узгоджених дій та значної кількості людей, будучи обізнаними про роботу електронно-обчислювальних машин (комп`ютерів), автоматизованих систем та комп`ютерних мереж, розробили план злочинної діяльності, який полягав у розробці веб - ресурсу за посиланням ІНФОРМАЦІЯ_4 з умовною назвою « ІНФОРМАЦІЯ_3 », отримання у незаконний спосіб інформації з обмеженим доступом яка оброблюється в комп`ютерних мережах інформаційних систем Головного сервісного центру МВС України, Інформаційно-комунікаційної системи «Інформаційний портал Національної поліції України», завантаження цієї інформації у заздалегідь створений веб - ресурс за посиланням ІНФОРМАЦІЯ_4 , створенні ряду підконтрольних суб`єктів господарської діяльності, пошуку зацікавлених осіб серед фізичних та юридичних осіб, укладення з ними договорів та збут інформації з обмеженим доступом через надання віддаленого доступу до створеного веб - ресурсу за посиланням ІНФОРМАЦІЯ_4 , отримання прибутку від такої діяльності через заздалегідь відкриті рахунки підконтрольних суб`єктів господарської діяльності.

Так, на виконання свого плану, з метою надання ознак законності своїм злочинним намірам та для забезпечення можливості отримувати безготівкові банківські платежі від юридичних осіб за отримання доступу до інформації з обмеженим доступом ОСОБА_3 , за попередньою змовою з Особою-1, Особою-2, Особою-3, Особою-4 та іншими невстановленими досудовим розслідуванням особами, матеріали досудового розслідування відносно яких виділено в окреме провадження, підшукали та запропонували ОСОБА_8 за грошову винагороду стати директором юридичної особи, без мети виконання організаційно-розпорядчих функцій, покладених на директора обов`язків, передбачених статутом та чинним законодавством України, що регулює діяльність товариств, на яку остання погодилася.

В подальшому, у невстановлений досудовим розслідуванням час та місці, за невстановлених обставин, ОСОБА_8 , бажаючи одержати обіцяну винагороду, не будучи обізнаною про злочинні наміри вказаної групи осіб, завідомо не знаючи, що діяльність юридичної особи буде носити незаконний характер підписавши надані Особою-1 документи стала директором ТОВ «АРЗАМАР», код ЄДРПОУ 38180189, а за результатом було проведено державну реєстрацію змін до відомостей про юридичну особу, що містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців та громадських формувань із зазначенням ОСОБА_8 новим керівником вищевказаного товариства.

ОСОБА_3 у невстановлений досудовим розслідуванням час та місці, за попередньою змовою з Особою-1, Особою-2, Особою-3, Особою-4 та іншими невстановленими досудовим розслідуванням особами, матеріали досудового розслідування відносно яких виділено в окреме провадження, серед яких також, і ті, які мають доступ до інформації, яка оброблюється в електронно-обчислювальних машинах (комп`ютерах), автоматизованих системах, комп`ютерних мережах та зберігається на носіях такої інформації, у тому числі інформаційних систем Головного сервісного центру МВС України, Інформаційно-комунікаційної системи «Інформаційний портал Національної поліції України», та достовірно знаючи, що вказана інформація створена та захищена відповідно до чинного законодавства, а також має персональні дані громадян, у тому числі їх прізвища, ім`я, по батькові, адреси реєстрації, відомості про земельні ділянки, нерухоме майно, транспортні засоби, а також інші дані, які ідентифікують майно та їх інші персональні дані, отримали вказану інформацію з подальшим її копіюванням до заздалегідь створеної електронної інформаційної системи "ІНФОРМАЦІЯ_3" та за попередньою змовою вказаною групою осіб з метою власного збагачення, вирішили здійснити продаж вказаної інформації зацікавленим особам шляхом надання їм щомісячного доступу до вказаної системи за грошову винагороду.

Так, починаючи з 28.12.2015, більш точну дату та час досудовим розслідуванням не встановлено, ОСОБА_3 за попередньою змовою з Особою-1, Особою-2, Особою-3, Особою-4 та іншими невстановленими досудовим розслідуванням особами, матеріали досудового розслідування відносно яких виділено в окреме провадження, розуміючи, що інформація до якої буде надаватись доступ являється з обмеженим доступом, яку неможливо одержати з відкритих джерел, переслідуючи мету отримання постійного прибутку від збуту такої інформації, домовились про надання віддаленого доступу до вказаної інформації яка зберігається у базі даних під умовною назвою « ІНФОРМАЦІЯ_3 », шляхом віддаленого доступу до неї через вхід до веб - ресурсу за посиланням ІНФОРМАЦІЯ_4 через надання зацікавленим особам необхідних для входу та перегляду інформації логіну та паролю.

Продовжуючи реалізовувати свій злочинний умисел, ОСОБА_3 за попередньою змовою з Особою-1, Особою-2, Особою-3, Особою-4 та іншими невстановленими досудовим розслідуванням особами, матеріали досудового розслідування відносно яких виділено в окреме провадження, підшукала з числа юридичних осіб банківської сфери та фінансових послуг зацікавлених осіб, серед яких ТОВ «ІЗІ КРЕДИТ», код ЄДРПОУ 36183990, представники якої виявили бажання отримати доступ до інформації з обмеженим доступом.

В подальшому, з метою прикриття майбутньої протиправної діяльності та надання ознак правдивості своїм злочинним намірам, ОСОБА_3 за попередньою змовою з Особою-1, Особою-2, Особою-3, Особою-4 та іншими невстановленими досудовим розслідуванням особами, матеріали досудового розслідування відносно яких виділено в окреме провадження, від імені директора ТОВ «АРЗАМАР» ОСОБА_8 уклали договір №04-01-16/3 від 28.12.2015 з ТОВ «ІЗІ КРЕДИТ» в особі першого заступника генерального директора ОСОБА_9 та комерційного директора ОСОБА_10 про надання віддаленого доступу до мережевого Інтернет сервісу для проведення моніторингу відкритих джерел інформації для 5 альтернативних точок доступу (робочих місць), тим самим створила у представників ТОВ «ІЗІ КРЕДИТ» видимість законності майбутнім послугам.

Обов`язковою умовою надання вказаних послуг була щомісячна їх оплата в розмірі еквівалентному 1400 Євро згідно курсу НБУ на дату виставлення рахунку, шляхом безготівкового банківського переказу на рахунок ТОВ «АРЗАМАР», відкритий у АТ «Ідея Банк» за № НОМЕР_1 .

У свою чергу, ТОВ «ІЗІ КРЕДИТ» не усвідомлюючи протиправних дій, з боку ОСОБА_3 який діяв за попередньою змовою з Особою-1, Особою-2, Особою-3, Особою-4 та іншими невстановленими досудовим розслідуванням особами, матеріали досудового розслідування відносно яких виділено в окреме провадження, сприймаючи вказані вимоги щодо оплати як достовірні, спрямовані на забезпечення виконання договірних зобов`язань, починаючи з 01.02.2018 отримало необхідні для входу та перегляду інформації логін та пароль та почало отримувати віддалений доступ для 5 альтернативних точок доступу (робочих місць) до бази даних під умовною назвою « ІНФОРМАЦІЯ_3 », шляхом віддаленого доступу до неї через вхід до веб - ресурсу за посиланням ІНФОРМАЦІЯ_4.

В подальшому, ОСОБА_3 за попередньою змовою з Особою-1, Особою-2, Особою-3, Особою-4 та іншими невстановленими досудовим розслідуванням особами, матеріали досудового розслідування відносно яких виділено в окреме провадження, під виглядом надання віддаленого доступу до мережевого Інтернет сервісу для проведення моніторингу відкритих джерел інформації для 5 альтернативних точок доступу (робочих місць) в період часу з 01.02.2018 по 01.12.2022 надали доступ ТОВ «ІЗІ КРЕДИТ» до бази даних під умовною назвою « ІНФОРМАЦІЯ_3 », шляхом віддаленого доступу до неї через вхід до веб - ресурсу за посиланням ІНФОРМАЦІЯ_4 та видаючи себе за представників ТОВ «АРЗАМАР» на підставі виставлених рахунків на оплату: №4 від 01.02.2018 р. на суму 48558,49 грн., №12 від 01.03.18р. на суму 45836,36 грн., №26-03/4 від 26.03.18р. на суму 45398 грн., № 23-04/4 від 23.04.18р. на суму 45112, № 01-06/1 від 01.06.18р. на суму 42784, № 02-07/1 від 02.07.18р. на суму 42814, № 31-07/2 від 31.07.18р. на суму 43765, № 31-08/2 від 31.08.18р. на суму 4629, № 01-10/1 від 01.10.18р. на суму 45815, № 01-11/1 від 01.10.18р. на суму 44554,85 № 03-12/1 від 03.12.18р. на суму 44881,53 грн., № 26-12/3 від 26.12.18р. на суму 43838,33 грн., № 01-02/1 від 01.02.19р. на суму 44616,34 грн., № 01-03/1 від 01.03.19р. на суму 42927,39 грн., № 01-04/2 від 01.04.19р. на суму 42797,20 грн., № 06-05/4 від 06.05.19р. на суму 41354,54 грн., № 03-06/1 від 03.06.19р. на суму 41923,94 грн., № 01-07/1 від 01.07.19р. на суму 41670,04 грн., № 01-08/1 від 01.08.19р. на суму 39060,90 грн., № 02-09/1 від 02.09.19р. на суму 38848,66 грн., № 01-10/1 від 01.10.19р. на суму 36888,08 грн., № 01-11/1 від 01.11.19р. на суму 38756,50 грн., № 02-12/1 від 02.12.19р. на суму 36856,90 грн., № 03-01/1 від 03.01.20р. на суму 36990,80 грн., № 03-02/1 від 03.01.20р. на суму 38722,18 грн., № 02-03/1 від 02.03.20р. на суму 37770,46 грн., № 08-04/1 від 08.04.20р. на суму 41393,80 грн., № 04-05/1 від 04.05.20р. на суму 41011,46 грн., № 01-06/1 від 01.06.20р. на суму 41898,50 грн., № 01-07/1 від 01.07.20р. на суму 41814,78 грн., № 01-08/1 від 03.08.20р. на суму 45893,68 грн., № 01-09/1 від 01.09.20р. на суму 46053,00 грн., № 01-10/1 від 01.10.20р. на суму 46430,02 грн., № 02-11/1 від 02.11.20р. на суму 46546,50 грн., № 01-12/1 від 01.12.20р. на суму 47803,84 грн., № 04-01/1 від 04.01.21р. на суму 48635,44 грн., № 01-02/1 від 01.02.21р. на суму 47819,80 грн. № 22-02/2 від 22.02.21р. на суму 47287,52 грн., № 25-03/1 від 25.03.21р. на суму 46114,46 грн., № 30-04/2 від 30.04.21р. на суму 47099,78 грн., № 01-06/1 від 01.06.21р. на суму 46916,24 грн., № 30-06/2 від 30.06.21р. на суму 45222,52 грн., № 02-08/2 від 02.08.21р. на суму 44652,44 грн., № 02-09/1 від 02.09.21р. на суму 44705,22 грн., № 30-09/3 від 30.09.21р. на суму 43373,40 грн., № 01-11/2 від 01.11.21р на суму 42833,42 грн., № 01-12/1 від 01.12.21р на суму 43290,94 грн., № 22-12/1 від 22.12.21р. на суму 43100,26 грн., № 01-02/2 від 01.02.22р. на суму 44444,96 грн., № 01-03/1 від 01.03.22р. на суму 23219,49 грн., № 01-04/1 від 01.04.22р. на суму 22734,11 грн., № 05-05/1 від 05.05.22р. на суму 21560,70 грн., № 01-06/1 від 01.06.22р. на суму 21935,48 грн., № 01-07/1 від 01.07.22р. на суму 42562,38 грн., № 01-08/1 від 01.08.22р. на суму 52271,10 грн., № 01-09/1 від 01.09.22р. на суму 51198,56 грн., № 03-10/1 від 03.10.22р. на суму 49890,54 грн., № 01-11/1 від 01.11.22р. на суму 50732,78 грн., № 01-12/1 від 01.12.22р. на суму 53087,72 грн., № 28-12/1 від 28.12.22р. на суму 54439,28 грн., отримали оплату за 60 місяців користування нею на загальну суму 2 535 144, 61 грн. (без ПДВ), шляхом щомісячних безготівкових банківських переказів на підконтрольний рахунок ТОВ «АРЗАМАР» відкритий у АТ «Ідея Банк» за № НОМЕР_1 , тим самим не санкціоновано здійснили збут інформації з обмеженим доступом, створеної та захищеної відповідно до чинного законодавства, яка зберігається в комп`ютерних мережах.

Крім того, ОСОБА_3 за попередньою змовою з Особою-1, Особою-2, Особою-3, Особою-4 та іншими невстановленими досудовим розслідуванням особами, матеріали досудового розслідування відносно яких виділено в окреме провадження, запропонували ОСОБА_11 стати директором юридичної особи, без мети виконання організаційно-розпорядчих функцій, покладених на директора обов`язків, передбачених статутом та чинним законодавством України, що регулює діяльність товариств, на що останній погодився.

В подальшому, у невстановлений досудовим розслідуванням час та місці, за невстановлених обставин, ОСОБА_11 , підписавши надані Особою-1 документи став директором ТОВ «С.Д.Н.», код ЄДРПОУ 40357833.

ОСОБА_3 , у невстановлений досудовим розслідуванням час та місці, за попередньою змовою з Особою-1, Особою-2, Особою-3, Особою-4 та іншими невстановленими досудовим розслідуванням особами, матеріали досудового розслідування відносно яких виділено в окреме провадження, серед яких також і ті які мають доступ до інформації, яка оброблюється в електронно-обчислювальних машинах (комп`ютерах), автоматизованих системах, комп`ютерних мережах та зберігається на носіях такої інформації, у тому числі інформаційних систем Головного сервісного центру МВС України, Інформаційно-комунікаційної системи «Інформаційний портал Національної поліції України», та достовірно знаючи, що вказана інформація створена та захищена відповідно до чинного законодавства, а також має персональні дані громадян, у тому числі їх прізвища, ім`я, по батькові, адреси реєстрації, відомості про земельні ділянки, нерухоме майно, транспортні засоби, а також інші дані, які ідентифікують майно та їх інші персональні дані, отримали вказану інформацію з подальшим її копіюванням до заздалегідь створеної електронної інформаційної системи "ІНФОРМАЦІЯ_3" та за попередньою змовою вказаною групою осіб з метою власного збагачення, вирішили здійснити продаж вказаної інформацію зацікавленим особам шляхом надання їм щомісячного доступу до вказаної системи за грошову винагороду.

Так, починаючи з 28.02.2017, більш точну дату та час досудовим розслідуванням не встановлено, ОСОБА_3 за попередньою змовою з Особою-1, Особою-2, Особою-3, Особою-4 та іншими невстановленими досудовим розслідуванням особами, матеріали досудового розслідування відносно яких виділено в окреме провадження, реалізуючи свій злочинний умисел, розуміючи, що інформація до якої буде надаватись доступ являється з обмеженим доступом, яку не можливо одержати з відкритих джерел, переслідуючи мету отримання постійного прибутку від збуту такої інформації, домовились про надання віддаленого доступу до вказаної інформації яка зберігається у базі даних під умовною назвою « ІНФОРМАЦІЯ_3 », шляхом віддаленого доступу до неї через вхід до веб - ресурсу за посиланням ІНФОРМАЦІЯ_4 через надання зацікавленим особам необхідних для входу та перегляду інформації логіну та паролю.

Продовжуючи реалізовувати свій злочинний умисел, ОСОБА_3 за попередньою змовою з Особою-1, Особою-2, Особою-3, Особою-4 та іншими невстановленими досудовим розслідуванням особами, матеріали досудового розслідування відносно яких виділено в окреме провадження, підшукали з числа юридичних осіб банківської сфери та фінансових послуг зацікавлених осіб, серед яких АТ «БАНК КРЕДИТ ДНІПРО», код ЄДРПОУ 14352406, представники якої виявили бажання отримати доступ до інформації з обмеженим доступом.

В подальшому, з метою прикриття майбутньої протиправної діяльності та надання ознак правдивості своїм злочинним намірам, ОСОБА_3 за попередньою змовою з Особою-1, Особою-2, Особою-3, Особою-4 та іншими невстановленими досудовим розслідуванням особами, матеріали досудового розслідування відносно яких виділено в окреме провадження, використовуючи ТОВ «С.Д.Н.», код ЄДРПОУ НОМЕР_2 яке очолював ОСОБА_11 , уклали договір №369 від 28.02.2017 з АТ «БАНК КРЕДИТ ДНІПРО», код ЄДРПОУ 14352406 в особі заступника голови правління - директора з роздрібного бізнесу ОСОБА_12 та заступника голови правління - директора з фінансів ОСОБА_13 про надання віддаленого доступу до мережевого ресурсу Інтернет сервісу моніторингу для моніторингу відкритих джерел інформації з метою повного та всебічного аналізу ризиків під час надання банківських послуг для різної щомісячної кількості альтернативних точок доступу (робочих місць), тим самим створили у представників АТ «БАНК КРЕДИТ ДНІПРО» видимість законності майбутнім послугам. Обов`язковою умовою надання вказаних послуг була щомісячна їх оплата в розмірі еквівалентному 1700 Євро згідно курсу НБУ на дату виставлення рахунку за надання мінімум 5 альтернативних точок доступу (робочих місць), шляхом безготівкового банківського переказу на рахунок ТОВ «С.Д.Н.» відкритий у АТ «БАНК ІНВЕСТИЦІЙ ТА ЗАОЩАДЖЕНЬ» за № НОМЕР_3 .

У свою чергу, АТ «БАНК КРЕДИТ ДНІПРО» не усвідомлюючи протиправних дій, з боку ОСОБА_3 який діє за попередньою змовою з Особою-1, Особою-2, Особою-3, Особою-4 та іншими невстановленими досудовим розслідуванням особами, матеріали досудового розслідування відносно яких виділено в окреме провадження, сприймаючи вказані вимоги щодо оплати як достовірні, спрямовані на забезпечення виконання договірних зобов`язань, починаючи з 26.01.2018 отримало необхідні для входу та перегляду інформації логін та пароль та почало отримувати віддалений доступ для щомісячної різної кількості альтернативних точок доступу (робочих місць) до бази даних під умовною назвою « ІНФОРМАЦІЯ_3 », шляхом віддаленого доступу до неї через вхід до веб - ресурсу за посиланням ІНФОРМАЦІЯ_4.

В подальшому, ОСОБА_3 за попередньою змовою з Особою-1, Особою-2, Особою-3, Особою-4 та іншими невстановленими досудовим розслідуванням особами, матеріали досудового розслідування відносно яких виділено в окреме провадження, під виглядом надання віддаленого доступу до мережевого Інтернет сервісу для проведення моніторингу відкритих джерел інформації для різної щомісячної кількості альтернативних точок доступу (робочих місць) в період часу з 26.01.2018 по 25.01.2022 надали доступ АТ «БАНК КРЕДИТ ДНІПРО» до бази даних під умовною назвою « ІНФОРМАЦІЯ_3 », шляхом віддаленого доступу до неї через вхід до веб - ресурсу за посиланням ІНФОРМАЦІЯ_4 та використовуючи ТОВ «С.Д.Н.» на підставі виставлених рахунків на оплату: №4 від 26.01.2018р. на суму 74894,88 грн., №22 від 22.02.2018р. на суму 69778,12 грн., №26-03/4 від 26.03.2018р. на суму 68097,45 грн., №23-04/4 від 23.04.2018р. на суму 67668,43 грн., №02-05/1 від 02.05.2018р. на суму 44265,41 грн., №23-05/3 від 23.05.2018р. на суму 107619,16 грн., №14-06/1 від 14.06.2018р. на суму 7990,46 грн., №20-06/2 від 20.06.2018р. на суму 125063,62 грн., №24-07/2 від 24.07.2018р. на суму 127052,64 грн., №31-08/1 від 31.08.2018р. на суму 135563,70 грн., №24-09/1 від 24.09.2018р. на суму 135296,48 грн., №25-10/3 від 25.10.2018р. на суму 131740,77 грн., №26-11/3 від 26.11.2018р. на суму 129370,68 грн., №14-12/2 від 14.12.2018 на суму 129919,05 грн., №25-01/2 від 25.01.2019 на суму 129202,07 грн., №21-02/2 від 21.02.2019 на суму 125963,13 грн., №22-03/3 від 22.03.2019 на суму 127250,72 грн., №26-04/1 від 26.04.2019 на суму 121395,58 грн., №27-05/2 від 27.05.2019 на суму 121431,08 грн., №20-06/3 від 20.06.2019 на суму 121002,48 грн., №25-07/3 від 25.07.2019 на суму 116543,15 грн., №30-08/1 від 30.08.2019 на суму 114542,52 грн., №25-09/1 від 25.09.2019 на суму 109214,58 грн., №24-10/1 від 24.10.2019 на суму 113520,64 грн., №04-11/1 від 04.11.2019 на суму 52487,27 грн., №25-11/1 від 25.11.2019 на суму 162997,13 грн., №16-12/1 від 16.12.2019 на суму 160165,63 грн., №27-01/1 від 27.01.2020 на суму 163781,95 грн., №26-02/1 від 26.02.2020 на суму 162281,35 грн., №26-03/1 від 26.03.2020 на суму 184629,31 грн., №27-04/1 від 27.04.2020 на суму 178916,66 грн., №25-05/1 від 25.05.2020 на суму 177922,36 грн., №22-06/1 від 22.06.2020 на суму 182971,33 грн., №27-07/1 від 27.07.2020 на суму 196570,06 грн., №25-08/1 від 25.08.2020 на суму 198018,81 грн., №28-09/1 від 28.09.2020 на суму 200545,43 грн., №26-10/1 від 26.10.2020 на суму 204648,90 грн., №24-11/1 від 24.11.2020 на суму 205907,33 грн., №22-12/1 від 22.12.2020 на суму 208504,71 грн., №01-02/2 від 01.02.2021 на суму 208357,70 грн., №23-02/1 від 23.02.2021 на суму 206708,26 грн., №25-03/2 від 25.03.2021 на суму 200927,29 грн., №23-04/2 від 23.04.2021 на суму 206242,83 грн., №31-05/1 від 31.05.2021 на суму 203676,56 грн., №30-06/1 від 30.06.2021 на суму 197040,98 грн., №30-07/1 від 30.07.2021 на суму 194735,79 грн., №31-08/1 від 31.08.2021 на суму 193347,43 грн., №30-09/1 від 30.09.2021 на суму 188984,10 грн., №01-11/1 від 01.11.2021 на суму 186631,33 грн., №01-12/1 від 01.12.2021 на суму 188624,81 грн., №22-12/2 від 22.12.2021 на суму 187793,99 грн., №25-01/1 від 25.01.2022 на суму 195562,34 грн., отримали оплату за 52 місяці користування нею на загальну суму 7753368,44 грн. (без ПДВ), шляхом щомісячних безготівкових банківських переказів на підконтрольний рахунок ТОВ «С.Д.Н.» відкритий у АТ «БАНК ІНВЕСТИЦІЙ ТА ЗАОЩАДЖЕНЬ» за №UA863802810000000260049040701, тим самим не санкціоновано здійснили збут інформації з обмеженим доступом, створеної та захищеної відповідно до чинного законодавства, яка зберігається в комп`ютерних мережах.

Крім того, ОСОБА_3 за попередньою змовою з невстановленими досудовим розслідуванням особами, матеріали досудового розслідування відносно яких виділено в окреме провадження, вирішили, що ОСОБА_14 необхідно стати директором юридичної особи, без мети виконання організаційно-розпорядчих функцій, покладених на директора обов`язків, передбачених статутом та чинним законодавством України, що регулює діяльність товариств, на що останній погодився.

В подальшому, у невстановлений досудовим розслідуванням час та місці, за невстановлених обставин, ОСОБА_14 , достовірно знаючи, що діяльність юридичної особи буде носити незаконний характер, підписавши надані Особою-1 документи став директором ТОВ «І.А.П.», код ЄДРПОУ 40435015.

ОСОБА_3 , у невстановлений досудовим розслідуванням час та місці, за попередньою змовою з невстановленими досудовим розслідуванням особами, матеріали досудового розслідування відносно яких виділено в окреме провадження, серед яких також і ті які мають доступ до інформації, яка оброблюється в електронно-обчислювальних машинах (комп`ютерах), автоматизованих системах, комп`ютерних мережах та зберігається на носіях такої інформації, у тому числі інформаційних систем Головного сервісного центру МВС України, Інформаційно-комунікаційної системи «Інформаційний портал Національної поліції України», та достовірно знаючи, що вказана інформація створена та захищена відповідно до чинного законодавства, а також має персональні дані громадян, у тому числі їх прізвища, ім`я, по батькові, адреси реєстрації, відомості про земельні ділянки, нерухоме майно, транспортні засоби, а також інші дані, які ідентифікують майно та їх інші персональні дані, отримали вказану інформацію з подальшим її копіюванням до заздалегідь створеної електронної інформаційної системи "ІНФОРМАЦІЯ_3" та за попередньою змовою вказаною групою осіб з метою власного збагачення, вирішили здійснити продаж вказаної інформацію зацікавленим особам шляхом надання їм щомісячного доступу до вказаної системи за грошову винагороду.

Так, починаючи з 29.03.2017, більш точну дату та час досудовим розслідуванням не встановлено, ОСОБА_3 за попередньою змовою з невстановленими досудовим розслідуванням особами, матеріали досудового розслідування відносно яких виділено в окреме провадження, реалізуючи свій злочинний умисел, розуміючи, що інформація до якої буде надаватись доступ являється з обмеженим доступом, яку неможливо одержати з відкритих джерел, переслідуючи мету отримання постійного прибутку від збуту такої інформації, домовились про надання віддаленого доступу до вказаної інформації яка зберігається у базі даних під умовною назвою « ІНФОРМАЦІЯ_3 », шляхом віддаленого доступу до неї через вхід до веб - ресурсу за посиланням ІНФОРМАЦІЯ_4 через надання зацікавленим особам необхідних для входу та перегляду інформації логіну та паролю.

Продовжуючи реалізовувати свій злочинний умисел, ОСОБА_3 за попередньою змовою з невстановленими досудовим розслідуванням особами, матеріали досудового розслідування відносно яких виділено в окреме провадження, підшукали з числа юридичних осіб банківської сфери та фінансових послуг зацікавлених осіб, серед яких є ПАТ «Київстар», код ЄДРПОУ 21673832, представники якої виявили бажання отримати доступ до інформації з обмеженим доступом.

В подальшому, з метою прикриття майбутньої протиправної діяльності та надання ознак правдивості своїм злочинним намірам, ОСОБА_3 за попередньою змовою з невстановленими досудовим розслідуванням особами, матеріали досудового розслідування відносно яких виділено в окреме провадження, використовуючи ТОВ «І.А.П.», код ЄДРПОУ НОМЕР_4 , яке очолював ОСОБА_14 , уклали договір №29-03-2017/01/310448 з ПАТ «Київстар», код ЄДРПОУ 21673832, в особі президента ОСОБА_15 , про отримання віддаленого доступу до мережевого ресурсу Інтернет сервісу моніторингу для проведення моніторингу відкритих джерел інформації з метою покращення ефективності ведення господарської діяльності шляхом проведення повного та всебічного аналізу ризиків для різної щомісячної кількості альтернативних точок доступу (робочих місць), тим самим створили у представників ПАТ «Київстар», код ЄДРПОУ 21673832 видимість законності майбутнім послугам. Обов`язковою умовою надання вказаних послуг була щомісячна їх оплата за надання різної кількості альтернативних точок доступу (робочих місць), шляхом безготівкового банківського переказу на рахунок ТОВ «І.А.П.», код ЄДРПОУ НОМЕР_4 відкритий у ПуАТ КБ «АКОРДБАНК».

У свою чергу, ПАТ «Київстар», код ЄДРПОУ 21673832 не усвідомлюючи протиправних дій, з боку ОСОБА_3 який діє за попередньою змовою з невстановленими досудовим розслідуванням особами, матеріали досудового розслідування відносно яких виділено в окреме провадження, сприймаючи вказані вимоги щодо оплати як достовірні, спрямовані на забезпечення виконання договірних зобов`язань, починаючи з 29.03.2017 отримало необхідні для входу та перегляду інформації логін та пароль та почало отримувати віддалений доступ для щомісячної різної кількості альтернативних точок доступу (робочих місць) до бази даних під умовною назвою « ІНФОРМАЦІЯ_3 », шляхом віддаленого доступу до неї через вхід до веб - ресурсу за посиланням ІНФОРМАЦІЯ_4.

В подальшому, ОСОБА_3 за попередньою змовою з невстановленими досудовим розслідуванням особами, під виглядом надання віддаленого доступу до мережевого ресурсу Інтернет сервісу моніторингу для проведення моніторингу відкритих джерел інформації з метою покращення ефективності ведення господарської діяльності шляхом проведення повного та всебічного аналізу ризиків для різної щомісячної кількості альтернативних точок доступу (робочих місць) в період часу з 29.03.2017 по 05.01.2023 надали доступ ПАТ «Київстар», код ЄДРПОУ 21673832 до бази даних під умовною назвою « ІНФОРМАЦІЯ_3 », шляхом віддаленого доступу до неї через вхід до веб - ресурсу за посиланням ІНФОРМАЦІЯ_4 та використовуючи ТОВ «І.А.П.», код ЄДРПОУ НОМЕР_4 на підставі виставлених рахунків на оплату: на суму 47120,53 грн. від 31.03.2017, на суму 46547,74 грн. від 12.04.2017, на суму 11636, 94 грн. від 18.04.2017, на суму 46117,05 грн. від 12.05.2017, на суму 11529,26 грн. від 12.05.2017, на суму 11809,13 грн. від 12.06.2017, на суму 47236, 52 грн. від 12.06.2017, №54 від 30.06.2017 на суму 47658, 85 грн., на суму 11914,71 грн. від 18.07.2017, №64 від 01.08.2017 на суму 12127,96 грн., №53 від 01.08.2017 на суму 48511,86 грн., №73 від 01.09.2017 на суму 12153, 24 грн., №72 від 01.09.2017 на суму 48612,97 грн., №81 від 02.10.2017 на суму 50205,72 грн., №82 від 02.10.2017 на суму 12553,43 грн., №90 від 01.11.2017 на суму 50019,23 грн., №91 від 01.11.2017 на суму 12504,81 грн., №99 від 01.12.2017 на суму 51483,14 грн., №100 від 01.12.2017 на суму 12870,79 грн., №2 від 02.01.2018 на суму 13398,17 грн., №10 від 01.02.2018 на суму 13873,86 грн., №9 від 01.02.2018 на суму 55495,42 грн., №18 від 01.03.2018 на суму 52384,41 грн., №18 від 01.03.2018 на суму 52384,41 грн., №19 від 01.03.2018 на суму 13096,10 грн., №02-04/1 від 02.04.2018 на суму 98220,77 грн., №02-04/2 від 02.04.2018 на суму 13096,10 грн., №02-05/2 від 02.05.2018 на суму 94 854,44 грн., №02-05/1 від 02.05.2018 на суму 12647,26 грн., №01-06/1 від 01.06.2018 на суму 91681,47 грн., №01-06/1 від 01.06.2018 на суму12224,20 грн., №02-07/1 від 02.07.2018 на суму 12232,81 грн., №02-07/1 від 02.07.2018 на суму 91746,05 грн., №01-08/2 від 01.08.2018 на суму12612,31 грн., №01-08/1 від 01.08.2018 на суму 94592,34 грн., №03-09/2 від 03.09.2018 на суму 98728,65 грн., №03-09/1 від 03.09.2018 на суму 13163,82 грн., №01-10/1 від 01.10.2018 на суму 13090 11 грн., №01-10/2 від 01.10.2018 на суму 98175,82 грн., №01-11/2 від 01.11.2018 на суму 95474,68 грн., №01-11/1 від 01.11.2018 на суму 12729,96 грн., №03-12/1 від 03.12.2018 на суму 12823,30 грн., №03-12/2 від 03.12.2018 на суму 96174,71 грн., №02-01/1 від 02.01.2019 на суму 12685,66 грн., №02-01/2 від 02.01.2019 на суму 95142,41 грн., №01-02/1 від 01.02.2019 на суму 12747,53 грн., №01-02/2 від 01.02.2019 на суму 95606,45 грн., №01-03/3 від 01.03.2019 на суму 91987,27 грн., №01-03/2 від 01.03.2019 на суму 12264,97 грн., №01-04/1 та 01/-04/2 від 01.04.2019 на суму 97822,17 грн., №06-05/1 та 06-05/2 від 06.05.2019 на суму 94524,65 грн., №03-06/1 та 03-06/2 від 03.06.2019 на суму 95826,14 грн., від 10.07.2019 на суму 95245,81 грн., від 08.08.2019 на суму 89282,06 грн., від 10.09.2019 на суму 88796,93 грн., №02-10/1 та №02-10/2 від 02.10.2019 на суму 85633,17 грн., №01-11/1 та №01-11/2 від 01.11.2019 на суму 88586,28 грн., від 10.12.2019 на суму 84244,33 грн., №03-01/1, 03-01/2 від 03.01.2020 на суму 84550,40 грн., від 10.02.2020 на суму 88507,84 грн., №02-03/1 02-03/2 від 02.03.2020 на суму 86332,48 грн., №01-04/2 від 01.04.2020 на суму 60512,8 грн., №01-04/1 від 01.04.2020 на суму 90769,20 грн., №04-05/2 від 04.05.2020 на суму 58587,8 грн., №04-05/1 від 04.05.2020 на суму 87881,70 грн., від 10.06.2020 на суму 89782,50 грн., від 10.06.2020 на суму 59855,0 грн., №01-07/1 від 01.07.2020 на суму 59735,4 грн., №01-07/1 від 01.07.2020 на суму 89603,10 грн., №03-08/2 від 03.08.2020 на суму 65562,4 грн., №03-08/1 від 03.08.2020 на суму 98343,60 грн., №01-09/2 від 01.09.2020 на суму 65790,0 грн., №01-09/1 від 01.09.2020 на суму 98685,00 грн., №01-10/2 від 01.10.2020 на суму 66328,6 грн., №01-10/1 від 01.10.2020 на суму 99492,90 грн., №02-11/2 від 02.11.2020 на суму 66495,0 грн., №02-11/1 від 02.11.2020 на суму 99742,50 грн., №01-12/1 від 01.12.2020 на суму 102436,80 грн., №01-12/2 від 01.12.2020 на суму 68291,2 грн., від 15.01.2021 на суму 69479,2 грн., №04-01/1 від 04.01.2021 на суму 104218,80 грн., №01-02/1 від 01.02.2021 на суму 102471,00 грн., №01-02/2 від 01.02.2021 на суму 68314,0 грн., №01-03/2 від 01.03.2021 на суму 67689,80 грн., №01-03/1 від 01.03.2021 на суму 101534,70 грн., №01-04/2 від 01.04.2021 на суму 65258,0 грн., №01-04/1 від 01.04.2021 на суму 97887,00 грн., №30-04/2 від 30.04.2021 на суму 67285,40 грн., №30-04/1 від 30.04.2021 на суму 100928,10 грн., №01-06/2 від 01.06.2021 на суму 67023,2 грн., №01-06/1 від 01.06.2021 на суму 1005348,0 грн., №05-07/2 від 05.07.2021 на суму 648214 грн., №05-07/1 від 05.07.2021 на суму 97232,10 грн., №02-08/1 від 02.08.2021 на суму 95683,80 грн., №02-08/2 від 02.08.2021 на суму 63789,2 грн., №02-09/1 від 02.09.2021 на суму 95796,90 грн., №02-09/2 від 02.09.2021 на суму 63864,6 грн., №01-10/1 від 01.10.2021 на суму 92469,30 грн., №01-10/2 від 01.10.2021 на суму 61646,2 грн., №01-11/2 від 01.11.2021 на суму 61190,6 грн., №01-01/1 від 01.11.2021 на суму 91785,90 грн., №01-12/2 від 01.12.2021 на суму 61844,2 грн., №01-12/1 від 01.12.2021 на суму 92766,30 грн., №22-12/3 від 22.12.2021 на суму 61571,8 грн., №22-12/2 від 22.12.2021 на суму 92357,70 грн., №01-02/2 від 01.02.2022 на суму 63492,8 грн., №01-02/1 20 від 01.02.2022 на суму 95239,20 грн., №01-03/1 від 01.03.2022 на суму 99512,10 грн., №01-03/2 від 01.03.2022 на суму 66341,4 грн., №01-04/2 від 01.04.2022 на суму 64954,6 грн., №01-04/1 від 01.04.2022 на суму 97431,90 грн., №02-05/1 від 02.05.2022 на суму 92543,40 грн., №02-05/2 від 02.05.2022 на суму 61695,6 грн., №01-06/2 від 01.06.2022 на суму 94009,20 грн., №01-06/2 від 01.06.2022 на суму 62672,8 грн., №01-07/1 від 01.07.2022 на суму 91205,10 грн., №01-07/2 від 01.07.2022 на суму 60803,4 грн., №01-08/1 від 01.08.2022 на суму 112009,50 грн., №01-08/2 від 01.08.2022 на суму 74673,0 грн., №01-09/2 від 01.09.2022 на суму 73140,8 грн., №01-09/1 від 01.09.2022 на суму 109711,20 грн., №03-10/1 від 03.10.2022 на суму 106908,30 грн., №03-10/2 від 03.10.2022 на суму 71272,2 грн., №01-11/1 від 01.11.2022 на суму 72475,40 грн., №01-11/1 від 01.11.2022 на суму 108713,10 грн., №01-12/1 від 01.012.2022 на суму 113759,40 грн., №01-12/22 від 01.12.2022 на суму 75839,60 грн., №05-01/2 від 05.01.2023 на суму 77580,20 грн., №05-01/1 від 05.01.2023 на суму 116370,30 грн., отримали оплату за 71 місяць користування нею на загальну суму 9298003,59 грн. (без ПДВ) шляхом щомісячних безготівкових банківських переказів на підконтрольний рахунок ТОВ «І.А.П.», код ЄДРПОУ НОМЕР_4 відкритий у ПуАТ КБ «АКОРДБАНК», тим самим не санкціоновано здійснили збут інформації з обмеженим доступом, створеної та захищеної відповідно до чинного законодавства, яка зберігається в комп`ютерних мережах.

Крім того, ОСОБА_3 за попередньою змовою з невстановленими досудовим розслідуванням особами, матеріали досудового розслідування відносно яких виділено в окреме провадження, підшукали та запропонували ОСОБА_16 за грошову винагороду стати директором юридичної особи, без мети виконання організаційно-розпорядчих функцій, покладених на директора обов`язків, передбачених статутом та чинним законодавством України, що регулює діяльність товариств, на яку остання погодилася.

В подальшому, у невстановлений досудовим розслідуванням час та місці, за невстановлених обставин, ОСОБА_16 , бажаючи одержати обіцяну винагороду, не будучи обізнаним про злочинні наміри вказаної групи осіб, завідомо не знаючи, що діяльність юридичної особи буде носити незаконний характер, підписавши надані Особою-1 документи, став директором ТОВ «Незалежне бюро кредитних історій», код ЄДРПОУ 37120019.

ОСОБА_3 , у невстановлений досудовим розслідуванням час та місці, за попередньою змовою з невстановленими досудовим розслідуванням особами, матеріали досудового розслідування відносно яких виділено в окреме провадження, серед яких також і ті які мають доступ до інформації, яка оброблюється в електронно-обчислювальних машинах (комп`ютерах), автоматизованих системах, комп`ютерних мережах та зберігається на носіях такої інформації, у тому числі інформаційних систем Головного сервісного центру МВС України, Інформаційно-комунікаційної системи «Інформаційний портал Національної поліції України», та достовірно знаючи, що вказана інформація створена та захищена відповідно до чинного законодавства, а також має персональні дані громадян, у тому числі їх прізвища, ім`я, по батькові, адреси реєстрації, відомості про земельні ділянки, нерухоме майно, транспортні засоби, а також інші дані, які ідентифікують майно та їх інші персональні дані, отримали вказану інформацію з подальшим її копіюванням до заздалегідь створеної електронної інформаційної системи "ІНФОРМАЦІЯ_3" та за попередньою змовою вказаною групою осіб з метою власного збагачення, вирішили здійснити продаж вказаної інформацію зацікавленим особам шляхом надання їм щомісячного доступу до вказаної системи за грошову винагороду.

Так, починаючи з 28.12.2015, більш точну дату та час досудовим розслідуванням не встановлено, ОСОБА_3 за попередньою змовою з невстановленими досудовим розслідуванням особами, реалізуючи свій злочинний умисел, розуміючи, що інформація до якої буде надаватись доступ являється з обмеженим доступом, яку неможливо одержати з відкритих джерел, переслідуючи мету отримання постійного прибутку від збуту такої інформації, домовились про надання віддаленого доступу до вказаної інформації яка зберігається у базі даних під умовною назвою « ІНФОРМАЦІЯ_3 », шляхом віддаленого доступу до неї через вхід до веб - ресурсу за посиланням ІНФОРМАЦІЯ_4 через надання зацікавленим особам необхідних для входу та перегляду інформації логіну та паролю.

Продовжуючи реалізовувати свій злочинний умисел, ОСОБА_3 за попередньою змовою з невстановленими досудовим розслідуванням особами, підшукала з числа юридичних осіб банківської сфери та фінансових послуг зацікавлених осіб, серед яких публічне акціонерне товариство «Державний ощадний банк України», код ЄДРПОУ 00032129, представники якого виявили бажання отримати доступ до інформації з обмеженим доступом.

В подальшому, з метою прикриття майбутньої протиправної діяльності та надання ознак правдивості своїм злочинним намірам, ОСОБА_3 за попередньою змовою з невстановленими досудовим розслідуванням особами, матеріали досудового розслідування відносно яких виділено в окреме провадження, від імені директора ТОВ «Незалежне бюро кредитних історій», код ЄДРПОУ 37120019, ОСОБА_16 уклали договір №21-04-17/01 від 21.04.2017, з публічним акціонерним товариством «Державний ощадний банк України», код ЄДРПОУ 00032129 в особі заступника голови правління ОСОБА_17 про надання послуги у вигляді доступу до онлайн сервісу з метою отримання інформації щодо суб`єкту кредитних історій, яка стосується виконання ним грошових зобов`язань по кредитним правочинам, а також додаткові послуги, що пов`язані з основною діяльністю бюро, з державних реєстрів, інших баз даних публічного користування, відкритих для загального користування джерел, за винятком відомостей (інформації), що становлять державну таємницю, тим самим створили у представників публічним акціонерним товариством «Державний ощадний банк України» видимість законності майбутнім послугам. Обов`язковою умовою надання вказаних послуг була щомісячна їх оплата, шляхом безготівкового банківського переказу на рахунок ТОВ «Незалежне бюро кредитних історій», код ЄДРПОУ 37120019 відкритий у ПАТ «Ідея Банк» за № НОМЕР_5 .

У свою чергу, представники публічного акціонерного товариства «Державний ощадний банк України», код ЄДРПОУ 00032129 не усвідомлюючи протиправних дій, з боку ОСОБА_3 який діє за попередньою змовою з невстановленими досудовим розслідуванням особами, матеріали досудового розслідування відносно яких виділено в окреме провадження, сприймаючи вказані вимоги щодо оплати як достовірні, спрямовані на забезпечення виконання договірних зобов`язань, починаючи з 17.05.2017 отримало необхідні для входу та перегляду інформації логін та пароль та почало отримувати віддалений доступ для 6 віддалених точок доступу (робочих місць) до бази даних під умовною назвою « ІНФОРМАЦІЯ_3 », шляхом віддаленого доступу до неї через вхід до веб - ресурсу за посиланням ІНФОРМАЦІЯ_4.

В подальшому, ОСОБА_3 за попередньою змовою з невстановленими досудовим розслідуванням особами, під виглядом надання послуги у вигляді доступу до Інтернет сервісу з метою отримання інформації щодо суб`єкту кредитних історій, яка стосується виконання ним грошових зобов`язань по кредитним правочинам, а також додаткові послуги, що пов`язані з основною діяльністю бюро, з державних реєстрів, інших баз даних публічного користування, відкритих для загального користування джерел, за винятком відомостей (інформації), що становлять державну таємницю для 6 альтернативних точок доступу (робочих місць) в період часу з 01.02.2018 по 01.12.2022 надали доступ публічному акціонерному товариству «Державний ощадний банк України», код ЄДРПОУ 00032129 до бази даних під умовною назвою « ІНФОРМАЦІЯ_3 », шляхом віддаленого доступу до неї через вхід до веб - ресурсу за посиланням ІНФОРМАЦІЯ_4 та видаючи себе за представників ТОВ «Незалежне бюро кредитних історій», код ЄДРПОУ 37120019 на підставі виставлених рахунків на оплату: №10 від 04.05.2017 на суму 648000 грн., №14 від 01.06.2017 на суму 259200 грн., №18 від 04.07.2017 на суму 259200 грн., №18 від 20.31.2017 на суму 259200 грн., №18 від 04.07.2017 на суму 295200 грн., №27 від 31.08.2017 на суму 295200 грн., №29 від 02.10.2017 на суму 295200 грн., №35 від 03.01.2018 на суму 331200 грн., №39 від 30.11.2017 на суму 331200 грн., №1 від 31.10.2017 на суму 430859,52 грн., №4 від 31.01.2018 на суму 331200 грн., №7 від 28.02.2017 на суму 431884,80 грн., №30-03-18/1 від 30.03.2018 на суму 432 979,20 грн., №30-04/3 від 30.04.2018 на суму 431602,56 грн., №31-05/3 від 30.05.2018 на суму 431032,32 грн., №30-06/3 від 30.06.2018 на суму 428837,76 грн., №31-07/3 від 31.07.2018 на суму 429770,88 грн., №31-08/3 від 31.08.2018 на суму 439200 грн., №30-09/1 від 30.09.2018 на суму 151200 грн., №30-09/2 від 30.09.2018 на суму 288000 грн., №31-10/2 від 31.10.2018 на суму 288000 грн., №31-10/1 від 31.10.2018 на суму 151200 грн., №30-11/3 від 30.11.2018 на суму 288000 грн., №30-11/1 від 30.11.2018 на суму 151200 грн., №21-12/1 від 21.12.2018 на суму 288000 грн., №21-12/2 від 21.12.2018 на суму 151200 грн., №31-01/2 від 31.01.2019 на суму 288000 грн., №31-01/21 від 31.01.2019 на суму 151200 грн., №28-02/2 від 28.02.2019 на суму 288000 грн., №28-02/1 від 28.02.2019 на суму 151200 грн., №29-03/2 від 29.03.2019 на суму 288000 грн., №29-03/1 від 29.03.2019 на суму 151200 грн., №26-04/2 від 26.04.2019 на суму 288000 грн., №26-04/1 від 26.04.2019 на суму 151200 грн., №31-05/2 від 31.05.2019 на суму 288000 грн., №31-05/1 від 31.05.2019 на суму 151200 грн., №27-06/1 від 27.06.2019 на суму 288000 грн., №27-06/2 від 27.06.2019 на суму 151200 грн., №31-07/1 від 31.07.2019 на суму 288000 грн., №31-07/2 від 31.07.2019 на суму 151200 грн., №30-08/1 від 30.08.2019 на суму 288000 грн., №30-08/2 від 30.08.2019 на суму 151200 грн., №30-09/3 від 30.09.2019 на суму 288000 грн., №30-09/4 від 30.09.2019 на суму 151200 грн., №31-10/1 від 31.10.2019 на суму 288000 грн., №31-10/2 від 31.10.2019 на суму 151200 грн., №29-11/1 від 29.11.2019 на суму 288000 грн., №29-11/2 від 29.11.2019 на суму 223200 грн., №26-12/2 від 26.12.2019 на суму 288000 грн., №26-12/2 від 26.12.2019 на суму 223200 грн., №31-01/1 від 31.01.2020 на суму 288000 грн., №31-01/2 від 31.01.2020 на суму 223200 грн., №28-02/2 від 28.02.2020 на суму 288000 грн., №28-02/1 від 28.02.2020 на суму 223200 грн., №31-03/1 від 31.03.2020 на суму 288000 грн., №31-03/2 від 31.03.2020 на суму 223200 грн., №30-04/3 від 30.04.2020 на суму 252000 грн., №30-04/4 від 30.04.2020 на суму 43200 грн., №29-05/1 від 29.05.2020 на суму 252000 грн., №29-05/2 від 29.05.2020 на суму 43200 грн., №30-06/1 від 30.06.2020 на суму 252000 грн., №30-06/2 від 30.06.2020 на суму 43200 грн., №31-07/2 від 31.07.2020 на суму 288000 грн., №31-07/1 від 31.07.2020 на суму 43200 грн., №28-08/1 від 28.08.2020 на суму 288000 грн., №28-08/2 від 28.08.2020 на суму 223200 грн., №30-09/1 від 30.09.2020 на суму 288000 грн., №30-09/2 від 30.09.2020 на суму 2223200 грн., №30-10/2 від 30.10.2020 на суму 288000 грн., №30-10/1 від 30.10.2020 на суму 223200 грн., №30-11/1 від 30.11.2020 на суму 288000 грн., №30-11/2 від 30.11.2020 на суму 2232000 грн., №23-12/1 від 23.12.2020 на суму 288000 грн., №23-12/2 від 23.12.2020 на суму 223200 грн., .№29-01/1 від 29.01.2021 на суму 288000 грн., .№29-01/2 від 29.01.2021 на суму 223200 грн., №26-02/2 від 26.02.2021 на суму 223200 грн., №26-02/1 від 26.02.2021 на суму 288000 грн., №31-03/2 від 31.03.2021 на суму 223200 грн., №31-03/1 від 31.03.2021 на суму 288000 грн., №30-04/1 від 30.04.2021 на суму 288000 грн., №30-04/2 від 30.04.2021 на суму 223200 грн., №31-05/1 від 31.05.2021 на суму 288000 грн., №31-05/2 від 31.05.2021 на суму 223200 грн., №30-06/3 від 30.06.2021 на суму 288000 грн., №30-06/4 від 30.06.2021 на суму 223200 грн., №30-07/1 від 30.07.2021 на суму 288000 грн., №30-07/2 від 30.07.2021 на суму 223200 грн., №31-08/1 від 31.08.2021 на суму 288000 грн., №31-08/2 від 31.08.2021 на суму 223200 грн., №30-09/1 від 30.09.2021 на суму 288000 грн., №30-09/4 від 30.09.2021 на суму 223200 грн., №29-10/1 від 29.10.2021 на суму 288000 грн., №29-10/2 від 29.10.2021 на суму 223200 грн., №30-11/1 від 30.11.2021 на суму 288000 грн., №30-11/2 від 30.11.2021 на суму 223200 грн., №31-12/1 від 31.12.2021 на суму 288000 грн., №31-12/2 від 31.12.2021 на суму 223200 грн., №31-01/2 від 31.01.202 на суму 223200 грн., №31-01/1 від 31.01.2022 на суму 288000 грн., №28-02/4 від 28.02.2022 на суму 223200 грн., №28-02/3 від 28.02.2022 на суму 288000 грн., №31-03/4 від 31.03.2022 на суму 43200 грн., №31-03/3 від 31.03.2022 на суму 216000 грн., №29-04/2 від 24.02.2022 на суму 43200 грн., №29-04/1 від 29.04.2022 на суму 216000 грн., №31-05/2 від 31.05.2022 на суму 43200 грн., №31-05/3 від 31.05.2022 на суму 216000 грн., №30-06/3 від 30.06.2022 на суму 43200 грн., №30-06/4 від 30.06.2022 на суму 216000 грн., №29-07/3 від 29.07.2022 на суму 43200 грн., №29-07/2 від 29.07.2022 на суму 216000 грн., №31-08/2 від 31.08.2022 на суму 43200 грн., №31-08/3 від 31.08.2022 на суму 216000 грн., №30-09/3 від 30.09.2022 на суму 223200 грн., №30-09/2 від 30.09.2022 на суму 288000 грн., №31-10/2 від 31.10.2022 на суму 288000 грн., №31-10/3 від 31.10.2022 на суму 223200 грн., №30-11/2 від 30.11.2022 на суму 288000 грн., №30-11/1 від 30.11.2022 на суму 223200 грн., №26-12/2 від 26.12.2022 на суму 288000 грн., №26-12/1 від 26.12.2022 на суму 223200 грн.,, отримали оплату за 68 місяців користування нею на загальну суму 29 701 167 грн. (з ПДВ) шляхом щомісячних безготівкових банківських переказів на підконтрольний рахунок ТОВ «Незалежне бюро кредитних історій», код ЄДРПОУ 37120019 відкритий у ПАТ «Ідея Банк» за № НОМЕР_5 , тим самим не санкціоновано здійснили збут інформації з обмеженим доступом, створеної та захищеної відповідно до чинного законодавства, яка зберігається в комп`ютерних мережах.

Крім того, у невстановлений досудовим розслідуванням час та місці, але не пізніше 2015 року, за невстановлених досудовим розслідуванням обставин у нього, за попередньою змовою з Особою-1, Особою-2, Особою-3, Особою-4 та іншими невстановленими досудовим розслідуванням особами, матеріали досудового розслідування відносно яких виділено в окреме провадження, виник злочинний умисел направлений на збут, без законних на те підстав, інформації з обмеженим доступом яка оброблюється в комп`ютерних мережах інформаційних систем Головного сервісного центру МВС України, Інформаційно-комунікаційної системи «Інформаційний портал Національної поліції України» та створеної відповідно до статей 25 - 27 Закону України «Про Національну поліцію», підпункту 40 пункту 4 Положення про Національну поліцію, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 28 жовтня 2015 року № 877, з метою організації інформаційно-аналітичного забезпечення поліції.

З метою реалізації свого умислу, ОСОБА_3 за попередньою змовою з іншими учасниками групи знаючи, що зазначені вище відомості користуються попитом серед юридичних осіб банківської сфери та фінансових послуг, а також одночасно розуміючи, що вони становлять інформацію з обмеженим доступом, яку не можливо одержати з відкритих джерел, переслідуючи мету отримання постійного прибутку від збуту такої інформації, розуміючи, що вчинення подібного злочину вимагає чітких і узгоджених дій та значної кількості людей, будучи обізнаними про роботу електронно-обчислювальних машин (комп`ютерів), автоматизованих систем та комп`ютерних мереж, розробили план злочинної діяльності, який полягав у розробці веб - ресурсу за посиланням ІНФОРМАЦІЯ_4 з умовною назвою « ІНФОРМАЦІЯ_3 », отримання у незаконний спосіб інформації з обмеженим доступом яка оброблюється в комп`ютерних мережах інформаційних систем Головного сервісного центру МВС України, Інформаційно-комунікаційної системи «Інформаційний портал Національної поліції України», завантаження цієї інформації у заздалегідь створений веб - ресурс за посиланням ІНФОРМАЦІЯ_4, створенні ряду підконтрольних суб`єктів господарської діяльності, пошуку зацікавлених осіб серед фізичних та юридичних осіб, укладення з ними договорів та збут інформації з обмеженим доступом через надання віддаленого доступу до створеного веб - ресурсу за посиланням ІНФОРМАЦІЯ_4 , отримання прибутку від такої діяльності через заздалегідь відкриті рахунки підконтрольних суб`єктів господарської діяльності.

У невстановлений досудовим розслідуванням час та місці, але не пізніше 2015 року, невстановлені досудовим розслідуванням особи за попередньою змовою з ОСОБА_3 , Особою-1, Особою-2, Особою-3, Особою-4 створили веб - ресурс за посиланням ІНФОРМАЦІЯ_4 з умовною назвою « ІНФОРМАЦІЯ_3 ».

З метою несанкціонованого отримання інформації з обмеженим доступом яка оброблюється в комп`ютерних мережах інформаційних систем Головного сервісного центру МВС України, Інформаційно-комунікаційної системи «Інформаційний портал Національної поліції України» та завантаження її до заздалегідь створеного веб - ресурсу за посиланням ІНФОРМАЦІЯ_4 з умовною назвою «ІНФОРМАЦІЯ_3», ОСОБА_3 , у невстановлений досудовим розслідуванням час та місці, вступив у злочинну змову з невстановленими службовими особами МВС України, які були наділені правом доступу до інформації, яка оброблюється в комп`ютерних мережах - інформаційних системах Головного сервісного центру МВС України, Інформаційно-комунікаційної системи «Інформаційний портал Національної поліції України», які створені відповідно до статей 25 - 27 Закону України «Про Національну поліцію», підпункту 40 пункту 4 Положення про Національну поліцію, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 28 жовтня 2015 року № 877, з метою організації інформаційно-аналітичного забезпечення поліції.

Достовірно знаючи, що вказана інформація яка створена та захищена відповідно до чинного законодавства та має персональні дані громадян, у тому числі їх прізвища, ім`я, по батькові, адреси реєстрації, відомості про земельні ділянки, нерухоме майно, транспортні засоби, а також інші дані, які ідентифікують майно та їх інші персональні дані, вчинив пособництво невстановленим службовим особам МВС України, які були наділені правом доступу до інформації, яка оброблюється в комп`ютерних мережах - інформаційних системах Головного сервісного центру МВС України, Інформаційно-комунікаційної системи «Інформаційний портал Національної поліції України», у вчиненні несанкціонованого копіювання вказаної інформації, шляхом надання власних переносних матеріальних носіїв інформації та подальше завантаження її у заздалегідь створену систему «ІНФОРМАЦІЯ_3» за посиланням ІНФОРМАЦІЯ_4 , з метою подальшого збуту.

У подальшому, ОСОБА_3 , діючи одноособово, без відома інших учасників групи, 25.11.2022, приблизно о 19 год. 15 хв., в приміщенні ресторану «Перець», за адресою: АДРЕСА_3 , у ході зустрічі з ОСОБА_4 , вживаючи заходів конспірації розповів останньому про роботу створеної, за попередньою змовою з невстановленими особами, електронної інформаційної системи "ІНФОРМАЦІЯ_3", а також про наявність у ній інформації з обмеженим доступом, повідомивши при цьому, що вартість отримання доступу до неї здійснюється за попередньою оплатою в розмірі 2000 Євро на місяць.

Продовжуючи реалізовувати свій злочинний умисел ОСОБА_3 , попередньо домовившись з ОСОБА_4 за допомогою стільникового зв`язку, повторно зустрівся з ним 26.11.2022, приблизно о 15 год. 15 хв., в приміщенні ресторану «Перець», за адресою: АДРЕСА_3 , де отримав від нього грошові кошти в сумі 2000 Євро, повідомивши при цьому, що 01.12.2022 на мобільний телефон ОСОБА_4 ,, на застосунок «Telegram», надійде повідомлення з посиланням на електронну інформаційну систему "ІНФОРМАЦІЯ_3", логін та пароль необхідний для входу до неї.

В подальшому, 01.12.2022, приблизно о 03 год. 15 хв., на мобільний застосунок «Telegram», який належить ОСОБА_4 надійшло повідомлення з обіцяною інформацією, а саме посиланням на електронну інформаційну систему "ІНФОРМАЦІЯ_3", логін та пароль необхідний для входу до неї, тим самим ОСОБА_3 повторно здійснив збут інформації з обмеженим доступом, створеної та захищеної відповідно до чинного законодавства, яка зберігається в комп`ютерних мережах.

Вказані дії кваліфіковано за ч. 2 ст. 361-2 КК України, як несанкціонований збут інформації з обмеженим доступом, яка зберігається в комп`ютерних мережах, створеної та захищеної відповідно до чинного законодавства вчинене повторно, за попередньою змовою групою осіб.

Крім того, у невстановлений досудовим розслідуванням час та місці, але не пізніше 2015 року, за невстановлених досудовим розслідуванням обставин у нього, за попередньою змовою з Особою-1, Особою-2, Особою-3, Особою-4 та іншими невстановленими досудовим розслідуванням особами, матеріали досудового розслідування відносно яких виділено в окреме провадження, виник злочинний умисел направлений на збут, без законних на те підстав, інформації з обмеженим доступом яка оброблюється в комп`ютерних мережах інформаційних систем Головного сервісного центру МВС України, Інформаційно-комунікаційної системи «Інформаційний портал Національної поліції України» та створеної відповідно до статей 25 - 27 Закону України «Про Національну поліцію», підпункту 40 пункту 4 Положення про Національну поліцію, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 28 жовтня 2015 року № 877, з метою організації інформаційно-аналітичного забезпечення поліції.

З метою реалізації свого умислу, ОСОБА_3 за попередньою змовою з іншими учасниками групи знаючи, що зазначені вище відомості користуються попитом серед юридичних осіб банківської сфери та фінансових послуг, а також одночасно розуміючи, що вони становлять інформацію з обмеженим доступом, яку не можливо одержати з відкритих джерел, переслідуючи мету отримання постійного прибутку від збуту такої інформації, розуміючи, що вчинення подібного злочину вимагає чітких і узгоджених дій та значної кількості людей, будучи обізнаними про роботу електронно-обчислювальних машин (комп`ютерів), автоматизованих систем та комп`ютерних мереж, розробили план злочинної діяльності, який полягав у розробці веб - ресурсу за посиланням ІНФОРМАЦІЯ_4 з умовною назвою « ІНФОРМАЦІЯ_3 », отримання у незаконний спосіб інформації з обмеженим доступом яка оброблюється в комп`ютерних мережах інформаційних систем Головного сервісного центру МВС України, Інформаційно-комунікаційної системи «Інформаційний портал Національної поліції України», завантаження цієї інформації у заздалегідь створений веб - ресурс за посиланням ІНФОРМАЦІЯ_4, створенні ряду підконтрольних суб`єктів господарської діяльності, пошуку зацікавлених осіб серед фізичних та юридичних осіб, укладення з ними договорів та збут інформації з обмеженим доступом через надання віддаленого доступу до створеного веб - ресурсу за посиланням ІНФОРМАЦІЯ_4 , отримання прибутку від такої діяльності через заздалегідь відкриті рахунки підконтрольних суб`єктів господарської діяльності.

У невстановлений досудовим розслідуванням час та місці, але не пізніше 2015 року, невстановлені досудовим розслідуванням особи за попередньою змовою з ОСОБА_3 , Особою-1, Особою-2, Особою-3, Особою-4 створили веб - ресурс за посиланням ІНФОРМАЦІЯ_4 з умовною назвою « ІНФОРМАЦІЯ_3 ».

З метою несанкціонованого отримання інформації з обмеженим доступом яка оброблюється в комп`ютерних мережах інформаційних систем Головного сервісного центру МВС України, Інформаційно-комунікаційної системи «Інформаційний портал Національної поліції України» та завантаження її до заздалегідь створеного веб - ресурсу за посиланням ІНФОРМАЦІЯ_4 з умовною назвою «ІНФОРМАЦІЯ_3», ОСОБА_3 , у невстановлений досудовим розслідуванням час та місці, вступив у злочинну змову з невстановленими службовими особами МВС України, які були наділені правом доступу до інформації, яка оброблюється в комп`ютерних мережах - інформаційних системах Головного сервісного центру МВС України, Інформаційно-комунікаційної системи «Інформаційний портал Національної поліції України», які створені відповідно до статей 25 - 27 Закону України «Про Національну поліцію», підпункту 40 пункту 4 Положення про Національну поліцію, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 28 жовтня 2015 року № 877, з метою організації інформаційно-аналітичного забезпечення поліції.

Достовірно знаючи, що вказана інформація яка створена та захищена відповідно до чинного законодавства та має персональні дані громадян, у тому числі їх прізвища, ім`я, по батькові, адреси реєстрації, відомості про земельні ділянки, нерухоме майно, транспортні засоби, а також інші дані, які ідентифікують майно та їх інші персональні дані, вчинив пособництво невстановленим службовим особам МВС України, які були наділені правом доступу до інформації, яка оброблюється в комп`ютерних мережах - інформаційних системах Головного сервісного центру МВС України, Інформаційно-комунікаційної системи «Інформаційний портал Національної поліції України», у вчиненні несанкціонованого копіювання вказаної інформації, шляхом надання власних переносних матеріальних носіїв інформації та подальше завантаження її у заздалегідь створену систему «ІНФОРМАЦІЯ_3» за посиланням ІНФОРМАЦІЯ_4 , з метою подальшого збуту.

ОСОБА_3 , попередньо домовившись з ОСОБА_4 за допомогою месенджера «Telegram», зустрівся з ним 26.01.2023 о 12 год. 30 хв. в приміщенні ресторану «Перець», за адресою: АДРЕСА_3 .

У ході вказаної зустрічі ОСОБА_3 , діючи одноособово, без відома інших учасників групи, отримав від ОСОБА_4 , якій вже був обізнаний про роботу інформаційної системи "ІНФОРМАЦІЯ_3", а також про наявність у ній інформації з обмеженим доступом, грошові кошти в сумі 2000 Євро за продовження доступу до електронної інформаційної системи "ІНФОРМАЦІЯ_3", яка містить інформацію з обмеженим доступом, яка зберігається в електронно-обчислювальних машинах (комп`ютерах), автоматизованих системах, комп`ютерних мережах або на носіях такої інформації, створеної та захищеної відповідно до чинного законодавства.

Проте, ОСОБА_3 не вчинив усіх дій, які вважав необхідними для доведення кримінального правопорушення до кінця, з причин, що не залежали від його волі, оскільки був затриманий працівниками правоохоронних органів під час отримання грошових коштів.

Вказані дії кваліфіковано за ч. 3 ст. 15 ч. 2 ст. 361-2 КК України, як незакінчений замах на повторний несанкціонований збут інформації з обмеженим доступом, яка зберігається в комп`ютерних мережах, створеної та захищеної відповідно до чинного законодавства.

24 квітня 2024 року між прокурором та обвинуваченим за участю захисника було укладено угоду про визнання винуватості, згідно з якою прокурор Оболонської окружної прокуратури міста Києва ОСОБА_5 , якому на підставі ст. 37 КПК України надані повноваження прокурора в кримінальному провадженні № 12023100050002267 та обвинувачений ОСОБА_3 , за участю захисника ОСОБА_6 , уклали угоду про визнання винуватості, додержуючись наступних умов:

«3. Прокурором враховано наступне:

- обвинувачений ОСОБА_3 повністю визнає вину у вчинених кримінальних правопорушеннях;

- обвинувачений ОСОБА_3 жодним чином не перешкоджав досудовому розслідуванню, добровільно надав свідчення про усі обставини вчиненого кримінального правопорушення;

- обвинувачення пред`явлено щодо нетяжкого та тяжкого злочинів, в яких відсутні потерпілі;

- наявність суспільного інтересу в забезпеченні швидшого судового провадження, який полягає у припиненні збуту персональних даних громадян та понесення відповідальності винною особою;

Крім того, обвинувачений ОСОБА_3 зобов`язується:

- беззастережно визнати обвинувачення в обсязі, встановленому в ході судового розгляду та викладеному в обвинувальному акті про зміну обвинувачення від 16.04.2024;

- співпрацювати у викритті кримінальних правопорушень та осіб, причетних до їх вчинення;

- не вчиняти інших кримінальних правопорушень.

Враховуючи, що ОСОБА_3 до кримінальної відповідальності притягується вперше, повністю визнає вину, щиро розкаюється, співпрацює із органом досудового розслідування щодо викриття інших учасників злочинів, за місцем проживання характеризується позитивно, одружений, має на утриманні неповнолітню дитину, на обліку лікаря психіатра та нарколога не перебуває, сторони погоджуються на призначення наступного покарання, яке буде достатнім для виправлення та перевиховання ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 :

4.1. за ч. 2 ст. 361-2 КК України - покарання у виді позбавлення волі строком на 3 (три) роки.

4.2. за ч. 3 ст. 15, ч. 2 ст. 361-2 КК України - покарання у виді позбавлення волі строком на 3 (три) роки.

4.3. за ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 362 КК України - покарання у виді позбавлення волі строком на 4 (чотири) роки з позбавленням права займатись діяльністю, пов`язаною зі зберіганням, обробкою, адмініструванням, а також збутом інформації з обмеженим доступом, яка зберігається в електронно-обчислювальних машинах (комп`ютерах), автоматизованих системах чи комп`ютерних мережах, строком на 2 роки.

4.4. Відповідно до ч. 1 ст. 70 КК України призначити покарання ОСОБА_3 за сукупністю злочинів, шляхом поглинання менш суворого покарання більш суворим у виді 4 (чотирьох) років позбавлення волі з позбавленням права займатись діяльністю, пов`язаною зі зберіганням, обробкою, адмініструванням, а також збутом інформації з обмеженим доступом, яка зберігається в електронно-обчислювальних машинах (комп`ютерах), автоматизованих системах чи комп`ютерних мережах, строком на 2 роки.

4.5. На підставі ст. 75 КК України звільнити ОСОБА_3 від відбування покарання у виді позбавлення волі з випробуванням, оскільки сторони вважають, що виправлення обвинуваченого можливе без ізоляції від суспільства. Тривалість іспитового строку та обов`язки, які покладаються на особу, звільнену від відбування покарання з випробуванням, визначаються виключно судом».

Прокурор в судовому засіданні підтримав укладену угоду на викладених в ній умовах, просив затвердити угоду про визнання винуватості.

Обвинувачений ОСОБА_3 в судовому засіданні повністю визнав свою вину у вчиненні кримінального правопорушення, і пояснив, що обставини обвинувачення викладені правильно і він з ними згодний, він розуміє права, визначені п. 1 ч. 4 ст. 474 КПК України, наслідки укладення та затвердження даної угоди, передбачені ст. 473 КПК України, характер обвинувачення, вид покарання, а також інші заходи, які застосовані до нього у разі затвердження угоди судом.

Захисник ОСОБА_6 висловив думку про відповідність угоди вимогам закону, просив затвердити угоду про визнання винуватості.

Відповідно до ч. 1 ст. 468, ч. 4 ст. 469 КПК України, угода про визнання винуватості між прокурором та підозрюваним чи обвинуваченим може бути укладена щодо кримінальних проступків, злочинів, внаслідок яких шкода завдана лише державним чи суспільним інтересам.

Судом встановлено, що правова кваліфікація кримінального правопорушення визначена правильно за ч. 5 ст. 27 ч. 3 ст. 362 КК України, як пособництво у вчиненні несанкціонованого копіювання інформації, яка оброблюється в комп`ютерних мережах, що призвело до її витоку, особам, які мають право доступу до неї, вчинене за попередньою змовою групою осіб; за ч. 2 ст. 361-2 КК України, як несанкціонований збут інформації з обмеженим доступом, яка зберігається в комп`ютерних мережах, створеної та захищеної відповідно до чинного законодавства вчинене повторно, за попередньою змовою групою осіб; за ч. 3 ст. 15 ч. 2 ст. 361-2 КК України, як незакінчений замах на повторний несанкціонований збут інформації з обмеженим доступом, яка зберігається в комп`ютерних мережах, створеної та захищеної відповідно до чинного законодавства.

Вказані правопорушення є нетяжкими та тяжким кримінальним правопорушенням.

Зміст, умови та порядок укладення угоди про визнання винуватості відповідають вимогам ст.ст. 469, 472 КПК України.

Міра покарання узгоджена між прокурором та обвинуваченим, визначена в санкції ч. 2 ст. 361-2, ч. 3 ст. 362 КК України, враховує положення ч. 1 ст. 70 КК України, і суд з нею погоджується. Також, оскільки санкцією ч. 3 ст. 362 КК України, передбачене обов`язкове додаткове покарання у виді позбавлення права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю, суд також погоджується із визначеним в угоді додатковим покаранням.

Умови угоди відповідають інтересам суспільства, не порушують права, свободи та інтереси сторін та інших осіб.

Згідно з поясненнями сторін у судовому засіданні, укладення угоди є добровільним, тобто не є наслідком застосування насильства, примусу, погроз або наслідком обіцянок чи дій будь-яких обставин, ніж ті, що передбачені в угоді.

Зобов`язання за угодою, взяті на себе обвинуваченим, можливі ним до виконання, підстави для визнання його невинуватим відсутні, а тому підстав для відмови в затвердженні угоди про визнання винуватості, передбачених ч. 7 ст. 474 КПК України, судом не встановлено.

Обвинувачений є раніше не судимим, за місцем проживання характеризується позитивно, на обліку у нарколога чи психіатра не перебуває, має малолітню дитину на утриманні, має ряд захворювань, і тому звільнення його від відбування покарання з випробуванням на підставі статей 75,76 КК України, суд вважає доцільним.

За таких обставин суд приходить до висновку про можливість затвердження угоди між прокурором і обвинуваченим і вважає, що виправленню та перевихованню обвинуваченого може сприяти узгоджене сторонами покарання, та є недоцільним призначення обвинуваченому більш суворого покарання.

На підставі ч. 2 ст. 124 КПК України, витрати на залучення експерта в загальному розмірі 26768 грн. 00 коп. (5736,00 грн. + 5736,00 грн. + 5736,00 грн. + 9560,00 грн.) підлягають стягненню з обвинуваченого на корить держави, оскільки вони підтверджені довідками про витрати.

На підставі ст. 174 КПК України, арешт з речових доказів, накладений ухвалами слідчого судді Оболонського районного суду міста Києва 16.02.2023 р. та ухвалою Київського апеляційного суду від 28 березня 2023 року необхідно скасувати, а питання про долю речових доказів слід вирішити відповідно до ст. 100 КПК України, повернувши їх за належністю.

Крім того, відповідно до ч. 11 ст. 182 КПК України, після набрання вироком законної сили, запобіжний захід у виді застави стосовно ОСОБА_3 слід скасувати, а суми коштів, сплачені в якості застави ОСОБА_18 в розмірі 399000,00 грн. (квитанція від 03.04.2023 р.), ОСОБА_19 в розмірі 399000,00 грн. (квитанція від 03.04.2023 р.), ОСОБА_20 в розмірі 399000,00 грн. (квитанція від 03.04.2023 р.), ОСОБА_21 в розмірі 399000,00 грн. (квитанція від 03.04.2023 р.), ОСОБА_22 в розмірі 399000,00 грн. (квитанція від 03.04.2023 р.), ОСОБА_23 в розмірі 18000,00 грн. (квитанція від 03.04.2023 р.), повернути вказаним заставодавцям.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 368, 370, 373-376, 475 КПК України, суд -

у х в а л и в:

Затвердити угоду про визнання винуватості від 24 квітня 2024 року, укладену між прокурором ОСОБА_5 та обвинуваченим ОСОБА_3 .

Визнати ОСОБА_3 винуватим у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 5 ст. 27 ч. 3 ст. 362 КК України, ч. 2 ст. 361-2 КК України, ч. 3 ст. 15 ч. 2 ст. 361-2 КК України, та призначити йому узгоджене покарання:

- за ч. 2 ст. 361-2 КК України - у виді позбавлення волі строком 3 (три) роки.

- за ч. 3 ст. 15, ч. 2 ст. 361-2 КК України - у виді позбавлення волі строком 3 (три) роки.

- за ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 362 КК України - у виді позбавлення волі строком на 4 (чотири) роки з позбавленням права займатись діяльністю, пов`язаною зі зберіганням, обробкою, адмініструванням, а також збутом інформації з обмеженим доступом, яка зберігається в електронно-обчислювальних машинах (комп`ютерах), автоматизованих системах чи комп`ютерних мережах, строком на 2 (два) роки.

На підставі ч. 1 ст. 70 КК України, за сукупністю злочинів, шляхом поглинення менш суворих покарань більш суворим, призначити ОСОБА_3 остаточне покарання у виді позбавлення волі строком 4 (чотири) роки з позбавленням права займатись діяльністю, пов`язаною зі зберіганням, обробкою, адмініструванням, а також збутом інформації з обмеженим доступом, яка зберігається в електронно-обчислювальних машинах (комп`ютерах), автоматизованих системах чи комп`ютерних мережах, строком на 2 (два) роки.

На підставі ст. 75 КК України, звільнити ОСОБА_3 від відбування призначеного йому основного покарання, якщо він протягом іспитового строку 2 (два) роки не скоїть нового кримінального правопорушення і виконає покладені на нього обов`язки.

На підставі пунктів 1, 2 ч. 1 ст. 76 КК України зобов`язати ОСОБА_3 :

1) періодично з`являтися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації;

2) повідомляти уповноважений орган з питань пробації про зміну місця проживання, роботи.

Стягнути з ОСОБА_3 на користь держави витрати на залучення експерта в загальному розмірі 26768 грн. 00 коп. на рахунок, відкритий в органах Державної казначейської служби України по коду доходів 24060300 "Інші надходження" МФО 899998.

Скасувати арешт з речових доказів, накладений ухвалою Київського апеляційного суду від 28 березня 2023 року (справа № 756/1314/23) та ухвалою слідчого судді Оболонського районного суду міста Києва від 16 лютого 2023 року (справа № 756/1486/23).

Речові докази у справі:

- автомобіль «Toyota Sequoia» 2018 р.в., чорного кольору, д.н.з. НОМЕР_6 , яка зберігається на території ВП № 2 Оболонського УП ГУНП в м. Києві за адресою: вул. Прирічна, 27Д в м. Києві - повернути ОСОБА_3 за належністю;

- посвідчення на ім`я ОСОБА_3 «Департамент державної безпеки», посвідчення № НОМЕР_7 на ім`я ОСОБА_3 як учасника громадського формування, мобільний телефон Samsung Galaxy S9 сірого кольору, мобільний телефон Samsung Fold 4 чорного кольору, які зберігаються в Оболонському УП ГУНП в м. Києві - повернути ОСОБА_3 за належністю.

Після набрання вироком законної сили, скасувати ОСОБА_3 запобіжний захід у виді застави, визначений йому ухвалою слідчого судді Оболонського районного суду міста Києва від 28.01.2023 року (справа № 756/1274/23) та повернути заставодавцям внесені ними грошові кошти в якості застави 03.04.2023 р., а саме повернути:

- ОСОБА_18 - грошові кошти в розмірі 399000,00 грн.;

- ОСОБА_19 - грошові кошти в розмірі 399000,00 грн.;

- ОСОБА_20 - грошові кошти в розмірі 399000,00 грн.;

- ОСОБА_21 - грошові кошти в розмірі 399000,00 грн.;

- ОСОБА_22 - грошові кошти в розмірі 399000,00 грн.;

- ОСОБА_23 - грошові кошти в розмірі 18000,00 грн.

Вирок може бути оскаржений до Київського апеляційного суду через Оболонський районний суд міста Києва протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Вирок набирає законної сили після закінчення строку на подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги, вирок, якщо його не скасовано, набирає законної сили після ухвалення рішення судом апеляційної інстанції.

Копію вироку негайно після його проголошення вручити обвинуваченому, прокурору.

Суддя ОСОБА_1

СудОболонський районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення25.04.2024
Оприлюднено29.04.2024
Номер документу118622131
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗлочини у сфері використання електронно-обчислювальних машин (комп'ютерів), систем та комп'ютерних мереж і мереж електрозв'язку Несанкціоновані дії з інформацією, яка оброблюється в електронно-обчислювальних машинах (комп'ютерах), автоматизованих системах, комп'ютерних мережах або зберігається на носіях такої інформації, вчинені особою, яка має право доступу до неї

Судовий реєстр по справі —756/15506/23

Вирок від 25.04.2024

Кримінальне

Оболонський районний суд міста Києва

Діденко Є. В.

Ухвала від 28.02.2024

Кримінальне

Оболонський районний суд міста Києва

Діденко Є. В.

Ухвала від 28.02.2024

Кримінальне

Оболонський районний суд міста Києва

Діденко Є. В.

Ухвала від 01.12.2023

Кримінальне

Оболонський районний суд міста Києва

Діденко Є. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні