Рішення
від 25.04.2024 по справі 925/1280/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

18005, м. Черкаси, бульвар Шевченка, 307, тел. канцелярії (0472) 31-21-49, inbox@ck.arbitr.gov.ua

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

25 квітня 2024 року м. Черкаси Справа № 925/1280/23

Господарський суд Черкаської області у складі судді Зарічанської З.В., розглянувши у відкритому судовому засіданні справу

за позовом заступника керівника Уманської окружної прокуратури,

в інтересах держави, уповноваженим органом якої виступає Уманська міська рада,

до відповідача 1 - Товариства з обмеженою відповідальністю "ЛНЗ Енерго",

до відповідача 2 - Комунального некомерційного підприємства "Уманська психіатрична лікарня" Уманської міської ради,

про визнання недійсними додаткових угод та стягнення 14 150,35 грн,

за участю представників сторін:

від прокуратури: Антощук С.В., службове посвідчення від 01.03.2023 № 074735,

від позивача: участі не брали,

від відповідача 1: участі не брали,

від відповідача 2: участі не брали.

До Господарського суду Черкаської області надійшла позовна заява заступника керівника Уманської окружної прокуратури, в інтересах держави, уповноваженим органом якої виступає Уманська міська рада з вимогами визнати недійсними додаткові угоди № 1 від 26.02.2021, № 2 від 29.04.2021, № 3 від 29.04.2021 до Договору постачання природного газу № ЛНЗ/ПГД-27012021-01 від 29.01.2021, укладені між Комунальним некомерційним підприємством "Уманська психіатрична лікарня" Уманської міської ради та Товариством з обмеженою відповідальністю "ЛНЗ Енерго", а також стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "ЛНЗ Енерго " 14 150,35 грн.

Позовні вимоги обґрунтовано укладанням спірних додаткових угод до Договору постачання природного газу № ЛНЗ/ПГД-27012021-01 від 29.01.2021 з порушенням чинного законодавства, а саме без належного доведення коливання ціни на ринку природного газу, що спричинило сплату надлишкових коштів у розмірі 14 150,35 грн, які, на думку прокурора, підлягають поверненню в дохід держави.

Ухвалою від 10.10.2023 господарський суд відкрив провадження у справі №925/1280/23 за правилами загального позовного провадження. Підготовче засідання призначив на 06.11.2023 о 14:00. Встановив сторонам строк для подання заяв по суті.

12.10.2023 від Комунального некомерційного підприємства "Уманська психіатрична лікарня" Уманської міської ради надійшов лист, в якому відповідач 2. просить розглянути справу без участі представника закладу та повністю покладається на рішення суду.

30.10.2023 від Товариства з обмеженою відповідальністю "ЛНЗ Енерго" надійшов відзив на позовну заяву, в якому він заперечує проти задоволення позовних вимог.

Відповідач зазначає, що в обґрунтування необхідності укладення оспорюваних додаткових угод до договору про постачання природного газу через коливання ціни товару природного газу, у зв`язку із збільшенням ціни газу на ринку, ТОВ "ЛНЗ Енерго" надавались Експертні висновки Харківської торгово-промислової палати.

Відповідач 1. стверджує, що Законом України "Про публічні закупівлі" не передбачено ані переліку органів, які уповноважені надавати інформацію щодо коливання ціни на товар на ринку, ані форму/вигляд інформації щодо такого коливання, внесення змін до договору про закупівлю можливе у випадку саме відповідного до зміни ціни в договорі факту коливання ціни такого товару на ринку та повинно бути обґрунтованим і документально підтвердженим.

Отже, ТОВ "ЛНЗ Енерго" стверджує, що зміна ціни під час укладання оспорюваних додаткових угод була обґрунтована та не перевищила 10 відсотків, як передбачено п. 2 ч. 4 ст. 36 Закону України "Про публічні закупівлі" та не зумовила до збільшення суми, визначеної у договорі та звертає увагу на те, що чинне законодавство у сфері публічних закупівель не містить порядку обрахунку показників коливання ціни товару на ринку, а лише передбачає, що коливання повинно бути не більше ніж на 10 відсотків з урахуванням попередніх змін. Враховуючи викладене, при кожному внесенні змін до договору про закупівлю у вищезазначеному випадку шляхом укладання додаткової угоди до договору, сторони договору зобов`язані належним чином виконувати умови такого договору з урахуванням змінених його умов кожного разу. Водночас, внесення таких змін до договору про закупівлю повинно бути обґрунтованим та документально підтвердженим.

ТОВ "ЛНЗ Енерго" зазначає, що передбачена законодавством про публічні закупівлі норма (ч. 4 ст. 36 Закону "Про публічні закупівлі") застосовується, якщо відбувається значне коливання (зростання) ціни на ринку, яке робить для однієї сторони договору його виконання вочевидь невигідним, збитковим. Для того, щоб за таких обставин не був розірваний вже укладений договір та не проводити новий тендер, сторонами було заключено відповідні додаткові угоди із збільшенням ціни. Оскільки протягом опалювального сезону (взимку 2021 року) відбулось стрімке зростання цін на ринку природного газу (що не заперечується і прокурором у позовній заяві), яке не могло бути передбачене відповідачем при поданні цінової пропозиції для участі в тендері, подальше виконання Договору на умовах цін, викладених в першопочатковій редакції Договору, стало для відповідача вочевидь невигідним, збитковим. Саме з метою того, щоб не розривати Договір, не ставити в ризик здійснення опалювального сезону та проведення нового тендеру, беручи до увагу загальновідому інформацію про стрімкий та не прогнозовано великий ріст цін на природний газ, сторонами було укладено оспорювані Прокурором Додаткові угоди. За твердженням відповідача 1., розірвання Договору постачання природного газу призвело б до вкрай небажаних наслідків, а саме: негативний загальний громадський резонанс; неможливість нормального функціонування лікарняного закладу; збільшення ризиків хвороб осіб, які перебувають, в т.ч. працюють у психіатричному закладі, а також збільшення ризиків нанесення шкоди будівлям, магістральним тепловим мережам та обладнання котелень, внаслідок низьких температур.

При цьому, відповідач 1. стверджує, що незважаючи на стрімкий ріст цін на ринку природного газу у зазначений період, при укладенні оспорюваних додаткових угод сторонами враховано обмеження, передбачені положенням ст. 36 ЗУ "Про публічні закупівлі", а саме зміна ціни під час укладання оспорюваних додаткових угод не перевищила 10 відсотків, як передбачено п. 2 ч. 4 ст. 36 Закону України "Про публічні закупівлі" та не зумовила до збільшення суми, визначеної у договорі. Тобто, укладення спірних додаткових угод відбулося у відповідності до вимог діючого законодавства та умов договору.

ТОВ "ЛНЗ Енерго" зазначає, що твердження заступника керівника Уманської окружної прокуратури про те, що 10% поріг, встановлений ЗУ "Про державні закупівлі" є граничним, та всі послідуючі Додаткові угоди є такими, що суперечать вимогам ч. 4 ст. 36 названого Закону, спростовуються також і наявною усталеною практикою, в тому числі діями самої Черкаської обласної прокуратури. Зокрема, як свідчить інформація з сайту публічних закупівель Prozorro, 14.01.2024 Замовником - Черкаською обласною прокуратурою за результатами процедури відкритих торгів було заключено Договір постачання природного газу №ЕГ-22/2021. Протягом дії цього договору на підставі Експертних висновків Черкаської ТПП його Сторонами заключались додаткові угоди та ціна на газ для Прокуратури збільшувалась кожного разу на 10%. Зокрема, протягом дії Договору ціна на природний газ виросла з 7 380 грн за тис.м.куб. до 13 066,80 грн за тис.м. куб. Вказані додаткові угоди нікчемними не визнано та стягнення з постачальника надлишково сплачених коштів жодним судом не здійснювалось. Таким чином, на думку відповідача 1., збільшення ціни за одиницю товару є усталеною практикою та часто продиктовано економічною ситуацією та ситуацією на ринку, на що ні Замовники, ні постачальники вплинути не можуть.

03.11.2023 від Уманської міської ради за допомогою системи "Електронний суд" надійшло клопотання/заява, в якому позивач зазначає, що повністю підтримує позовні вимоги.

06.11.2023 від Уманської окружної прокуратури надійшла відповідь на відзив відповідача 1., в якій прокурор не погоджується з доводами, наведеними у відзиві.

Так прокурор стверджує, що внаслідок укладення додаткових угод №№ 1-3 ціна природного газу зросла з 6 600 грн до 8 770,02 грн (без урахування вартості транспортування), тобто на 32,88 % у порівнянні з ціною, визначеною та погодженою сторонами у момент укладення договору поставки природного газу № ЛНЗ/ПГД-27012021-01 від 29.01.2021.

Окружною прокуратурою на адресу КНП "Уманська психіатрична лікарня" Уманської міської ради 07.02.2023 надіслано лист за № 53-396 вих23 з проханням надати інформацію щодо наявності обґрунтованих підстав для збільшення ціни щодо товару, джерел отримання інформації (офіційні відомості уповноважених органів) та копії документів, якими обґрунтовуються потреби щодо збільшення ціни на товар.

Листом від 10.02.2023 за № 68 надано відповідь про те, що додаткові угоди щодо зміни ціни за одиницю товару укладалися на підставі п. 2 ч. 5 ст. 41 Закону України "Про публічні закупівлі" та направлено копію цінової довідки № 344/21 від 15.02.2021 Харківської торгово-промислової палати в якій відображена інформація щодо рівня цін по постачанню природного газу на внутрішньому ринку України для організацій та установ, які фінансуються з державного або місцевого бюджету на умовах оплати протягом або після поставки природного газу. Також, надано копію цінової довідки № 964/21 від 22.04.2021 Харківської торгово-промислової палати згідно якої зазначено середньозважену ціну на природний газ на ТБ "Українська енергетична біржа" станом на 01.03.2021 та станом на 16.04.2021.

Прокурор зазначає, що вказані висновки Харківської торгово-промислової палати в контексті досліджуваних правовідносин слід сприймати критично. Вони не містять належних відомостей щодо динаміки ціни на природний газ, в них відсутній аналіз вартості ціни газу на дату укладення Договору та додаткових угод, чи будь-які інші об`єктивні дані, які б підтверджували коливання ціни природного газу на ринку, у зв`язку з чим не містять належного обґрунтування для зміни істотних умов Договору на підставі п. 2. ч. 5 ст. 41 Закону України "Про публічні закупівлі". При цьому, у самих висновках зазначено, що вказані висновки мають фактографічно-інформаційний характер та не враховують умов договорів та контрактів.

Тобто, на думку прокурора, дані висновки за своїм змістом та суттю є лише документами довідково-інформаційного характеру, фактично вибірково наводять дані із сайту ТБ "Українська товарна біржа" та не містять точної інформації про коливання цін на газ, станом як на момент звернення товариства про внесення змін до договору, так і на момент підписання спірних додаткових угод.

Прокурор наполягає на тому, що у ході проведення аналізу інформації, яка розміщена на офіційному сайті ТБ "Українська енергетична біржа", можливо дійти висновку, що коливання цін у бік збільшення на ринку природного газу у період укладення договору та додаткових угод не відбувалось. ТОВ "ЛНЗ Енерго" при укладанні кожної з зазначених угод мало на меті змінити ціну за одиницю товару не відповідно до її зміни на ринку, а просто збільшити її на 10 %, незалежно від реального відсотка коливання.

Протокольною ухвалою від 06.11.2023 господарський суд на підставі п. 3 ч. 2 ст. 183 Господарського процесуального кодексу України (далі - ГПК України) відклав підготовче засідання до 23.11.2023 о 15:00.

20.11.2023 за допомогою системи "Електронний суд" від Товариства з обмеженою відповідальністю "ЛНЗ Енерго" надійшло клопотання про зупинення провадження у справі.

Ухвалою від 23.11.2023 господарський суд клопотання Товариства з обмеженою відповідальністю "ЛНЗ Енерго" про зупинення провадження у справі задовольнив. Зупинив провадження у справі № 925/1280/23 до закінчення перегляду в касаційному порядку судових рішень у подібних правовідносинах (у справі № 922/2321/22) Великою Палатою Верховного Суду. Зобов`язав сторони повідомити суд про результати розгляду справи № 922/2321/22.

28.02.2024 за допомогою системи "Електронний суд" Уманська окружна прокуратура подала заяву про відновлення провадження з вимогою поновити провадження у справі №925/1280/23 за позовом заступника керівника Уманської окружної прокуратури в особі Уманської міської ради до ТОВ "ЛНЗ Енерго", КНП "Уманська психіатрична лікарня" Уманської міської ради про визнання недійсними додаткових угод та стягнення коштів в сумі 14150,35 грн.

Ухвалою від 11.03.2024 господарський суд поновив провадження у справі № 925/1280/23, продовжив строк підготовчого провадження на тридцять днів. Підготовче засідання призначив на 11.04.2024 о 14:00 та запропонував сторонам до дня підготовчого засідання подати письмово викладену позицію щодо позовних вимог з урахуванням постанови Великої Палати Верховного Суду від 24.01.2024 у справі № 922/2321/22 з доказами направлення іншим учасникам справи.

Сторони правом подання письмових пояснень не скористались, пояснень не надали.

Ухвалою від 11.04.2024 господарський суд закрив підготовче провадження по справі № 925/1280/23 та призначив справу до судового розгляду по суті на 25.04.2024 об 11:00.

У судовому засіданні 25.04.2024 представники сторін участі не брали.

Відповідно до довідки про доставку електронного листа (копії ухвали суду від 11.04.2024), документ доставлено до електронного кабінету позивача 12.04.2024.

Відповідно до довідки про доставку електронного листа (копії ухвали суду від 11.04.2024), документ доставлено до електронного кабінету відповідача 1. 12.04.2024. Також відповідач 1. отримав копію ухвали суду від 11.04.2024 засобами поштового зв`язку, що підтверджується рекомендованим повідомленням про вручення поштового відправлення.

Згідно з витягом з сайту "Укрпошта" за трек-номером 0600260630943, відповідач 2. копію ухвали суду від 11.04.2024 також отримав 19.04.2024.

На підставі викладеного господарський суд доходить висновку про те, що всі учасники справи належно повідомлені про дату та час розгляду справи.

Присутня у судовому засіданні прокурор позовні вимоги підтримала та наполягала на їх задоволенні.

У судовому засіданні 25.04.2024 суд оголосив вступну та резолютивну частини рішення.

Заслухавши пояснення прокурора, дослідивши матеріали справи, суд встановив такі обставини справи та відповідні їм правовідносини сторін.

Згідно з відомостями електронної системи публічних закупівель Prozorro, за результатами відкритих торгів UA-2020-12-18-016098-с Товариство з обмеженою відповідальністю "ЛНЗ Енерго" (Постачальник) та Комунальне некомерційне підприємство "Уманська психіатрична лікарня" Уманської міської ради (Споживач) підписали Договір № ЛНЗ/ПГД-27012021-01 постачання природного газу. (далі - Договір)

Відповідно до п. 2.1. Договору, Постачальник зобов`язується протягом строку дії даного Договору передавати Споживачеві товар у загальному потоці у внутрішній точці виходу з газотранспортної системи по предмету: ДК 021:2015, код 09120000-6 - Газове паливо (Природний газ), включно з урахуванням замовлення (бронювання) потужності (надалі - Газ) щодо кожного періоду та обсягу постачання газу, а Споживач зобов`язується приймати та оплачувати Газ на умовах даного Договору.

Споживач підтверджує, що він ознайомлений з тим, що передача Газу неможлива без замовлення відповідної потужності на відповідний обсяг газу, який належить до передачі та підписанням даного Договору надає згоду Постачальнику на замовлення (бронювання) потужності для Споживача.

За п. 2.2. Договору, Споживач є кінцевим споживачем газу, який передається за Договором. Споживач не є побутовим споживачем газу.

Поставка природного газу здійснюється протягом періоду споживання у 2021 році у обсязі 41 900 куб. м., в тому числі виходячи із нижчезазначеного помісячного обсягу: січень - 0 куб. м, лютий - 8 900 куб. м, березень - 8 000 куб м, квітень - 3 500 куб. м, травень - 0 куб. м, червень - 0 куб. м, липень - 0 куб. м, серпень - 0 куб. м, вересень - 0 куб. м, жовтень - 3 500 куб. м, листопад - 8 000 куб. м, грудень - 10 000 куб. м.

Всього за 2021 р.: 41 900 куб. м. (п. 3.1. Договору)

Обсяги Газу щодо кожного Газового місяця, вказані в п. 3.1. даного Договору, є орієнтовними та можуть змінюватись як в більшу, так і в меншу сторону, до укладення Сторонами подобового "Графіку постачання Газу та замовлення (бронювання) потужності" на відповідний Газовий місяць. (п. 3.2. Договору)

Відповідно до п. 5.1. Договору, фактичний обсяг постачання Газу за даним Договором буде визначений на підставі Актів, які будуть підписуватись представниками обох Сторін по закінченню кожного Газового місяця постачання, датуватись останнім календарним днем відповідного Газового місяця постачання, у наступному порядку:

5.1.1. Споживач до 05 числа місяця, наступного за Газовим місяцем постачання, зобов`язаний надати Постачальнику копію відповідного акту про фактичний об`єм (обсяг) розподіленого (протранспортованого) природного газу Споживачу за попередній Газовий місяць, що складений між Оператором ГРМ/ГТС та Споживачем, відповідно до вимог Кодексу ГТС/Кодексу ГРС;

5.1.2. На підставі отриманих від Споживача даних та/або даних Оператора ГРМ/ГТС протягом 2 (двох) днів місяця, наступного за Газовим місяцем постачання, готує та надає Споживачу два примірники Акта приймання-передачі природного газу з урахуванням замовлення (бронювання) потужності (надалі - Акт) за відповідний Газовий місяць постачання, підписані зі сторони Постачальника;

5.1.3. Споживач протягом 2 (двох) днів з дати одержання двох примірників Акта зобов`язується повернути Постачальнику один примірник оригіналу Акта, підписаний уповноваженим представником Споживача, або надати в письмовій формі мотивовану відмову від підписання Акта.

5.1.4. У випадку ненадходження від Споживача підписаного примірника Акту або письмової мотивованої відмови від підписання такого Акту в строки, визначені п. 5.1.3, Акт вважається підписаним Споживачем без зауважень. В будь-якому випадку, положення даного пункту не звільняє Споживача від обов`язку надати Постачальникові підписаний примірник Акту;

5.1.5. У випадку відмови від підписання акту приймання-передачі природного газу розбіжності підлягають урегулюванню відповідно до Договору або у судовому порядку.

Акти, визначені у п. 5.1. даного Договору, є підставою для розрахунків. (п. 5.2. Договору)

Згідно з пп. 6.2.2. п. 6.2. Договору, Постачальник зобов`язаний забезпечувати Споживачеві постачання газу на умовах, визначених даним Договором, за умови виконання Споживачем усіх своїх обов`язків згідно даного Договору.

Відповідно до пп. 6.4.1. п. 6.4. Договору, Споживач має право на отримання Газу в обсягах та на умовах, визначених Договором, у випадку повного та своєчасного виконання обов`язків та дотримання умов Договору.

Ціна за 1000 куб. м. природного газу на момент укладення даного Договору, становить 6 600,00 грн. (Шість тисяч шістсот грн. 00 коп.) з урахуванням ПДВ, у тому числі:

- ціна природного газу - 5 500,00 грн. (П`ять тисяч п`ятсот грн. 00 коп.) (включно з урахуванням послуги замовлення (бронювання) потужності щодо кожного періоду та обсягу постачання природного газу);

- податок на додану вартість у розмірі 20 % до ціни газу - 1 100,00 грн. (Одна тисяча сто грн. 00 коп.).

Загальна вартість всього обсягу поставки складає 276 540,00 грн. (Двісті сімдесят шість тисяч п`ятсот сорок грн. 00 коп.) з урахуванням ПДВ 46 090,00 грн. (Сорок шість тисяч дев`яносто грн. 00 коп.). (п. 7.1. Договору)

Ціна Договору може змінюватись протягом строку його дії. Зміна ціни узгоджується шляхом підписання додаткової угоди до цього Договору. (п. 7.2. Договору)

Споживач зобов`язаний сплатити вартість спожитого Газу, що передається за Договором постачання природного газу з урахуванням замовлення (бронювання) потужності шляхом перерахування грошових коштів на банківський рахунок Постачальника. (п. 8.1. Договору)

За невиконання або неналежне виконання своїх зобов`язань по даному Договору, Сторони несуть відповідальність згідно чинного законодавства України. (п. 10.1. Договору)

Внесення змін у цей Договір чи його розірвання допускається тільки за згодою Сторін, а так само у випадках, що передбачені згідно ст. 41 Закону України "Про публічні закупівлі" від 25 грудня 2015 р. № 922-VIII (зі змінами). У разі відсутності відповідної згоди заінтересована Сторона має право звернутися до суду. Внесення змін у цей Договір здійснюється шляхом укладення відповідної додаткової угоди. Сторона Договору, яка вважає за необхідне внести зміни у цей Договір чи розірвати його, повинна надіслати відповідну пропозицію другій Стороні. Сторона Договору, яка одержала пропозицію про внесення змін у цей Договір або розірвання його, у двадцятиденний строк повідомляє другу Сторону про своє рішення. Пропозиція щодо внесення змін до договору має містити обґрунтування необхідності внесення таких змін договору і виражати намір Сторони, яка її зробила, вважати себе зобов`язаною у разі її прийняття. Обмін інформацією щодо внесення змін до договору здійснюється у письмовій формі шляхом взаємного листування. Відповідь Сторони, якій адресована пропозиція щодо змін до договору, про її прийняття повинна бути повною і безумовною. В той же час, Договір може бути змінено або розірвано за рішенням суду на вимогу однієї із Сторін у разі істотного порушення Договору другою Стороною та в інших випадках, встановлених Договором або законом. (п. 14.2. Договору)

Відповідно до п. 14.3. Договору, умови договору про закупівлю не відрізняються від змісту тендерної пропозиції за результатами електронного аукціону (у тому числі ціни за одиницю товару) переможця процедури закупівлі. Істотні умови договору про закупівлю не можуть змінюватися після його підписання до виконання зобов`язань сторонами в повному обсязі, крім випадків:

1) зменшення обсягів закупівлі, зокрема з урахуванням фактичного обсягу видатків замовника;

2) збільшення ціни за одиницю товару до 10 відсотків пропорційно збільшенню ціни товару на ринку у разі коливання ціни такого товару на ринку за умови, що така зміна не призведе до збільшення суми, визначеної в договорі про закупівлю, - не частіше ніж один раз на 90 з моменту підписання договору про закупівлю. Обмеження щодо строків зміни ціни за одиницю товару не застосовується у випадках зміни умов договору про закупівлі бензину та дизельного пального, газу та електричної енергії;

3) покращення якості предмета закупівлі, за умови що таке покращення не призведе до збільшення суми, визначеної в договорі про закупівлю;

4) продовження строку дії договору про закупівлю та строку виконання зобов`язань щодо передачі товару, виконання робіт, надання послуг у разі виникнення документально підтверджених об`єктивних обставин, що спричинили таке продовження, у тому числі обставин непереборної сили, затримки фінансування витрат замовника, за умови що такі зміни не призведуть до збільшення суми, визначеної в договорі про закупівлю;

5) погодження зміни ціни в договорі про закупівлю в бік зменшення (без зміни кількості (обсягу) та якості товарів, робіт і послуг), у тому числі у разі коливання ціни товару на ринку;

6) зміни ціни в договорі про закупівлю у зв`язку зі зміною ставок податків і зборів та/або зміною умов щодо надання пільг з оподаткування - пропорційно до зміни таких ставок та/або пільг з оподаткування;

7) зміни встановленого згідно із законодавством органами державної статистики індексу споживчих цін, зміни курсу іноземної валюти, зміни біржових котирувань або показників Platts, ARGUS регульованих цін (тарифів) і нормативів, що застосовуються в договорі про закупівлю, у разі встановлення в договорі про закупівлю порядку зміни ціни;

8) зміни умов у зв`язку із застосуванням положень частини шостої статті 41 Закону України "Про публічні закупівлі" від 25 грудня 2015 р. № 922-VIII (зі змінами).

Сторони домовились при зміні істотних умов керуватись листом Мінекономрозвитку від 11.12.2018 року №3304-04/54265-06 "Щодо розрахунку ціни на природний газ", а також аналогічною позицією Уповноваженого органу щодо застосування порядку зміни ціни на товар та його складових, якщо такий товар відноситься до ринку енергоносіїв згідно листа Мінекономрозвитку від 14.08.2019 року №3304-04/33869-06 "Щодо зміни ціни у договорах постачання електричної енергії". (п. 14.4. Договору)

Згідно ст. 41 Закону України "Про публічні закупівлі" від 25 грудня 2015р. № 922-V11I (зі змінами) дія Договору поставки природного газу може бути продовжена на строк, достатній для проведення процедури закупівлі/спрощеної закупівлі на початку наступного року в обсязі, що не перевищує 20 відсотків суми, визначеної в початковому Договорі поставки природного газу, укладеному в попередньому році, якщо видатки на досягнення цієї цілі затверджено в установленому порядку. (п. 14.5. Договору)

Оскільки ринок природного газу є регульованим, то у разі прийняття постанов Регулятора ринку чи інших нормативно-правових актів, які суттєво впливають на ціноутворення та майнові інтереси Сторін, Сторони домовились враховувати ці зміни у Договорі шляхом підписання додаткової угоди, або, у разі недосягнення згоди, розірвати Договір за згодою сторін. (п. 14.6. Договору)

Цей Договір вступає в силу з моменту підписання і діє в частині постачання газу до 31.12.2021 року, а в частині розрахунків - до повного виконання сторонами своїх зобов`язань.

Згідно з ціновою довідкою № 344/21, складеною 15.02.2021 на замовлення ТОВ "ЛНЗ Енерго", стосовно надання інформації від регіональних газопостачальних товариств по відпускним цінам по постачанню природного газу для установ і організацій, які фінансуються з державного та місцевого бюджетів у лютому 2021 року на території України, повідомлено, що згідно з інформацією офіційних сайтів зазначених нижче суб`єктів ринку природного газу - регіональних газопостачальних товариств вартість природного газу у зазначених нижче підприємств з 01 лютого 2021 року відповідно складає (з урахуванням ПДВ та тарифу на послуги транспортування для внутрішніх точок входу і виходу з газотранспортної системи ТОВ "Оператор газотранспортної системи України"):

ТОВ "Одесагаз-Постачання" - 9 750 грн/1 000 куб. м,

ТОВ "Полтавагаз збут" - 9 960 грн/1 000 куб. м,

ТОВ "Чернівцігаз збут" - 9 900 грн/1 000 куб. м,

ТОВ "Івано-Франківськгаз збут" - 9 900 грн/ 1 000 куб. м,

ТОВ "Харківгаз збут" - 9 900,001 грн/ 1 000 куб. м,

ТОВ "Сумигаз збут" - 9 900 грн/ 1 000 куб. м,

ТОВ "Луганскгаз сбут" - 10 363,89 грн/ 1 000 куб. м,

ТОВ "Хмельницькгаз збут" - 9 900 грн/ 1 000 куб. м.

Діапазон цін на природний газ на ринку України, зазначених у таблиці становить: - 9 750,00 - 10 363,89 грн./за 1000 куб.м. (з урахуванням ПДВ та тарифу ТОВ "Оператор ГТС України" на послуги транспортування природного газу для внутрішньої точки виходу з газотранспортної системи).

У п. 9 цієї цінової довідки зазначено, що на час проведення дослідження станом на 15 лютого 2021р. іншої інформації від регіональних газопостачальних підприємств та підприємств, що мають ліцензію на постачання природного газу не виявлено. Довідка носить фактографічно-інформаційний характер та не враховує умов договорів та контрактів.

26.02.2021 сторони підписали Додаткову угоду № 1 до Договору № ЛНЗ/ПГД-27012021-01 постачання природного газу від 29.01.2021 (далі - Додаткова угода № 1), відповідно до п. 1 якої, керуючись ст.ст. 651, 653, 654 Цивільного кодексу України, пунктом 2 частини 5 ст. 41 Закону України "Про Публічні закупівлі" та ч. 2 п. 14.3. Договору № ЛНЗ/ПГД-27012021-01 постачання природного газу від 29.01.2021, Сторони погодили змінити (збільшити) ціну за одиницю товару до 10 відсотків, в зв`язку з коливанням ціни такого товару на ринку, без збільшення суми визначеної в договорі, уклали дану Додаткову угоду про наступне:

1.1. Викласти п. 7.1. Договору № ЛНЗ/ПГД-27012021-01 постачання природного газу від 29.01.2021 в наступній редакції:

"7.1. Ціна за 1000 куб. м. природного газу на момент укладення даного Договору, становить 7 259, 94 грн. (Сім тисяч двісті п`ятдесят дев`ять грн. 94 коп.) з урахуванням ПДВ, у тому числі:

- ціна природного газу - 6 049,95 грн. (Шість тисяч сорок дев`ять грн. 95 коп.) (включно з урахуванням послуги замовлення (бронювання) потужності щодо кожного періоду та обсягу постачання природного газу);

- податок на додану вартість у розмірі 20% до ціни газу - 1 209,99 грн. (Одна тисяча двісті дев`ять грн. 99 коп.).

Загальна вартість всього обсягу поставки складає 276 540,00 грн. (Двісті сімдесят шість тисяч п`ятсот сорок грн. 00 коп.) з урахуванням ПДВ 46 090,00 грн. (Сорок шість тисяч дев`яносто грн. 00 коп.).

1.2. Викласти п. 3.1. Договору № ЛНЗ/ПГД-27012021-01 постачання природного газу від 29.01.2021 в наступній редакції:

"3.1. Поставка природного газу здійснюється протягом періоду споживання у 2021 році у обсязі 38 091,2239 куб. м., в тому числі виходячи із нижчезазначеного помісячного обсягу: січень - 0 куб. м, лютий - 8 900 куб. м, березень - 8 000 куб м, квітень - 3 500 куб. м, травень - 0 куб. м, червень - 0 куб. м, липень - 0 куб. м, серпень - 0 куб. м, вересень - 0 куб. м, жовтень - 3 500 куб. м, листопад - 8 000 куб. м, грудень - 6 191,2239 куб. м.

Всього за 2021 р.: 38 091,2239 куб.м."

Відповідно до п. 2 Додаткової угоди № 1, Додаткова угода є невід`ємною частиною Договору № ЛНЗ/ПГД-27012021-01 постачання природного газу від 29.01.2021 та набирає чинності з 01 лютого 2021 р., (п. 3 ст. 631 Цивільний кодекс України).

Решта умов Договору № ЛНЗ/ПГД-27012021-01 постачання природного газу від 29.01.2021 залишається без змін. (п. 3 Додаткової угоди № 1)

10.03.2021 сторони підписали Акт № 47 Приймання-передачі природного газу по договору постачання природного газу № ЛНЗ/ПГД-27012021-01 від 29.01.2021 року, відповідно до якого, Постачальник передав, а Споживач прийняв для власних потреб у лютому 2021 року природний газ обсягом 6,88700 тис.куб. м. на загальну суму з ПДВ 49 999,21 грн. Ціна за 1000 куб.м без ПДВ - 6 049,95 грн.

20.04.2021 сторони підписали Акт № 60 Приймання-передачі природного газу по договору постачання природного газу № ЛНЗ/ПГД-27012021-01 від 29.01.2021 року, відповідно до якого, Постачальник передав, а Споживач прийняв для власних потреб у березні 2021 року природний газ обсягом 5,89700 тис.куб. м. на загальну суму з ПДВ 42 811,87 грн. Ціна за 1000 куб.м без ПДВ - 6 049,95 грн.

Оплата відповідачем 2. поставленого газу підтверджується наданими платіжними дорученнями:

- від 18.03.2021 № 19 на суму 49 999,21 грн;

- від 22.04.2021 № 3 на суму 3 416,32 грн;

- від 27.04.2021 № 9 на суму 39 395,55 грн.

У ціновій довідці № 3964/21, складеній 22.04.2021 на замовлення ТОВ "ЛНЗ Енерго", зазначено, що згідно з інформацією опублікованому на офіційному сайті Товарної біржі "Українська енергетична біржа", приведена вартість природного газу на європейських хабах (газорозподільних центрах) до кордону України по зазначеним нижче хабам згідно з вказаними датами відповідно складала та відображена у таблиці (ціни з урахуванням ПДВ):

Німецький хаб NCG: 01.03.2021 - 8 480,38 грн/1000 куб. м, 16.04.2021 - 10 595,82 грн/1000 куб. м - коливання між вказаними датами + 24,95 %.

Німецький хаб GASPOOL: 01.03.2021 - 8 484,69 грн/1000 куб. м, 16.04.2021 - 10 548,92 грн/1000 куб. м - коливання між вказаними датами + 24,33 %.

Німецький хаб TTF: 01.03.2021 - 8 342,36 грн/1000 куб. м, 16.04.2021 - 10 318,64 грн/1000 куб. м - коливання між вказаними датами + 23,69 %.

У п. 9 цієї цінової довідки зазначено, що вона носить фактографічно-інформаційний характер та не враховує договорів та контрактів.

29.04.2021 сторони підписали Додаткову угоду № 2 до Договору № ЛНЗ/ПГД-27012021-01 постачання природного газу від 29.01.2021 (далі - Додаткова угода № 2), відповідно до п. 1 якої, керуючись ст.ст. 651, 653, 654 Цивільного кодексу України, пунктом 2 частини 5 ст. 41 Закону України "Про Публічні закупівлі" та ч. 2 п. 14.3. Договору № ЛНЗ/ПГД-27012021-01 постачання природного газу від 29.01.2021, Сторони погодили змінити (збільшити) ціну за одиницю товару до 10 відсотків, в зв`язку з коливанням ціни такого товару на ринку, без збільшення суми визначеної в договорі, уклали дану Додаткову угоду про наступне:

1.1. Викласти п. 7.1. Договору № ЛНЗ/ПГД-27012021-01 постачання природного газу від 29.01.2021 в наступній редакції:

"7.1. Ціна за 1000 куб. м. природного газу на момент укладення даного Договору, становить 7 980,00 грн. (Сім тисяч двісті дев`ятсот вісімдесят грн. 00 коп.) з урахуванням ПДВ, у тому числі:

- ціна природного газу - 6 650,00 грн. (Шість тисяч шістсот п`ятдесят грн. 00 коп.) (включно з урахуванням послуги замовлення (бронювання) потужності щодо кожного періоду та обсягу постачання природного газу);

- податок на додану вартість у розмірі 20% до ціни газу - 1 330,00 грн. (Одна тисяча триста тридцять грн. 00 коп.).

Загальна вартість всього обсягу поставки складає 276 540,00 грн. (Двісті сімдесят шість тисяч п`ятсот сорок грн. 00 коп.) з урахуванням ПДВ 46 090,00 грн. (Сорок шість тисяч дев`яносто грн. 00 коп.).

1.2. Викласти п. 3.1. Договору № ЛНЗ/ПГД-27012021-01 постачання природного газу від 29.01.2021 в наступній редакції:

"3.1. Поставка природного газу здійснюється протягом періоду споживання у 2021 році у обсязі 35 807,6741854 куб. м., в тому числі виходячи із нижчезазначеного помісячного обсягу: січень - 0 куб. м, лютий - 6 887 куб. м, березень - 5 897 куб м, квітень - 3 500 куб. м, травень - 0 куб. м, червень - 0 куб. м, липень - 0 куб. м, серпень - 0 куб. м, вересень - 0 куб. м, жовтень - 3 500 куб. м, листопад - 8 000 куб. м, грудень - 8 023,6741854 куб. м.

Всього за 2021 р.: 35 807,6741854 куб.м."

Відповідно до п. 2 Додаткової угоди № 2, Додаткова угода є невід`ємною частиною Договору № ЛНЗ/ПГД-27012021-01 постачання природного газу від 29.01.2021 та набирає чинності з 01 квітня 2021 р., (п. 3 ст. 631 Цивільний кодекс України).

Решта умов Договору № ЛНЗ/ПГД-27012021-01 постачання природного газу від 29.01.2021 залишається без змін. (п. 3 Додаткової угоди № 2)

Цього ж дня, 29.04.2021 сторони підписали Додаткову угоду № 3 до Договору № ЛНЗ/ПГД-27012021-01 постачання природного газу від 29.01.2021 (далі - Додаткова угода № 3), відповідно до п. 1 якої, керуючись ст.ст. 651, 653, 654 Цивільного кодексу України, пунктом 2 частини 5 ст. 41 Закону України "Про Публічні закупівлі" та ч. 2 п. 14.3. Договору № ЛНЗ/ПГД-27012021-01 постачання природного газу від 29.01.2021, Сторони погодили змінити (збільшити) ціну за одиницю товару до 10 відсотків, в зв`язку з коливанням ціни такого товару на ринку, без збільшення суми визначеної в договорі, уклали дану Додаткову угоду про наступне:

1.1. Викласти п. 7.1. Договору № ЛНЗ/ПГД-27012021-01 постачання природного газу від 29.01.2021 в наступній редакції:

"7.1. Ціна за 1000 куб. м. природного газу на момент укладення даного Договору, становить 8 770,02 грн. (Вісім тисяч сімсот сімдесят грн. 02 коп.) з урахуванням ПДВ, у тому числі:

- ціна природного газу - 7 308,35 грн. (Сім тисяч триста вісім грн. 35 коп.) (включно з урахуванням послуги замовлення (бронювання) потужності щодо кожного періоду та обсягу постачання природного газу);

- податок на додану вартість у розмірі 20% до ціни газу - 1 461,67 грн. (Одна тисяча триста тридцять грн. 00 коп.).

Загальна вартість всього обсягу поставки складає 276 540,00 грн. (Двісті сімдесят шість тисяч п`ятсот сорок грн. 00 коп.) з урахуванням ПДВ 46 090,00 грн. (Сорок шість тисяч дев`яносто грн. 00 коп.).

1.2. Викласти п. 3.1. Договору № ЛНЗ/ПГД-27012021-01 постачання природного газу від 29.01.2021 в наступній редакції:

"3.1. Поставка природного газу здійснюється протягом періоду споживання у 2021 році у обсязі 33 733,6580395 куб. м., в тому числі виходячи із нижчезазначеного помісячного обсягу: січень - 0 куб. м, лютий - 6 887 куб. м, березень - 5 897 куб м, квітень - 3 500 куб. м, травень - 0 куб. м, червень - 0 куб. м, липень - 0 куб. м, серпень - 0 куб. м, вересень - 0 куб. м, жовтень - 3 500 куб. м, листопад - 8 000 куб. м, грудень - 5 949,6580395 куб. м.

Всього за 2021 р.: 33 733,6580395 куб.м."

Відповідно до п. 2 Додаткової угоди № 3, Додаткова угода є невід`ємною частиною Договору № ЛНЗ/ПГД-27012021-01 постачання природного газу від 29.01.2021 та набирає чинності з 01 квітня 2021 р., (п. 3 ст. 631 Цивільний кодекс України).

Решта умов Договору № ЛНЗ/ПГД-27012021-01 постачання природного газу від 29.01.2021 залишається без змін. (п. 3 Додаткової угоди № 3)

14.05.2021 сторони підписали Акт № 79 Приймання-передачі природного газу по договору постачання природного газу № ЛНЗ/ПГД-27012021-01 від 29.01.2021 року, відповідно до якого, Постачальник передав, а Споживач прийняв для власних потреб у квітні 2021 року природний газ обсягом 2,63300 тис. куб. м. на загальну суму з ПДВ 23 091,47 грн. Ціна за 1000 куб.м без ПДВ - 7 308,35 грн.

Оплата відповідачем 2. поставленого природного газу підтверджується платіжним дорученням від 17.05.2021 № 18 на суму 23 091,47 грн.

24.06.2021 сторони підписали Додаткову угоду № 4 до Договору № ЛНЗ/ПГД-27012021-01 постачання природного газу від 29.01.2021 (далі - Додаткова угода № 4), відповідно до п. 1 якої, керуючись ст.ст. 651, 653, 654 Цивільного кодексу України, пунктом 2 частини 5 ст. 41 Закону України "Про Публічні закупівлі" та ч. 2 п. 14.3. Договору № ЛНЗ/ПГД-27012021-01 постачання природного газу від 29.01.2021, Сторони погодили змінити (збільшити) ціну за одиницю товару до 10 відсотків, в зв`язку з коливанням ціни такого товару на ринку, без збільшення суми визначеної в договорі, уклали дану Додаткову угоду про наступне:

1.1. Викласти п. 7.1. Договору № ЛНЗ/ПГД-27012021-01 постачання природного газу від 29.01.2021 в наступній редакції:

"7.1. Ціна за 1000 куб. м. природного газу на момент укладення даного Договору, становить 9 638,22 грн. (Дев`ять тисяч шістсот тридцять вісім грн. 22 коп.) з урахуванням ПДВ, у тому числі:

- ціна природного газу - 8 031,85 грн. (Вісім тисяч тридцять одна грн. 85 коп.) (включно з урахуванням послуги замовлення (бронювання) потужності щодо кожного періоду та обсягу постачання природного газу);

- податок на додану вартість у розмірі 20% до ціни газу - 1 606,37 грн. (Одна тисяча шістсот шість грн. 37 коп.).

Загальна вартість всього обсягу поставки складає 276 540,00 грн. (Двісті сімдесят шість тисяч п`ятсот сорок грн. 00 коп.) з урахуванням ПДВ 46 090,00 грн. (Сорок шість тисяч дев`яносто грн. 00 коп.).

1.2. Викласти п. 3.1. Договору № ЛНЗ/ПГД-27012021-01 постачання природного газу від 29.01.2021 в наступній редакції:

"3.1. Поставка природного газу здійснюється протягом періоду споживання у 2021 році у обсязі 32 083,7133557 куб. м., в тому числі виходячи із нижчезазначеного помісячного обсягу: січень - 0 куб. м, лютий - 6 887 куб. м, березень - 5 897 куб м, квітень - 2 633 куб. м, травень - 0 куб. м, червень - 0 куб. м, липень - 0 куб. м, серпень - 0 куб. м, вересень - 0 куб. м, жовтень - 3 500 куб. м, листопад - 8 000 куб. м, грудень - 5 166,7133557 куб. м.

Всього за 2021 р.: 32 083,7133557 куб.м."

Відповідно до п. 2 Додаткової угоди № 4, Додаткова угода є невід`ємною частиною Договору № ЛНЗ/ПГД-27012021-01 постачання природного газу від 29.01.2021 та набирає чинності з " " травня 2021 р., (п. 3 ст. 631 Цивільний кодекс України).

Решта умов Договору № ЛНЗ/ПГД-27012021-01 постачання природного газу від 29.01.2021 залишається без змін. (п. 3 Додаткової угоди № 4)

Цього ж дня, 24.06.2021 сторони підписали Додаткову угоду № 5 до Договору № ЛНЗ/ПГД-27012021-01 постачання природного газу від 29.01.2021 (далі - Додаткова угода № 5), відповідно до п. 1 якої, керуючись ст.ст. 651, 653, 654 Цивільного кодексу України, пунктом 2 частини 5 ст. 41 Закону України "Про Публічні закупівлі" та ч. 2 п. 14.3. Договору № ЛНЗ/ПГД-27012021-01 постачання природного газу від 29.01.2021, Сторони погодили змінити (збільшити) ціну за одиницю товару до 10 відсотків, в зв`язку з коливанням ціни такого товару на ринку, без збільшення суми визначеної в договорі, уклали дану Додаткову угоду про наступне:

1.1. Викласти п. 7.1. Договору № ЛНЗ/ПГД-27012021-01 постачання природного газу від 29.01.2021 в наступній редакції:

"7.1. Ціна за 1000 куб. м. природного газу на момент укладення даного Договору, становить 10 592,40 грн. (Десять тисяч п`ятсот дев`яносто дві грн. 40 коп.) з урахуванням ПДВ, у тому числі:

- ціна природного газу - 8 827,00 грн. (Вісім тисяч вісімсот двадцять сім грн. 00 коп.) (включно з урахуванням послуги замовлення (бронювання) потужності щодо кожного періоду та обсягу постачання природного газу);

- податок на додану вартість у розмірі 20% до ціни газу - 1 765,40 грн. (Одна тисяча сімсот шістдесят п`ять грн. 40 коп.).

Загальна вартість всього обсягу поставки складає 276 540,00 грн. (Двісті сімдесят шість тисяч п`ятсот сорок грн. 00 коп.) з урахуванням ПДВ 46 090,00 грн. (Сорок шість тисяч дев`яносто грн. 00 коп.).

1.2. Викласти п. 3.1. Договору № ЛНЗ/ПГД-27012021-01 постачання природного газу від 29.01.2021 в наступній редакції:

"3.1. Поставка природного газу здійснюється протягом періоду споживання у 2021 році у обсязі 30 582,3496846 куб. м., в тому числі виходячи із нижчезазначеного помісячного обсягу: січень - 0 куб. м, лютий - 6 887 куб. м, березень - 5 897 куб м, квітень - 2 633 куб. м, травень - 0 куб. м, червень - 0 куб. м, липень - 0 куб. м, серпень - 0 куб. м, вересень - 0 куб. м, жовтень - 3 500 куб. м, листопад - 8 000 куб. м, грудень - 3 665,3496846 куб. м.

Всього за 2021 р.: 30 582,3496846 куб.м."

Відповідно до п. 2 Додаткової угоди № 5, Додаткова угода є невід`ємною частиною Договору № ЛНЗ/ПГД-27012021-01 постачання природного газу від 29.01.2021 та набирає чинності з " " травня 2021 р., (п. 3 ст. 631 Цивільний кодекс України).

Решта умов Договору № ЛНЗ/ПГД-27012021-01 постачання природного газу від 29.01.2021 залишається без змін. (п. 3 Додаткової угоди № 5)

13.07.2021 сторони підписали Додаткову угоду № 6 до Договору № ЛНЗ/ПГД-27012021-01 постачання природного газу від 29.01.2021 (далі - Додаткова угода № 6), відповідно до п. 1 якої, керуючись ст.ст. 651, 653, 654 Цивільного кодексу України, пунктом 2 частини 5 ст. 41 Закону України "Про Публічні закупівлі" та ч. 2 п. 14.3. Договору № ЛНЗ/ПГД-27012021-01 постачання природного газу від 29.01.2021, Сторони погодили змінити (збільшити) ціну за одиницю товару до 10 відсотків, в зв`язку з коливанням ціни такого товару на ринку, без збільшення суми визначеної в договорі, уклали дану Додаткову угоду про наступне:

1.1. Викласти п. 7.1. Договору № ЛНЗ/ПГД-27012021-01 постачання природного газу від 29.01.2021 в наступній редакції:

"7.1. Ціна за 1000 куб. м. природного газу на момент укладення даного Договору, становить 11 291,46 грн. (Одинадцять тисяч двісті дев`яносто одна грн. 46 коп.) з урахуванням ПДВ, у тому числі:

- ціна природного газу - 9 409,55 грн. (Дев`ять тисяч чотириста дев`ять грн. 55 коп.) (включно з урахуванням послуги замовлення (бронювання) потужності щодо кожного періоду та обсягу постачання природного газу);

- податок на додану вартість у розмірі 20% до ціни газу - 1 881,91 грн. (Одна тисяча вісімсот вісімдесят одна грн. 91 коп.).

Загальна вартість всього обсягу поставки складає 276 540,00 грн. (Двісті сімдесят шість тисяч п`ятсот сорок грн. 00 коп.) з урахуванням ПДВ 46 090,00 грн. (Сорок шість тисяч дев`яносто грн. 00 коп.).

1.2. Викласти п. 3.1. Договору № ЛНЗ/ПГД-27012021-01 постачання природного газу від 29.01.2021 в наступній редакції:

"3.1. Поставка природного газу здійснюється протягом періоду споживання у 2021 році у обсязі 29 643,4552148 куб. м., в тому числі виходячи із нижчезазначеного помісячного обсягу: січень - 0 куб. м, лютий - 6 887 куб. м, березень - 5 897 куб м, квітень - 2 633 куб. м, травень - 0 куб. м, червень - 0 куб. м, липень - 0 куб. м, серпень - 0 куб. м, вересень - 0 куб. м, жовтень - 3 500 куб. м, листопад - 8 000 куб. м, грудень - 2 726,4552148 куб. м.

Всього за 2021 р.: 29 643,4552148 куб.м."

Відповідно до п. 2 Додаткової угоди № 6, Додаткова угода є невід`ємною частиною Договору № ЛНЗ/ПГД-27012021-01 постачання природного газу від 29.01.2021 та набирає чинності з " " червня 2021 р., (п. 3 ст. 631 Цивільний кодекс України).

Решта умов Договору № ЛНЗ/ПГД-27012021-01 постачання природного газу від 29.01.2021 залишається без змін. (п. 3 Додаткової угоди № 6)

15.09.2021 сторони підписали Додаткову угоду № 7 до Договору № ЛНЗ/ПГД-27012021-01 постачання природного газу від 29.01.2021 (далі - Додаткова угода № 7), відповідно до п. 1 якої, Постачальник та Споживач дійшли згоди достроково припинити дію договору № ЛНЗ/ПГД-27012021-01 постачання природного газу від 29.01.2021 з "15" вересня 2021 р., та зменшити суму договору № ЛНЗ/ПГД-27012021-01 постачання природного газу від 29.01.2021 з "15" вересня 2021 на 160 637,45 грн. (Сто шістдесят тисяч шістсот тридцять сім гривень, 45 копійок в зв`язку з чим, домовились викласти абз. 2 п. 7.1. Договору в наступній редакції:

"Загальна вартість всього обсягу поставки складає 115 902, 55 грн. (Сто п`ятнадцять тисяч дев`ятсот дві грн. 55 коп.) з урахуванням ПДВ 19 317, 09 грн. (Дев`ятнадцять тисяч триста сімнадцять грн. 09 коп.)"

З моменту набрання законної сили цієї додаткової угоди сторони не вважають себе пов`язаними будь-якими правами та зобов`язаннями. (п. 2 Додаткової угоди № 7)

Додаткова угода складена у двох примірниках, які мають однакову юридичну силу, та є невід`ємною частиною Договору № ЛНЗ/ПГД-27012021-01 постачання природного газу від 29.01.2021. (п. 3 Додаткової угоди № 7)

07.02.2023 Уманська окружна прокуратура звернулась з листом № 53-396вих23 до комунального підприємства Уманська психіатрична лікарня Уманської міської ради з вимогою на підставі абз. 4 ч. 4 ст. 23 Закону України "Про прокуратуру" інформувати Уманську окружну прокуратуру щодо підстав укладення додаткових угод щодо підвищення ціни до договору № 1 від 29.01.2021 укладеного між КП "Уманська психіатрична лікарня" Уманської міської ради та ТОВ "ЛНЗ ЕНЕРГО" на постачання природного газу та надати належним чином завірені копії документів в обґрунтування укладення вище вказаних додаткових угод та необхідності внесення змін до договору, також надати підтверджуючі документи щодо оплати і отримання товару (природного газу), із зазначенням кількості поставленого газу, дати поставки та ціни (платіжні доручення, акти). Надати належним чином завірені копії договору та всіх додаткових угод до нього.

Також прокурор просив інформувати Уманську окружну прокуратуру щодо джерела походження коштів, які виділялись та в подальшому перераховувались ТОВ "ЛНЗ ЕНЕРГО" на виконання договору від 29.01.2021 на постачання газу, додаткових угод до нього та надати належним чином завірену копії статуту (положення) КП "Уманська психіатрична лікарня" Уманської міської ради, витягу з ЄРДПОУ, а також реквізити рахунку на який має бути здійснено перерахування коштів в разі задоволення позову. Вказати про вжиті "Уманською психіатричною лікарнею" Уманської міської ради заходи щодо визнання угод недійсними та стягнення надмірно сплачених коштів в судовому порядку, вказавши: чи пред`явлено відповідний позов до суду або чи має намір "Уманська психіатрична лікарня" Уманської міської ради звертатись до суду з відповідним позовом або ж не вбачає підстав для пред`явлення даного позову, зазначивши причини.

У відповідь, 10.02.2023 комунальне некомерційне підприємство "Уманська психіатрична лікарня" надала лист, в якому зазначила, що фінансування по договору № ЛНЗ/ПГД-2702021-01 від 29.01.2021 здійснювалося за рахунок органу з питань охорони здоров`я та виконавчого органу місцевих рад (місцевий бюджет) та надало копії підтверджуючих документів. Крім того, КНП "Психіатрична лікарня" зазначило, що не вважає угоди з постачальником ТОВ "ЛНЗ Енерго" недійсними та не має наміру звертатись до суду з відповідним позовом.

27.06.2023 Уманська окружна прокуратура звернулась з листом № 53-1807вих23 до Уманської міської ради, в якому на підставі абз. 4 ч. 4 ст. 23 Закону України "Про прокуратуру" просила повідомити, чи вживалися Уманською міською радою заходи щодо визнання додаткових угод недійсними та стягнення надмірно сплачених коштів в судовому порядку, вказавши: чи пред`явлено відповідний позов до суду або чи має намір Уманська міська рада звертатись до суду з відповідним позовом або ж не вбачає підстав для пред`явлення даного позову, зазначивши причини та повідомила, що в разі невжиття заходів щодо звернення до суду з відповідним позовом Уманською окружною прокуратурою в порядку ст. 23 Закону України "Про прокуратуру" буде здійснено представництво інтересів держави в суді.

У відповідь, 21.07.2023 Уманська міська рада надала лист № 01/01-20/5546, в якому повідомила. що нею заходів щодо визнання додаткових угод недійсними та стягнення надмірно сплачених коштів в судовому порядку не вживалось. Крім того, Уманська міська рада не має наміру звертатись до суду з позовом про визнання додаткових угод недійсними та стягнення надмірно сплачених коштів.

07.09.2023 Уманська окружна прокуратура звернулась до Уманської міської ради з листом № 53-2553вих23, в якому на виконання вимог ч. 4 ст. 23 Закону України "Про прокуратуру" повідомила, що прокуратурою будуть вжиті заходи представницького характеру на захист державних інтересів, шляхом пред`явлення до Господарського суду Черкаської області позову в інтересах держави в особі Уманської міської ради до Товариства з обмеженою відповідальністю "ЛНЗ Енерго", КНП "Уманська психіатрична лікарня" Уманської міської ради про визнання недійсними додаткових угод та стягнення коштів в розмірі 14 150,35 грн.

Зазначений лист надіслано Уманською окружною прокуратурою Уманській міській раді 01.09.2023, що підтверджується реєстром про надсилання простої кореспонденції, наданим прокурором.

Прокурор стверджує, що додаткові угоди №№ 1-3 до договору поставки природного газу № ЛНЗ/ПГД-27012021-01 від 29.01.2021 укладені з порушенням чинного законодавства, а саме без належного доведення коливання ціни на ринку природного газу, а тому мають бути визнані недійсними в судовому порядку, окрім того, укладення вказаних додаткових угод потягнуло за собою сплату надлишкових коштів за договором, які підлягають поверненню в дохід держави. Викладене стало підставою для звернення до суду з цим позовом.

Розглядаючи спір по суті суд враховує таке.

Згідно з п. 1 ч. 2 ст. 11 Цивільного кодексу України (далі - ЦК України) підставами виникнення цивільних прав та обов`язків, зокрема, є договори та інші правочини.

Відповідно до ч. 1 ст. 626 ЦК України договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов`язків.

Частина 1 ст. 638 ЦК України встановлює, що договір є укладеним, якщо сторони в належній формі досягли згоди з усіх істотних умов договору. Істотними умовами договору є умови про предмет договору, умови, що визначені законом як істотні або є необхідними для договорів даного виду, а також усі ті умови, щодо яких за заявою хоча б однієї із сторін має бути досягнуто згоди.

Статтею 632 ЦК України передбачено, що ціна в договорі встановлюється за домовленістю сторін.

У випадках, встановлених законом, застосовуються ціни (тарифи, ставки тощо), які встановлюються або регулюються уповноваженими органами державної влади або органами місцевого самоврядування.

Зміна ціни після укладення договору допускається лише у випадках і на умовах, встановлених договором або законом.

Згідно зі ст. 12 Закону України "Про ринок природного газу", постачання природного газу здійснюється відповідно до договору, за яким постачальник зобов`язується поставити споживачеві природний газ належної якості та кількості у порядку, передбаченому договором, а споживач зобов`язується оплатити вартість прийнятого природного газу в розмірі, строки та порядку, передбачених договором. Якість та інші фізико-хімічні характеристики природного газу визначаються згідно із встановленими стандартами та нормативно-правовими актами (ч. 1).

Постачання природного газу здійснюється за цінами, що вільно встановлюються між постачальником та споживачем, крім випадків, передбачених цим Законом (ч. 2).

Права та обов`язки постачальників і споживачів визначаються цим Законом, Цивільним і Господарським кодексами України, правилами постачання природного газу, іншими нормативно-правовими актами, а також договором постачання природного газу (ч. 3).

Ч. 6 ст. 265 Господарського кодексу України (далі - ГК України) передбачає, що до відносин поставки, не врегульованих цим Кодексом, застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України про договір купівлі-продажу.

Правові та економічні засади здійснення закупівель товарів, робіт і послуг для забезпечення потреб держави та територіальної громади визначено Законом України "Про публічні закупівлі".

Згідно з п. 6 ст. 1 Закону України "Про публічні закупівлі", договір про закупівлю - господарський договір, що укладається між замовником і учасником за результатами проведення процедури закупівлі/спрощеної закупівлі та передбачає платне надання послуг, виконання робіт або придбання товару.

Положеннями ч. 1 ст. 5 Закону України "Про публічні закупівлі" визначено, що закупівлі здійснюються за такими принципами: 1) добросовісна конкуренція серед учасників; 2) максимальна економія, ефективність та пропорційність; 3) відкритість та прозорість на всіх стадіях закупівель; 4) недискримінація учасників та рівне ставлення до них; 5) об`єктивне та неупереджене визначення переможця процедури закупівлі/спрощеної закупівлі; 6) запобігання корупційним діям і зловживанням.

Відповідно до п. 8 ч. 2 ст. 22 Закону України "Про публічні закупівлі" у тендерній документації зазначаються такі відомості, зокрема, проект договору про закупівлю з обов`язковим зазначенням порядку змін його умов.

Відповідно до ч. 4 ст. 41 Закону України "Про публічні закупівлі", умови договору про закупівлю не повинні відрізнятися від змісту тендерної пропозиції/пропозиції за результатами електронного аукціону (у тому числі ціни за одиницю товару) переможця процедури закупівлі/спрощеної закупівлі або узгодженої ціни пропозиції учасника у разі застосування переговорної процедури, крім випадків визначення грошового еквівалента зобов`язання в іноземній валюті та/або випадків перерахунку ціни за результатами електронного аукціону в бік зменшення ціни тендерної пропозиції/пропозиції учасника без зменшення обсягів закупівлі.

Згідно з п. 2 ч. 5 ст. 41 Закону України "Про публічні закупівлі", істотні умови договору про закупівлю не можуть змінюватися після його підписання до виконання зобов`язань сторонами в повному обсязі, крім випадків збільшення ціни за одиницю товару до 10 відсотків пропорційно збільшенню ціни такого товару на ринку у разі коливання ціни такого товару на ринку за умови, що така зміна не призведе до збільшення суми, визначеної в договорі про закупівлю, - не частіше ніж один раз на 90 днів з моменту підписання договору про закупівлю. Обмеження щодо строків зміни ціни за одиницю товару не застосовується у випадках зміни умов договору про закупівлю бензину та дизельного пального, газу та електричної енергії.

Статтею 526 ЦК України встановлено, що зобов`язання має виконуватися належним чином, зокрема відповідно до умов договору. Одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом (ч. 1 ст. 525 ЦК України).

Відповідно до ч. 1 ст. 651 ЦК України зміна договору допускається лише за згодою сторін, якщо інше не встановлено договором або законом. Закон України "Про публічні закупівлі" не містить виключень з цього правила.

Стаття 652 ЦК України передбачає, що в разі істотної зміни обставин, якими сторони керувалися при укладенні договору, договір може бути змінений або розірваний за згодою сторін, якщо інше не встановлено договором або не випливає із суті зобов`язання. Зміна обставин є істотною, якщо вони змінилися настільки, що, якби сторони могли це передбачити, вони не уклали б договір або уклали б його на інших умовах. Через зміну істотних обставин договір може бути змінений за рішенням суду на вимогу заінтересованої сторони за наявності одночасно таких умов: 1) у момент укладення договору сторони виходили з того, що така зміна обставин не настане; 2) зміна обставин зумовлена причинами, які заінтересована сторона не могла усунути після їх виникнення при всій турботливості та обачності, які від неї вимагалися; 3) виконання договору порушило б співвідношення майнових інтересів сторін і позбавило б заінтересовану сторону того, на що вона розраховувала при укладенні договору; 4) із суті договору або звичаїв ділового обороту не випливає, що ризик зміни обставин несе заінтересована сторона.

Відповідно до п. 2.1. Договору, Постачальник зобов`язується протягом строку дії даного Договору передавати Споживачеві товар у загальному потоці у внутрішній точці виходу з газотранспортної системи по предмету: ДК 021:2015, код 09120000-6 - Газове паливо (Природний газ), включно з урахуванням замовлення (бронювання) потужності (надалі - Газ) щодо кожного періоду та обсягу постачання газу, а Споживач зобов`язується приймати та оплачувати Газ на умовах даного Договору.

Споживач підтверджує, що він ознайомлений з тим, що передача Газу неможлива без замовлення відповідної потужності на відповідний обсяг газу, який належить до передачі та підписанням даного Договору надає згоду Постачальнику на замовлення (бронювання) потужності для Споживача.

Так згідно з п. 3.1. Договору, поставка природного газу здійснюється протягом періоду споживання у 2021 році у обсязі 41 900 куб. м., в тому числі виходячи із нижчезазначеного помісячного обсягу: січень - 0 куб. м, лютий - 8 900 куб. м, березень - 8 000 куб м, квітень - 3 500 куб. м, травень - 0 куб. м, червень - 0 куб. м, липень - 0 куб. м, серпень - 0 куб. м, вересень - 0 куб. м, жовтень - 3 500 куб. м, листопад - 8 000 куб. м, грудень - 10 000 куб. м.

Всього за 2021 р.: 41 900 куб. м.

За п. 7.1. Договору, ціна за 1000 куб. м. природного газу на момент укладення даного Договору, становить 6 600,00 грн. (Шість тисяч шістсот грн. 00 коп.) з урахуванням ПДВ, у тому числі:

- ціна природного газу - 5 500,00 грн. (П`ять тисяч п`ятсот грн. 00 коп.) (включно з урахуванням послуги замовлення (бронювання) потужності щодо кожного періоду та обсягу постачання природного газу);

- податок на додану вартість у розмірі 20 % до ціни газу - 1 100,00 грн. (Одна тисяча сто грн. 00 коп.).

Загальна вартість всього обсягу поставки складає 276 540,00 грн. (Двісті сімдесят шість тисяч п`ятсот сорок грн. 00 коп.) з урахуванням ПДВ 46 090,00 грн. (Сорок шість тисяч дев`яносто грн. 00 коп.).

Крім того, у п. 7.2. Договору передбачено, що ціна Договору може змінюватись протягом строку його дії. Зміна ціни узгоджується шляхом підписання додаткової угоди до цього Договору.

Також положеннями Закону України "Про публічні закупівлі" закріплено можливості сторін змінити умови укладеного договору шляхом збільшення ціни за одиницю товару до 10%, що є запобігання ситуаціям, коли внаслідок істотної зміни обставин укладений договір стає вочевидь невигідним для постачальника.

Разом з тим передбачена законодавством про публічні закупівлі норма застосовується, якщо відбувається значне коливання (зростання) ціни на ринку, яке робить для однієї сторони договору його виконання вочевидь невигідним, збитковим.

У постанові Верховного Суду від 18.06.2021 у справі №927/491/19 зазначено, що будь-який суб`єкт підприємницької діяльності діє на власний ризик. Укладаючи договір купівлі-продажу (поставки) товару на певний строк у майбутньому, він гарантує собі можливість продати свій товар, але при цьому несе ризики зміни його ціни. Продавець (постачальник) має передбачати такі ризики і одразу закладати їх у ціну договору. Продавцю (постачальнику) треба не лише довести підвищення ціни на певний товар на певному ринку за допомогою доказів, але й обґрунтувати для замовника самі пропозиції про підвищення ціни, визначеної у договорі. Постачальник повинен обґрунтувати, чому таке підвищення цін на ринку зумовлює неможливість виконання договору по запропонованій замовнику при закупівлі ціні, навести причини, через які виконання укладеного договору стало для нього вочевидь невигідним. Постачальник також має довести, що підвищення ціни є непрогнозованим (його неможливо було передбачити і закласти в ціну товару на момент подання постачальником пропозиції), та заздалегідь замовити товар по визначеній у договорі вартості.

Під коливанням ціни необхідно розуміти зміну за певний період часу ціни на ринку чи то в сторону зменшення, чи в сторону збільшення. І таке коливання має відбуватись саме в період після укладання договорів і до внесення відповідних змін до нього.

Можливість зміни ціни договору внаслідок недобросовісних дій сторін (сторони) договору робить результат закупівлі невизначеним та тягне за собою неефективне використання бюджетних коштів, що є прямим порушенням принципів процедури закупівлі, визначених Законом України "Про публічні закупівлі" (правова позиція, викладена у постанові Верховного Суду від 12.09.2019 у справі №915/1868/18).

З матеріалів справи випливає, що відповідно до умов Договору, обсяг постачання природного газу становив 41 900 куб. м. загальною вартістю 276 540 грн з урахуванням ПДВ 46 090 грн. Додатковою угодою № 7 до Договору сторони достроково припинили дію Договору.

Впродовж дії Договору додатковими угодами від 26.02.2021 № 1, від 29.04.2021 № 2, від 29.04.2021 № 3 змінено істотні умови Договору, а саме збільшено ціну за Товар з посиланням на коливання цін.

Так Додатковою угодою від 26.02.2021 № 1 сторони збільшили ціну на природний газ з 6 600 грн/100 м. куб. до 7 259,94 грн (на 9,99 %).

Додатковою угодою від 29.04.2021 № 2 сторони збільшили ціну на природний газ до 7 980 грн (на 20,91 % від початкової ціни Договору).

Додатковою угодою від 29.04.2021 № 3 сторони збільшили ціну на природний газ до 8 770,02 грн (на 32,88 % від початкової ціни Договору)

Отже, загалом, з урахуванням зазначених додаткових угод, з моменту укладення Договору, ціна на природний газ зросла з 6 600 грн до 8 770,02 грн, тобто на 32,88 %.

Обґрунтуванням такого збільшення є надані копії цінової довідки № 344/21, складеної 15.02.2021 на замовлення ТОВ "ЛНЗ Енерго", стосовно надання інформації від регіональних газопостачальних товариств по відпускним цінам по постачанню природного газу для установ і організацій, які фінансуються з державного та місцевого бюджетів у лютому 2021 року на території України, повідомлено, що згідно з інформацією офіційних сайтів зазначених нижче суб`єктів ринку природного газу - регіональних газопостачальних товариств вартість природного газу у зазначених нижче підприємств з 01 лютого 2021 року відповідно складає (з урахуванням ПДВ та тарифу на послуги транспортування для внутрішніх точок входу і виходу з газотранспортної системи ТОВ "Оператор газотранспортної системи України"):

ТОВ "Одесагаз-Постачання" - 9 750 грн/1 000 куб. м,

ТОВ "Полтавагаз збут" - 9 960 грн/1 000 куб. м,

ТОВ "Чернівцігаз збут" - 9 900 грн/1 000 куб. м,

ТОВ "Івано-Франківськгаз збут" - 9 900 грн/ 1 000 куб. м,

ТОВ "Харківгаз збут" - 9 900,001 грн/ 1 000 куб. м,

ТОВ "Сумигаз збут" - 9 900 грн/ 1 000 куб. м,

ТОВ "Луганскгаз сбут" - 10 363,89 грн/ 1 000 куб. м,

ТОВ "Хмельницькгаз збут" - 9 900 грн/ 1 000 куб. м.

Діапазон цін на природний газ на ринку України, зазначених у таблиці становить: - 9 750,00 - 10 363,89 грн./за 1000 куб.м. (з урахуванням ПДВ та тарифу ТОВ "Оператор ГТС України" на послуги транспортування природного газу для внутрішньої точки виходу з газотранспортної системи).

У п. 9 цієї цінової довідки зазначено, що на час проведення дослідження станом на 15 лютого 2021р. іншої інформації від регіональних газопостачальних підприємств та підприємств, що мають ліцензію на постачання природного газу не виявлено. Довідка носить фактографічно-інформаційний характер та не враховує умов договорів та контрактів.

А також цінової довідки № 3964/21, складеної 22.04.2021 на замовлення ТОВ "ЛНЗ Енерго", зазначено, що згідно з інформацією опублікованому на офіційному сайті Товарної біржі "Українська енергетична біржа", приведена вартість природного газу на європейських хабах (газорозподільних центрах) до кордону України по зазначеним нижче хабам згідно з вказаними датами відповідно складала та відображена у таблиці (ціни з урахуванням ПДВ):

Німецький хаб NCG: 01.03.2021 - 8 480,38 грн/1000 куб. м, 16.04.2021 - 10 595,82 грн/1000 куб. м - коливання між вказаними датами + 24,95 %.

Німецький хаб GASPOOL: 01.03.2021 - 8 484,69 грн/1000 куб. м, 16.04.2021 - 10 548,92 грн/1000 куб. м - коливання між вказаними датами + 24,33 %.

Німецький хаб TTF: 01.03.2021 - 8 342,36 грн/1000 куб. м, 16.04.2021 - 10 318,64 грн/1000 куб. м - коливання між вказаними датами + 23,69 %.

У п. 9 цієї цінової довідки зазначено, що вона носить фактографічно-інформаційний характер та не враховує договорів та контрактів.

Щодо наданих документів господарський суд зазначає, що вони не містять інформації щодо коливання ціни на природний газ в бік її збільшення в період з дати укладання договору (29.01.2021) до дати укладення додаткових угод. Такі документи носять лише інформаційний характер та демонструють ринкові ціни на природний газ у відповідні періоди чи дати. Проте, не містять будь-якої інформації саме про факт коливання цін на природний газ у порівняні з моментом укладення договору та моментом звернення постачальника з пропозицією внести зміни до договору в частині зміни (збільшення) ціни на одиницю товару. Також господарський суд звертає увагу на те, що надані цінові довідки не стосуються регіону, в якому здійснювалась поставка природного газу за Договором (Черкаська область). Крім того, надані цінові довідки містять примітки про те, що вони носять фактографічно-інформаційний характер та не враховують договорів та контрактів.

Остання довідка стала підставою для внесення змін до Договору відповідно до Додаткових угод № 2 та № 3, що укладені в один день. Тобто в один день ціна збільшилась на 22,89 %.

При визначенні правомірності укладення додаткової угоди № 1 суд враховує таке.

Згідно із ч. 1 ст. 215 ЦК України підставою недійсності правочину є недодержання в момент вчинення правочину стороною (сторонами) вимог, які встановлені частиною першою статті 203 цього Кодексу.

Частиною 3 ст. 215 ЦК України передбачено, що якщо недійсність правочину прямо не встановлена законом, але одна із сторін або інша заінтересована особа заперечує його дійсність на підставах, встановлених законом, такий правочин може бути визнаний судом недійсним (оспорюваний правочин).

Відповідно до ч. 1, 2, 3 ст. 632 ЦК України ціна в договорі встановлюється за домовленістю сторін. Зміна ціни після укладення договору допускається лише у випадках і на умовах, встановлених договором або законом. Зміна ціни в договорі після його виконання не допускається.

За Договором відповідач 1. протягом лютого 2021 року щоденно постачав, а відповідач 2. приймав та споживав природний газ. 26.02.2021 сторони підписали Додаткову угоду № 1, якою змінили ціну на природний газ, який вже був проданий споживачу та спожитий ним. Отже, товар, поставлений відповідачем 1. до 26.02.2021, був не тільки прийнятий відповідачем 2. у власність, а й спожитий. Викладене також підтверджується змістом Акту № 47 від 10.03.2021 приймання-передачі природного газу по договору постачання природного газу № ЛНЗ/ПГД-27012021-01 від 29.01.2021 року, з якого випливає, що Постачальник передав, а Споживач прийняв для власних потреб у лютому 2021 року природний газ обсягом 6,88700 тис.куб. м. на загальну суму з ПДВ 49 999,21 грн з установленою вартістю 6 049,95 грн за 1000 куб. м. (тобто з урахуванням ціни встановленої в Додатковій угоді № 1).

Як виснував вище суд, ціна товару є істотною умовою договору про закупівлю. Зміна ціни товару в договорі про закупівлю після виконання продавцем зобов`язання з передачі такого товару у власність покупця не допускається відповідно до ч. 3 ст. 632 ЦК України.

У зв`язку з викладеним зміст додаткової угоди № 1 суперечить ч. 3 ст. 632 ЦК України і тому така додаткова угода підлягає визнанню недійсною на підставі ч. 1 ст. 215 ЦК України, як така, що суперечить акту цивільного законодавства.

Така ж правова позиція висловлена у постанові Великої Палати Верховного Суду від 24.01.2024 у справі № 922/2321/22 (п. 74-75).

Відповідно до ч. 1 ст. 215 ЦК України підставою недійсності правочину є недодержання в момент вчинення правочину стороною (сторонами) вимог, які встановлені частинами першою - третьою, п`ятою та шостою статті 203 цього Кодексу.

Згідно з ч. 1 ст. 203 ЦК України зміст правочину не може суперечити цьому Кодексу, іншим актам цивільного законодавства, а також інтересам держави і суспільства, його моральним засадам.

Частиною 4 ст. 41 Закону України "Про публічні закупівлі" передбачено, що умови договору про закупівлю не повинні відрізнятися від змісту тендерної пропозиції/пропозиції за результатами електронного аукціону (у тому числі ціни за одиницю товару) переможця процедури закупівлі/спрощеної закупівлі або узгодженої ціни пропозиції учасника у разі застосування переговорної процедури, крім випадків визначення грошового еквівалента зобов`язання в іноземній валюті та/або випадків перерахунку ціни за результатами електронного аукціону в бік зменшення ціни тендерної пропозиції/пропозиції учасника без зменшення обсягів закупівлі.

Водночас у ч. 5 вказаної статті Закону України "Про публічні закупівлі" унормовано можливість збільшення ціни за одиницю товару до 10 відсотків пропорційно збільшенню ціни такого товару на ринку у разі коливання ціни такого товару на ринку за умови, що така зміна не призведе до збільшення суми, визначеної в договорі про закупівлю.

Судом встановлено, що збільшення ціни після укладення додаткових угод відбулось більш ніж на 30% від ціни, зазначеної в договорі, також суд встановив, що внесення таких змін не обґрунтовано коливанням цін з моменту укладання договору на дату укладення кожної з додаткових угод.

Велика Палата Верховного Суду у постанові від 24.01.2024 у справі № 922/2321/22 дійшла висновку, що відповідно до п. 2 ч. 5 ст. 41 Закону України "Про публічні закупівлі" ціна за одиницю товару не може бути збільшена більше ніж на 10 % від тієї ціни товару, яка була визначена сторонами при укладенні договору за результатами процедури закупівлі, незалежно від кількості та строків зміни ціни протягом строку дії договору.

Беручи до уваги те, що при укладенні оспорюваних додаткових угод сторонами не дотримано вимог закону про можливість збільшення ціни одиниці товару лише на 10% і виключно у зв`язку із доведенням коливанням цін на ринку, а також додатковими угодами змінено ціну на природний газ, який вже був проданий споживачу та спожитий ним у квітні 2021 року, суд доходить висновку, що такі додаткові угоди підлягають визнанню недійсними на підставі ч. 1 ст. 215 ЦК України, як такі, що суперечать актам цивільного законодавства - п. 2 ч. 5 ст. 41 Закону України "Про публічні закупівлі" та ч. 3 ст. 632 ЦК України.

До подібних правових висновків дійшла Велика Палата Верховного Суду у постанові від 24.01.2024 у справі № 922/2321/22.

Підсумовуючи викладене, суд визнає недійсними додаткові угоди № 1, 2, 3 до Договору № ЛНЗ/ПГД-27012021-01 постачання природного газу від 29.01.2021.

Прокурор також заявив вимогу про стягнення з відповідача 1. 14 150,35 грн на підставі ч. 1 ст. 670 ЦК України, як повернення оплати за товар, який не був поставлений.

Щодо зазначеної вимоги господарський суд зазначає таке.

Згідно із ч. 1 ст. 216 ЦК України недійсний правочин не створює юридичних наслідків, крім тих, що пов`язані з його недійсністю. У разі недійсності правочину кожна із сторін зобов`язана повернути другій стороні у натурі все, що вона одержала на виконання цього правочину, а в разі неможливості такого повернення, зокрема тоді, коли одержане полягає у користуванні майном, виконаній роботі, наданій послузі, - відшкодувати вартість того, що одержано, за цінами, які існують на момент відшкодування.

Водночас до зазначених прокурором обставин справи не підлягає застосуванню норма ч. 1 ст. 670 ЦК України, оскільки кошти сплачені за товар, проданий за ціною, що вказана у додаткових угодах, які визнані судом недійсними, а не є надмірно сплаченими коштами.

Згідно з ч. 1, п. 4, 5 ч. 3 ст. 162 ГПК України у позовній заяві позивач викладає свої вимоги щодо предмета спору та їх обґрунтування. Позовна заява повинна містити, зокрема, зміст позовних вимог: спосіб (способи) захисту прав або інтересів, передбачений законом чи договором, або інший спосіб (способи) захисту прав та інтересів, який не суперечить закону і який позивач просить суд визначити у рішенні; якщо позов подано до кількох відповідачів - зміст позовних вимог щодо кожного з них; виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги; зазначення доказів, що підтверджують вказані обставини; правові підстави позову.

Отже, позовом у процесуальному сенсі є звернення до суду з вимогою про захист своїх прав та інтересів, який складається із двох елементів: предмета і підстави позову.

Під предметом позову розуміється певна матеріально-правова вимога позивача до відповідача, стосовно якої позивач просить прийняти судове рішення.

Підставу позову становлять обставини, якими позивач обґрунтовує свої вимоги щодо захисту права та охоронюваного законом інтересу.

Правові підстави позову - це зазначена у позовній заяві нормативно-правова кваліфікація обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги.

Визначення предмета та підстав спору є правом позивача, у той час як встановлення обґрунтованості позову - обов`язком суду, який виконується під час розгляду справи.

У процесуальному законодавстві діє принцип "jura novit curia" ("суд знає закони"), який полягає в тому, що: 1) суд знає право; 2) суд самостійно здійснює пошук правових норм щодо спору безвідносно до посилання сторін; 3) суд самостійно застосовує право до фактичних обставин спору (da mihi factum, dabo tibi jus). Активна роль суду в цивільному процесі проявляється, зокрема, у самостійній кваліфікації судом правової природи відносин між позивачем та відповідачем, виборі і застосуванні до спірних правовідносин відповідних норм права, повного і всебічного з`ясування обставин, на які сторони посилаються як на підставу своїх вимог і заперечень, підтверджених тими доказами, які були досліджені в судовому засіданні.

Таким чином, при вирішенні спору суд в межах своїх процесуальних функціональних повноважень та в межах позовних вимог встановлює зміст (правову природу, права та обов`язки ін.) правовідносин сторін, які випливають із встановлених обставин, та визначає правову норму, яка підлягає застосуванню до цих правовідносин. Законодавець указує саме на "норму права", що є значно конкретизованим, аніж закон. Більше того, з огляду на положення Господарського процесуального кодексу України така функціональність суду носить імперативний характер. Підсумок такої процесуальної діяльності суду знаходять своє відображення в судовому рішенні, зокрема у його мотивувальній й резолютивній частинах.

Отже, обов`язок надати правову кваліфікацію відносинам сторін виходячи з фактів, установлених під час розгляду справи, та визначити, яка правова норма підлягає застосуванню для вирішення спору, покладено саме на суд, що є складовою класичного принципу jura novit curia.

Відповідно до принципу jura novit curia ("суд знає закони") неправильна юридична кваліфікація сторонами спірних правовідносин не звільняє суд від обов`язку застосувати для вирішення спору належні приписи юридичних норм. Суд, з`ясувавши у розгляді справи, що сторона або інший учасник судового процесу в обґрунтування своїх вимог або заперечень послалися не на ті норми, що фактично регулюють спірні правовідносини, самостійно здійснює правильну правову кваліфікацію останніх та застосовує у прийнятті рішення саме такі норми матеріального і процесуального права, предметом регулювання яких є відповідні правовідносини.

Такі висновки Верховного Суду щодо застосування принципу jura novit curia ("суд знає закони") є сталими у судовій практиці та викладені у численних постановах Верховного Суду, зокрема у постановах Великої Палати Верховного Суду від 12 червня 2019 у справі № 487/10128/14-ц, від 25 червня 2019 року у справі № 924/1473/15, від 04 грудня 2019 року у справі № 917/1739/17, від 08 червня 2021 року у справі № 662/397/15-ц, від 15 червня 2021 року у справі № 904/5726/19, від 15 червня 2021 року у справі № 916/585/18 (916/1051/20) та інших.

Із вказаних прокурором та досліджених судом обставин справи випливає, що відповідач 1. отримав кошти на підставі додаткових угод, які визнані судом недійсними, тобто підстава отримання таких коштів наразі відпала.

Відповідно до ч. 1 ст. 1212 ЦК України особа, яка набула майно або зберегла його у себе за рахунок іншої особи (потерпілого) без достатньої правової підстави (безпідставно набуте майно), зобов`язана повернути потерпілому це майно. Особа зобов`язана повернути майно і тоді, коли підстава, на якій воно було набуте, згодом відпала.

Згідно з п. 1 ч. 3 ст. 1212 ЦК України положення цієї глави застосовуються також до вимог про повернення виконаного за недійсним правочином.

Прокурор заявляє до стягнення 14 150,35 грн.

Постачання відповідачем 1. відповідачу 2. природного газу підтверджується наданими суду Актами Приймання-передачі природного газу по договору постачання природного газу:

- від 10.03.2021 № 47, відповідно до якого, Постачальник передав, а Споживач прийняв для власних потреб у лютому 2021 року природний газ обсягом 6,88700 тис.куб. м. на загальну суму з ПДВ 49 999,21 грн.

- від 20.04.2021 № 60, відповідно до якого, Постачальник передав, а Споживач прийняв для власних потреб у березні 2021 року природний газ обсягом 5,89700 тис.куб. м. на загальну суму з ПДВ 42 811,87 грн.

- від 14.05.2021 № 79, відповідно до якого, Постачальник передав, а Споживач прийняв для власних потреб у квітні 2021 року природний газ обсягом 2,63300 тис. куб. м. на загальну суму з ПДВ 23 091,47 грн.

Отже, всього відповідач 2. отримав 15,417 тис. куб. м. природного газу.

Такі об`єми природного газу оплачені відповідачем 2., що підтверджується наданими платіжними дорученнями:

- від 18.03.2021 № 19 на суму 49 999,21 грн;

- від 22.04.2021 № 3 на суму 3 416,32 грн;

- від 27.04.2021 № 9 на суму 39 395,55 грн;

- від 17.05.2021 № 18 на суму 23 091,47 грн.

З викладеного випливає, що відповідач 2. за 15,417 тис. куб. м. природного газу сплатив 115 902,55 грн, тоді як з урахуванням умов спірного Договору мав сплатити 101 752,20 грн (6 600 х 15,417). Отже, відповідач 2. надмірно сплатив відповідачу 1. 14 150,35 грн. (115 902,55 грн - 101 752,20 грн)

Господарський суд враховує, що комунальне некомерційне підприємство "Уманська психіатрична лікарня" Уманської міської ради відповідно до п. 2 його Статуту створене рішенням Уманської міської ради від 11.04.2018 № 4.20-47/7 відповідно до Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні", в зв`язку з реорганізацією шляхом перетворення Уманської лікарні № 2 в Комунальне некомерційне підприємство "Уманська психіатрична лікарня" Уманської міської ради. Майно підприємства є власністю територіальної громади м. Умань в особі Уманської міської ради.

Відповідно до п. 3 Статуту, підприємство створене на базі майна Уманської міської територіальної громади.

Згідно з п. 4 Статуту, Засновником Підприємства є Уманська міська рада. Підприємство є підпорядкованим, підзвітним та підконтрольним Засновнику та виконавчому комітету Уманської міської ради.

На підставі викладеного господарський суд вважає обґрунтованою та такою що підлягає задоволенню вимогу прокурора про стягнення з ТОВ "ЛНЗ Енерго" на користь Уманської міської ради 14 150,35 грн.

Підсумовуючи викладене господарський суд доходить висновку, що позов заступника керівника Уманської окружної прокуратури в інтересах держави уповноваженим органом якої виступає Уманська міська рада підлягає задоволенню.

Щодо наявності підстав для здійснення прокуратурою представництва інтересів держави в суді у спірних правовідносинах, господарський суд зазначає таке.

Згідно п. 3 ч. 1 ст. 131-1 Конституції України в Україні діє прокуратура, яка здійснює представництво інтересів держави в суді у виключних випадках і в порядку, що визначені законом.

Враховуючи положення Великої Палати Верховного Суду викладені у постанові від 26.05.2020 у справі № 912/2385/18, захищати інтереси держави повинні насамперед відповідні компетентні органи, а не прокурор. Прокурор не повинен вважатися альтернативним суб`єктом звернення до суду і замінювати компетентний орган, який може і бажає захищати інтереси держави.

Системне тлумачення абзацу першого частини третьої статті 23 Закону дозволяє дійти висновку, що прокурор здійснює представництво в суді законних інтересів держави у разі порушення або загрози порушення інтересів держави у двох випадках: 1) якщо захист цих інтересів не здійснює або неналежним чином здійснює орган державної влади, орган місцевого самоврядування чи інший суб`єкт владних повноважень, до компетенції якого віднесені повноваження здійснювати такий захист у спірних правовідносинах; 2) якщо немає органу державної влади, органу місцевого самоврядування чи іншого суб`єкта владних повноважень, до компетенції якого віднесені повноваження здійснювати захист законних інтересів держави у спірних правовідносинах (постанова Великої Палати Верховного Суду від 26.06.2019 року у справі № 587/430/16-ц).

Порушення державного інтересу у спірних правовідносинах полягає, перш за все, у тому, що виконання зобов`язань за додатковими угодами до Договору, що укладені з порушенням законодавства у сфері публічних закупівель, призвело до нераціонального та неефективного використання бюджетних коштів, що не відповідає меті Закону України "Про публічні закупівлі" та принципам, за якими мають здійснюватися публічні закупівлі, що закріплені в статті 5 даного Закону. Виплата коштів у зв`язку з укладенням додаткових угод зумовила втрату бюджетних коштів, що негативно вплинуло на видаткову частину бюджету, а тому є порушенням економічних інтересів держави, що відповідно до ст. 131-1 Конституції України покладає на органи прокуратури обов`язок здійснювати представництво інтересів держави в суді шляхом пред`явлення та підтримання позову.

Згідно з ч. 4 ст. 23 Закону України "Про прокуратуру" наявність підстав для представництва має бути обґрунтована прокурором у суді.

Прокурор здійснює представництво інтересів громадянина або держави в суді виключно після підтвердження судом підстав для представництва.

Прокурор зобов`язаний попередньо, до звернення до суду, повідомити про це громадянина та його законного представника або відповідного суб`єкта владних повноважень. У разі підтвердження судом наявності підстав для представництва прокурор користується процесуальними повноваженнями відповідної сторони процесу. Наявність підстав для представництва може бути оскаржена громадянином чи її законним представником або суб`єктом владних повноважень.

Прокурор, звертаючись до суду з позовом, має обґрунтувати та довести підстави для представництва, однією з яких є бездіяльність компетентного органу.

Бездіяльність компетентного органу означає, що він знав або повинен був знати про порушення інтересів держави, але не звертався до суду з відповідним позовом у розумний строк.

Звертаючись до відповідного компетентного органу до подання позову в порядку, передбаченому статтею 23 Закону України "Про прокуратуру", прокурор фактично надає йому можливість відреагувати на стверджуване порушення інтересів держави, зокрема, шляхом призначення перевірки фактів порушення законодавства, виявлених прокурором, вчинення дій для виправлення ситуації, а саме подання позову або аргументованого повідомлення прокурора про відсутність такого порушення.

Невжиття компетентним органом жодних заходів протягом розумного строку після того, як цьому органу стало відомо або повинно було стати відомо про можливе порушення інтересів держави, має кваліфікуватися як бездіяльність відповідного органу. Розумність строку визначається судом з урахуванням того, чи потребували інтереси держави невідкладного захисту (зокрема, через закінчення перебігу позовної давності чи можливість подальшого відчуження майна, яке незаконно вибуло із власності держави), а також таких чинників, як: значимість порушення інтересів держави, можливість настання невідворотних негативних наслідків через бездіяльність компетентного органу, наявність об`єктивних причин, що перешкоджали такому зверненню, тощо.

З матеріалів справи випливає, що 27.06.2023 Уманська окружна прокуратура звернулась з листом № 53-1807вих23 до Уманської міської ради, в якому на підставі абз. 4 ч. 4 ст. 23 Закону України "Про прокуратуру" просила повідомити, чи вживалися Уманською міською радою заходи щодо визнання додаткових угод недійсними та стягнення надмірно сплачених коштів в судовому порядку, вказавши: чи пред`явлено відповідний позов до суду або чи має намір Уманська міська рада звертатись до суду з відповідним позовом або ж не вбачає підстав для пред`явлення даного позову, зазначивши причини та повідомила, що в разі невжиття заходів щодо звернення до суду з відповідним позовом Уманською окружною прокуратурою в порядку ст. 23 Закону України "Про прокуратуру" буде здійснено представництво інтересів держави в суді

У відповідь, 21.07.2023 Уманська міська рада надала лист № 01/01-20/5546, в якому повідомила, що нею заходів щодо визнання додаткових угод недійсними та стягнення надмірно сплачених коштів в судовому порядку не вживалось. Крім того, Уманська міська рада не має наміру звертатись до суду з позовом про визнання додаткових угод недійсними та стягнення надмірно сплачених коштів.

07.09.2023 Уманська окружна прокуратура повторно звернулась до Уманської міської ради з листом № 53-2553вих23, в якому на виконання вимог ч. 4 ст. 23 Закону України "Про прокуратуру" повідомила, що прокуратурою будуть вжиті заходи представницького характеру на захист державних інтересів, шляхом пред`явлення до Господарського суду Черкаської області позову в інтересах держави в особі Уманської міської ради до Товариства з обмеженою відповідальністю "ЛНЗ Енерго", КНП "Уманська психіатрична лікарня" Уманської міської ради про визнання недійсними додаткових угод та стягнення коштів в розмірі 14 150,35 грн.

Зазначений лист надіслано Уманською окружною прокуратурою Уманській міській раді 01.09.2023, що підтверджується реєстром про надсилання простої кореспонденції, наданим прокурором.

Отже, враховуючи нездійснення позивачем заходів для звернення до суду з позовом щодо захисту інтересів територіальної громади та держави, враховуючи повноваження прокурора самостійно визначати, у чому полягає порушення інтересів держави і визначати орган, уповноважений державою здійснювати відповідні функції у спірних відносинах, суд дійшов висновку, що прокурор належно обґрунтував та довів підстави для представництва інтересів держави в суді.

Відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 129 ГПК України, судовий збір покладається на відповідачів.

Здійснюючи розподіл судових витрат, суд зазначає таке.

Судовий збір у розмірі 2 684 грн за позовними вимогами про стягнення 14 150,35 грн коштів слід покласти на ТОВ "ЛНЗ Енерго", оскільки саме це товариство незаконно набуло ці грошові кошти.

Судовий збір у розмірі 8 052 грн за вимоги про визнання додаткових угод недійсними слід покласти на обох відповідачів порівну, оскільки, незважаючи на те, що ініціатором укладення цих додаткових угод було ТОВ "ЛНЗ Енерго", а не комунальне некомерційне підприємство "Уманська психіатрична лікарня" Уманської міської ради, проте, відповідно до п. 14.2. Договору, внесення змін у цей Договір чи його розірвання допускається тільки за згодою Сторін, а так само у випадках, що передбачені згідно ст. 41 Закону України "Про публічні закупівлі" від 25 грудня 2015 р. № 922-VIII (зі змінами). У разі відсутності відповідної згоди заінтересована Сторона має право звернутися до суду. Також господарський суд враховує лист від 10.02.2023 комунального некомерційного підприємства "Уманська психіатрична лікарня" Уманської міської ради, що наданий у відповідь на запит прокурора, в якому останнє зазначило, зокрема, що не вважає угоди з постачальником ТОВ "ЛНЗ Енерго" недійсними. Таким чином, спір у справі в частині вимог про визнання додаткових угод недійсними виник внаслідок неправомірних дій обох відповідачів.

Керуючись ст. 74, 76-77, 129, 233, 236-241, 326-327 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити повністю.

Визнати недійсною додаткову угоду № 1 від 26.02.2021 до договору постачання природного газу № ЛНЗ/ПГД-27012021-01 від 29.01.2021 укладену між комунальним некомерційним підприємством "Уманська психіатрична лікарня" Уманської міської ради (ідентифікаційний код 05540631, вул. Паломників, 2, м. Умань, Черкаська обл., 20301) та товариством з обмеженою відповідальністю "ЛНЗ Енерго" (ідентифікаційний код 38031248, вул. Лебединська, буд. 131, м. Шпола, Шполянський р-н, Черкаська обл., 20603).

Визнати недійсною додаткову угоду № 2 від 29.04.2021 до договору постачання природного газу № ЛНЗ/ПГД-27012021-01 від 29.01.2021 укладену між комунальним некомерційним підприємством "Уманська психіатрична лікарня" Уманської міської ради (ідентифікаційний код 05540631, вул. Паломників, 2, м. Умань, Черкаська обл., 20301) та товариством з обмеженою відповідальністю "ЛНЗ Енерго" (ідентифікаційний код 38031248, вул. Лебединська, буд. 131, м. Шпола, Шполянський р-н, Черкаська обл., 20603).

Визнати недійсною додаткову угоду № 3 від 29.04.2021 до договору постачання природного газу № ЛНЗ/ПГД-27012021-01 від 29.01.2021 укладену між комунальним некомерційним підприємством "Уманська психіатрична лікарня" Уманської міської ради (ідентифікаційний код 05540631, вул. Паломників, 2, м. Умань, Черкаська обл., 20301) та товариством з обмеженою відповідальністю "ЛНЗ Енерго" (ідентифікаційний код 38031248, вул. Лебединська, буд. 131, м. Шпола, Шполянський р-н, Черкаська обл., 20603).

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "ЛНЗ Енерго" (ідентифікаційний код 38031248, вул. Лебединська, буд. 131, м. Шпола, Шполянський р-н, Черкаська обл., 20603) на користь Уманської міської ради (ідентифікаційний код 26535796, пл. Соборності, 1, м. Умань, Черкаська обл., 20301) кошти в сумі 14 150,35 грн.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "ЛНЗ Енерго" (ідентифікаційний код 38031248, вул. Лебединська, буд. 131, м. Шпола, Шполянський р-н, Черкаська обл., 20603) на користь Черкаської обласної прокуратури (ідентифікаційний код 02911119, бульв. Шевченка, 286, Черкаси, Черкаська область, 18000, р/р UA138201720343160001000003751, в ДКСУ у м. Київ) судовий збір у розмірі 6 710 грн сплачений за пред`явлення позовної заяви.

Стягнути з комунального некомерційного підприємства "Уманська психіатрична лікарня" Уманської міської ради (ідентифікаційний код 05540631, вул. Паломників, 2, м. Умань, Черкаська обл., 20301) на користь Черкаської обласної прокуратури (ідентифікаційний код 02911119, бульв. Шевченка, 286, Черкаси, Черкаська область, 18000, р/р UA138201720343160001000003751, в ДКСУ у м. Київ) судовий збір у розмірі 4 026 грн сплачений за пред`явлення позовної заяви.

Накази видати після набрання рішенням законної сили.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення може бути оскаржено до Північного апеляційного господарського суду протягом двадцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Копії рішення надіслати Уманській окружній прокуратурі, позивачу та відповідачу 1. за допомогою системи "Електронний суд", відповідачу 2 - поштою, Черкаській обласній прокуратурі - на електронну адресу: sekretariat@chk.gp.gov.ua.

Повне рішення складено та підписано 26.04.2024.

Суддя Зоя ЗАРІЧАНСЬКА

Дата ухвалення рішення25.04.2024
Оприлюднено29.04.2024
Номер документу118650416
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання недійсними додаткових угод та стягнення 14 150,35 грн

Судовий реєстр по справі —925/1280/23

Ухвала від 13.05.2024

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Корсак В.А.

Рішення від 25.04.2024

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Зарічанська З.В.

Рішення від 25.04.2024

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Зарічанська З.В.

Ухвала від 11.04.2024

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Зарічанська З.В.

Ухвала від 11.04.2024

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Зарічанська З.В.

Ухвала від 11.03.2024

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Зарічанська З.В.

Ухвала від 23.11.2023

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Зарічанська З.В.

Ухвала від 23.11.2023

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Зарічанська З.В.

Ухвала від 06.11.2023

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Зарічанська З.В.

Ухвала від 10.10.2023

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Зарічанська З.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні