Рішення
від 26.04.2024 по справі 196/411/24
ЦАРИЧАНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 196/411/24

№ провадження 2-о/196/45/2024

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

26 квітня 2024 року смт.Царичанка

Царичанський районний суд Дніпропетровської області у складі:

головуючого - судді Бабічевої Л.П.,

за участю секретаря судового засідання - Шевченко Т.І.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду смт.Царичанка Дніпропетровської області цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа Царичанська селищна рада Дніпровського району Дніпропетровської області, про встановлення факту родинних відносин, -

В С Т А Н О В И В:

Заявник ОСОБА_1 звернувся до суду із заявою про встановлення факту родинних відносин між померлою ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 та померлою ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_3 , як матері та доньки.

В обґрунтування заяви заявник послався на те, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла його баба ОСОБА_2 , яка на день смерті проживала за адресою: АДРЕСА_1 . Після її смерті відкрилась спадщина на житловий будинок з господарськими будівлями та спорудами, присадибну земельну ділянку площею 0,25 га та земельну ділянку для ведення особистого підсобного господарства площею 0,05 га по АДРЕСА_1 .

Спадкоємцем майна померлої ОСОБА_2 була її рідна донька - ОСОБА_3 та його мати, яка на момент смерті ОСОБА_2 проживала разом з нею в АДРЕСА_1 , та вважалась такою, що прийняла спадщину.

ІНФОРМАЦІЯ_2 померла його мати ОСОБА_3 . Він являється єдиним спадкоємцем майна померлої матері та вважається таким, що прийняв спадщину, оскільки проживав з нею за адресою: АДРЕСА_1 .

Звернувшись до нотаріуса із заявою про прийняття спадщини за законом, йому було відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину через відсутність необхідних документів для встановлення родинних відносин померлих ОСОБА_2 та ОСОБА_3 , а саме: в графі "мати" свідоцтва про народження його матері № НОМЕР_1 від 11.02.1939 року зазначено ОСОБА_4 , а не ОСОБА_2 .

Встановлення даного факту необхідно заявнику для оформлення спадкових прав після померлої матері.

Тому заявник просить встановити факт того, що ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 в селищі Царичанка Царичанського району Дніпропетровської області, є матір`ю ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Ухвалою Царичанського районного суду Дніпропетровської області від 29 березня 2024 року було відкрито провадження у справі та призначено судовий розгляд (а.с. 13).

Ухвалою Царичанськогорайонного судуДніпропетровської областівід 15квітня 2024року витребувановіддержавного нотаріусаЦаричанської державноїнотаріальної конториДніпропетровської областіФрізен НаталіїЮріївни належнимчином завіренукопію спадковоїсправи післясмерті ОСОБА_2 ,яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 ,була зареєстрованав АДРЕСА_1 таналежним чиномзавірену копіюспадкової справипісля смерті ОСОБА_3 ,яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 ,була зареєстрованав АДРЕСА_1 (а.с. 25).

Заявник ОСОБА_1 та його представник - адвокат Руденко А.В. у судове засідання не з`явився, подав заяву про розгляд справи у його відсутність та відсутність його представника, заявлені вимоги підтримує та просить їх задовольнити (а.с. 45).

Представник заінтересованої особи - Царичанської селищної ради Дніпровського району Дніпропетровської області у судове засідання не з`явився, від селищного голови ОСОБА_5 до суду надійшла заява про розгляд даної справи у відсутність їхнього представника, проти задоволення вимог заявника не заперечують (а.с. 16).

Дослідивши надані письмові докази в їх сукупності, суд вважає заявлені вимоги обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню з таких підстав.

Відповідно до п. 5 ч. 2 ст.293ЦПК України суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, в тому числі згідно з п.1 ч.1 ст.315ЦПК України і справи про встановлення факту родинних відносин між фізичними особами.

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 в селищі Царичанка Царичанського району Дніпропетровської області померла ОСОБА_2 , що підтверджується копією свідоцтва про смерть серії НОМЕР_2 від 30.06.2001 р. (а.с. 6).

У вказаному свідоцтві про смерть, яке було видано на підставі оригіналу паспорта громадянина України, прізвище, ім`я та по батькові померлої значиться - " ОСОБА_2 " (а.с. 6).

ІНФОРМАЦІЯ_2 в смт.Царичанка Царичанського району Дніпропетровської області померла ОСОБА_3 , що підтверджується копією свідоцтва про смерть серії НОМЕР_3 від 14.12.2019 р. (а.с.7)

У вказаному свідоцтві про смерть, яке було видано на підставі оригіналу паспорта громадянина України, прізвище, ім`я та по батькові померлої значиться - " ОСОБА_3 " (а.с. 7).

У свідоцтві про народження заявника серії НОМЕР_4 від 24 грудня 1965 року у графі мати на рос. мові вказано " ОСОБА_6 " (а.с.8).

У посвідці про народження № НОМЕР_1 від 11 лютого 1993 ОСОБА_3 ІНФОРМАЦІЯ_3 , в графі мати зазначено " ОСОБА_4 " (а.с.9).

Згідно посвідки про шлюб № НОМЕР_5 від 02.09.1936 року гр." ОСОБА_7 " та гр." ОСОБА_8 " вступили в шлюб, прізвище дружини після реєстрації шлюбу " ОСОБА_9 " (а.с.10).

Згідно витягу з домової книги, розділ ІІІ "Прописка", за адресою пос.Царичанка, вул.Дачна,4, проживали, зокрема, ОСОБА_10 , ОСОБА_6 (а.с.21-22).

28 січня 2019 року заявник ОСОБА_1 звернувся до державного нотаріуса Царичанської державної нотаріальної контори Фрізен Н.Ю. із заявою про прийняття спадщини за законом після померлої ОСОБА_3 (а.с.30).

25 березня 2024 року заявник ОСОБА_1 звернувся до державного нотаріуса Царичанської державної нотаріальної контори Фрізен Н.Ю. із заявою про видачу свідоцтва про право на спадщину за законом після померлої ОСОБА_3 (а.с.30).

Постановою державного нотаріуса Царичанської державної нотаріальної контори Дніпропетровської області Фрізен Н.Ю. від 25.03.2024 р. у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом заявнику було відмовлено через відсутність необхідних документів для встановлення родинних відносин між ОСОБА_2 та ОСОБА_3 (а.с. 11).

Інші спадкоємці після смерті ОСОБА_3 , які прийняли спадщину та не відмовились від неї, відсутні, що підтверджується копією Спадкової справи №8/2020 та інформаційною довідкою зі Спадкового реєстру (спадкові справи та видані на їх підставі свідоцтва про право на спадщину) (а.с.28-39).

Відповідно до довідки виконавчого комітету Царичанської селищної ради Дніпропетровської області від 14.04.2014 року № 960/2.24, ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , була зареєстрована та постійно проживала за адресою: АДРЕСА_1 , разом з нею була зареєстрована та проживала її дочка ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 (а.с.43).

Отже, враховуючи вищевказані докази, суд вважає підтвердженим факт родинних відносин між ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , та ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Відповідно до п. 5 ч. 2 ст.293ЦПК України суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

Встановлення факту родинних відносин необхідно заявнику для оформлення спадкових прав після померлої матері, а тому даний факт має юридичне значення.

Заявник не має іншої можливості з незалежних від нього обставин встановити факт родинних відносин між померлою бабою та померлою матір`ю.

За таких обставин, аналізуючи надані докази у їх сукупності, суд дійшов висновку про наявність підстав для задоволення заяви, оскільки факт того, що ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 в селищі Царичанка Царичанського району Дніпропетровської області, є матір`ю ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 , підтверджено наданими письмовими доказами та у суду немає підстав ставити під сумнів достовірність та правдивість фактів, повідомлених заявником.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 12, 13, 78-80, 206, 247, 259, 263-265,315,319,354 ЦПК України, суд, -

У Х В А Л И В:

Заяву ОСОБА_1 про встановлення факту родинних відносин - задовольнити.

Встановити факт того, що ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 в селищі Царичанка Царичанського району Дніпропетровської області, є матір`ю ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 в смт.Царичанка Царичанського району Дніпропетровської області.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скаргана рішеннясуду подаєтьсяпротягом тридцятиднів здня йогопроголошення до Дніпровського апеляційного суду, а у разі розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Заявник: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , РНОКПП НОМЕР_6 , адреса місця проживання: АДРЕСА_1 .

Заінтересована особа: Царичанська селищна рада Дніпровського району Дніпропетровської області, адреса місцезнаходження: смт Царичанка, вул. 14-ї Гвардійської Дивізії,10 Дніпровського району, Дніпропетровської області, код ЄДРПОУ: 04339706.

Суддя Л.П. Бабічева

СудЦаричанський районний суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення26.04.2024
Оприлюднено29.04.2024
Номер документу118641502
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, з них: інших фактів, з них:.

Судовий реєстр по справі —196/411/24

Рішення від 26.04.2024

Цивільне

Царичанський районний суд Дніпропетровської області

Бабічева Л. П.

Ухвала від 15.04.2024

Цивільне

Царичанський районний суд Дніпропетровської області

Бабічева Л. П.

Ухвала від 29.03.2024

Цивільне

Царичанський районний суд Дніпропетровської області

Бабічева Л. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні