Ухвала
від 25.04.2024 по справі 910/11028/20
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01054, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

про повернення заяви про забезпечення позову

25.04.2024Справа № 910/11028/20

Суддя Господарського суду міста Києва Борисенко І. І., розглянувши

заяву Фонду гарантування вкладів фізичних осіб

про забезпечення позову

за позовом Фонду гарантування вкладів фізичних осіб до 1) ОСОБА_1 2) ОСОБА_2 третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача - Публічне акціонерне товариство "Банк Михайлівський" про відшкодування 742 551 210, 41 грн.

без повідомлення (виклику) учасників справи

ВСТАНОВИВ:

У провадженні Господарського суду міста Києва перебуває справа за позовом Фонду гарантування вкладів фізичних осіб (далі - позивач, Фонд гарантування) до ОСОБА_1 (далі відповідач-1, ОСОБА_1 ) та ОСОБА_2 (далі - відповідач-2, ОСОБА_2 ), за участі третьої особи без самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача - Публічного акціонерного товариства "Банк Михайлівський" (далі - третя особа, банк, ПАТ "Банк Михайлівський") про стягнення шкоди в розмірі 742 551 210, 41 грн.

23.04.2024 Фонд гарантування подав заяву про вжиття заходів забезпечення позову шляхом:

- накладення арешту на все майно (нерухоме, рухоме, в тому числі корпоративні права) та грошові кошти, що належать на праві власності ОСОБА_1 в межах суми стягнення, а саме - 742 551 210,41 грн.;

- заборонити ОСОБА_1 та ОСОБА_2 вживати заходи, спрямовані на відчуження належного їм на праві власності майна (рухомого, нерухомого), грошових коштів та інших активів в межах суми стягнення, а саме - 742 551 210,41 грн.;

- заборонити державним реєстраторам речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень, визначеним Законом України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень», (нотаріусам (приватним та державним); громадянин України, які мають вищу освіту за спеціальністю правознавство, відповідають кваліфікаційним вимогам, встановленим Міністерством юстиції України, та перебувають у трудових відносинах з суб`єктом державної реєстрації прав - виконавчими органами сільських, селищних та міських рад, Київської, Севастопольської міської, районної, районної у містах Києві та Севастополі державної адміністрації; державними та/або приватними виконавцями - у разі накладення таким виконавцем арешту на нерухоме майно під час примусового виконання рішень відповідно до закону) вчиняти дії щодо проведення державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень, що належить на праві власності ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , спрямовані на їх відчуження, зміну та/або припинення чи обтяження таких прав шляхом внесення відповідних відомостей до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно;

- заборонити реєстраторам державного реєстру обтяжень рухомого майна, визначеним Наказом Міністерства юстиції України № 57/5 від 07.07.2006 «Про визначення реєстраторів Державного реєстру обтяжень рухомого майна», (державні, приватні нотаріуси та їх помічники, державні та приватні виконавці, податкові керуючі, а також адміністратор Державного реєстру обтяжень рухомого майна (державне підприємство «Національні інформаційні системи») та його філії) вчиняти дії щодо внесення записів про виникнення, зміну, припинення обтяжень, а також про звернення стягнення на предмет обтяження, яке належить на праві власності ОСОБА_1 , ОСОБА_2 ;

- заборонити державним реєстраторам, визначених Законом України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань» (нотаріусам (державним та приватним); особам, які перебувають у трудових відносинах з суб`єктом державної реєстрації (Міністерство юстиції України та його територіальні органи в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі; виконавчі органи сільських, селищних та міських рад, Київська та Севастопольська міські, районні, районні у містах Києві та Севастополі державні адміністрації), вчинення реєстраційних дій в Єдиному державному реєстрі юридичних oci6, фізичних осіб-підприємців, громадських формувань щодо внесення змін до відомостей щодо корпоративних прав, належних ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , (в тому числі в частині державної реєстрації змін учасників/акціонерів та/або змін часток учасників/акціонерів в господарських товариствах).

Дослідивши вказану заяву, суддя приходить до висновку, що вона підлягає поверненню заявнику без розгляду, виходячи з наступного.

Відповідно до ст. 139 ГПК України заява про забезпечення позову подається в письмовій формі, підписується заявником. До заяви додаються документи, що підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі.

Судовий збір згідно з ч. 1, 2 статті 4 Закону України "Про судовий збір" справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі.

Ставки судового збору визначені у таких розмірах: за подання до господарського суду позовної заяви майнового характеру - 1,5 відсотка ціни позову, але не менше 1 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб та не більше 350 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб; немайнового характеру - 1 розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб; за заяву про вжиття заходів та забезпечення позову - 0,5 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Відповідно до Закону України "Про Державний бюджет України на 2024 рік" станом на 01.01.2024 прожитковий мінімум на одну особу для працездатних осіб становить 3 028,00 грн.

Таким чином, заявник повинен був сплатити судовий збір у розмірі 1 514,00 грн. за заяву про забезпечення позову, проте, такі вимоги не виконав, а послався на п. 24 ч. 1 ст. 5 Закону України "Про судовий збір" як підставу для звільнення від сплати судового збору.

Суд не погоджується із такими доводами заявника, та зазначає, що відповідно до п. 24 ч. 1 ст. 5 Закону України "Про судовий збір" від сплати судового збору під час розгляду справи в усіх судових інстанціях звільняється, зокрема, Фонд гарантування вкладів фізичних осіб - за подання позовів, предметом яких є відшкодування шкоди (збитків), у порядку, визначеному статтею 52 Закону України "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб".

Оскільки заява про забезпечення позову не є позовом, як то передбачено п. 24 ч. 1 ст. 5 Закону України "Про судовий збір" за подачу яких Фонд гарантування вкладів фізичних осіб звільняється від сплати судового збору, предметом якого є відшкодування шкоди (збитків), у порядку, визначеному статтею 52 Закону України "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб", то заявник має сплатити судовий збір у встановленому законом розмірі. Проте, Фонд гарантування вкладів фізичних осіб такі вимоги закону не виконав.

Відповідно до ч. 7 ст. 140 ГПК України суд, встановивши, що заяву про забезпечення позову подано без додержання вимог статті 139 цього Кодексу, повертає її заявнику, про що постановляє ухвалу.

Із урахуванням викладеного, керуючись ст. 139, 140, 234 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

Повернути заяву Фонду гарантування вкладів фізичних осіб про забезпечення позову без розгляду.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку протягом десяти днів з дня її підписання до суду апеляційної інстанції.

Суддя Борисенко І. І.

Дата ухвалення рішення25.04.2024
Оприлюднено30.04.2024
Номер документу118625633
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема, договорів Невиконання або неналежне виконання зобов’язань банківської діяльності

Судовий реєстр по справі —910/11028/20

Ухвала від 20.05.2024

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Палій В.В.

Ухвала від 02.05.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Борисенко І.І.

Ухвала від 30.04.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Борисенко І.І.

Ухвала від 25.04.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Борисенко І.І.

Ухвала від 26.03.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Борисенко І.І.

Ухвала від 05.03.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Борисенко І.І.

Ухвала від 06.02.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Борисенко І.І.

Ухвала від 23.01.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Борисенко І.І.

Ухвала від 26.12.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Борисенко І.І.

Ухвала від 30.11.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Борисенко І.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні