Ухвала
від 24.04.2024 по справі 916/1014/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

65119, м. Одеса, просп. Шевченка, 29, тел.: (0482) 307-983, e-mail: inbox@od.arbitr.gov.ua

веб-адреса: http://od.arbitr.gov.ua


УХВАЛА

про відмову у видачі судового наказу

"24" квітня 2024 р.м. Одеса Справа № 916/1014/23(916/1733/24)

Господарський суд Одеської області у складі судді Грабован Л.І.,

розглянувши матеріали заяви Державного підприємства «Дослідне господарство «Южний» Інституту кліматично орієнтованого сільського господарства Національної академії аграрних наук України» про видачу судового наказу

у справі №916/1014/23 (916/1733/24)

за заявою стягувача: Державного підприємства «Дослідне господарство «Южний» Інституту кліматично орієнтованого сільського господарства Національної академії аграрних наук України» (67668, Одеська обл., Одеський р-н, с. В. Дальник, вул. Маяцька, 26; код ЄДРПОУ 05528906)

до боржника: Державного підприємства "Дослідне господарство імені М.І. Кутузова Інституту водних проблем і меліорації Національної академії аграрних наук України" (68440, Одеська обл., Болградський район, с. Прямобалка, вул. Свободи, буд. 15; код ЄДРПОУ 00484015)

Встановив:

Державне підприємство «Дослідне господарство «Южний» Інституту кліматично орієнтованого сільського господарства Національної академії аграрних наук України» звернулося із заявою, сформованою в системі «Електронний суд» 19.04.2024р. (вх. №1780/24 від 19.04.2024р.), про видачу судового наказу про стягнення з Державного підприємства «Дослідне господарство імені М.І. Кутузова Інституту водних проблем і меліорації Національної академії аграрних наук України» заборгованості в сумі 46 666,67 грн. В обґрунтування поданої заяви вказано про неналежне виконання Державним підприємством «Дослідне господарство імені М. І. Кутузова Інституту водних проблем і меліорації Національної академії аграрних наук України» договору поставки № 1803-22 від 18.03.2022р., а саме останнім прийнято товар у кількості та за ціною вказаній у видатковій накладній № 399 від 18.03.2022р., однак оплати не здійснено, у зв`язку з чим виникла заборгованості у розмірі 46 666,67 грн. з ПДВ.

Ухвалою підготовчого засідання суду від 03.04.2023р. відкрито провадження у справі про банкрутство Державного підприємства "Дослідне господарство імені М.І. Кутузова Інституту водних проблем і меліорації Національної академії аграрних наук України"; введено мораторій на задоволення вимог кредиторів; введено процедуру розпорядження майном боржника Державного підприємства "Дослідне господарство імені М.І. Кутузова Інституту водних проблем і меліорації Національної академії аграрних наук України" строком на 170 календарних днів до 20.09.2023р.; призначено розпорядником майна боржника Державного підприємства "Дослідне господарство імені М.І. Кутузова Інституту водних проблем і меліорації Національної академії аграрних наук України" арбітражного керуючого Вудуда Гаррі Ігоровича.

Наразі у справі про банкрутство Державного підприємства "Дослідне господарство імені М.І. Кутузова Інституту водних проблем і меліорації Національної академії аграрних наук України" триває процедура розпорядження майном.

Ч. 1 ст. 3 ГПК України передбачено, що судочинство в господарських судах здійснюється відповідно до Конституції України, цього Кодексу, Закону України "Про міжнародне приватне право", Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", а також міжнародних договорів, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України.

З 21.10.2019р. набрав чинності Кодекс України з процедур банкрутства.

Відповідно до ч. 2 Прикінцевих та перехідних положень Кодексу України з процедур банкрутства з дня введення в дію цього Кодексу визнано такими, що втратили чинність: Закон України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

Згідно ч.1 ст. 2 Кодексу України з процедур банкрутства провадження у справах про банкрутство регулюється цим Кодексом, Господарським процесуальним кодексом України, іншими законами України. Застосування положень Господарського процесуального кодексу України та інших законодавчих актів України здійснюється з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

Ст. 12 ГПК України визначені форми господарського судочинства.

Відповідно до ч.1 ст.12 ГПК України господарське судочинство здійснюється за правилами, за правилами, передбаченими цим Кодексом, у порядку: 1) наказного провадження; 2) позовного провадження (загального або спрощеного).

Наказне провадження призначене для розгляду справ за заявами про стягнення грошових сум незначного розміру, щодо яких відсутній спір або про його наявність заявнику невідомо (ч.2 ст.12 ГПК України).

Умови, за яких суд має право розглядати вимоги про стягнення грошових сум у наказному провадженні, а справи - у загальному або спрощеному позовному провадженні, визначаються цим Кодексом (ч.4 ст.12 ГПК України).

Ч. 6 ст.12 ГПК України встановлено, що господарські суди розглядають справи про банкрутство у порядку, передбаченому цим Кодексом для позовного провадження, з урахуванням особливостей, встановлених Законом України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (наразі Кодексом України з процедур банкрутства).

Кодексом України з процедур банкрутства встановлений порядок розгляду спорів, стороною в яких є боржник.

Ч. 1 ст. 7 Кодексу України з процедур банкрутства передбачено, що спори, стороною в яких є боржник, розглядаються господарським судом за правилами, передбаченими Господарським процесуальним кодексом України, з урахуванням особливостей, визначених цією статтею.

Відповідно до ч. 2 ст. 7 Кодексу України з процедур банкрутства передбачено господарський суд, у провадженні якого перебуває справа про банкрутство (неплатоспроможність), в межах цієї справи вирішує всі майнові спори, стороною в яких є боржник; спори з позовними вимогами до боржника та щодо його майна; спори про визнання недійсними результатів аукціону; спори про визнання недійсними будь-яких правочинів, укладених боржником; спори про повернення (витребування) майна боржника або відшкодування його вартості відповідно; спори про відшкодування шкоди та/або збитків, завданих боржнику; спори про стягнення заробітної плати; спори про поновлення на роботі посадових та службових осіб боржника; спори щодо інших вимог до боржника. Склад учасників розгляду спору визначається відповідно до Господарського процесуального кодексу України. Господарський суд розглядає спори, стороною в яких є боржник, за правилами, визначеними Господарським процесуальним кодексом України. За результатами розгляду спору суд ухвалює рішення.

Ст. 147 ГПК України передбачено, що судовий наказ є особливою формою судового рішення, що видається судом за результатами розгляду вимог, передбачених статтею 148 цього Кодексу. Із заявою про видачу судового наказу може звернутися особа, якій належить право вимоги. Заявником та боржником в наказному провадженні можуть бути юридичні особи та фізичні особи - підприємці. Судовий наказ підлягає виконанню за правилами, встановленими законом для виконання судових рішень.

Аналізуючи зміст вищезазначених положень можна зробити висновок, що одним з ключових підстав для наказного провадження та видачі судового наказу є відсутність зі сторони суду перевірки обґрунтованості заявлених грошових вимог до боржника. Тоді як, під час розгляду кредиторських вимог, суд з`ясовує правову природу таких вимог, надає правову оцінку доказам, поданим кредитором на підтвердження його грошових вимог до боржника, перевіряє дійсність заявлених вимог та з огляду на встановлене робить вмотивований висновок про наявність чи відсутність підстав для їх визнання та включення до реєстру вимог кредиторів у відповідній черговості.

Згідно ч. 3 ст. 152 ГПК України у разі якщо в заяві про видачу судового наказу містяться вимоги, частина з яких не підлягає розгляду в порядку наказного провадження, суд постановляє ухвалу про відмову у видачі судового наказу лише в частині цих вимог. У разі якщо заявлені вимоги між собою взаємопов`язані і окремий їх розгляд неможливий, суд відмовляє у видачі судового наказу.

Проаналізувавши норми Господарського процесуального кодексу України та Кодексу України з процедур банкрутства, суд дійшов висновку, що процесуальним законодавством не передбачено розгляд заяв в порядку наказного провадження в межах справи про банкрутство.

Суд також звертає увагу заявника на те, що справи про банкрутство в розумінні Господарського процесуального кодексу України не є малозначними, наслідком чого у суду відсутні підстави розглядати в межах справи про банкрутство заяви про видачу судових наказів.

Відповідно до п. 4 ч. 1 ст. 152 ГПК України, суддя відмовляє у видачі судового наказу, якщо наявні обставини, зазначені у частині першій статті 175 цього Кодексу.

Згідно з п. 1 ч. 1 ст. 175 ГПК України суддя відмовляє у відкритті провадження у справі, якщо заява не підлягає розгляду за правилами господарського судочинства.

Вказане стосується також заяв про видачу судового наказу, поданого в порядку наказного провадження.

Про відмову у видачі судового наказу суддя постановляє ухвалу не пізніше десяти днів з дня надходження до суду заяви про видачу судового наказу (ч. 2 ст. 152 ГПК України).

Ч. 2 ст. 153 ГПК України передбачено, що відмова у видачі судового наказу з підстав, передбачених пунктами 3-6 частини першої статті 152 цього Кодексу, унеможливлює повторне звернення з такою самою заявою. Заявник у цьому випадку має право звернутися з тими самими вимогами у позовному порядку.

Враховуючи, що вимоги Державного підприємства «Дослідне господарство «Южний» Інституту кліматично орієнтованого сільського господарства Національної академії аграрних наук України» про видачу судового наказу за вимогою про стягнення з Державного підприємства «Дослідне господарство імені М.І. Кутузова Інституту водних проблем і меліорації Національної академії аграрних наук України» на користь Державного пiдприємства «Дослідне Господарство «Южний» Інституту кліматично орієнтованого сільського господарства Національної академії аграрних наук України» заборгованості в сумі 46 666,67 грн. має відбуватись в порядку, передбаченому Кодексом України з процедур банкрутства, та в межах справи про банкрутство, суд відмовляє у видачі судового наказу у справі № 916/1014/23 (916/1733/24).

При цьому суд роз`яснює заявнику, що за захистом свого порушеного, невизнаного або оспорюваного права Державне підприємство «Дослідне господарство «Южний» Інституту кліматично орієнтованого сільського господарства Національної академії аграрних наук України» може звернутися до суду в межах справи про банкрутство з відповідною заявою з грошовими вимогами до боржника.

Керуючись ст. 7 Кодексу України з процедур банкрутства, ст. ст. 147, 152, 175, 234 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

Відмовити у задоволенні заяви Державного підприємства «Дослідне господарство «Южний» Інституту кліматично орієнтованого сільського господарства Національної академії аграрних наук України» про видачу судового наказу про стягнення з Державного підприємства «Дослідне господарство імені М. І. Кутузова Інституту водних проблем і меліорації Національної академії аграрних наук України» на користь Державного пiдприємства «Дослідне Господарство «Южний» Інституту кліматично орієнтованого сільського гоподарства Національної академії аграрних наук України» заборгованості в сумі 46 666,67 грн.

Ухвала набирає законної сили 24 квітня 2024р. та може бути оскаржена в апеляційному порядку до Південно-західного апеляційного господарського суду шляхом подачі апеляційної скарги.

Повну ухвалу складено та підписано 26 квітня 2024р.

Копію ухвали надіслати на електронну адресу ДП «Дослідне господарство «Южний» Інституту кліматично орієнтованого сільського господарства Національної академії аграрних наук України» (ел. пошта ІНФОРМАЦІЯ_1).

Суддя Л.І. Грабован

Дата ухвалення рішення24.04.2024
Оприлюднено29.04.2024
Номер документу118650206
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —916/1014/23

Ухвала від 15.05.2024

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Філінюк І.Г.

Ухвала від 06.05.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Грабован Л.І.

Ухвала від 24.04.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Грабован Л.І.

Ухвала від 17.04.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Грабован Л.І.

Ухвала від 08.04.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Грабован Л.І.

Ухвала від 01.04.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Грабован Л.І.

Ухвала від 25.03.2024

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Філінюк І.Г.

Ухвала від 06.03.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Грабован Л.І.

Ухвала від 04.03.2024

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Філінюк І.Г.

Ухвала від 26.02.2024

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Філінюк І.Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні