Рішення
від 26.04.2024 по справі 715/1169/24
ГЛИБОЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 715/1169/24

Провадження № 2-о/715/150/24

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

26 квітня 2024 року с. Глибока

Глибоцький районний суд Чернівецької області в складі:

судді Цуркана В.В.

секретаря судового засідання Майщук С.В.

розглянувши у відкритому судовому засiданнi в залі Глибоцького районного суду Чернівецької області цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: Сучевенська сільська рада Чернівецького району Чернівецької області про встановлення факту спільного проживання із спадкодавцем,-

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_1 звернулася досуду іззаявою про встановлення факту спільного проживання із спадкодавцем, вказавши в заяві, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла її тітка - ОСОБА_2 , яка все своє майно заповіла їй. Вказує, що на день смерті тітки, вона проживала разом з нею у її власному будинку по АДРЕСА_1 , однак була зареєстрована за іншою адресою. Зазначає, що вказаний будинок був подарований їй ОСОБА_2 20.12.2004 року, оскільки остання була одинокою, а вона здійснювала догляд за нею з 2004 року по день її смерті. Спадкоємців за законом першої черги у тітки не було, оскільки вона не перебувала в шлюбі та не мала дітей. Вказує, що вона доглядала та утримувала ОСОБА_2 , остання тривалий час хворіла і практично була лежача, а тому вона лікувала її. Після смерті тітки вона організувала і провела її похорони. До складу спадщини після смерті тітки входить право на земельну частку (пай), яке належало їй згідно сертифіката серії ЧВ № 0151965 від 10.07.1997 року. З метою оформлення спадкових прав за заповітом вона звернулася до приватного нотаріуса, однак у зв`язку з тим, що вона була зареєстрована за іншою адресою, нотаріусом було їй роз`язснено про необхідність звернутися до суду для встановлення факту спільного проживання із спадкодавцем на день її смерті. На підставі викладеного, просить суд встановити факт спільного проживання ОСОБА_1 з ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 , на день смерті останньої.

Заявник ОСОБА_1 в судове засідання не з`явилася, однак у своїй заяві справу просила розглядати у її відсутності.

Представник Сучевенської сільської ради Чернівецького району Чернівецької області в судове засідання не з`явився, проте від сільської ради до суду надійшла заява, відповідно до якої заявлені вимоги сільська рада визнає у повному обсязі, проти задоволення заяви не заперечує, а справу просить розглянути у відсутності їхнього представника.

Суд, заслухавши покази свідків та дослідивши письмові матеріали справи, дійшов до висновку, що вимоги заяви обґрунтовані i підлягають задоволенню.

Судом встановлено, що згідно договору дарування житлового будинку від 20 грудня 2004 року, зареєстрованого в реєстрі за № 7269, посвідченого приватним нотаріусом Глибоцького районного нотаріального округу Кінащук Н.М., ОСОБА_2 подарувала ОСОБА_1 житловий будинок з господарськими будівлями, розміщений в АДРЕСА_1 .

Як вбачається з сертифікату на право на земельну частку (пай) серії ЧВ № 0151965 від 10 липня 1997 року, ОСОБА_2 на підставі рішення Глибоцької РДА від 17 червня 1997 року № 366, належить право на земельну частку (пай) у землі, яка перебуває у колективній власності колективного сільськогосподарського підприємства «Купський», розміром 1, 08 га.

Згідно заповіту від 19 березня 2003 року, зареєстрованого в реєстрі за № 13, посвідченого секретарем Купської сільської ради Глибоцького району Чернівецької області, ОСОБА_2 все своє майно заповіла ОСОБА_1 .

ІНФОРМАЦІЯ_1 в с. Купка Глибоцького району Чернівецької області померла ОСОБА_2 , що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_1 .

Відповідно до листа приватного нотаріуса Тимофтій Л.М. № 127/02-14 від 01.04.2024 року, нотаріусом рекомендовано ОСОБА_2 звернутися до суду для встановлення факту проживання з спадкодавцем однією сім`єю.

Свідки ОСОБА_3 та ОСОБА_4 в судовому засіданні підтвердили обставини, викладені в заяві та вказали, що ОСОБА_1 проживала без реєстрації в АДРЕСА_1 , разом з тіткою ОСОБА_2 , по день смерті останньої.

Згідно ч.1 ст.4 ЦПК України, кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизначених або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Відповідно до ч. 1 ст. 293 ЦПК України окреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Встановлення вказаного факту постійного проживання зі спадкодавцем на час відкриття спадщини безпосередньо породжує юридичні наслідки і необхідне заявниці для оформлення права на спадщину.

При таких обставинах суд дійшов висновку, що вимоги заяви ОСОБА_1 знайшли своє підтвердження.

Керуючись ст.ст.4-13,19,76-81,259,264-265,273,293-294,315-316 ЦПК України, суд,-

У Х В А Л И В:

Заяву ОСОБА_1 - задовольнити.

Встановити факт постійного проживання ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , жительки с. Купка Чернівецького району Чернівецької області, із ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 в с. Купка Чернівецького району Чернівецької області, за адресою: АДРЕСА_1 , на час відкриття спадщини.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана безпосередньо до Чернівецького апеляційного суду протягом 30 днів з дня його проголошення.

До дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційна скарга подається через суд першої інстанції.

СУДДЯ:

Дата ухвалення рішення26.04.2024
Оприлюднено29.04.2024
Номер документу118644316
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, з них: інших фактів, з них:.

Судовий реєстр по справі —715/1169/24

Рішення від 26.04.2024

Цивільне

Глибоцький районний суд Чернівецької області

Цуркан В. В.

Ухвала від 11.04.2024

Цивільне

Глибоцький районний суд Чернівецької області

Цуркан В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні