Рішення
від 23.04.2024 по справі 925/91/24
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

18005, м. Черкаси, бульвар Шевченка, 307, тел. канцелярії (0472) 31-21-49, inbox@ck.arbitr.gov.ua

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

23 квітня 2024 року Справа № 925/91/24

Господарський суд Черкаської області у складі головуючого судді Васяновича А.В.,

секретар судового засідання Ібрагімова Є.Р.,

за участі представників сторін:

від позивача представник не з`явився,

від відповідача представник не з`явився,

розглянувши у відкритому судовому засіданні справу

за позовом товариства з обмеженою відповідальністю ГАЗЕНЕРГО

ТРЕЙД, м. Львів,

до Черкаського політехнічного фахового коледжу, м. Черкаси

про стягнення 19 843 грн. 41 коп.

ВСТАНОВИВ:

До Господарського суду Черкаської області з позовом звернулось товариство з обмеженою відповідальністю ГАЗЕНЕРГО ТРЕЙД до Черкаського політехнічного фахового коледжу про стягнення з відповідача неустойки у розмірі 19 843 грн. 41 коп., у зв`язку із неналежним виконанням відповідачем умов договору про постачання електричної енергії споживачу №1/22-ЕЛ від 30 грудня 2022 року.

Ухвалою Господарського суду Черкаської області від 24 січня 2024 року прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у справі. Справу вирішено розглядати за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) сторін.

Ухвалою суду від 22 лютого 2024 року суд вирішив подальший розгляд справи здійснювати у порядку спрощеного позовного провадження з повідомленням сторін. Розгляд справи по суті призначено на 10 год. 30 хв. 19 березня 2024 року.

В судовому засіданні, яке відбулося 19 березня 2024 року суд оголосив перерву до 11 год. 30 хв. 02 квітня 2024 року.

В судовому засіданні, яке відбулося 02 квітня 2024 року суд відклав розгляд справи по суті на 10 год. 00 хв. 23 квітня 2024 року.

Сторони в судове засідання не з`явилися, від позивача надійшло клопотання про відкладення розгляду справи, у зв`язку з перебуванням його представника в іншому судовому засіданні.

Судом враховано, що відповідно до п. 1 ч. 3 ст. 202 ГПК України якщо учасник справи або його представник були належним чином повідомлені про судове засідання, суд розглядає справу за відсутності такого учасника справи у разі неявки в судове засідання учасника справи (його представника) без поважних причин або без повідомлення причин неявки.

Європейський суд з прав людини в рішенні від 7 липня 1989 року у справі Юніон Аліментаріа Сандерс С. А. проти Іспанії зазначив, що заявник зобов`язаний демонструвати готовність брати участь на всіх етапах розгляду, що стосуються безпосередньо його, утримуватися від використання прийомів, які пов`язані із зволіканням у розгляді справи, а також максимально використовувати всі засоби внутрішнього законодавства для прискорення процедури слухання.

Відкладення розгляду справи є правом та прерогативою суду, основною умовою для якого є не відсутність у судовому засіданні представників сторін, третіх осіб, чи клопотання цих осіб про відкладення розгляду справи, а неможливість вирішення судом спору у відповідному судовому засіданні.

Неможливість вирішення судом спору у даному судовому засіданні не встановлено.

Водночас, наведені позивачем у своєму клопотанні причини неявки представника в судове засідання 23 квітня 2024 року не є поважними, оскільки позивач не був позбавлений можливості забезпечити участь іншого представника в судове засідання для розгляду малозначної справи.

В зв`язку з вищенаведеним, суд вважає за необхідне відповідне клопотання позивача залишити без задоволення.

Від представника відповідача надійшли письмові пояснення, в яких останній просить суд проводити судове засідання призначене на 23 квітня 2024 року за його відсутності.

У відзиві на позов відповідач проти позову заперечував та зазначав, що відповідно до п. 9.4. договору повідомлення про стягнення неустойки за недотримання споживачем замовлених обсягів споживання електричної енергії у розрахунковому періоді повинно бути направлено споживачу протягом 90 календарних днів з моменту отримання рахунку.

Позивач не направляв відповідачу у визначені строки рахунку та розрахунку нарахування штрафних санкцій.

Також відповідач зазначав, що позивачем не долучено до позову значну частину актів приймання-передачі за договором, за якими відповідачем здійснювались оплати на підставі перерахунків, що виконувались позивачем.

Правила роздрібного ринку електричної енергії допускають відхилення від обсягів очікуваного споживання електричної енергії.

Крім того відповідач вказував, що під час дії договору спостерігались відключення електроенергії, що в подальшому спричинило збільшення споживання електричної енергії та внаслідок чого збільшення обсягів постачання.

Відповідач стверджував, що саме позивач порушував умови договору, а тому просив суд у задоволенні позову відмовити повністю.

У відповіді на відзив позивач зазначав, що відповідач мав виконувати договір належним чином, проте перевищив узгоджений договором обсяг використаної електричної енергії, тому позивач скористався своїм правом стягнути з відповідача неустойку, передбачену п. 9.4. договору.

Розглянувши матеріали справи, дослідивши докази, суд вважає, що позовні вимоги слід задовольнити повністю, виходячи з наступного:

Як вбачається з матеріалів справи та було встановлено господарським судом під час її розгляду, 30 грудня 2022 року між Черкаським політехнічним фаховим коледжем (замовник) та товариством з обмеженою відповідальністю ГАЗЕНЕРГО ТРЕЙД (постачальник) було укладено договір про постачання електричної енергії споживачу №1/22-ЕЛ.

Відповідно до пункту 2.1 договору постачальник зобов`язався продати електричну енергію споживачу для забезпечення потреб електроустановок споживача, а споживач - оплатити постачальнику вартість використаної (купованої) електричної енергії та здійснити інші платежі згідно з умовами договору.

Згідно з п. 2.3 договору очікуваний обсяг постачання електричної енергії на період з 01 січня 2023 року по 31 грудня 2023 року становить 92 900 кВт/год. та відповідає очікуваному обсягу закупівлі послуг з розподілу (передачі) електричної енергії у оператора системи.

Відповідно до п. 5.18 договору розрахунковим періодом за цим договором є календарний місяць, в якому здійснюється постачання електричної енергії.

Згідно з п. 5.24 договору споживач надає постачальнику планові обсяги споживання на поточний рік, одночасно з укладанням договору в узгодженій формі (додаток 1 до договору). Корегування замовлених обсягів здійснюється за умов:

5.24.1За площадками вимірювання, віднесеними до групи б здійснюється споживачем щомісячно, до 18-го числа місяця перед розрахунковим та до 18-го числа розрахункового місяця;

5.24.2 при наявності у споживача площадок вимірювання, віднесених до групи а, споживач щомісячно, до 18-го числа місяця перед розрахунковим, складає та надсилає на електронну адресу постачальника замовлення/корегування погодинного обсягу споживання електричної енергії споживачем на відповідний місяць 2023 року з наступним наданням оригіналу.

Корегування замовлених обсягів за площадками вимірювання, віднесених до категорії а, здійснюється споживачем щоденно до 10:00 години доби постачання електричної енергії, шляхом надання постачальнику інформації в узгодженій формі.

У разі несвоєчасного складання та отримання постачальником замовлення/корегування погодинного обсягу споживання електричної енергії споживачем розрахунковий місяць 2023, сторони домовились, що обсяги постачання електричної енергії відповідного розрахункового місяця визначаються шляхом ділення обсягу електричної енергії, запланованого до постачання у відповідному місяці на кількість днів у такому місяці та годин на добу, і вважається, що даний погодинний розподіл є складеним і погодженим плановим погодинним обсягом споживання електричної енергії споживачем на відповідний розрахунковий місяць 2023 року.

Відповідачем за результатами 2023 року (з січня по листопад) було замовлено 53 410 кВт/год. електричної енергії, що підтверджується Додатком №1 до договору Заява-приєднання, а фактично спожито (отримано) 85 155 кВт/год., що підтверджується відповідними актами приймання-передачі (а.с.31-41, т.1).

Тобто, слід дійти висновку, що прогнозоване споживання відповідачем електроенергії у вказаному періоді суттєво відрізнялося від фактичних обсягів споживання.

Відповідно до п. 9.4 договору за недотримання споживачем замовлених обсягів споживання електричної енергії у розрахунковому періоді (небалансу електричної енергії) споживач, за вимогою постачальника сплачує неустойку (штраф). Неустойка (штраф) нараховується на кожну годину доби розрахункового місяця при наявності у споживача площадок вимірювання, віднесених до групи а та/або на місяць при наявності у споживача площадок вимірювання, віднесених до групи б, в якій(ому) відбулося відхилення обсягу спожитої електричної енергії від замовленого обсягу за формулою:

Н = Онеб х Ц х 0,1, де:

Н - неустойка за недотримання споживачем замовлених обсягів споживання електричної енергії у розрахунковому періоді.

Небаланс електричної енергії споживача - це різниця значень між плановими та фактичними обсягами споживання електричної енергії за годину доби при наявності у споживача площадок вимірювання, віднесених до групи а, та/або за місяць при наявності у споживача площадок вимірювання, віднесених до групи б.

Онеб - сума чисельних показників (незалежно від значень - або +) відхилення замовлених/планових погодинних обсягів споживання від фактичних для площадок вимірювання, віднесених до групи а та/або місячного обсягу споживання від фактичного для площадок вимірювання, віднесених до групи б у розрахунковому періоді.

Ц - ціна 1 кВт/год. електричної енергії по договору з ПДВ, без урахування тарифів на послуги з розподілу/передачі електричної енергії.

0,1 - коефіцієнт небалансу.

При цьому постачальник зобов`язаний направити споживачу протягом 90 календарних днів, з моменту отримання акту приймання-передачі електроенергії для врегулювання небалансів від ОСП або від СВБ у випадку, якщо постачальник входить в балансуючу групу, рахунок та розрахунок нарахування штрафних санкцій.

Відповідно до постанови НКРЕКІІ Про затвердження Правил ринку від 14 березня 2018 року №307 (зі змінами та доповненнями) ОСП - оператор системи передачі, СВБ - сторона відповідальна за баланс.

30 листопада 2023 року позивач отримав від сторони відповідальної за баланс - ТОВ ЕЛЕКТРОТРЕЙДІНГ ГРУП черговий акт №ВН-2023/11-42827548 від 30 листопада 2023 року купівлі-продажу електричної енергії для врегулювання небалансів.

Позивач стверджував, що відповідні акти останній отримував щомісячно.

З наданого суду розрахунку штрафу вбачається наступне:

за січень 2023 року відповідачем було замовлено - 5364 кВт*год., фактично спожито 12790,0 кВт*год., відхилення (Онеб) - 7426,0 кВт*год., договірна ціна - 5,14157 грн. з ПДВ, послуги передачі з ПДВ - 0.45634 грн., ціна без врахування послуг передачі (Ц) 4,68523, неустойка 3479,25 грн.;

за лютий 2023 року замовлено - 5364 кВт*год., фактично спожито 12270,0 кВт*год., відхилення (Онеб) - 6906,0 кВт*год., договірна ціна - 5,14157 грн. з ПДВ, послуги передачі з ПДВ - 0.45634 грн., ціна без врахування послуг передачі (Ц) 4,68523, неустойка 3235,62 грн.;

за березень 2023 року замовлено - 5364 кВт*год., фактично спожито 11355,0 кВт*год., відхилення (Онеб) - 5991,0 кВт*год., договірна ціна - 5,14157 грн. з ПДВ, послуги передачі з ПДВ 0,45634 грн., ціна без врахування послуг передачі (Ц) 4,68523, неустойка 2806,92 грн.;

за квітень 2023 року замовлено - 5364 кВт*год., фактично спожито 13620,0 кВт*год., відхилення (Онеб) - 8256,0 кВт*год., договірна ціна - 5,14157 грн. з ПДВ, послуги передачі з ПДВ - 0.51630 грн., ціна без врахування послуг передачі (Ц) - 4.62527, неустойка 3818,02 грн.;

за травень 2023 року замовлено - 5364 кВт*год., фактично спожито 5700,0 кВт*год., відхилення (Онеб) - 336,0 кВт*год., договірна ціна - 5,20153 грн. з ПДВ, послуги передачі з ПДВ - 0.51630 грн., ціна без врахування послуг передачі (Ц) - 4.68523, неустойка 157,42 грн.;

за червень 2023 року замовлено - 5364 кВт*год., фактично спожито 3770,0 кВт*год., відхилення (Онеб) (-1594,0) кВт*год., договірна ціна - 5,20153 грн. з ПДВ, послуги передачі з ПДВ - 0.51630 грн., ціна без врахування послуг передачі (Ц) - 4.68523, неустойка 746,83 грн.;

за липень 2023 року замовлено - 3163 кВт*год., фактично спожито 2430,0 кВт*год., відхилення (Онеб) (-733,0) кВт*год., договірна ціна - 5,26680 грн. з ПДВ, послуги передачі з ПДВ - 0.58212 грн., ціна без врахування послуг передачі (Ц) - 4.68468, неустойка 343,39 грн.;

за серпень 2023 року замовлено - 3163 кВт*год., фактично спожито 2420,0 кВт*год., відхилення (Онеб) (-743,0) кВт*год., договірна ціна - 5,26680 грн. з ПДВ, послуги передачі з ПДВ - 0.58212 грн., ціна без врахування послуг передачі (Ц) - 4.68468, неустойка 348,07 грн.;

за вересень 2023 року замовлено - 5364 кВт*год., фактично спожито 3760,0 кВт*год., відхилення (Онеб) (-1604,0) кВт*год., договірна ціна - 5,97000 грн. з ПДВ, послуги передачі з ПДВ - 0.58212 грн., ціна без врахування послуг передачі (Ц) 5,38788, неустойка 864,22 грн.;

за жовтень 2023 року замовлено - 4768 кВт*год., фактично спожито 7850,0 кВт*год., відхилення (Онеб) 3082,0 кВт*год., договірна ціна - 5,97000 грн. з ПДВ, послуги передачі з ПДВ - 0.58212 грн., ціна без врахування послуг передачі (Ц) 5,38788, неустойка 1660,54 грн.;

за листопад 2023 року замовлено - 4768 кВт*год., фактично спожито 9190,0 кВт*год., відхилення (Онеб) 4422,0 кВт*год., договірна ціна - 5,97000 грн. з ПДВ, послуги передачі з ПДВ - 0.58212 грн., ціна без врахування послуг передачі (Ц) 5,38788, неустойка 2382,52 грн.

Враховуючи вищенаведений розрахунок, загальний розмір неустойки складає 19 843, 41 грн.

29 грудня 2023 року позивач направив відповідачу вимогу (вих. №2912/2) щодо сплати неустойки передбаченої договором у загальному розмірі 19 873. грн., а також розрахунок неустойки (штрафу), рахунок на сплату та копію акту №ВН-2023/11-42827548 від 30 листопада 2023 року.

Штраф в добровільному порядку відповідач не сплатив.

Судом враховано, що до виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених Господарським кодексом України.

Згідно зі ст. 193 Господарського кодексу України суб`єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов`язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов`язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться.

Згідно ч. 1 ст. 216 ГК України учасники господарських відносин несуть господарсько-правову відповідальність за правопорушення у сфері господарювання шляхом застосування до правопорушників господарських санкцій на підставах і в порядку, передбачених цим Кодексом, іншими законами та договором.

Відповідно до ч. 2 ст. 217 ГК України у сфері господарювання застосовуються такі види господарських санкцій: відшкодування збитків, штрафні санкції, оперативно-господарські санкції.

Штрафними санкціями у ГК України визнаються господарські санкції у вигляді грошової суми (неустойка, штраф, пеня), яку учасник господарських відносин зобов`язаний сплатити у разі порушення ним правил здійснення господарської діяльності, невиконання або неналежного виконання господарського зобов`язання (ч. 1 ст. 230 ГК України).

Відповідно до ч. 1 ст. 546 та ст. 549 ЦК України виконання зобов`язання забезпечується, зокрема, неустойкою, яка визначається як пеня та штраф і є грошовою сумою або іншим майном, які боржник повинен передати кредиторові у разі порушення зобов`язання. Сплата неустойки є правовим наслідком у разі порушення зобов`язання (п. 3 ч. 1 ст. 611 ЦК України).

Відповідно до п. 6.2 договору споживач зобов`язувався, зокрема виконувати інші обов`язки, покладені на споживача чинним законодавством та/або цим договором.

Оскільки матеріалами справи підтверджується порушення відповідачем умов договору щодо обсягів споживання електричної енергії, то застосування штрафних санкцій в даному випадку є правомірним.

При цьому судом було також враховано, що стягнення неустойки (штрафу) за порушення відповідачем господарського зобов`язання, в даному випадку та за своєю правовою природою, не є врегулюванням небалансів електричної енергії учасниками ринку, які купують електроенергію за договором постачання електричної енергії споживачу, в розумінні ст. 70 Закону України Про ринок електричної енергії.

Відповідно до ч. 1 ст. 74 ГПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень.

Водночас, відповідачем всупереч ч. 1 ст. 74, ст. ст. 76, 77 ГПК України не було доведено факту належного виконання зобов`язання щодо дотримання замовлених обсягів споживання електричної енергії у розрахунковому періоді, а також не було спростовано доводи позивача.

Враховуючи вищенаведене, неустойка у розмірі 19 843 грн. 41 коп. підлягає стягненню з відповідача на користь позивача в судовому порядку.

Судові витрати підлягають розподілу між сторонами відповідно до вимог ст. 129 ГПК України.

На підставі викладеного, та керуючись ст. ст. 129, 237, 238, 240 ГПК України, суд

ВИРІШИВ:

1. Позов задовольнити повністю.

2. Стягнути з Черкаського політехнічного фахового коледжу, вул. Надпільна, 226, м. Черкаси, ідентифікаційний код 05407864 на користь товариства з обмеженою відповідальністю ГАЗЕНЕРГО ТРЕЙД, вул. Стрийська, 86 В, кв. 1, м. Львів, ідентифікаційний код 42827548 19 843 грн. 41 коп. неустойки та 3 028 грн. 00 коп. судового збору.

Видати відповідний наказ після набрання рішення законної сили.

Рішення суду набирає законної сили в порядку та строк визначені ст. 241 ГПК України.

Рішення суду може бути оскаржено до Північного апеляційного господарського суду в порядку та строки передбачені розділом ІV ГПК України.

Повне рішення складено 25 квітня 2024 року.

Суддя А.В.Васянович

СудГосподарський суд Черкаської області
Дата ухвалення рішення23.04.2024
Оприлюднено29.04.2024
Номер документу118626493
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема, договорів Невиконання або неналежне виконання зобов’язань купівлі-продажу поставки товарів, робіт, послуг енергоносіїв

Судовий реєстр по справі —925/91/24

Ухвала від 16.05.2024

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Андрієнко В.В.

Рішення від 23.04.2024

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Васянович А.В.

Ухвала від 02.04.2024

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Васянович А.В.

Ухвала від 20.03.2024

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Васянович А.В.

Ухвала від 11.03.2024

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Васянович А.В.

Ухвала від 22.02.2024

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Васянович А.В.

Ухвала від 24.01.2024

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Васянович А.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні