Рішення
від 26.04.2024 по справі 161/5950/24
ЛУЦЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 161/5950/24

Провадження № 2/161/2335/24

ЛУЦЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

26 квітня 2024 року Луцький міськрайонний суд Волинської області

в складі: головуючого судді Пушкарчук В.П.

при секретарі Швед Н.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Луцьку цивільну справу за позовною заявою ОСОБА_1 до Боратинської сільської ради Луцького району Волинської області про визначення додаткового строку для подачі заяви про прийняття спадщини, -

В С Т А Н О В И В:

26.03.2024 року ОСОБА_1 звернулась до суду з вищевказаною позовною заявою на обгрунтування якої зазначила, що приблизно ІНФОРМАЦІЯ_1 у м. Соледар Бахмутського р-ну Донецької обл. помер її чоловік ОСОБА_2 та після його смерті залишилося спадкове майно, до складу якого входить: земельна ділянка площею 0,1035 га для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд, яка знаходиться у с. Рованці Луцького району Волинської області. Вказує, що за життя ОСОБА_2 заповіт не складав, а вона, як дружина померлого, є спадкоємцем першої черги. Зазначає, що вчасно не звернулась до нотаріальної контори для прийняття спадщини, оскільки не мала документів, що підтверджують смерть чоловіка. У березні 2024 року вона звернулась до державного нотаріуса Першої Луцької державної нотаріальної контори Кузуб Ю.В. щодо подання заяви про прийняття спадщини, однак нотаріусом було роз`яснено, що нею пропущено строк для подання відповідної заяви та рекомендовано звернутись до суду. Вказує, що пропустила строк для прийняття спадщини у зв`язку із відсутністю документів про смерть, оскільки реєстрація смерті чоловіка проведена майже через дев`ять місяців з дня смерті. Разом з тим, зазначає, що причиною пропущення строку для подачі нею заяви про прийняття спадщини стало введення на території України воєнного стану, ведення бойових дій у країні та суперечливі положення закону щодо перебігу строку для прийняття спадщини, які протягом відведеного для прийняття спадщини періоду часу декілька разів кардинально змінювалися таким чином, що були непередбачуваними для неї як спадкоємця. Враховуючи наведене, просить суд визначити додатковий строк для подачі нею до нотаріальних органів заяви про прийняття спадщини, яка відкрилась після смерті чоловіка ОСОБА_2 , який помер приблизно ІНФОРМАЦІЯ_1 , терміном в 3 (три) місяці.

До початку судового засідання представник позивача подав заяву про розгляд справи у його відсутності, заявлені вимоги підтримує.

Представник відповідача в судове засідання не з`явився, попередньо подав заяву про розгляд справи у його відсутності, при вирішенні справи покладається на розсуд суду.

Відповідно до вимог ч. 2ст. 247 ЦПК Україниу разі неявки в судове засідання всіх учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Дослідивши письмові докази по справі, суд приходить до наступного.

Приблизно ІНФОРМАЦІЯ_1 у м. Соледар Бахмутського р-ну Донецької обл. помер ОСОБА_2 , про що свідчить свідоцтво про смерть серії НОМЕР_1 , видане 06.09.2023 року Київським відділом державної реєстрації смерті Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Київ) за актовим записом №15470, та після його смерті відкрилась спадщина.

Судом також встановлено, що позивач ОСОБА_1 , яка є дружиною померлого ОСОБА_2 (свідоцтво про шлюб серії НОМЕР_2 ), являється спадкоємцем першої черги до майна померлого.

З метою оформлення своїх спадкових прав, ОСОБА_1 звернулась до Першої Луцької державної нотаріальноїконтори Волинськоїобластііз заявою про оформлення спадщини після смерті ОСОБА_2 , однак нотаріусом було роз`яснено, що нею пропущено строк для подання відповідної заяви.

На даний час, позивачем після смерті ОСОБА_2 , який помер приблизно ІНФОРМАЦІЯ_1 , пропущено строк для прийняття спадщини, який визначений ст. 1270 ЦК України.

Зазначені вище обставини стали підставою для звернення позивача з даною позовною заявою.

Надаючи правову оцінку причинам пропуску позивачем строку для прийняття спадщини, суд зазначає наступне.

Частиною ч. 1 ст. 1270 ЦК України визначено, що для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

Наслідки пропущення строку для прийняття спадщини визначені ст. 1272 ЦК України.

Відповідно до ч. 1 ст. 1272 ЦК України, якщо спадкоємець протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, не подав заяву про прийняття спадщини, він вважається таким, що не прийняв її.

Вирішуючи питання про визначення особі додаткового строку слід досліджувати поважність причини пропуску строку для прийняття спадщини. При цьому необхідно виходити з того, що поважними є причини, пов`язані з об`єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій.

Верховним Судом у постанові від 22.05.2019 року у справі № 640/7778/18 зроблено висновок, що визначаючи підстави позову як елементу його змісту, суд повинен перевірити, на підставі чого, тобто яких фактів (обставин) і норм закону позивач просить про захист свого права.

Відповідно до рішення ЄСПЛ по справі «Ілхан проти Туреччини» від 27.06.2000 року, - при вирішення питання пропуску строку на вчинення дій має застосовуватись правило встановлення всіх обставин з певною гнучкістю і без надзвичайного формалізму, воно не застосовується автоматично і не має абсолютного характеру.

Так, Указом Президента України «Про введення воєнного стану в Україні» № 64/2022 від 24.02.2022 року на усій території України введено воєнний стан із 05 год. 30 хв. 24.02.2022 року, який триває по даний час.

Суд вважає, що введення воєнного стану на території України, відсутність документів про смерть ОСОБА_2 , істотно вплинуло та стало перешкодою для реалізації позивачкою права на прийняття спадщини у встановлений законом строк.

Враховуючи встановлені в ході розгляду справи обставини, а також ту обставину, що позивачкою строк для прийняття спадщини пропущений з поважних причини, а тому, на підставі приписів ч. 3 ст. 1272 ЦК України, їй слід надати додатковий строк, достатній для подання заяви про прийняття спадщини три місяці з дня набрання рішенням суду законної сили.

За наведених обставин, суд приходить до висновку про задоволення позову ОСОБА_1 до Боратинськоїсільської радиЛуцького районуВолинської областіпро визначеннядодаткового строкудля подачізаяви проприйняття спадщиниу повному обсязі.

Керуючись ст.ст. 10, 11, 81, 263, 280 ЦПК України, на підставі ст. ст. 1217, 1272 ЦК України, суд, -

В И Р І Ш И В:

Позов задовольнити.

Визначити ОСОБА_1 додатковий строк для подання заяви про прийняття спадщини, яка відкрилась після смерті ОСОБА_2 , який помер приблизно ІНФОРМАЦІЯ_2 , терміном в 3 (три) місяці з дня набрання рішенням суду законної сили.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається безпосередньо до Волинського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Учасник справи, якому повне рішення суду не були вручені у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження,якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Позивач: ОСОБА_1 , адреса: АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_3 .

Відповідач: Боратинська сільська рада, адреса: Волинська обл., Луцький р-н, с.Боратин, вул. Центральна, 20, код ЄДРПОУ 04332207.

Рішення у повному обсязі складено 26 квітня 2024 року.

Суддя Луцького міськрайонного

суду Волинської області В.П. Пушкарчук

СудЛуцький міськрайонний суд Волинської області
Дата ухвалення рішення26.04.2024
Оприлюднено29.04.2024
Номер документу118640537
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування, з них за законом.

Судовий реєстр по справі —161/5950/24

Рішення від 26.04.2024

Цивільне

Луцький міськрайонний суд Волинської області

Пушкарчук В. П.

Ухвала від 15.04.2024

Цивільне

Луцький міськрайонний суд Волинської області

Пушкарчук В. П.

Ухвала від 27.03.2024

Цивільне

Луцький міськрайонний суд Волинської області

Пушкарчук В. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні