Ухвала
від 25.04.2024 по справі 161/7035/24
ЛУЦЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 161/7035/24

Провадження № 2-о/161/272/24

ЛУЦЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

25.04.2024 Луцький міськрайонний суд Волинської області у складі:

головуючого судді Пушкарчук В.П.

з участю секретаря судового засідання - Швед Н.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в місті Луцьку цивільну справу за заявою Управління охорони здоров`я Луцької міської ради, заінтересована особа: ОСОБА_1 , особа, що якої розглядається справа: ОСОБА_2 про призначення нового опікуна,

В С Т А Н О В И В :

10.04.2024 року представник заявника Управління охорони здоров`я Луцької міської ради Лотвін В.О. звернувся в суд із заявою про заміну опікуна ОСОБА_2 ОСОБА_3 , у зв`язку із її смертю, та призначення ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , опікуном над недієздатною ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Свою заяву обґрунтовує тим, що рішенням Луцького міськрайонного суду Волинської області 28.09.2000 року ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , визнано недієздатною. Рішенням виконавчого комітету Луцької міської ради від 26.10.2000 року ОСОБА_3 призначено опікуном над дочкою ОСОБА_2 . До Управління охорони здоров`я Луцької міської ради через департамент «Центр надання адміністративних послуг у м. Луцьку» звернулась ОСОБА_1 із заявою про призначення її опікуном над недієздатною двоюрідною сестрою ОСОБА_2 у зв`язку із смертю ІНФОРМАЦІЯ_3 опікуна ОСОБА_3 . Вказує, що ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 ,є особоюз інвалідністю ІА групи здитинства тапотребує постійногостороннього доглядуі допомоги. ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , згідно пред`явлених довідок, на диспансерному наркологічному обліку та під диспансерним та консультативним наглядом у лікаря-психіатра не перебуває, до кримінальної відповідальності не притягувалась, не знятої чи погашеної судимості не має та в розшуку не перебуває. За станом здоров`я може бути опікуном. На підставі наведеного заявник просить замінити опікуна ОСОБА_2 ОСОБА_3 , у зв`язку із її смертю, та призначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , опікуном над недієздатною ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

У судове засідання представник заявника подала заяву про розгляд справи у її відсутності. Просила заяву задовольнити.

Заінтересована особа подала заяву про розгляд справи у її відсутності. Вимоги заяви підтримує.

Відповідно до вимог ч. 2 ст. 247 ЦПК України у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Дослідивши письмові докази по справі, суд приходить до висновку, що заява підлягає до задоволення з наступних підстав.

Відповідно до ст. 58 ЦК України опіка встановлюється над малолітніми особами, які є сиротами або позбавлені батьківського піклування, та фізичними особами, які визнані недієздатними.

Частиною 1 ст. 60 ЦК України передбачено, що суд встановлює опіку над фізичною особою у разі визнання її недієздатною і призначає опікуна за поданням органу опіки та піклування.

Згідно зі ст. 63 ЦК України опікуном або піклувальником може бути лише фізична особа з повною цивільною дієздатністю; фізична особа може бути призначена опікуном або піклувальником лише за її письмовою заявою; опікун або піклувальник призначаються переважно з осіб, які перебувають у сімейних, родинних відносинах з підопічним, з урахуванням особистих стосунків між ними, можливості особи виконувати обов`язки опікуна чи піклувальника.

У п. 2.1Правил опіки та піклування,затверджених наказомДержавного комітетуУкраїни усправах сім`їта молоді,Міністерства освітиУкраїни,Міністерства охорониздоров`яУкраїни,Міністерства праціта соціальноїполітики Українивід 26.05.1999року №34/166/131/88(даліпо тексту-Правила) опіка установлюється над неповнолітніми, які не досягли п`ятнадцяти років і залишились без піклування батьків, а також над громадянами, визнаними судом недієздатними внаслідок психічних захворювань.

Опікунами (піклувальниками) не можуть бути особи, які: не досягли 18 років; визнані в установленому порядку недієздатними або обмежено дієздатними; перебувають на обліку або лікуються в психоневрологічних та наркологічних закладах; раніше були опікунами чи піклувальниками та з їх вини опіку чи піклування було припинено; позбавлені батьківських прав; інтереси яких суперечать інтересам осіб, що підлягають опіці чи піклуванню; засуджені за скоєння тяжкого злочину (п. 3.2 Правил).

Відповідно до ч. 1 ст. 67 ЦК України опікун зобов`язаний дбати про підопічного, про створення йому необхідних побутових умов, забезпечення його доглядом та лікуванням.

Відповідно до ч. 1ст. 75 ЦК України, суд, якщо він призначив опікуна чи піклувальника, або орган опіки та піклування за заявою особи звільняє її від повноважень опікуна або піклувальника. Ця заява розглядається судом або органом опіки та піклування протягом одного місяця. Особа виконує повноваження опікуна або піклувальника до винесення рішення про звільнення її від повноважень опікуна або піклувальника чи до закінчення місячного строку від дня подання заяви, якщо вона не була розглянута протягом цього строку.

Судом встановлено, що рішенням Луцького міськрайонного суду Волинської області 28.09.2000 року ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , визнано недієздатною (а.с. 4).

Рішенням виконавчого комітету Луцької міської ради від 26.10.2000 року ОСОБА_3 призначено опікуном над дочкою ОСОБА_2 (а.с. 5).

ІНФОРМАЦІЯ_3 ОСОБА_3 померла. Дана обставина підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_1 (а.с. 7).

01.04.2024 року ОСОБА_1 через департамент «Центр надання адміністративних послуг у м. Луцьку» звернулась із заявою про призначення її опікуном над двоюрідною сестрою ОСОБА_2 (а.с. 6).

Як вбачається із копії довідки КП «Волинська обласна психіатрична лікарня м. Луцька» Волинської обласної ради №81 від 01.03.2024 року ОСОБА_1 , 1981 року народження, за психіатричною допомогою не зверталась (а.с. 13).

Відповідно до Витягу з Інформаційно-аналітичної системи «Облік відомостей про притягнення особи до кримінальної відповідальності та наявності судимості» ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , станом на 01.03.2024 року до кримінальної відповідальності не притягується, незнятої чи непогашеної судимості не має та в розшуку не перебуває (а.с. 14).

Як вбачається із акта обстеження житлово-побутових умов проживання від 05.04.2024 року недієздатна ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , проживає разом із ОСОБА_1 за адресою: АДРЕСА_1 . Квартира з косметичним ремонтом, облаштована всіма меблями та побутовою технікою (а.с.17).

Судом встановлено, що ОСОБА_1 за станом здоров`я може бути опікуном.

Управління охорони здоров`я Луцької міської ради, звертаючись до суду з цією заявою, зазначає про доцільність призначення ОСОБА_1 опікуном ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , яка за рішенням суду визнана недієздатною.

Враховуючи вищенаведене, суд приходить до висновку про наявність правових підстав для задоволення заяви та призначення ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , опікуном над двоюрідною сестрою ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

На підставі ст.ст. 58, 60, 63 ЦК України, керуючись ст. ст.4,10,13,76-81,89, 247,259,296-300 ЦПК України, суд, -

ВИ РІ ШИ В:

Заяву задовольнити.

Замінити опікуна недієздатної ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , ОСОБА_3 , у зв`язку із її смертю.

Призначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , опікуном над недієздатною ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 .

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку до Волинського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення, а у разі складення ухвали відповідно до ч. 6 ст. 259 ЦПК України з дня складення ухвали в повному обсязі.

У разі якщо ухвалу було постановлено без участі особи, яка її оскаржує, апеляційна скарга подається протягом п`ятнадцяти днів з дня отримання копії ухвали.

Ухвала суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги на ухвалу суду. У разі подання апеляційної скарги, ухвала, якщо її не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Повний текст ухвали суду складений 25 квітня 2024 року.

Суддя Луцького міськрайонного суду

Волинської області В.П. Пушкарчук

СудЛуцький міськрайонний суд Волинської області
Дата ухвалення рішення25.04.2024
Оприлюднено29.04.2024
Номер документу118640519
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Інші справи окремого провадження

Судовий реєстр по справі —161/7035/24

Ухвала від 25.04.2024

Цивільне

Луцький міськрайонний суд Волинської області

Пушкарчук В. П.

Ухвала від 11.04.2024

Цивільне

Луцький міськрайонний суд Волинської області

Пушкарчук В. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні