Ухвала
від 26.04.2024 по справі 911/717/24
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Симона Петлюри, 16/108, м. Київ, 01032, тел. (044) 235-95-51, е-mail: inbox@ko.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

"26" квітня 2024 р. Справа № 911/717/24

Господарський суд Київської області у складі судді Горбасенка П.В.,

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «Шико»

до Товариства з обмеженою відповідальністю «МДМ Сервіс»

про стягнення 314 506, 27 грн

установив:

У загальному позовному провадженні Господарського суду Київської області (суддя Мальована Л.Я.) перебуває справа № 911/717/24 за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «Шико» до Товариства з обмеженою відповідальністю «МДМ Сервіс» про стягнення 314 506, 27 грн.

Господарський суд Київської області ухвалою від 22.03.2024 у справі № 911/717/24, зокрема, прийняв позовну заяву до розгляду та відкрив провадження у справі, призначив підготовче засідання на 01.05.2024 об 11:50.

25.04.2024 через підсистему «Електронний суд» Товариство з обмеженою відповідальністю «МДМ Сервіс» (далі відповідач) надіслало клопотання про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції, згідно якого просить суд забезпечити участь представника Товариства з обмеженою відповідальністю «МДМ Сервіс» адвоката Селіфонова В.В. у засіданні, призначеному на 01.05.2024, та всіх інших засіданнях з розгляду справи № 911/717/24 в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів, через використання сервісу відеоконференцзв`язку сайту https://vkz.court.gov.ua/.

Відповідно до результатів автоматизованого розподілу судової справи між суддями, оформлених протоколом автоматизованого розподілу б/н від 25.04.2024, вказане клопотання передано до розгляду судді Горбасенку П.В.

Розглянувши клопотання Товариства з обмеженою відповідальністю «МДМ Сервіс» про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції, суд зазначає таке.

Згідно ч. 1, 3, 5 ст. 197 Господарського процесуального кодексу України учасники справи мають право брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду за умови наявності у суді відповідної технічної можливості, про яку суд зазначає в ухвалі про відкриття провадження у справі, крім випадків, коли явка цього учасника справи в судове засідання визнана судом обов`язковою.

Учасники справи беруть участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів та засобів електронної ідентифікації, що мають високий рівень довіри, відповідно до вимог законів України «Про електронні документи та електронний документообіг» та «Про електронну ідентифікацію та електронні довірчі послуги», у порядку, встановленому Положенням про Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему та/або положеннями, що визначають порядок функціонування її окремих підсистем (модулів).

Ризики технічної неможливості участі у відеоконференції поза межами приміщення суду, переривання зв`язку тощо несе учасник справи, який подав відповідну заяву.

Пунктами 46 та 50 Положення про порядок функціонування окремих підсистем (модулів) Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, затвердженого рішенням Вищої ради правосуддя № 1845/0/15-21 від 17.08.2021 (далі Положення), передбачено, що за наявності в суді технічної можливості учасник справи у порядку, встановленому процесуальним законом, може брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду за допомогою власних технічних засобів. Ризики технічної неможливості участі у відеоконференції поза межами приміщення суду, переривання зв`язку тощо несе учасник справи, який подав відповідну заяву.

Суд ухвалює рішення про можливість проведення засідання в режимі відеоконференції за умови наявності в суді відповідної технічної можливості (наявність обладнання та можливість його використання у визначені день і час).

Проте подане Товариством з обмеженою відповідальністю «МДМ Сервіс» клопотання не відповідає ані приписам Положення, ані положенням ст. 197 Господарського процесуального кодексу України, в силу яких передбачено участь учасника справи в одному судовому засіданні, а не в усіх судових засіданнях в режимі відеоконференції, що будуть призначені у справі.

Крім того щодо проведення усіх судових засідань (всього розгляду справи) в режимі відеоконференції суд зазначає про неможливість заздалегідь передбачити хід розгляду справи, його порядок і строки, а особливо технічну можливість проведення судового засідання в режимі відеоконференції в приміщенні Господарського суду Київської області у визначені дату та час.

Відтак, зважаючи на необхідність забезпечення права на доступ до правосуддя, рівність учасників процесу перед законом і судом, суд дійшов висновку про часткове задоволення клопотання Товариства з обмеженою відповідальністю «МДМ Сервіс» про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції, в частині проведення призначеного ухвалою Господарського суду Київської області від 22.03.2024 у справі № 911/717/24 підготовчого засідання 01.05.2024 в режимі відеоконференції. В частині забезпечення участі представника відповідача в наступних судових засіданнях із розгляду справи № 911/717/24 в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду суд вважає за необхідне у задоволенні відмовити та зазначити, що у разі необхідності Товариство з обмеженою відповідальністю «МДМ Сервіс» вправі заявити клопотання щодо участі його представника в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду на кожне наступне засідання.

Керуючись ст. 197, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, суд

постановив:

1.Задовольнити клопотання Товариства з обмеженою відповідальністю «МДМ Сервіс» про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції в частині проведення призначеного ухвалою Господарського суду Київської області від 22.03.2024 у справі № 911/717/24 підготовчого засідання 01.05.2024 в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів, шляхом використання сервісу відеоконференцзв`язку сайту https://vkz.court.gov.ua/.

2.Відмовити у задоволенні клопотання Товариства з обмеженою відповідальністю «МДМ Сервіс» в частині забезпечення участі представника відповідача в наступних судових засіданнях із розгляду справи № 911/717/24 в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів.

3.Провести в режимі відеоконференції за допомогою сервісу відеоконференцзв`язку сайту https://vkz.court.gov.ua/ призначене у справі на 01.05.2024 об 11:50 підготовче засідання.

4.Визначити особу, яка братиме участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду: представник Товариства з обмеженою відповідальністю «МДМ Сервіс» адвокат Селіфонов В.В. (логін ІНФОРМАЦІЯ_1 ).

5.Попередити сторін, що відповідно до ч. 5 ст. 197 Господарського процесуального кодексу України ризики технічної неможливості участі у відеоконференції поза межами приміщення суду, переривання зв`язку тощо несе учасник справи, який подав відповідну заяву.

6.Роз`яснити особі, щодо якої вирішено питання про її участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції, що:

-для участі в судовому засіданні в режимі відеоконференції їй необхідно використовувати комп`ютерну техніку або смартфон з доступом до Інтернету, які дозволяють передавати аудіосигнал та відеозображення;

-у разі її присутності в призначений час безпосередньо у приміщенні Господарського суду Київської області, така особа буде брати участь у судовому засіданні в загальному порядку.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею відповідно до ч. 2 ст. 235 Господарського процесуального кодексу України та не може бути оскаржена окремо від рішення суду відповідно до ч. 2 ст. 254, ст. 255 Господарського процесуального кодексу України.

Суддя П.В.Горбасенко

Дата ухвалення рішення26.04.2024
Оприлюднено29.04.2024
Номер документу118650002
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 314 506, 27 грн

Судовий реєстр по справі —911/717/24

Ухвала від 01.05.2024

Господарське

Господарський суд Київської області

Мальована Л.Я.

Ухвала від 26.04.2024

Господарське

Господарський суд Київської області

Горбасенко П.В.

Ухвала від 22.03.2024

Господарське

Господарський суд Київської області

Мальована Л.Я.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні