Ухвала
від 24.04.2024 по справі 320/28307/23
ШОСТИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ШОСТИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУДСправа № 320/28307/23

УХВАЛА

24 квітня 2024 року м. Київ

Шостий апеляційний адміністративний суд у складі:

головуючого судді Ганечко О.М.,

суддів Василенка Я.М.,

Кузьменка В.В.,

за участі секретаря судового засідання Фищук Н.А.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні заяву Служби у справах дітей та сім`ї Голосіївської районної у місті Києві державної адміністрації про роз`яснення постанови Шостого апеляційного адміністративного суду від 17.01.2024 за апеляційною скаргою Голосіївської районної в м. Києві державної адміністрації на рішення Київського окружного адміністративного суду від 18 вересня 2023 р. за адміністративним позовом ОСОБА_1 до Голосіївської районної в м. Києві державної адміністрації, Служби у справах дітей та сім`ї Голосіївської районної у місті Києві державної адміністрації, третя особа: ОСОБА_2 , про визнання незаконними дій, визнання протиправним та скасування розпорядження,

У С Т А Н О В И В :

ОСОБА_1 звернувся до Київського окружного адміністративного суду з позовом до Голосіївської районної у місті Києві державної адміністрації, Служби у справах дітей та сім`ї Голосіївської районної у місті Києві державної адміністрації, в якому просив суд: визнати незаконними дії Голосіївської районної у місті Києві державної адміністрації, Служби у справах дітей та сім`ї Голосіївської районної у місті Києві державної адміністрації в частині прийняття розпорядження від 11.08.2023 № 369 "Про порядок зустрічей з ОСОБА_3 "; визнати протиправним та скасувати розпорядження Голосіївської районної у місті Києві державної адміністрації від 11.08.2023 № 369 "Про порядок зустрічей з ОСОБА_3 ".

Рішенням Київського окружного адміністративного суду від 18 вересня 2023 р. адміністративний позов задоволено частково.

Постановою Шостого апеляційного адміністративного суду від 17.01.2024 апеляційну скаргу Голосіївської районної в м. Києві державної адміністрації задоволено частково, рішення Київського окружного адміністративного суду від 18 вересня 2023 р. скасовано, провадження у справі № 320/28307/23 за адміністративним позовом ОСОБА_1 до Голосіївської районної в м. Києві державної адміністрації, Служби у справах дітей та сім`ї Голосіївської районної у місті Києві державної адміністрації, третя особа: ОСОБА_2 , про визнання незаконними дій, визнання протиправним та скасування розпорядження закрито.

05.03.2024 до суду від Служби у справах дітей та сім`ї Голосіївської районної у місті Києві державної адміністрації надійшла заява про роз`яснення постанови Шостого апеляційного адміністративного суду від 17.01.2024, у якій заявник просить суд роз`яснити постанову суду з наступних питань: чи означає закриття провадження у справі та направлення справи за встановленою юрисдикцією визнання розпорядження Голосіївської районної у місті Києві державної адміністрації від 11.08.2023 № 369 "Про порядок зустрічей з ОСОБА_3 " таким, що є обов`язковим до виконання відповідно до ст. 19 Сімейного кодексу України?; чи обов`язкове до виконання розпорядження розпорядження Голосіївської районної у місті Києві державної адміністрації від 11.08.2023 № 369 "Про порядок зустрічей з ОСОБА_3 " після призначення складу суду/відкриття провадження у суді загальної юрисдикції?

У судовому засіданні представники заявника підтримали заяву про роз`яснення судового рішення, просили її задовольнити.

Представник позивача у судовому засіданні заперечувала проти задоволення заяви про роз`яснення постанови суду.

Третя особа та її представник не заперечували проти задоволення заяви.

Зважаючи на зазначене, колегія суддів вважає за необхідне вказати наступне.

Відповідно до положень ч. ч. 1, 2 ст. 254 КАС України, за заявою учасника справи, державного виконавця суд роз`яснює ухвалене ним судове рішення, яке набрало законної сили, не змінюючи змісту судового рішення, шляхом постановлення ухвали. Подання заяви про роз`яснення судового рішення допускається, якщо воно ще не виконано або не закінчився строк, протягом якого судове рішення може бути подане для примусового виконання.

Слід вказати на те, що роз`яснення судового рішення можливе тоді, коли воно є незрозумілим. При роз`ясненні свого рішення суд в ухвалі з цього приводу викладає більш повно і ясно ті частини рішення, розуміння яких викликає труднощі, не вносячи змін у суть рішення і не торкаючись питань, які не були предметом судового розгляду.

Так, необхідність роз`яснення судового рішення зумовлена його нечіткістю за змістом, коли останнє є незрозумілим як для осіб, стосовно яких воно ухвалене, так і для тих, що повинні здійснювати його виконання.

Тобто, підставою для роз`яснення судового рішення, як засобу усунення недоліків ухваленого судового рішення, є його неясність, невизначеність.

Фактично, роз`ясненням судового рішення є зміна форми його викладення таким чином, щоб ті частини судового рішення, які викликають труднощі для розуміння, були висвітлені ясніше та зрозуміліше.

Водночас, суд, роз`яснюючи рішення, не вправі вносити будь-які зміни в існуюче рішення, шляхом доповнення та розширення його предмету чи способу виконання рішення чи обсягу мотивування.

Відтак, процесуальна процедура роз`яснення судового рішення виключає можливість будь-яким чином змінювати його зміст, зокрема, його розширювати чи доповнювати.

Як вбачається зі змісту заяви про роз`яснення судового рішення, доводи заявника стосуються бажання отримати консультацію, пов`язану з предметом спору, водночас, питання обов`язковості/необов`язковості оскаржуваного розпорядження до виконання під час ухвалення постанови не вирішувалось, суд лише дійшов висновку про неможливість розгляду спору про оскарження вказаного розпорядження за правилами адміністративного судочинства, закривши провадження у справі та направивши справу до суду за встановленою юрисдикцією. Відповіді на питання, що поставленні до роз`яснення, містяться у процесуальному законі - КАС України.

Водночас, колегія суддів вважає, що мотивувальна частина постанови містять чітке та однозначне мотивування підстав, з яких суд виходив при прийнятті постанови.

Таким чином, колегія суддів вважає, що заява про роз`яснення судового рішення не підлягає задоволенню, оскільки постанова Шостого апеляційного адміністративного суду від 17.01.2024 є зрозумілою за змістом і не викликає неоднозначного тлумачення.

Ухвалу про роз`яснення судового рішення або відмову у його роз`ясненні може бути оскаржено. (ч. 5 ст. 254 КАС України)

Керуючись ст. ст. 243, 250, 254, 325, 328 - 331 КАС України, суд,

У Х В А Л И В :

У задоволенні заяви Служби у справах дітей та сім`ї Голосіївської районної у місті Києві державної адміністрації про роз`яснення постанови Шостого апеляційного адміністративного суду від 17.01.2024 відмовити.

Ухвала набирає законної сили з дати її прийняття та може бути оскаржена, з урахуванням положень ст. 329 КАС України, шляхом подання касаційної скарги безпосередньо до Верховного Суду.

Головуючий суддя О.М. Ганечко

Судді Я.М. Василенко

В.В. Кузьменко

Повний текст ухвали складено 24.04.2024.

Дата ухвалення рішення24.04.2024
Оприлюднено29.04.2024
Номер документу118632823
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання незаконними дій, визнання протиправним та скасування розпорядження

Судовий реєстр по справі —320/28307/23

Ухвала від 24.04.2024

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Ганечко Олена Миколаївна

Ухвала від 24.04.2024

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Ганечко Олена Миколаївна

Ухвала від 24.04.2024

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Ганечко Олена Миколаївна

Ухвала від 24.04.2024

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Ганечко Олена Миколаївна

Ухвала від 17.04.2024

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Ганечко Олена Миколаївна

Ухвала від 17.04.2024

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Ганечко Олена Миколаївна

Ухвала від 06.03.2024

Цивільне

Голосіївський районний суд міста Києва

Хоменко В. С.

Ухвала від 19.02.2024

Цивільне

Голосіївський районний суд міста Києва

Хоменко В. С.

Ухвала від 29.01.2024

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Ганечко Олена Миколаївна

Постанова від 17.01.2024

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Ганечко Олена Миколаївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні