Ухвала
від 25.04.2024 по справі 420/31761/23
ОДЕСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа № 420/31761/23

У Х В А Л А

25 квітня 2024 року м. Одеса

Одеський окружний адміністративний суд у складі головуючої судді Дубровної В.А., розглянувши в порядку письмового провадження процесуальні питання в адміністративній справі за позовною заявою ОСОБА_1 до Військово-лікарської комісії Комунального некомерційного підприємства Одеська обласна клінічна лікарня Одеської обласної ради про визнання протиправною та скасування постанови, зобов`язання вчинити певні дії,

встановив:

До суду звернувся адвокат Желдаков Ярослав Ігорович, діючий в інтересах ОСОБА_1 (далі - позивач, ОСОБА_1 ) із позовною заявою до Військово-лікарської комісії Комунального некомерційного підприємства Одеська обласна клінічна лікарня Одеської обласної ради (далі відповідач, ВЛК КНП Одеська обласна клінічна лікарня Одеської обласної ради), в якій просить:

- визнати протиправною та скасувати постанову Військово-лікарської комісії Комунального некомерційного підприємства Одеська обласна клінічна лікарня Одеської обласної ради, яка оформлена свідоцтвом про хворобу № 484 від 18 серпня 2023 року в частині встановлення причинного зв`язку захворювання ОСОБА_1 із проходженням із проходженням військової служби;

- зобов`язати Військово-лікарську комісію Комунального некомерційного підприємства Одеська обласна клінічна лікарня Одеської обласної ради переглянути постанову, оформлену свідоцтвом про хворобу № 484 від 18 серпня 2023 року в частині пов`язаності захворювання ОСОБА_1 з проходженням військової служби та прийняти рішенням з урахуванням правової оцінки, наданої судом у рішенні.

Ухвалою суду від 28.11.2023 року відкрито провадження у справі за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи (у письмовому провадженні) відповідно до ч. 5 ст. 262 КАС України, якою передбачено, що суд розглядає справу в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення сторін за наявними у справі матеріалами, за відсутності клопотання будь-якої зі сторін про інше.

Враховуючи, що від сторін не надходило клопотань про розгляд справи в судовому засіданні, суд розглядає дану справу за правилами спрощеного позовного провадження в порядку письмового провадження за наявними у справі матеріалами.

Ознайомившись з матеріалами справи, судом встановлено, що 18.12.2023 року відповідачем надано відзив на позов, яким просить замінити первісного відповідача - Комунальне некомерційне підприємство «Одеська обласна клінічна лікарня» Одеської обласної ради» (код ЄДРПОУ - 01998526) на Регіональну військово-лікарську комісію Міністерства оборони України (код ЄДРПОУ 07825318: місцезнаходження: 65044, м. Одеса, вул. Приазовська).

12.01.2024 року представником позивача надано клопотання про залучення до участі у справі в якості співвідповідача Регіональну військово-лікарську комісію Міністерства оборони України.

Вирішуючи питання щодо наявності підстав для залучення до участі у справі Регіональну військово-лікарську комісію Міністерства оборони України, суд враховує наступне.

Як встановлено судом, предметом оскарження у даній справі є постанова штатної Військово-лікарської комісії Комунального некомерційного підприємства Одеська обласна клінічна лікарня Одеської обласної ради, яка оформлена свідоцтвом про хворобу № 484 від 18 серпня 2023 року в частині встановлення ОСОБА_1 , захворювання, не пов`язаного з проходженням військової служби.

Відповідно до частини десятої статті 2 Закону України «Про військовий обов`язок і військову службу» та з метою якісного проведення призову громадян на строкову військову службу за станом здоров`я, прийняття громадян на військову службу за контрактом, проведення медичного огляду військовослужбовців, військовозобов`язаних, резервістів для визначення ступеня придатності до військової служби та визначення ступеня придатності льотного складу до льотної роботи наказом Міністерства оборони України 14.08.2008р. №402 затверджено Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України, яке зареєстровано в Міністерстві юстиції України 17.11.2008р. за № 1109/15800, в редакції чинній станом на 18.08.2023 року. ( далі - Положення № 402)

Пунктом 2.1 глави 2 розділу І Положення № 402 передбачено, що для проведення військово-лікарської експертизи створюються військово-лікарські комісії (далі - ВЛК), штатні та позаштатні (постійно і тимчасово діючі). Штатні та позаштатні (постійно і тимчасово діючі) ВЛК (лікарсько-льотні комісії (далі - ЛЛК)) приймають постанови. Постанови ВЛК (ЛЛК) оформлюються свідоцтвом про хворобу, довідкою військово-лікарської комісії, протоколом засідання військово-лікарської комісії з визначення причинного зв`язку захворювань, поранень, контузій, травм, каліцтв у колишнього військовослужбовця. Постанови штатних та позаштатних ВЛК обов`язкові до виконання.

Штатні ВЛК є військово-медичними установами. Вони мають гербову печатку, кутовий штамп та утримуються за окремим штатом. До штатних ВЛК належать: Центральна військово-лікарська комісія (далі - ЦВЛК); ВЛК регіону; ВЛК евакуаційного пункту; ВЛК пересувної госпітальної бази. (п.2.2 глави 2 розділу І Положення №402)

Згідно п.2.4.5 глави 2 розділу І Положення № 402 ВЛК регіону, серед іншого, має право приймати постанови згідно з Положенням, контролювати, розглядати, затверджувати, за наявності підстав не затверджувати, переглядати або скасовувати постанови підпорядкованих ВЛК.

Відповідно до ч. 3. ст. 48 Кодексу адміністративного судочинства України, якщо позов подано не до тієї особи, яка повинна відповідати за позовом, суд до ухвалення рішення у справі за згодою позивача замінює первісного відповідача належним відповідачем, не закриваючи провадження у справі, якщо це не потягне за собою зміни підсудності адміністративної справи. Суд має право за клопотанням позивача до ухвалення рішення у справі залучити до участі у ній співвідповідача.

Якщо позивач не згоден на заміну відповідача іншою особою, суд може залучити цю особу як другого відповідача (частина 4 статті 48 КАС України).

Відповідно до частини 5 статті 48 КАС України під час вирішення питання про залучення співвідповідача чи заміну належного відповідача суд враховує, зокрема, чи знав або чи міг знати позивач до подання позову у справі про підставу для залучення такого співвідповідача чи заміну неналежного відповідача.

Дослідивши матеріали справи, судом встановлено, що постанова штатної Військово-лікарської комісії КНПа Одеська обласна клінічна лікарня Одеської обласної ради, яка оформлена свідоцтвом про хворобу № 484 від 18 серпня 2023 року, затверджена головою 18 Регіональної військово-лікарської комісії Міністерства оборони України 18.08.2023 року за № 3765, а відтак беручи до уваги, що розгляд справи здійснюється у порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення сторін (у письмовому провадженні) та з метою повного всебічного розгляду справи суд вважає за необхідне залучити 18 Регіональну військово-лікарську комісію Міністерства оборони України (код ЄДРПОУ 07825318: місцезнаходження: 65044, м. Одеса, вул. Приазовська) до участі у справі в якості другого відповідача.

За правилами ч.6 ст.48 КАС України після заміни сторони, залучення другого відповідача розгляд адміністративної справи починається спочатку.

Керуючись статтями 48, 241, 248, 256 КАС України, суд

ухвалив:

Залучити до участі у справі в якості другого відповідача 18 Регіональну військово-лікарську комісію Міністерства оборони України (код ЄДРПОУ 07825318: місцезнаходження: 65044, м. Одеса, вул. Приазовська).

Розгляд справи почати спочатку.

Запропонувати 18 Регіональній військово-лікарській комісії Міністерства оборони України у п`ятнадцятиденний строк з дня отримання копії позовної заяви разом з додатками та даної ухвали надати відзив на позовну заяву, який повинен відповідати вимогам ст. 162 КАС України, або заяву про визнання позову.

До відзиву додаються: 1) докази, які підтверджують обставини, на яких ґрунтуються заперечення відповідача, якщо такі докази не надані позивачем; 2) документи, що підтверджують надіслання (надання) відзиву і доданих до нього доказів іншим учасникам справи.

Відповідно до вимог ч. 3 ст. 162 КАС України, відповідач зобов`язаний одночасно з надісланням (наданням) відзиву до суду, копію відзиву та доданих до нього документів надіслати позивачу.

У разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд вирішує справу за наявними матеріалами. Неподання суб`єктом владних повноважень відзиву на позов без поважних причин може бути кваліфіковано судом як визнання позову. Роз`яснити сторонам, що позивач має право подати до суду відповідь на відзив (ст. 163 КАС України), а відповідач - заперечення (ст. 164 КАС України) протягом п`ятиденного строку, відлік якого починається, відповідно: для позивача - з моменту отримання відзиву на позов, а для відповідача - з моменту отримання відповіді на відзив.

Встановити позивачу п`ятиденний строк з дати отримання копії відзиву на позовну заяву для подання відповіді на відзив, копія якої одночасно з поданням до суду повинна бути надіслана іншим учасникам справи.

Встановити відповідачам п`ятиденний строк з дня отримання копії відповіді на відзив на позовну заяву для подання заперечень, копія яких одночасно з поданням до суду повинна бути надіслана іншим учасникам справи.

Зобов`язати 18 Регіональну військову-лікарську комісію Міністерства оборони України разом з відзивом на позов надати суду

- нормативно-правові документи (накази, роз`яснення тощо) щодо повноважень ВЛК регіону на затвердження постанов штатних ВЛК;

- пояснення з нормативно-правовим обґрунтуванням щодо підстав погодження постанови штатної ВЛК КНП Одеська обласна клінічна лікарня Одеської обласної ради, яка оформлена свідоцтвом про хворобу № 484 від 18 серпня 2023 року, в частині встановлення ОСОБА_1 захворювання, не пов`язаного з проходженням військової служби .

Копію ухвали надіслати сторонам у справі.

Ухвала оскарженню не підлягає, заперечення на неї можуть бути викладені в апеляційній скарзі на рішення суду, прийняте за результатами розгляду справи.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Суддя В.А. Дубровна

Дата ухвалення рішення25.04.2024
Оприлюднено29.04.2024
Номер документу118629973
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання протиправною та скасування постанови, зобов`язання вчинити певні дії

Судовий реєстр по справі —420/31761/23

Ухвала від 25.04.2024

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Дубровна В.А.

Ухвала від 28.11.2023

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Дубровна В.А.

Ухвала від 22.11.2023

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Дубровна В.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні