Рішення
від 16.04.2024 по справі 920/159/24
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

16.04.2024м. СумиСправа № 920/159/24

Господарський суд Сумської області у складі судді Вдовенко Д.В.,

за участю секретаря судового засідання Саленко Н.М.,

Розглянувши в порядку загального позовного провадження справу № 920/159/24

за позовомСхідного міжобласного територіального відділення Антимонопольного комітету України (майдан Свободи, буд. 5, Держпром, 6 під`їзд, 1 поверх, кім. 35, м. Харків, 61022)

до відповідача Товариства з обмеженою відповідальністю Українська великовантажна техніка (вул. Івана Піддубного, буд. 4, корп. А-ІІ, кімн. 27, м. Суми, 40007)

про стягнення 136 000 грн 00 коп.,

представники учасників справи:

від позивача ОСОБА_1 ;

від відповідача не з`явився;

УСТАНОВИВ:

Позивач подав позовну заяву, в якій просить суд стягнути з відповідача 136 000 грн 00 коп., в тому числі 68 000 грн 00 коп. штрафу за порушення законодавства про захист економічної конкуренції, 68 000 грн 00 коп. пені.

Ухвалою від 20.02.2024 Господарський суд Сумської області відкрив провадження у справі № 920/159/24; призначив підготовче засідання з повідомленням сторін на 20.03.2024, 11:00; надав відповідачу п`ятнадцятиденний строк з дня отримання ухвали про відкриття провадження у справі для подання відзиву на позовну заяву; надав позивачу семиденний строк з дня отримання відзиву на позовну заяву для подання відповіді на відзив; надав відповідачу семиденний строк з дня отримання відповіді на відзив для подання заперечення.

Ухвала суду про відкриття провадження у справі від 20.02.2024, що була надіслана відповідачу за місцезнаходженням, повернута до суду 26.02.2024 з відміткою пошти "адресат відсутній за вказаною адресою".

Згідно з ч. 7 ст. 120 Господарського процесуального кодексу України (далі - ГПК України) учасники судового процесу зобов`язані повідомляти суд про зміну свого місцезнаходження чи місця проживання під час розгляду справи. У разі відсутності заяви про зміну місця проживання ухвала про повідомлення чи виклик надсилається учасникам судового процесу, які не мають електронного кабінету та яких неможливо сповістити за допомогою інших засобів зв`язку, що забезпечують фіксацію повідомлення або виклику, за останньою відомою суду адресою і вважається врученою, навіть якщо відповідний учасник судового процесу за цією адресою більше не знаходиться або не проживає чи не перебуває.

Пунктом 4 частини 6 статті 242 ГПК України встановлено, що днем вручення судового рішення є день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відмову отримати копію судового рішення чи відмітки про відсутність особи за адресою місцезнаходження, місця проживання чи перебування особи, повідомленою цією особою суду.

Відповідач станом на 20.03.2024 відзиву на позовну заяву, будь-яких заяв чи клопотань не подав.

Ухвалою від 20.03.2024 господарський суд закрив підготовче провадження та призначив справу до судового розгляду по суті у судовому засіданні з повідомленням сторін на 16.04.2024, 11:40.

Ухвалою від 12.04.2024 господарський суд задовольнив заяву представника позивача (вх. № 1865 від 11.04.2024) про участь у судових засіданнях в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду.

Відповідач станом на 16.04.2024 відзиву на позовну заяву, будь-яких заяв чи клопотань не подав.

Відповідно до ч. 9 ст. 165 Господарського процесуального кодексу України, у разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин, суд вирішує справу за наявними матеріалами.

Оцінюючи подані докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об`єктивному розгляді всіх обставин справи в їх сукупності, суд дійшов таких висновків.

Відповідно до ст. 1 Закону України "Про Антимонопольний комітет України" Антимонопольний комітет України є державним органом із спеціальним статусом, метою діяльності якого є забезпечення державного захисту конкуренції у підприємницькій діяльності та у сфері державних закупівель.

Згідно зі ст. 3 Закону України "Про Антимонопольний комітет України" основним завданням Антимонопольного комітету України є участь у формуванні та реалізації конкурентної політики в частині здійснення державного контролю за дотриманням законодавства про захист економічної конкуренції на засадах рівності суб`єктів господарювання перед законом та пріоритету прав споживачів, запобігання, виявлення і припинення порушень законодавства про захист економічної конкуренції.

Статтею 6 Закону України "Про Антимонопольний комітет України" визначено, що Антимонопольний комітет України, адміністративні колегії Антимонопольного комітету України, Комісія (комісії) з розгляду скарг про порушення законодавства у сфері публічних закупівель, державні уповноважені Антимонопольного комітету України, уповноважені з розгляду скарг про порушення законодавства у сфері публічних закупівель, адміністративні колегії територіальних відділень Антимонопольного комітету України є органами Антимонопольного комітету України.

Закон України «Про захист економічної конкуренції» (далі - Закон) визначає правові засади підтримки та захисту економічної конкуренції, обмеження монополізму в господарській діяльності і спрямований на забезпечення ефективного функціонування економіки України на основі розвитку конкурентних відносин.

Згідно з ч. 1 ст. 48 Закону в редакції чинній до 01.01.2024, за результатами розгляду справ про порушення законодавства про захист економічної конкуренції органи Антимонопольного комітету України приймають рішення, в тому числі про визнання вчинення порушення законодавства про захист економічної конкуренції; накладення штрафу.

Відповідно до статті 56 Закону в редакції чинній до 01.01.2024 рішення (витяг з нього за вилученням інформації з обмеженим доступом, а також визначеної відповідним державним уповноваженим Антимонопольного комітету України, головою територіального відділення Антимонопольного комітету України інформації, розголошення якої може завдати шкоди інтересам інших осіб, які брали участь у справі), розпорядження органів Антимонопольного комітету України, голів його територіальних відділень надається для виконання шляхом надсилання або вручення під розписку чи доведення до відома в інший спосіб.

У разі, якщо вручити рішення, розпорядження, немає можливості, зокрема, внаслідок: відсутності фізичної особи за останнім відомим місцем проживання (місцем реєстрації); відсутності посадових осіб чи уповноважених представників суб`єкта господарювання, органу адміністративно-господарського управління та контролю за відповідною юридичною адресою, - рішення, розпорядження органів Антимонопольного комітету України вважається таким, що вручене відповідачу, через десять днів з дня оприлюднення інформації про прийняте рішення, розпорядження в офіційному друкованому органі (газета Верховної Ради України "Голос України", газета Кабінету Міністрів України "Урядовий кур`єр", "Офіційний вісник України", друковані видання відповідної обласної ради за останнім відомим місцем проживання чи місцем реєстрації, юридичної адреси відповідача).

Рішення та розпорядження органів Антимонопольного комітету України, голів його територіальних відділень є обов`язковими до виконання.

Особа, на яку накладено штраф за рішенням органу Антимонопольного комітету України, сплачує його у двомісячний строк з дня одержання рішення про накладення штрафу.

За кожний день прострочення сплати штрафу стягується пеня у розмірі півтора відсотка від суми штрафу. Розмір пені не може перевищувати розміру штрафу, накладеного відповідним рішенням органу Антимонопольного комітету України.

Нарахування пені припиняється з дня прийняття господарським судом рішення про стягнення відповідного штрафу.

Нарахування пені зупиняється на час розгляду чи перегляду господарським судом: справи про визнання недійсним рішення органу Антимонопольного комітету України про накладення штрафу; відповідного рішення (постанови) господарського суду.

Нарахування пені зупиняється на час розгляду органом Антимонопольного комітету України заяви особи, на яку накладено штраф, про перевірку чи перегляд рішення у справі про порушення законодавства про захист економічної конкуренції.

У разі несплати штрафу у строки, передбачені рішенням, та пені органи Антимонопольного комітету України стягують штраф та пеню в судовому порядку.

Протягом п`яти днів з дня сплати штрафу суб`єкт господарювання зобов`язаний надіслати відповідно до Антимонопольного комітету України або його територіального відділення документи, що підтверджують сплату штрафу.

Суми стягнутих штрафів та пені зараховуються до державного бюджету.

Відповідно до ч. 1 ст. 60 Закону заявник, відповідач, третя особа мають право оскаржити рішення органів Антимонопольного комітету України повністю або частково до господарського суду у двомісячний строк з дня одержання рішення. Цей строк не може бути відновлено.

Відповідно до наявного в матеріалах справи витягу, рішенням Східного міжобласного територіального відділення Антимонопольного комітету України від 20.03.2023 №70/19-р/к у справі № 7/01-7-22 про порушення законодавства про захист економічної конкуренції та накладення штрафу: визнано, що ТОВ Електромашкомплект-1 та Товариство з обмеженою відповідальністю Українська великовантажна техніка (відповідач у справі) вчинили порушення передбачене пунктом 1 статті 50, пункту 4 частини другої статті 6 Закону України Про захист економічної конкуренції, у вигляді вчинення антиконкурентних узгоджених дій, які стосуються спотворення результатів торгів на закупівлю ДК 021:2015:34631000-9 Частина локомотивів чи рухомого складу; ДК 016:2010:30.20.4 Частини залізничних локомотивів, трамвайних моторних вагонів і рухомого складу; кріплення та арматура і їхні частини; механічне устаткування для керування рухом Пружини та пружини автогальмівного обладнання, (оголошення UA-2016-06-10-000085-b), проведених філією Дарницький вагоноремонтний завод Публічного акціонерного товариства Українська залізниця; за вказане порушення на ТОВ Українська великовантажна техніка накладений штраф у розмірі 68 000,00 гривень.

Суд встановив, що копія витягу з рішення адміністративної колегії Східного міжобласного територіального відділення Антимонопольного комітету України від 20.03.2023 №70/19-р/к у справі № 7/01-7-22 про накладення штрафу в розмірі 68 000,00 грн разом із супровідним листом від 20.03.2023 № 70-20/П-1027 була надіслана відповідачу на адресу місцезнаходження та повернута адресанту без вручення, що підтверджується копією поштового конверту.

28.06.2023 інформація про рішення № 70/19-р/к від 20.03.2023 оприлюднена позивачем в офіційному друкованому органі - газеті Кабінету Міністрів України Урядовий кур`єр № 128 (7526).

Таким чином, рішення від 20.03.2023 року №70/19-р/к у справі №7/01-7-22 вважається таким, що вручене відповідачу 10.07.2023.

Докази оскарження відповідачем рішення адміністративної колегії Східного міжобласного територіального відділення Антимонопольного комітету України від 20.06.2023 № 70/19-р/к у справі № 7/01-7-22, як і докази сплати штрафу у встановлений законом строк, в матеріалах справи відсутні, відповідачем такі докази не подані.

За прострочення сплати штрафу відповідачу нарахована пеня в сумі 149 940 грн 00 коп. в розмірі півтора відсотка від суми штрафу за кожен день прострочення за період з 12.09.2023 до 05.02.2024, що заявлена до стягнення в сумі 68 000 грн 00 коп. з урахуванням приписів ч. 5 ст. 56 Закону.

За викладених обставин, суд вважає правомірними, обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню вимоги позивача про стягнення з відповідача штрафу в розмірі 68 000 грн 00 коп. та пені в сумі 68 000 грн. 00 коп. із зарахуванням зазначеної суми до Державного бюджету України на рахунок відповідного управління Державної казначейської служби України за місцезнаходженням платника податків.

Відповідно до п. 2 ч. 1 ст.129 ГПК України витрати позивача по сплаті судового збору покладаються на відповідача.

Керуючись ст. 2, 13, 123, 129, 232, 233, 236-238, 240, 241 Господарського процесуального кодексу України, суд

В И Р І Ш И В:

1.Позов задовольнити повністю.

2.Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю Українська великовантажна техніка (вул. Івана Піддубного, буд. 4, корп. А-ІІ, кімн. 27, м. Суми, 40007, код ЄДРПОУ 35577055) штраф у розмірі 68 000 грн. 00 коп. та пеню у розмірі 68 000 грн 00 коп. із зарахуванням зазначеної суми до Державного бюджету України на рахунок відповідного управління Державної казначейської служби України за місцезнаходженням платника податків.

3.Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю Українська великовантажна техніка (вул. Івана Піддубного, буд. 4, корп. А-ІІ, кімн. 27, м. Суми, 40007, код ЄДРПОУ 35577055) на користь Східного міжобласного територіального відділення Антимонопольного комітету України (майдан Свободи, буд. 5, Держпром, 6 під`їзд, 1 поверх, кім. 35, м. Харків, 61022, код ЄДРПОУ 22630473) 2422 грн 40 коп. витрат по сплаті судового збору.

4.Видати накази після набрання рішенням законної сили.

5.Відповідно до ст. ст. 241, 256, 257 ГПК України, рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом двадцяти днів з дня складення повного судового рішення до Північного апеляційного господарського суду.

Повне рішення складене та підписане суддею 25.04.2024.

СуддяД. В. Вдовенко

СудГосподарський суд Сумської області
Дата ухвалення рішення16.04.2024
Оприлюднено29.04.2024
Номер документу118626216
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах щодо застосування антимонопольного та конкурентного законодавства про захист економічної конкуренції щодо антиконкурентних узгоджених дій

Судовий реєстр по справі —920/159/24

Рішення від 16.04.2024

Господарське

Господарський суд Сумської області

Вдовенко Дар'я Володимирівна

Ухвала від 12.04.2024

Господарське

Господарський суд Сумської області

Вдовенко Дар'я Володимирівна

Ухвала від 20.03.2024

Господарське

Господарський суд Сумської області

Вдовенко Дар'я Володимирівна

Ухвала від 20.02.2024

Господарське

Господарський суд Сумської області

Вдовенко Дар'я Володимирівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні