Рішення
від 23.04.2024 по справі 390/395/24
КІРОВОГРАДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 390/395/24

Провадження №2-о/390/12/24

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"23" квітня 2024 р. Кіровоградський районний суд Кіровоградської області у складі:

головуючого судді Гершкул І.М.,

присяжних: Сотнікова С.О., Остроушко О.М.,

при секретарі Лазаренко А.С.,

за участю заявника ОСОБА_1 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні у місті Кропивницький в порядку окремого провадження цивільну справу за заявою ОСОБА_2 , ОСОБА_1 , заінтересована особа: виконавчий комітет Великосеверинівської сільської ради Кропивницького району Кіровоградської області, про звільнення опікуна та призначення нового опікуна,

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_2 та ОСОБА_1 звернулися до суду з заявою про звільнення ОСОБА_2 відобов`язків опікуната призначення ОСОБА_1 опікуном ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . В обґрунтування заяви зазначено, що ОСОБА_3 є особою з інвалідністю І групи з дитинства безстроково. Рішенням Кіровоградського районного суду Кіровоградської області від 13.02.2007 року ОСОБА_3 визнано недієздатною і призначено опікуном її матір ОСОБА_4 . У зв`язку зі смертю матері рішенням виконавчого комітету Созонівської сільської ради Кіровоградського району Кіровоградської області від 07.08.2014 року опікуном було призначено її рідного брата ОСОБА_2 . Наразі ОСОБА_2 за станом здоров`я не має можливості виконувати обов`язки опікуна, що було повідомлено органу опіки. ОСОБА_3 на даний час проживає разом із племінником ОСОБА_1 , який фактично здійснює опіку, піклуючись про ОСОБА_3 , а тому заявники звернулися до суду з вказаною заявою.

Заявник ОСОБА_2 у судове засідання не з`явився, подав суду заяву в якій просив провести розгляд справи без його участі, заявлені вимоги підтримав (а.с.29).

Заяник ОСОБА_1 у судовому засіданні просив задовольнити заявлені вимоги.

Заінтересована особа свого представника у судове засідання не направили, проте подали суду письмове клопотання в якому просили розглянути справу без участі їх представника, не заперечували проти задоволення заяви (а.с.34).

Дослідивши письмові матеріали справи суд вважає, що заява підлягає задоволенню, виходячи з таких підстав.

Згідно ст.55 ЦК України опіка та піклування встановлюються з метою забезпечення особистих немайнових і майнових прав та інтересів малолітніх, неповнолітніх осіб, а також повнолітніх осіб, які за станом здоров`я не можуть самостійно здійснювати свої права і виконувати обов`язки.

Статтею 58 ЦК України передбачено, що опіка встановлюється над малолітніми особами, які є сиротами або позбавлені батьківського піклування, та фізичними особами, які визнані недієздатними.

Відповідно ст.60 ч.1 ЦК України суд встановлює опіку над фізичною особою у разі визнання її недієздатною і призначає опікуна за поданням органу опіки та піклування.

Стаття 63 ЦК України передбачає, що опікуна або піклувальника призначає орган опіки та піклування, крім випадків, встановлених статтею 60 цього Кодексу. Опікуном або піклувальником може бути лише фізична особа з повною цивільною дієздатністю. Фізична особа може бути призначена опікуном або піклувальником лише за її письмовою заявою.

Статтею 75 ЦК України передбачено, що суд, якщо він призначив опікуна чи піклувальника, або орган опіки та піклування за заявою особи звільняє її від повноважень опікуна або піклувальника. Ця заява розглядається судом або органом опіки та піклування протягом одного місяця. Особа виконує повноваження опікуна або піклувальника до винесення рішення про звільнення її від повноважень опікуна або піклувальника чи до закінчення місячного строку від дня подання заяви, якщо вона не була розглянута протягом цього строку.

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_2 народилася ОСОБА_3 , що підтверджується свідоцтвом про народження серія НОМЕР_1 , яке видане 20.11.1979 року міським відділом ДРАЦС м.Кіровограда, актовий запис №3614, батьками записані ОСОБА_5 і ОСОБА_4 (а.с.6).

ІНФОРМАЦІЯ_3 народився ОСОБА_2 , що підтверджується свідоцтвом про народження серія НОМЕР_2 , яке видане 31.06.1965 року Терповським міським ДРАЦС Дніпропетровської області, актовий запис №390, батьками записані ОСОБА_5 і ОСОБА_4 (а.с.9).

ІНФОРМАЦІЯ_4 народився ОСОБА_1 , що підтверджується свідоцтвом про народження серія НОМЕР_3 , яке видане 04.01.1989 року Созонівською сільською радою Кіровоградського району Кіровоградської області, актовий запис №01, батьками записані ОСОБА_2 і ОСОБА_6 (а.с.14).

Рішенням Кіровоградського районного суду Кіровоградської області від 13.02.2007 року, яке набрало законної сили, ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , визнано недієздатною та призначено опікуном її матір ОСОБА_4 (а.с.15).

ІНФОРМАЦІЯ_5 померла ОСОБА_4 , що підтверджується свідоцтвом про смерть серія НОМЕР_4 , виданим 11.07.2014 року Відділом державної реєстрації актів цивільного стану реєстраційної служби Кіровоградського районного управління юстиції у Кіровоградській області актовий запис №35 (а.с.16).

Рішенням виконавчого комітету Созонівської сільської ради Кіровоградського району Кіровоградської області №34 від 07.08.2014 року опікуном ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , призначено ОСОБА_2 (а.с.17).

Довідка про склад сім`ї та проживання №28 від 07.02.2024 року, яка видана виконавчим комітетом Великосеверинівської сільської ради Кропивницького району Кіровоградської області, свідчить, що ОСОБА_1 проживає за адресою: АДРЕСА_1 , до складу його сім`ї входять: дружина ОСОБА_7 , тітка ОСОБА_3 (а.с.18).

Рішенням виконавчого комітету Великосеверинівської сільської ради Кропивницького району Кіровоградської області №25 від 28.03.2024 року затверджено подання опікунської ради про можливість призначення ОСОБА_1 опікуном над ОСОБА_3 , згідно якого опікунська рада вважає за доцільне у разі неможливості виконання обов`язків діючого опікуна, призначити ОСОБА_1 опікуном над тіткою ОСОБА_3 (а.с.34-35).

Таким чином, проаналізовані вище матеріали свідчать про наявність належних підстав для задоволення заяви, звільнення ОСОБА_2 від повноважень опікуна над недієздатною ОСОБА_3 , призначення опікуном останньої ОСОБА_1 .

Згідно ст.299 ч.2 ЦПК України судові витрати, пов`язані з провадженням справи про визнання фізичної особи недієздатною, відносяться за рахунок держави.

Керуючись ст.ст.55, 58, 60, 63, 66, 75 ЦК України, ст.ст.259, 263-265, 268, 293, 299, 300, 352, 354 ЦПК України, суд

У Х В А Л И В:

Заяву ОСОБА_2 , ОСОБА_1 , заінтересована особа: виконавчий комітет Великосеверинівської сільської ради Кропивницького району Кіровоградської області, про звільнення опікуна та призначення нового опікуна задовольнити.

Звільнити ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , від повноважень опікуна над недієздатною ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Призначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , опікуном недієздатної ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення до суду апеляційної інстанції. Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення повного рішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

У порядку ст.265 ч.5 п.4 ЦПК України зазначаються наступні реквізити сторін та інших учасників справи:

заявник: ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , РНОКПП НОМЕР_5 , зареєстрований за адресою: АДРЕСА_2 ;

заявник: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , РНОКПП НОМЕР_6 , зареєстрований за адресою: АДРЕСА_3 ;

заінтересована особа: виконавчий комітет Великосеверинівської сільської ради Кропивницького району Кіровоградської області, адреса місцезнаходження: 27613, Кіровоградська область, Кропивницький район, с. Велика Северинка, вул.Миру, 1, ЄДРПОУ 04365164.

Суддя

Присяжні

Дата ухвалення рішення23.04.2024
Оприлюднено29.04.2024
Номер документу118646568
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи

Судовий реєстр по справі —390/395/24

Рішення від 23.04.2024

Цивільне

Кіровоградський районний суд Кіровоградської області

Гершкул І. М.

Ухвала від 26.02.2024

Цивільне

Кіровоградський районний суд Кіровоградської області

Гершкул І. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні