Рішення
від 22.04.2024 по справі 216/2771/24
ЦЕНТРАЛЬНО-МІСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КРИВОГО РОГУ

Справа № 216/2771/24

провадження №2-о/216/122/24

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

22 квітня 2024 року м. Кривий Ріг

Центрально-Міський районний суд міста Кривого Рогу Дніпропетровської області в складі головуючого судді: Бутенко М.В.

за участю

секретаря судового засідання: Кравець А.С.

без участі сторін та без застосування технічного запису

розглянувши негайно у відкритому судовому засіданні в залі суду в місті Кривому Розі цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: Центрально-Міський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у місті Кривому Розі Криворізького району Дніпропетровської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) про встановлення факту смерті особи на тимчасово окупованій території України, -

В С Т А Н О В И В:

22.04.2024 року заявник ОСОБА_1 звернулася до суду із заявою про встановлення факту смерті особи на тимчасово окупованій території України, у якій просить суд встановити факт смерті ОСОБА_2 ІНФОРМАЦІЯ_1 , який народився у с. Межгіря Ізяславського району Хмельницької області, Україна, громадянство Україна, та помер ІНФОРМАЦІЯ_2 на тимчасово окупованій російською федерацією території України - м. Нова Каховка, Каховський район, Херсонської області, Україна.

Заявник ОСОБА_1 в судове засідання не з`явилася, у своїй заяві зазначила, що заяву підтримує та просить суд задовольнити її, розглядати справу за її відсутності.

Представник заінтересованої особи - Центрально-Міського відділу державної реєстрації актів цивільного стану у місті Кривому Розі Криворізького району Дніпропетровської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса), у судове засідання не з`явився, надали заяву про розгляд справи у відсутність представника відділу, клопотання чи заперечення відсутні, підтвердили факт відсутності зареєстрованого на території України актового запису про смерть ОСОБА_2 , та факт наявності актового запису про народження ОСОБА_3 ІНФОРМАЦІЯ_3 , у якому її батьком зазначений ОСОБА_2 ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Дослідивши матеріали справи, суд вважає, що заява підлягає задоволенню у повному обсязі з наступних підстав.

Судом встановлено, що заявник ОСОБА_1 ІНФОРМАЦІЯ_4 є рідною донькою ОСОБА_2 ІНФОРМАЦІЯ_1 , що підтверджується відповіддю РАЦС про наявність актового запису про її народження (свідоцтво про народження втрачено заявником), та ксерокопією паспорта ОСОБА_2 , де на сторінці «9» «діти» записана донька ОСОБА_4 ІНФОРМАЦІЯ_4 .

Відповідно до ксерокопії свідоцтва про укладення шлюбу, зареєстрованого відділом державної реєстрації актів цивільного стану Новокаховського міського управління юстиції Херсонської області серія НОМЕР_1 від 28.10.2011 року, заявник уклала шлюб з ОСОБА_5 , після укладення шлюбу присвоєно прізвище: « ОСОБА_6 ».

24.02.2022 року розпочалася відкрита військова агресія Російської Федерації проти України та м. Нова Каховка, Каховського району. Херсонської області було окуповане російськими військами.

Батько заявниці ОСОБА_2 ІНФОРМАЦІЯ_1 , який народився у с. Межгіря Ізяславського району Хмельницької області, Україна, громадянство Україна, що підтверджується ксерокопією його паспорта, за життя мешкав та був зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 , помер ІНФОРМАЦІЯ_2 на тимчасово окупованій російською федерацією території України - м. Нова Каховка, Каховського району, Херсонської області, Україна, що підтверджується ксерокопією медичного свідоцтва про його смерть виданого 13.03.2024 року бюро СМЕ Херсонської області .

Встановлення факту смерті необхідно заявниці для отримання свідоцтва про смерть її батька ОСОБА_2 , та у подальшому для прийняття та оформлення спадщини.

Отримати свідоцтво про смерть у відділі ДРАЦС неможливо, оскільки, факт смерті відбувся на тимчасово окупованій території України, на якій неможливо отримати медичний документ встановленого зразка, якій може бути прийнято відділом ДРАЦС для здійснення реєстрації смерті, відповідно до ст.17 Закону України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану».

Зазначене місце смерті на час смерті батька заявниці, а саме: Україна, Херсонська область, м. Нова Каховка, це тимчасово окупована територія України.

Відповідно до Наказу МІНІСТЕРСТВА З ПИТАНЬ РЕІНТЕГРАЦІЇ ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЙ УКРАЇНИ 22.12.2022 № 309 (Зареєстровано в Міністерстві юстиції України 23 грудня 2022 р. за № 1668/39004) "Про затвердження Переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією" м. Нова Каховка Херсонської області віднесено до тимчасово окупованих Російською Федерацією території України з 24.02.2022 року.

Указом Президента України № 64/2022 від 24 лютого 2022 року у зв`язку з військовою агресією Російської Федерації проти України, на підставі пропозиції Ради національної безпеки і оборони України, відповідно до пункту 20 частини першої статті 106 Конституції України, Закону України «Про правовий режим воєнного стану» введено в Україні воєнний стан із 05 години 30 хвилин 24 лютого 2022 року строком на 30 діб.

У подальшому, указами Президента України було продовжено строк дії воєнного стану в Україні.

Через активні бойові дії в Херсонській області та в м. Нова Каховка державні органи, зокрема й відділи державної реєстрації актів цивільного стану не здійснюють свої повноваження.

Встановлення факту смерті необхідно заявниці для отримання свідоцтва про смерть та у подальшому для оформлення спадщини після смерті батька. За наведених обставин у інший спосіб, крім як за рішенням суду, факт смерті батька не можливо зареєструвати у державному реєстрі, а тому, з метою захисту прав і свобод, заявниця змушена звертатися до суду з даною заявою, яку просить суд задовольнити.

Згідно з ч. 1 ст. 293 ЦПК України, окреме провадження - це вид не позовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

У відповідності до п. 1 постанови Пленуму ВС України від 31.03.1995 року № 5 "Про судову практику у справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення", в порядку окремого провадження розглядаються справи про встановлення фактів, якщо чинним законодавством не передбачено іншого порядку їх встановлення, встановлення факту не пов`язується з наступним вирішенням спору про право.

Відповідно до п. 8 ч. 1 ст. 315 ЦПК України, суд розглядає справи про встановлення факту смерті особи в певний час у разі неможливості реєстрації органом державної реєстрації актів цивільного стану факту народження.

Відповідно до ч. 1 ст. 319 ЦПК України, у рішенні суду повинно бути зазначено відомості про факт, встановлений судом, мету його встановлення, а також докази, на підставі яких суд установив цей факт.

Відповідно до ч. 2 ст. 319 ЦПК України, рішення суду про встановлення факту, який підлягає реєстрації в органах державної реєстрації актів цивільного стану або нотаріальному посвідченню, не замінює собою документів, що видаються цими органами, а є тільки підставою для одержання зазначених документів.

Відповідно до п. 1, п. 7Постанови Пленуму Верховного Суду України від 31.03.1995 року № 5 «Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення», в порядку окремого провадження розглядаються справи про встановлення фактів, зокрема, якщо: згідно з законом такі факти породжують юридичні наслідки, тобто від них залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав громадян; встановлення факту не пов`язується з наступним вирішенням спору про право.

Відповідно до частин 1, 3 ст. 294 ЦПК України, під час розгляду справ окремого провадження суд зобов`язаний роз`яснити учасникам справи їхні права та обов`язки, сприяти у здійсненні та охороні гарантованихКонституцієюі законами України прав, свобод чи інтересів фізичних або юридичних осіб, вживати заходів щодо всебічного, повного і об`єктивного з`ясування обставин справи.

Справи окремого провадження розглядаються судом з додержанням загальних правил, встановлених цим Кодексом, за винятком положень щодо змагальності та меж судового розгляду. Інші особливості розгляду цих справ встановлені цим розділом.

Відповідно до ч. 1 ст. 76 ЦПК України, доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Ці дані встановлюються такими засобами:

1) письмовими, речовими і електронними доказами;

2) висновками експертів;

3) показаннями свідків.

Відповідно до ч. 1, ч. 5, ч. 6 ст. 81 ЦПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Докази подаються сторонами та іншими учасниками справи.

Доказування не може ґрунтуватися на припущеннях.

Відповідно до ч. 3 ст. 82 ЦПК України, обставини, визнані судомзагальновідомими, не потребують доказування.

Відповідно до ч. 1, ч. 2, ч. 3 ст. 89 ЦПК України, суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів.

Жодні докази не мають для суду заздалегідь встановленої сили. Суд оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності.

Суд надає оцінку як зібраним у справі доказам в цілому, так і кожному доказу (групі однотипних доказів), який міститься у справі, мотивує відхилення або врахування кожного доказу (групи доказів).

Відповідно до п. 8 ч. 1 ст. 430 ЦПК України, суд допускаєнегайне виконання рішень у справах про, зокрема, встановлення факту народження або смерті особи на тимчасово окупованій території України, визначеній Верховною Радою України.

Відповідно до ч. 9 ст. 10 ЦПК України, якщо спірні відносини не врегульовані законом, суд застосовує закон, що регулює подібні за змістом відносини (аналогія закону), а за відсутності такого - суд виходить із загальних засад законодавства (аналогія права).

На даний час заявниця бажає отримати свідоцтво про смерть свого батька, встановленого Українським законодавством зразка, але не має змоги, оскільки в неї відсутній оригінал лікарського свідоцтва про смерть, яке відповідає формі, визначеної наказом Міністерства охорони.

На підставівищевикладеного,враховуючи те,що заявницяне маєможливості надатидокументи,необхідні дляпроведення державноїреєстрації смерті,зокрема оригіналлікарського свідоцтвапро смертьналежної форми,суд приходитьдо висновкупро законністьта обґрунтованістьзаяви ОСОБА_1 про встановлення факту смерті, оскільки така реєстрація не можлива без відповідного рішення суду.

Тому суд доходить висновку про наявність підстав для задоволення заяви. Встановлення цього факту не суперечить чинному законодавству і не порушує чиїх-небудь прав або охоронюваних законом інтересів. Також суд вважає за доцільне на підставі ст.ст.10, 430 ЦПК України допустити рішення суду до негайного виконання.

На підставі викладеного, та, керуючись ст.ст. 3-13, 141, 235, 258, 259, 263-265, 268, 293, 294, 315-319, 430 Цивільного процесуального кодексу України, суд,

УХВАЛИВ:

Заяву ОСОБА_1 , заінтересована особа: Центрально-Міський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у місті Кривому Розі Криворізького району Дніпропетровської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) про встановлення факту смерті особи на тимчасово окупованій території України - задовольнити.

Встановити факт смерті ОСОБА_2 ІНФОРМАЦІЯ_1 , який народився у с. Межгіря Ізяславського району Хмельницької області, Україна, громадянство Україна, та помер ІНФОРМАЦІЯ_2 на тимчасово окупованій російською федерацією території України - м. Нова Каховка, Каховського району, Херсонської області, Україна.

Судові витрати зі сплати судового збору компенсувати за рахунок держави у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Допустити рішення суду до негайного виконання.

Рішення може бути оскаржено в апеляційному порядку до Дніпровського апеляційного суду через суд першої інстанції шляхом подачі апеляційної скарги протягом 30 днів з дня його проголошення.

Учасники справи, а також особи, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їхні права, свободи, інтереси та (або) обов`язки, мають право оскаржити в апеляційному порядку рішення суду першої інстанції повністю або частково.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Рішення прийнято, складено і підписано в нарадчій кімнаті складом суду, який розглянув справу.

Відомості, які зазначаються в рішенні суду відповідно до п.4) ч.5 ст.265 ЦПК України та не проголошуються, відповідно до ч.2 ст.268 ЦПК України.

Суддя М. В. БУТЕНКО

СудЦентрально-Міський районний суд м.Кривого Рогу
Дата ухвалення рішення22.04.2024
Оприлюднено29.04.2024
Номер документу118641538
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, з них: на тимчасово окупованій території України

Судовий реєстр по справі —216/2771/24

Рішення від 22.04.2024

Цивільне

Центрально-Міський районний суд м.Кривого Рогу

БУТЕНКО М. В.

Ухвала від 23.04.2024

Цивільне

Центрально-Міський районний суд м.Кривого Рогу

БУТЕНКО М. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні