Ухвала
від 23.04.2024 по справі 193/605/24
СОФІЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ 

ЄУН 193/605/24

Провадження 1-в/193/101/24

У Х В А Л А

іменем України

23 квітня 2024 року Софіївський районний судДніпропетровської області

у складі: головуючого судді ОСОБА_1 ,

за участі: секретаря судового засідання ОСОБА_2 ,

прокурора ОСОБА_3 , представника виправної колонії ОСОБА_4 ,

засудженого ОСОБА_5 ,

захисника ОСОБА_6 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в сел. Софіївка Криворізького району Дніпропетровської області подання адміністрації державної установи «Софіївська виправна колонія (№45)» про застосування до засудженого ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , заходу стягнення у виді переведення до приміщення камерного типу,

В С Т А Н О В И В:

15.04.2024 до суду надійшло вищевказане подання адміністрації державної установи «Софіївська виправна колонія (№45)» (надалі Софіївської ВК-45) про застосування заходу стягнення до засудженого ОСОБА_5 у виді переведення до приміщення камерного типу строком на 3 місяці.

В обґрунтування цього подання зазначається, що засуджений ОСОБА_5 відбуває покарання у вигляді позбавлення волі у Софіївсбкій ВК-45 з 07 вересня 2023 року по теперішній час.

Під час відбування покарання засуджений ОСОБА_5 характеризується винятково негативно, допускає порушення умов відбування покарань, не виконує заходи індивідуального плану соціально-виховної роботи. Не бере участі у програмах, заходах/ має негативне ставлення до участі в програмах. Не усвідомлює, що саме необхідно змінювати/ байдуже ставиться до свого майбутнього. У взаємовідносинах з іншими засудженими конфліктний. У стосунках з персоналом установи виконання покарань не щирий, нетактовний, відноситься до них зверхньо, на зауваження та проведення виховної роботи реагує байдуже, не робить вірні висновки. Більш того конфліктує з працівниками адміністрації та погрожує їм фізичною розправою. Відноситься до категорії осіб, які намагаються дестабілізувати нормальну роботу установи, є злісним порушником.

Посилаючись на те, що засуджений ОСОБА_5 неодноразово за період перебування у Софіївській ВК-45 порушував норми, які визначають порядок, умови відбування покарання та розпорядок дня установи, за що має 24 стягнення, з яких 5 разів у вигляді ДІЗО, один раз у вигляді поміщення до приміщення камерного типу, проте такі заходи впливу, як і більш м`які до цього, жодного разу не досягли своєї мети, 15 квітня 2024 року дисциплінарною комісією Софіївської ВК-45 було ухвалено рішення щодо наявності в діях засудженого ОСОБА_5 дисциплінарних проступків, що мали місце 06.04.2024 та про доцільність застосування до засудженого ОСОБА_5 стягнення у виді його переведення до приміщення камерного типу строком на 3 місяці для вирішення про накладення якого звернулися до суду з цим поданням.

Представник Софіївської ВК-45 ОСОБА_4 у судовому засіданні підтримав подання та додатково пояснив, що засуджений категорично не виконує вимоги порядку відбування покарання, вкрай негативно характеризується та постійно намагається підбурювати інших засуджених. Наголосив, що у будь-якому випадку до з`ясування можливості його перебування у постільному режимі, останній мав безапеляційно коритися вимогам працівників колонії.

Засуджений ОСОБА_5 в судовому засіданні заперечував проти задоволення цього подання та пояснив, що 03.04.2024 він захворів, у зв`язку з чим головний лікар установи призначила йому постільний режим та на підтвердження цього видала йому відповідну довідку, яку він передав черговому. 06.04.2024, уранці біля 06:00 год., до нього прибув працівник установи та став вимагати здати матрац та постільну білизну, на що він категорично відмовився пояснивши, що він згідно вказівки лікаря має право перебувати у ліжку. Працівники установи не бажали з`ясовувати ці обставини, а вперто вимагали повернути постільну білизну та матрац. Лише коли через деякий час прийшов черговий і повідомив, що мається нова довідка від лікаря згідно з яким він здоровий і може утримуватися у ДІЗО конфлікт був вичерпано і він повернув речі, які у нього вимагали. Повідомив, що справді він дещо некоректно себе повів з представниками адміністрації, однак це лише через те, що вони самі спровокували його та порушували його постільний режим, який призначила йому у зв`язку з захворюванням, головний лікар установи. Підтвердив, що він справді виражався грубою нецензурною лайкою, але жодного з працівників адміністрації особисто не ображав та їм не погрожував. Відбулося непорозуміння, яке працівники установи відразу вирішити не бажали, тому і виник цей конфлікт. Запропонований адміністрацією установи захід впливу вважає надто суворим і несправедливим ще й з огляду на те, що він щойно відбув стягнення у вигляді 14 діб ДІЗО. Крім того вказав, що після відбуття попереднього стягнення у вигляді ПКТ на 1 місяць він у подальшому на протязі 56 днів не вчиняв жодних порушень.

Захисник ОСОБА_6 під час судового розгляду справи просив відмовити у задоволенні адміністрації, посилаючись на фактичне відбуття засудженим за вчинення вказаного правопорушення стягнення у вигляді 14 діб ДІЗО.

Прокурор ОСОБА_7 під час судового розгляду справи вважає, що дії засудженого свідчать про демонстративну зневагу до представників адміністрації установи, підбурюють інших засуджених так само вчиняти, а тому з огляду на те, що жодний з попередніх стягнень, у тому числі поміщення до ПКТ, не мав на засудженого виховного впливу, вважає за доцільне накласти на нього таке ж стягнення, але на максимальний строк 3 місяці.

Вислухавши учасників судового провадження, дослідивши матеріали подання та особову справу засудженого ОСОБА_5 , суд дійшов таких висновків.

ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , засуджений за вироком Амур-Нижньодніпровського районного суду міста Дніпропетровська від 10 травня 2022 року за ч. 2 ст. 186 КК України до 3 років і 8 місяців позбавлення волі.

Через злісну непокору вимогам адміністрації установи виконання покарань за час відбування цього покарання, ОСОБА_5 було засуджено 08.06.2023 Дзержинським районним судом м. Харків за ст. 391, ст. 71 КК України до 4 років і 1 місяця позбавлення волі.

Початок строку : 08.06.2023, кінець строку : 08.02.2027.

На підставі рішення Центральної комісії департаменту з питань виконання кримінальних покарань з питань визначення засудженим до позбавлення волі виду установи виконання покарань, місця відбування покарання особам, засудженим до позбавлення волі на певний строк, довічного позбавлення волі, арешту та обмеження волі (протокол від 01 серпня 2023 року № 1.2/36-2023) засудженого ОСОБА_5 направлено для подальшого відбування покарання із ДУ «Харківський слідчий ізолятор» до ДУ «Софіївська виправна колонія (№45)».

До Софіївської ВК-№45 засуджений ОСОБА_5 прибув 07 вересня 2023 року, де і відбуває покарання на теперішній час.

Під час відбування покарання засуджений ОСОБА_5 характеризується винятково негативно, допускає порушення умов відбування покарань, не виконує заходи індивідуального плану соціально-виховної роботи. Не бере участі у програмах, заходах/ має негативне ставлення до участі в програмах. Не усвідомлює, що саме необхідно змінювати/ байдуже ставиться до свого майбутнього. Не має позитивних планів на майбутнє. У взаємовідносинах з іншими засудженими конфліктний. У стосунках з персоналом установи виконання покарань не щирий, нетактовний. До представників адміністрації установи відноситься зверхньо, на зауваження та проведення виховної роботи реагує байдуже, не робить вірні висновки. Більш того конфліктує з працівниками адміністрації та погрожує їм фізичною розправою. Відноситься до категорії осіб, які намагаються дестабілізувати нормальну роботу установи, є злісним порушником.

Відповідно до ст.123 ч.2 КВК України заходи виховного характеру намагається не відвідувати, реагує на них завжди негативно. Неодноразово порушував норми, які визначають порядок, умови відбування покарання та розпорядок дня установи, за що має 24 стягнення, і це лише за час перебування у Софіївській ВК-45.

Так, 05.04.2024 засуджений ОСОБА_5 демонстративно погрожував вчинити акт членоушкодження та допустив нетактовну поведінку відносно працівників адміністрації установи, тому цього дня на підставі постанови чергового помічника установи засуджений був поміщений до ДІЗО до прибуття начальника установи строком на 1 добу.

06.04.2024 постановою начальника установи засудженого ОСОБА_5 було поміщено до дисциплінарного ізолятора строком на 1 добу до закінчення проведення перевірки.

Абзацом 3 ч. 3ст. 107 КВК Українипередбачено, що засуджені зобов`язані виконувати встановлені законодавством вимоги персоналу колонії.

Так згідно пункту 3 розділу II Правил внутрішнього розпорядку установ виконання покарань, затвердженого Наказом Міністерства юстиції України від 28 серпня 2018 року № 2823/5, (надалі ПВР) засуджені окрім іншого зобов`язані:

виконувати встановлені законодавством обов`язки громадян України, неухильно додержуватися правил поведінки, які передбачені для засуджених, не посягати на права і свободи, честь і гідність інших осіб;

дотримуватися норм, які визначають порядок і умови відбування покарання, розпорядок дня установи виконання покарань, правомірні взаємовідносини з іншими засудженими, персоналом установи виконання покарань та іншими особами;

виконувати встановлені законодавством вимоги адміністрації органів і установ виконання покарань;

ввічливо ставитися до адміністрації та персоналу, інших осіб, які відвідують установи виконання покарань, а також до інших засуджених.

Згідно абз 3 п. 4 розд. ХХІ ПВР, злісним порушенням режиму тримання є вживання засудженим спиртних напоїв, наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів чи інших одурманюючих засобів; виготовлення, зберігання, придбання, розповсюдження інших заборонених предметів, участь у настільних, азартних та інших іграх з метою здобуття матеріальної чи іншої вигоди; вчинення дрібного хуліганства; систематичне ухилення від лікування захворювань, що становлять небезпеку для здоров`я інших осіб.

Відповідно до ч.1ст. 132 КВК Україниза порушення встановленого порядку відбування покарання до засуджених можуть застосовуватися заходи стягнення, зокрема, переведення засуджених, які тримаються у виправних колоніях, крім засуджених, які тримаються у виправних колоніях мінімального рівня безпеки з полегшеними умовами тримання, до приміщення камерного типу (одиночної камери) на строк до трьох місяців.

Як вбачається з матеріалів подання, зокрема рапортів інспекторів Софіївської ВК-45 та встановлено з перегляду відеозаписів з камер відеоспостереження установи 06.04.2024, біля 05:50, перебуваючи у камерному приміщенні дисциплінарного ізолятору засуджений ОСОБА_5 , після проведення підйому у категоричній формі протягом тривалого часу відмовився виконати законні вимоги працівників адміністрації установи та здати постільні речі, при цьому показував свою зневагу до працівників установи, гучно кричав, показував у бік працівників адміністрації непристойні жести.

Продовжуючи свої умисні дії направлені на дестабілізацію роботи установи виконання покарань, засуджений ОСОБА_8 , перебуваючи в камерному приміщенні № 2 дисціплінарного ізолятору, 06.04.2024 приблизно о 8 годині 15 хвилин затулив камеру відеоспостережетшя ганчіркою. Після того, як черговим помічником начальника установи зазначена ганчірка була знята з камери відеоспостереження, засуджений ОСОБА_5 почав в ультимативній формі вимагати від працівників адміністрації повернення зазначеної ганчірки, погрожував порвати форму одягу та виражався нецензурною лайкою.

Далі, продовжуючи свої умисні дії, направлені на дестабілізацію роботи установи виконання покарань, засуджений ОСОБА_5 перебуваючи у згаданій вище камері, цього ж дня, приблизно о 9 годині 15 хвилин, знову затулив камеру відеоспостереження шматком паперу. На зроблені зауваження, засуджений ОСОБА_5 реагував неадекватно, нетактовно звертаючись до представників адміністрації, висловлював невдоволення режимом утримання.

Далі, продовжуючи свої умисні дії, направлені на дестабілізацію роботи установи, засуджений ОСОБА_5 перебуваючи в камерному приміщенні № 2 дисціплінарного ізолятору, 06.04.2024 приблизно о 17 годині 10 хвилин, під час режимного заходу «Вечеря», після прийому їжі відмовився здавати столову ложку. Бив у грати камерного приміщення, а потім викинув ложку через віконце для прийому їжі в бік представників адміністрації, при цьому знову виражався нецензурною лайкою.

Далі, продовжуючи свої умисні дії, направлені на дестабілізацію роботи установи виконання покарань, засуджений ОСОБА_5 перебуваючи в камерному приміщенні № 2 дисціплінарного ізолятору, 06.04.2024 приблизно о 21 годині 10 хвилин, під час режимного заходу «Відбій», поводив себе зухвало: розкидував свої речі по камерному приміщенні, розмахував руками та вкотре виражався грубою нецензурною лайкою.

Своїми умисними діями засуджений ОСОБА_5 в період часу з 05:50 по 21:10 год. 06.04.2024 неодноразово (5 разів) порушив вимоги Пункт З розділу II ПВР саме, що відповідно до вимог абз. 3 п. 4 р XXI ПВР є дрібним хуліганством та відповідно злісним порушенням.

Переведення до приміщення камерного типу є найсуворішим видом заходів стягнення, що може бути застосований до засуджених. Даний захід стягнення застосовується у виключних випадках, коли засуджений відкрито відмовляється виконувати вимогу режиму відбування покарання, своїми діями негативно випливає на процес виправлення інших засуджених, протидіє адміністрації установи в закріпленні режиму відбування покарання, на профілактичні бесіди та інші заходи дисциплінарного впливу не реагує, належних висновків для себе не робить.

Відповідно дост. 134 КВК Українипри призначенні заходів стягнення враховуються причини, обставини і мотиви вчинення порушення, поведінка засудженого до вчинення проступку, кількість і характер раніше накладених стягнень, а також пояснення засудженого щодо суті проступку. Стягнення, що накладаються, мають відповідати тяжкості і характеру проступку засудженого.

Згідно ч. 8ст. 134 КВК України, поміщення засудженого в дисциплінарний ізолятор або в карцер чи переведення засудженого до приміщення камерного типу (одиночної камери) проводиться за вмотивованою постановою начальника колонії або особи, яка виконує його обов`язки, з визначенням строку тримання.

Частиною 9 цієї статті визначено, що стягнення у виді переведення засудженого до приміщення камерного типу (одиночної камери) накладається в разі безуспішного застосування інших заходів впливу.

Як вже було судом зазначено, ОСОБА_9 раніше засуджений 08.06.2023 Дзержинським районним судом м. Харків за ст. 391 КК України, а саме за злісну непокору вимогам адміністрації установи виконання покарань, що підтверджує систематичність та небажання засудженого ставати на шлях виправлення та коригування своєї поведінки в умовах установи виконання покарань.

Крім того, 15.01.2024 за ухвалою Софіївського районного суду Дніпропетровської області до нього вже було застосовано дисциплінарне стягнення у вигляді переведення до приміщення камерного типу строком на 1 місяць.

Загалом під час відбуття покарання у Софіївській ВК-45, засуджений менш ніж за 9 місяців 24 рази піддавався стягненням за порушенням режиму утримання, які на даний час не зняті та не погашені в установленому законом порядку.

Варто зауважити, що дисциплінарне стягнення, яке засуджений відбував з 05.04.2024 у вигляді 14 діб ДІЗО було накладене на засудженого адміністрацією Софіївської ВК-45 за вчинення ним дисциплінарного проступку (нетактовна поведінка, погроза вчинення акту членоушкодження), що мало місце до перелічених вище подій, а саме 05.04.2024, а тому доводи захисника щодо того, що засудженого намагаються піддати двічі дисциплінарному стягненню за одне і теж порушення не заслуговують на увагу та спростовуються матеріалами подання.

Зазначені обставини дають підстави стверджувати, що засуджений ОСОБА_5 є злісним порушником режиму утримання, свідомо не бажає дотримуватись норм та правил відбування покарання, не реагує на заходи дисциплінарного впливу, своїми діями негативно випливає на процес виправлення інших засуджених.

Враховуючи вищенаведене, суд приходить до висновку, що справді засуджений ОСОБА_5 допустив на протязі одного дня перебування у ДІЗО, що мало місце 06.04.2024, кілька порушень режиму утримання та невиконання законних вимог адміністрації установи, а тому на нього слід накласти дисциплінарне стягнення у вигляді поміщення його до приміщення камерного типу.

Визначаючи строк такого стягнення суд водночас дійшов до переконання, що засудженим ОСОБА_5 не вчинялося таких дій, які заслуговують на поміщення його до ПКТ на найтриваліший - тримісячний термін. Зокрема, переглядаючи відеозапис з камер спостереження суд не побачив у діях засудженого того, що він ображав нецензурною лайкою саме працівників установи чи погрожував їм фізичною розправою. Подекуди останній заспокоювався, але через запальних характер знову продовжував конфліктувати з працівниками установи. До того ж, як пояснив представник колонії, що оскільки засуджений вчинив ці дисциплінарні проступки у період відбуття стягнення у вигляді ДІЗО за попередні порушення режиму утримання, то адміністрація установи не мала можливості накласти знову на нього ДІЗО у період невідбутого ДІЗО, що і змусило їх звернутися до суду з цим поданням.

При визначенні призначенні такого дисциплінарного стягнення судом не встановлено перешкод у вигляді стану здоров`я засудженого.

На підставі наведеного та ст.132,134,135 КВК України, керуючись ст.537,539 КПК України, суд

У Х В А Л И В:

Подання адміністрації ДУ «Софіївська виправна колонія (№45)», - задовольнити частково.

Застосувати до засудженого ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який відбуває покарання у державній установі «Софіївська виправна колонія (№45)», захід дисциплінарного стягнення у виді переведення до приміщення камерного типу установи - строком на один місяць

Ухвала може бути оскаржена до Дніпровського апеляційного суду протягом семи діб з дня її проголошення.

Ухвала суду підлягає виконанню після набрання нею законної сили.

У зв`язку з неявкою усіх учасників судового провадження, фіксація оголошення повного тексту цієї ухвали 25.04.2024 звукозаписувальними технічними пристроями не здійснювалася.

Суддя ОСОБА_1

СудСофіївський районний суд Дніпропетровської області 
Дата ухвалення рішення23.04.2024
Оприлюднено29.04.2024
Номер документу118646365
СудочинствоКримінальне
КатегоріяСправи в порядку виконання судових рішень у кримінальних провадженнях про застосування заходу стягнення до осіб, позбавлених волі, у виді переведення засудженого до приміщення камерного типу (одиночної камери)

Судовий реєстр по справі —193/605/24

Ухвала від 23.04.2024

Кримінальне

Софіївський районний суд Дніпропетровської області

Томинець О. В.

Ухвала від 23.04.2024

Кримінальне

Софіївський районний суд Дніпропетровської області

Томинець О. В.

Ухвала від 16.04.2024

Кримінальне

Софіївський районний суд Дніпропетровської області

Томинець О. В.

Ухвала від 15.04.2024

Кримінальне

Софіївський районний суд Дніпропетровської області

Томинець О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні