Ухвала
від 25.04.2024 по справі 916/1328/24
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

65119, м. Одеса, просп. Шевченка, 29, тел.: (0482) 307-983, e-mail: inbox@od.arbitr.gov.ua

веб-адреса: http://od.arbitr.gov.ua


УХВАЛА

про залишення позову без розгляду

"25" квітня 2024 р. Справа № 916/1328/24Господарський суд Одеської області у складі судді Сулімовської М.Б., за участю секретаря судового засідання Толкунової М.Г., розглянувши у відкритому судовому засіданні справу

за позовом: Товариства з обмеженою відповідальністю "Керуюча компанія "Порто-Франко" (код ЄДРПОУ45037952, 65045, м. Одеса, вул. Новосельського, буд. 92)

до відповідача: Товариства з обмеженою відповідальністю "Герц" (код ЄДРПОУ 30587514, 65014, м. Одеса, вул. Єврейська, буд. 2А)

про стягнення 44406,14 грн.

за участю представників сторін:

від позивача: не з`явився

від відповідача: В`ячеслав Горобець

в с т а н о в и в:

Позивач Товариство з обмеженою відповідальністю "Керуюча компанія "Порто-Франко" звернувся до Господарського суду Одеської області із позовом до відповідача Товариства з обмеженою відповідальністю "Герц" про стягнення 44406,14 грн.

Позовні вимоги обґрунтовані порушенням відповідачем умов договору від 06.06.2023 № 230606-04.

Ухвалою від 29.03.2024 позову заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "Керуюча компанія "Порто-Франко" прийнято до розгляду та відкрито провадження у справі; постановлено здійснювати розгляд справи в порядку спрощеного позовного провадження; призначено судове засідання та запропоновано сторонам надати заяви по суті справи.

15.04.2024 до суду від позивача надійшла заява про залишення позовної заяви Товариства з обмеженою відповідальністю "Керуюча компанія "Порто-Франко" до відповідача Товариства з обмеженою відповідальністю "Герц" про стягнення 44406,14 грн. без розгляду.

У судове засідання 25.04.2024 з`явився представник відповідача.

Розглянувши заяву про залишення позовної заяви без розгляду, дослідивши матеріали справи, суд дійшов наступних висновків.

Так, відповідно до частини 1 статті 6 Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод, кожен має право на справедливий і публічний розгляд його справи упродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом, встановленим законом.

Згідно зі статтею 2 Закону України "Про судоустрій і статус суддів", суд здійснює правосуддя на засадах верховенства права, забезпечує кожному право на справедливий суд та повагу до інших прав і свобод, гарантованих Конституцією і законами України, а також міжнародними договорами, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України.

Частиною першою статті 8 Закону України "Про судоустрій і статус суддів" передбачено, що ніхто не може бути позбавлений права на розгляд його справи в суді, до юрисдикції якого вона віднесена процесуальним законом.

За змістом положень частин першої і другої статті 2 ГПК України, завданням господарського судочинства є справедливе, неупереджене та своєчасне вирішення судом спорів, пов`язаних із здійсненням господарської діяльності, та розгляд інших справ, віднесених до юрисдикції господарського суду, з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав і законних інтересів фізичних та юридичних осіб, держави; суд та учасники судового процесу зобов`язані керуватися завданням господарського судочинства, яке превалює над будь-якими іншими міркуваннями в судовому процесі.

У статті 13 ГПК України зазначено, що господарське судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін. Суд, зберігаючи об`єктивність і неупередженість: керує ходом судового процесу; сприяє врегулюванню спору шляхом досягнення угоди між сторонами; роз`яснює у випадку необхідності учасникам судового процесу їхні процесуальні права та обов`язки, наслідки вчинення або невчинення процесуальних дій; сприяє учасникам судового процесу в реалізації ними прав, передбачених цим Кодексом; запобігає зловживанню учасниками судового процесу їхніми правами та вживає заходів для виконання ними їхніх обов`язків.

Згідно з ст.14 ГПК України, суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках. Збирання доказів у господарських справах не є обов`язком суду, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Учасник справи розпоряджається своїми правами щодо предмета спору на власний розсуд. Таке право мають також особи, в інтересах яких заявлено вимоги, за винятком тих осіб, які не мають процесуальної дієздатності.

Виходячи з аналізу наведених норм суд зазначає, що принцип диспозитивності визначає межі здійснення господарським судом та учасниками справи їхніх процесуальних прав та обов`язків, надає учасникам справи можливість вільно розпоряджатися своїми правами щодо предмета спору та визначає обов`язок суду здійснювати провадження у справі виключно за зверненням особи, поданим до суду у відповідній процесуальній формі. Реалізація принципу диспозитивності у процесі здійснення правосуддя спрямована на досягнення справедливого балансу між суб`єктами судового процесу і визначає межі процесуальних дій суду у розгляді справи.

Згідно з п. 5 ч. 1 ст. 226 ГПК України, суд залишає позов без розгляду, якщо позивач до початку розгляду справи по суті подав заяву про залишення позову без розгляду.

За цих обставин, керуючись принципом диспозитивності, враховуючи, що вказану вище заяву позивачем було подано до початку розгляду справи по суті, підписано повноважним представником позивача, а також те, що в матеріалах справи відсутні докази, які підтверджують, що подання цієї заяви порушує чи може порушити права та інтереси інших учасників, суд вважає за можливе задовольнити заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "Керуюча компанія "Порто-Франко" та залишити поданий ним позов у справі № 916/1328/24 на підставі п. 5 ч. 1 ст. 226 ГПК України без розгляду.

Керуючись п. 5 ч. 1 ст. 226, ст.ст. 234 Господарського процесуального кодексу України суд,-

у х в а л и в:

1. Заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "Керуюча компанія "Порто-Франко" про залишення позову без розгляду задовольнити.

2. Позов Товариства з обмеженою відповідальністю "Керуюча компанія "Порто-Франко" до відповідача Товариства з обмеженою відповідальністю "Герц" про стягнення 44406,14 грн. залишити без розгляду.

3. Ухвалу направити сторонам.

Суддя М.Б. Сулімовська

Ухвала суду набрала законної сили 25.04.2024 та може бути оскаржена в порядку і строки, визначені ст.ст.254-257 Господарського процесуального кодексу України.

Повний текст ухвали складено і підписано 25.04.2024.

СудГосподарський суд Одеської області
Дата ухвалення рішення25.04.2024
Оприлюднено29.04.2024
Номер документу118626051
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема, договорів Невиконання або неналежне виконання зобов’язань надання послуг

Судовий реєстр по справі —916/1328/24

Ухвала від 25.04.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Сулімовська М.Б.

Ухвала від 25.04.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Сулімовська М.Б.

Ухвала від 29.03.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Сулімовська М.Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні