Рішення
від 15.04.2024 по справі 646/7569/23
ЧЕРВОНОЗАВОДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

15.04.24

Справа № 646/7569/23

№ провадження 2/646/676/2024

З А О Ч Н Е Р І Ш Е Н Н Я

іменем України

15.04.2024 року Червонозаводський районний суд м. Харкова в складі:

головуючого судді Глоби М.М.,

за участю секретаря судового засідання - Борщ Л.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду у м. Харкові за правилами загального позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Вільхуватської сільської ради про визначення додаткового строку для прийняття спадщини, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору: ОСОБА_2 ,

ВСТАНОВИВ:

Представник позивача ОСОБА_3 звернувся до суду з вищевказаним позовом, в обґрунтування якого зазначив, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла рідна сестра позивача ОСОБА_4 (дошлюбне прізвище ОСОБА_5 ), ІНФОРМАЦІЯ_2 , що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_1 , виданим 12.10.2021 року Великобурлуцьким відділом державної реєстрації актів цивільного стану у Куп`янському районі Харківської області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Харків), актовий запис № 292. Після смерті ОСОБА_4 відкрилася спадщина, яка складається з житлового будинку, розташованого за адресою: АДРЕСА_1 , а також земельних ділянок, що знаходяться поблизу зазначеного населеного пункту.

Згідно довідки Вільхуватської сільської ради від 27.07.2023 року № 2-15/772 померла ОСОБА_4 , на день своєї смерті була зареєстрована за вищевказаною адресою. Позивач проживала поряд з померлою сестрою за адресою: АДРЕСА_2 та фактично вони разом вели спільне господарство, допомагали один одному, мешкали однією сім`єю.

Позивач після смерті сестри мала намір у встановлений законом порядку строк звернутися до Державної нотаріальної контори за місцем смерті спадкодавця, із заявою про прийняття спадщини, однак, через введення на території України воєнного стану, а також, через те, що де проживає позивач с. Чорне, що розташоване поряд з іншими населеними пунктами Куп`янського району Харківської області, опинилося під окупацією російських військ, ОСОБА_1 не встигла своєчасно звернутися до нотаріуса із заявою про прийняття спадщини.

Крім позивача у померлої ОСОБА_4 є рідна сестра ОСОБА_2 , яка в ході спілкування з ОСОБА_1 повідомила, що у встановлений законом строк заяву про прийняття спадщини після смерті сестраи не подавала та в подальшому наміри приймати спадщину не має.

17.10.2023 року позивач звернулася до виконувача обов`язків державного нотаріуса Великобурлуцької державної нотаріальної контори Харківської області Лученко Л.А. із заявою про прийняття спадщини після смерті сестри ОСОБА_4 . Однак, виконувачем обов`язків державного нотаріуса Великобурлуцької державної нотаріальної контори Харківської області Лученко Л.А. було винесено постанову про відмову у видачі ОСОБА_1 свідоцтва про право на спадщину за законом на спадкове майно після померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_4 . Позивач вважає, що зазначені причини пропуску строку для подання заяви на прийняття спадщини є поважними.

Ухвалою Червонозаводського районного суду м. Харкова від 02.11.2023 року відкрито провадження у справі за правилами загального позовного провадження.

Ухвалою суду від 11.12.2023 року закрито підготовче засідання у справі, справу призначено до судового розгляду по суті.

Представник позивача ОСОБА_3 через систему «Електронний суд» надіслав заяву, в якій підтримав заявлені позовні вимоги в повному обсязі, розгляд справи просив проводити без його участі та позивача.

Представник відповідача ОСОБА_6 в судове засідання не прибув, про час і місце розгляду справи повідомлявся своєчасно та належним чином. 12.03.2024 року подав до суду заяву про розгляд справи без його участі.

Третя особа, яка не заявляє самостійних вимог, щодо предмета спору ОСОБА_2 в судове засідання не прибула, про час та місце розгляду справи повідомлялась своєчасно та належним чином, причини неявки суду не повідомила. Заяв, клопотань до суду не надходило.

Відповідно до ч. 2ст. 247 ЦПК Україниу разі неявки в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у справі, чи в разі якщо відповідно до положеньЦПК Українирозгляд справи здійснюється судом за відсутності осіб, які беруть участь у справі, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Суд ухвалює рішення при заочному розгляді справи, що відповідає положеннямст. 280 ЦПК України.

Суд, дослідивши матеріали справи, приходить до наступного.

Згідно ст. ст. 4, 5 ЦПК України, кожна особа має право в порядку, встановленому цим кодексом, звернутися до суду по захист своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів. Здійснюючи правосуддя, суд захищає права, свободи та інтереси фізичних осіб, права та інтереси юридичних осіб, державні та суспільні інтереси у спосіб, визначений законом або договором.

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 у м. Балаклія Ізюмського району Харківської області померла ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_1 (а.с.13).

Родинні відносиниміж позивачемта померлою ОСОБА_4 ,підтверджуються копієюсвідоцтва пронародження позивача,виданого 14.05.1949року Чернянськимбюро ЗАГСЧернянської сільради,актовий запис№5та свідоцтвомпро шлюб,згідно якоговбачається,що позивачзмінила дівочепрізвище « ОСОБА_5 »на « ОСОБА_7 »,а такожсвідоцтвом пронародження померлої ОСОБА_4 з якоговбачається щодівоче прізвищепомерлої булодо шлюбу ОСОБА_5 тазгідно свідоцтвапро шлюбпомерла зміниладівоче прізвище« ОСОБА_8 » на « ОСОБА_9 » (а.с.9-15).

Згідно довідки виданої виконавчим комітетом Вільхуватської сільської ради Куп`янського району Харківської області вбачається, що ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , на день своєї смерті була зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 та на день смерті ОСОБА_4 , інших зареєстрованих осіб за вказаною адресою не було. (а.с. 16).

Згідно постанови виконувача обов`язків державного нотаріуса Великобурлуцької державної нотаріальної контори Харківської області Лученко Л.А. вбачається, що державним нотаріусом було відмовлено ОСОБА_1 у вчиненні нотаріальної дії від 17.10.2023 року з посиланням на те, що заявниця не проживала разом з померлою ОСОБА_4 на момент її смерті та не подавала відповідну заяву до нотаріальної контори у передбачений законом строк. (а.с. 17-18).

На підставіст. 1270 ЦК України, для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини. Якщо виникнення у особи права на спадщину залежить від неприйняття спадщини або відмови в його прийнятті іншими спадкоємцями, строк для прийняття нею спадщини встановлюється в три місяці з моменту неприйняття іншими спадкоємцями спадщини або відмови від її прийняття.

Відповідно до ч. 3ст. 1272 ЦК України, за позовом спадкоємця, що пропустив строк для прийняття спадщини із поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

В частинах 1-2ст. 1272 ЦК Українивизначено наслідки пропущення строку для прийняття спадщини, зокрема, якщо спадкоємець протягом строку, встановленогост. 1270 ЦК України, не подав заяву про прийняття спадщини, він вважається таким, що не прийняв її. За письмовою згодою спадкоємців, які прийняли спадщину, спадкоємець, який пропустив строк для прийняття спадщини, може подати заяву про прийняття спадщини нотаріусу за місцем відкриття спадщини. За позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

Суд вважає, що у позивача були об`єктивні перешкоди для подання такої заяви, оскільки кінець строку для подачі заяви припав на час ведення активних бойових дій на території Харківської області, тому позивач не мала змоги вчасно звернутися до нотаріуса із заявою про прийняття спадщини, з поважних причин.

Згідно до п. 3постанови Кабінету Міністрів України від 28.02.2022 № 164 «Деякі питання нотаріату в умовах воєнного стану», в редакції, чинній по 28.06.2022, було установлено, що на час воєнного стану перебіг строку для прийняття спадщини або відмови від її прийняття зупиняється. Свідоцтво про право на спадщину видається спадкоємцям після закінчення строку для прийняття спадщини.

Водночас відповідні зміни щодо строків прийняття спадщини не були внесені доЦК України, а відтак нормипостанови Кабінету Міністрів України від 28.02.2022 № 164не змінюють та не зупиняють визначенихст. 1270 ЦК Українистроків для прийняття спадщини. Водночас нормипостанови Кабінету Міністрів України від 28.02.2022 № 164щодо зупинення перебігу строку для прийняття спадщини є такими, що вводять в оману спадкоємців, та у даному випадку, як стверджує позивач, зумовили пропуск ним строку для прийняття спадщини.

Враховуючи загальновідомі події, положення законодавства в частині вимог щодо строків для прийняття спадщини суд вважає, що позивач пропустила строк для прийняття спадщини з поважних причин та вважає необхідним визначити позивачу додатковий строк для подання заяви про прийняття спадщини строком на три місяці.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст.3,4,10,258-259,263-265,268,272-273,352,354 ЦПК України, суд -

у х в а л и в:

Позовні вимоги ОСОБА_1 до Вільхуватської сільської ради про визначення додаткового строку для прийняття спадщини, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору: ОСОБА_2 - задовольнити.

Визначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , додатковий строк для подання заяви про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , строком у 3 (три) місяці, який рахувати з дня набрання рішенням законної сили.

Заочне рішення може бути переглянуто судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до Харківського апеляційного суду через Червонозаводський районний суд м. Харкова протягом 30 днів з дня виготовлення повного рішення. Учасник справи, якому повне рішення не було вручене у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження на рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Заочне рішення набирає законної сили, якщо протягом строків, встановлених цим Кодексом, не подані заява про перегляд заочного рішення або апеляційна скарга, або якщо рішення залишено в силі за результатами апеляційного розгляду справи.

Позивач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , місце проживання: АДРЕСА_3 .

Представник позивача: ОСОБА_3 , адреса для листування: АДРЕСА_4 .

Відповідач: Вільхуватська сільська рада, юридична адреса: 62620, Харківська область, Куп`янський район, с. Вільхуватка, вул. Синько, буд. 28.

Третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору: ОСОБА_2 , юридична адреса: АДРЕСА_5 , РНОКПП: НОМЕР_2 .

Суддя

СудЧервонозаводський районний суд м.Харкова
Дата ухвалення рішення15.04.2024
Оприлюднено29.04.2024
Номер документу118647147
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування, з них за законом.

Судовий реєстр по справі —646/7569/23

Рішення від 15.04.2024

Цивільне

Червонозаводський районний суд м.Харкова

Глоба М. М.

Ухвала від 11.12.2023

Цивільне

Червонозаводський районний суд м.Харкова

Глоба М. М.

Ухвала від 02.11.2023

Цивільне

Червонозаводський районний суд м.Харкова

Глоба М. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні