Рішення
від 24.04.2024 по справі 740/590/24
НІЖИНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 740/590/24

Провадження № 2/740/527/24

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

24 квітня 2024 року м. Ніжин

Ніжинський міськрайонний суд Чернігівської області в складі:

головуючого - судді Карпуся І.М.,

із секретарем судового засідання Кубрак Н.М.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Ніжині справу за позовом ОСОБА_1 до Талалаївської сільської ради Ніжинського району Чернігівської області, третя особа Головне управління Держгеокадастру в Чернігівській області, про визнання права на земельну частку (пай) в порядку спадкування,

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 у січні 2024 року звернувся до суду із позовом, у якому просить визнати за ним у порядку спадкування право на земельну частку (пай) колишнього КСП «Обрій», розміром 3,7 умовних кадастрових гектарів без визначення цієї частки в натурі (на місцевості), що належала його померлому ІНФОРМАЦІЯ_1 батьку ОСОБА_2 , згідно сертифікату на право на земельну частку (пай) серії ЧН № 044439, зареєстрованого в Книзі реєстрації сертифікатів на право на земельну частку (пай) 16.07.1996 за №681.

Позов аргументує тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер його батько ОСОБА_2 . Після його смерті відкрилася спадщина, до складу якої увійшло право на земельну частку (пай), розміром 3,7 умовних кадастрових гектарів, розташована на території Талалаївської сільської ради Ніжинського району Чернігівської області, що належала спадкодавцю на підставі сертифіката на право на земельну частку (пай) серії ЧН № 044439, зареєстрованого у Книзі реєстрації сертифікатів на право на земельну частку (пай) 16.07.1996 за № 681.

Зазначає, що він подав заяву про прийняття спадщини, проте у зв`язку з відсутністю правовстановлюючого документу, а саме оригіналу сертифіката на право на земельну частку (пай), постановою державного нотаріуса Другої чернігівської державної нотаріальної контори від 12.12.2023 йому відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом.

Ухвалою судді 30.01.2024 провадження у справі відкрито, справу призначено до підготовчого засідання.

Ухвалою суду 15.03.2024 підготовче провадження у справі закрито і призначено судовий розгляд по суті.

Учасники справи в судове засідання не з`явилися.

Від позивача до суду надійшла заява про розгляд справи без його участі та підтримання позовних вимог.

Представник відповідача Талалаївської сільської ради Ніжинського району Чернігівської області надіслав до суду письмову заяву про розгляд справи за його відсутності, прийняти рішення згідно законодавства.

Головним управління Держгеокадастру в Чернігівській області пояснень, заяв, клопотань не подано.

У відповідності до ч. 3 ст. 211, ч. 2 ст. 247ЦПК України суд вважає за можливе розглянути справу без участі сторін, на підставі наявних у справі доказів, без фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу.

Дослідивши матеріали справи та з`ясувавши фактичні обставини, об`єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду і вирішення спору по суті, суд встановив такі обставини та дійшов наступного висновку.

ОСОБА_2 помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_1 (а.с. 8).

Копією свідоцтва про народження серії НОМЕР_2 підтверджується, що позивач ОСОБА_1 є сином ОСОБА_2 (а.с. 9)

Після набрання законної сили рішенням Ніжинського міськрайонного суду Чернігівської області від 20.11.2007, яким ОСОБА_1 визначено додатковий строк для подання заяви про прийняття спадщини після ОСОБА_2 , він 11.12.2007 звернувся із заявою про прийняття спадщини після батька, що вбачається із копії спадкової справи №591/2007, заведеної до майна ОСОБА_2 (а.с. 21-26).

Постановою державного нотаріуса Другої чернігівської державної нотаріальної контори від 12.12.2023 позивачу відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом на право на вищевказану земельну частку (пай), у зв`язку з відсутністю правовстановлюючого документа на вказане спадкове майно (а.с.12).

Згідно з інформацією Головного управління Держгеокадастру у Чернігівській області від 20.11.2023 № О-1517/0-1568/6-23 ОСОБА_2 було видано сертифікат на право на земельну частку (пай) серії ЧН № 044439 по КСП «Обрій» на території Талалаївської сільської ради розміром 3,7 умовних кадастрових гектарів. Державний акт на право власності на земельну ділянку взамін сертифікату ОСОБА_2 не видавався (а.с.11).

Позивачем було розміщено оголошення в обласній газеті «ВІСТІ» про те, що сертифікат на право на земельну частку (пай) серії ЧН 044439, виданий на ім`я ОСОБА_2 , вважати недійсними (а.с.13-14).

Таким чином, позивач не може оформити набуте ним в порядку спадкування за законом після батька право на земельну частку (пай), оскільки відсутній оригінал правовстановлюючого документа на ім`я спадкодавця.

У роз`ясненнях, наданих у п. 23 Постанови ПленумуВСУ №7від 30.05.2008«Про судовупрактику усправах проспадкування» визначено, що свідоцтво про право на спадщину видається за письмовою заявою спадкоємців, які прийняли спадщину в порядку, встановленому цивільним законодавством. У разі відмови нотаріуса в оформленні права на спадщину особа може звернутись до суду за правилами позовного провадження.

Статтями 15 та 16ЦК України передбачено право особи на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання. Кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу. Одним із способів захисту права, встановлених цивільним законодавством, є, зокрема, його визнання.

Статтею 41Конституції України гарантовано право кожного володіти, користуватися і розпоряджатися своєю власністю. Право власності набувається в порядку, визначеному законом. Ніхто не може бути протиправно позбавлений права власності. Право приватної власності є непорушним.

Нормами п.5 Прикінцевих та перехідних положень ЦК України, передбачено, що правила книги шостої Цивільногокодексу України застосовуються також до спадщини, яка відкрилася, але не була прийнята ніким із спадкоємців до набрання чинності цим Кодексом.

Відповідно до ст.1216, 1217ЦК України спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців). Спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

До складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті (стаття 1218 ЦК України).

Частиною першою статті 316ЦК України поняття права власності визначено як право особи на річ (майно), яке вона здійснює відповідно до закону за своєю волею, незалежно від волі інших осіб.

Право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема із правочинів. При цьому право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом (ст. 328 ЦК України).

Відповідно до ст.392ЦК України власник майна може пред`явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.

З огляду на викладене вище, право позивача підлягає захисту в судовому порядку, позовні вимоги ОСОБА_1 слід задовольнити та визнати за ним у порядку спадкування за законом після померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 , право на належну йому за життя земельну частку (пай).

Керуючись ст.ст. 13, 81, 263-265 ЦПК України, суд

УХВАЛИВ:

Позов ОСОБА_1 до Талалаївської сільської ради Ніжинського району Чернігівської області, третя особа Головне управління Держгеокадастру в Чернігівській області, про визнання права на земельну частку (пай) в порядку спадкування, задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , РНОКПП НОМЕР_3 , адреса: АДРЕСА_1 , право на земельну частку (пай) розміром 3,7 умовних кадастрових гектарів, яка розташована на території Талалаївської сільської ради Ніжинського району Чернігівської області, що належала померлому ІНФОРМАЦІЯ_3 ОСОБА_2 , на підставі сертифіката на право на земельну частку (пай) серії ЧН № 044439, зареєстрованого у Книзі реєстрації сертифікатів на право на земельну частку (пай) 16.07.1996 за №681.

На рішення може бути подана апеляційна скарга безпосередньо до Чернігівського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя І. М. Карпусь

Дата ухвалення рішення24.04.2024
Оприлюднено29.04.2024
Номер документу118635324
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування

Судовий реєстр по справі —740/590/24

Рішення від 24.04.2024

Цивільне

Ніжинський міськрайонний суд Чернігівської області

Карпусь І. М.

Ухвала від 15.03.2024

Цивільне

Ніжинський міськрайонний суд Чернігівської області

Карпусь І. М.

Ухвала від 30.01.2024

Цивільне

Ніжинський міськрайонний суд Чернігівської області

Карпусь І. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні