Рішення
від 26.04.2024 по справі 489/1976/24
ЛЕНІНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. МИКОЛАЄВА

Справа № 489/1976/24

Провадження № 2-о/489/76/24

РІШЕННЯ

Іменем України

26 квітня 2024 року м. Миколаїв

Ленінський районний суд міста Миколаєва у складі:

головуючого - судді Костюченко Г.С.,

присяжних - Зеркаль М.М, Косенко Н.І.,

із секретарем судового засідання - Савковою К.А.,

за участю: заявника - ОСОБА_1 ,

заінтересованої особи: ОСОБА_2 , ОСОБА_3 ,

розглянувши у закритому судовому засіданні в м. Миколаєві цивільну справу за заявою ОСОБА_1 про усиновлення, заінтересована особа ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , Заводський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у місті Миколаєві Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса), Орган опіки та піклування виконавчого комітету Миколаївської міської ради,

В С Т А Н О В И В:

Заявник звернувся до суду із заявою про усиновлення ним дитини ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . Мотивуючи свої вимоги тим, що він перебуває в зареєстрованому шлюбі з ОСОБА_2 з 14.08.2021. ОСОБА_2 є матерю ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Батьком дитини записаний ОСОБА_3 , який надав письмову згоду нам усиновлення дитини.

Заявник з дружиною - ОСОБА_2 проживають спільно з дитиною ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Заявник зазначає, що відчуває спорідненість з дитиною, дитина сприймає заявника як свого батька.

Тому заявник звернувся до служби у справах дітей Миколаївської міської ради з питання усиновлення дитини. Факт усиновлення ним добре обміркований, вважає себе спроможними дати усиновленій дитині необхідну любов і турботу.

Вказує, що він може забезпечити дитині необхідні умови розвитку та виховання. Має стабільне економічне становище та постійний прибуток. Не перебуває на обліку у психо-наркологічному диспансері, а також не має захворювання, які б були перешкодою для усиновлення. До кримінальної відповідальності не притягувався. Зі станом здоров`я дитини та правовими наслідками усиновлення ознайомлений.

Просив суд внести зміни до актового запису про народження дитини, щодо зазначення батька та прізвища дитини.

А також просив суд у зв`язку з внесенням змін до актового запису про народження дитини, анулювати свідоцтво про народження ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , серії НОМЕР_1 від 05.03.2018 року видане Заводським районним у м. Миколаєві відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції Миколаївської області, актовий запис № 281.

Заявник у судовому засіданні підтримав заяву. В частині вимог про анулювання свідоцтва про народження не наполягав на задоволенні.

ОСОБА_2 в судовому засіданні вважала за необхідне задовольнити заяву свого чоловіка про усиновлення ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Представник Органу опіки та піклування виконавчого комітету Миколаївської міської ради в судове засідання не з`явилась, була повідомлена належним чином, причини неявки суду не повідомила.

Заінтересована особа ОСОБА_3 в судовому засіданні вважав за необхідне задовольнити вимоги заявника.

З`ясувавши обставини та дослідивши надані докази, суд приходить до висновку, що встановлені наступні факти та відповідні правовідносини.

Заявник таОСОБА_2 перебувають у зареєстрованому шлюбі з 14.08.2021, вказані обставини підтверджуються копією свідоцтва про шлюб серії НОМЕР_2 , актовий запис № 286.

ОСОБА_2 є матерю ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . (свідоцтво про народження серія НОМЕР_3 , актовий запис № 281 від 05.03.2018, місто реєстрації: Заводський районний у м. Миколаєві відділ державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції Миколаївської області)

Батьком дитини - ОСОБА_4 (свідоцтво про народження серія НОМЕР_3 , актовий запис № 281 від 05.03.2018, місто реєстрації: Заводський районний у м. Миколаєві відділ державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції Миколаївської області) записаний ОСОБА_3 , який відповідно до нотаріально завіреної згоди на усиновлення від 25.08.2023 року, посвідченої приватним нотаріусом Миколаївського міського нотаріального округу Боненко Т.Л., р. № 3504 надав згоду на усиновлення ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Заявник таОСОБА_2 перебувають в зареєстрованому шлюбі з 14.08.2021 року, матеріально забезпечені, мають постійний прибуток, фізично і психічно здорові.

Заявник зазначає, що вони проживають у квартирі АДРЕСА_1 . Актом обстеження житлових умов від 31.08.2023 підтверджується наявність необхідних умов для проживання дитини.

ОСОБА_1 до кримінальної відповідальності не притягувався, не знятої чи не погашеної судимості не має, в розшуку не перебуває.

Вказане підтверджується наступними документами: свідоцтвом про шлюб серії НОМЕР_3 , від 14.08.2021, актовий запис № 281; актом обстеження умов проживання від 31.08.2023; довідкою про доходи та місце роботи від 27.02.2024; висновками про стан здоров`я заявника від 20.07.2023; стан здоров`я дитини від 11.09.2023; довідками Департаменту інформаційних Міністерства внутрішніх справ України ВР -001242019; відомостями про зареєстрованих осіб у квартирі АДРЕСА_1 .

Про стан здоров`я дитини, який підтверджено медичним висновком від 11.09.2023 року, заявник інформований, а також проінформований про правові наслідки усиновлення.

Відповідно до ст.. 217 Сімейного кодексу України мати дитини ОСОБА_2 надала письмову заяву про згоду на усиновлення свого доньки - ОСОБА_4 громадянином України ОСОБА_1 (заява про згоду засвідчена приватним нотаріусом Миколаївського міського нотаріального округу Миколаївської області Боненко Т.Л, від 25.08.2023 Р.№ 3502.)

Відповідно до п. 24 Порядку провадження діяльності з усиновлення та здійснення нагляду за дотриманням прав усиновлених дітей, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України віж 08.10.2008 р. № 905, заявник не проходив курс підготовки з питань виховання дітей - сиріт та дітей, позбавлених батьківського виховання, оскільки є родичем дитини.

Виконавчий комітет Миколаївської міської ради за висновком від 31.08.2023 року за вих. № 3491/02.02.01-22/25/14/23 вважає, що усиновлення ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 громадянином України ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 нароження є доцільним і відповідає найвищим інтересам дитини.

Виходячи зі змісту ст. 3 Конвенції ООН про права дитини, в усіх діях щодо дітей, незалежно від того, здійснюються вони державними чи приватними установами, що займаються питаннями соціального забезпечення, судами, адміністративними чи законодавчими органами, першочергова увага приділяється якнайкращому забезпеченню інтересів дитини. Забезпечення дитині такого захисту і піклування, які необхідні для її благополуччя, беручи до уваги права й обов`язки її батьків, опікунів чи інших осіб, які відповідають за неї за законом є обов`язком держави.

Згідно ч. 3 ст. 5 СК України, держава забезпечує пріоритет сімейного виховання дитини.

Частиною 2 статті 207 Сімейного кодексу України визначено, що усиновлення дитини проводиться в її найвищих інтересах для забезпечення стабільних і гармонійних умов її життя.

Судом встановлено, що відсутні обставини, передбачені ст. 212 Сімейного кодексу України, наявність яких виключала б для заявників можливість бути усиновлювачами дітей.

Відповідно до ч. 2 ст. 224 Сімейного кодексу України, при дотриманні всіх умов, встановлених цим Кодексом, здатності особи, яка бажає усиновити дитину, забезпечити стабільні та гармонійні умови для життя дитини суд постановляє рішення, яким оголошує цю особу усиновлювачем дитини.

З аналізу статтей 229-233 СК України вбачається, що при усиновленні, особа, яка подала заяву про усиновлення, може виявити бажання бути записаною у Книзі реєстрації народжень матір`ю, батьком дитини, а також змінити відомості про місце народження та дату народження дитини, зміни прізвища та по батькові дитини. Дані зміни вносяться до актового запису про народження дитини, яка усиновлена. З моменту здійснення усиновлення припиняються особисті та майнові права і обов`язки між батьками та особою, яка усиновлена, а також між нею та іншими її родичами за походженнями.

Відповідно до п.2.13 Правил внесення змін до актових записів цивільного стану, їх поновлення та анулювання, затверджених наказом Міністерства юстиції України 12.01.2011 № 96/5, зареєстровано в Міністерстві юстиції України 14 січня 2011 р. за №55/18793, підставою для внесення змін в актові записи цивільного стану є рішення суду про виключення відомостей про батька (матір) дитини з актового запису про народження, у якому зазначено про внесення конкретних змін в актові записи цивільного стану.

Таким чином, суд вважає можливим також задовольнити вимоги заявника про зміну прізвища, імені та по батькові усиновленої дитини, внесення змін до актового запису про народження усиновленої дитини.

В частині вимог, щодо анулювати свідоцтво про народження ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , серії НОМЕР_1 від 05.03.2018 року видане Заводським районним у м. Миколаєві відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції Миколаївської області, актовий запис № 281 суд не вбачає необхідним вирішувати це питання окремо, оскільки порядок внесення змін до актових записів врегульовано діючим законодавством України.

Так, відповідно до п. 2.22 Правил внесення змін до актових записів цивільного стану, їх поновлення та анулювання, затверджених Наказом Міністерства юстиції України за № 96/5 від 12.01.2011 та зареєстрованих в Міністерстві юстиції України за № 55/18793 від 14.01.2011, після внесення змін до актового запису цивільного стану заявнику повторно видається свідоцтво про державну реєстрацію акту цивільного стану. На свідоцтві проставляється штамп "Повторно". Свідоцтво про державну реєстрацію, подане заявником для внесення змін, анулюється та знищується у встановленому порядку.

Статтею 225 СК України передбачено, що усиновлення вважається здійсненим у день набрання чинності рішенням суду про усиновлення.

З огляду на встановлені обставини та наявні у справі докази, суд вважає заяву такою, що підлягає задоволенню.

Керуючись ст. ст. 4, 12, 89, 259, 263-265, 293, 313-314 Цивільного процесуального кодексу України, суд,

ВИРІШИВ:

Заяву ОСОБА_1 про усиновлення, заінтересована особа ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , Заводський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у місті Миколаєві Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса), Орган опіки та піклування виконавчого комітету Миколаївської міської ради - задовольнити.

Оголосити громадянина УкраїниОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 усиновлювачем дитиниОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Внести зміни до актового запису про народження ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , складеного Заводським районним у м. Миколаєві відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції Миколаївської області 05 березня 2018 року, актовий запис № 281, а саме: змінити прізвище - з « ОСОБА_5 » на « ОСОБА_6 », по батькові змінити з « ОСОБА_7 » на « ОСОБА_8 ».

У графі про батьків батьком вказати « ОСОБА_1 », ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Дату та місце народження « ІНФОРМАЦІЯ_4 » «м. Миколаїв» залишити без змін.

Апеляційна скарга на судове рішення може бути подана протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено скорочене судове рішення, зазначений строк обчислюється з дня складання повного судового рішення.

Судове рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційні скарги подаються учасниками справи в порядку статті 355 ЦПК України безпосередньо до Миколаївського апеляційного суду.

З інформацією щодо тексту судового рішення учасники справи можуть ознайомитися за веб-адресою Єдиного державного реєстру судових рішень: http://www.reyestr.court.gov.ua або за веб-адресою Судової влади України: https://court.gov.ua/fair/.

Повний текст судового рішення складено «26» квітня 2024 року.

Суддя Г.С. Костюченко

Присяжні: М.М. Зеркаль

Н.І. Косенко

Дата ухвалення рішення26.04.2024
Оприлюднено30.04.2024
Номер документу118648747
СудочинствоЦивільне
Сутьусиновлення, заінтересована особа ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , Заводський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у місті Миколаєві Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса), Орган опіки та піклування виконавчого комітету Миколаївської міської ради

Судовий реєстр по справі —489/1976/24

Рішення від 26.04.2024

Цивільне

Ленінський районний суд м. Миколаєва

Костюченко Г. С.

Ухвала від 22.03.2024

Цивільне

Ленінський районний суд м. Миколаєва

Костюченко Г. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні