Рішення
від 25.04.2024 по справі 298/608/24
ВЕЛИКОБЕРЕЗНЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 298/608/24

Номер провадження 2-о/298/20/24

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

25 квітня 2024 року смт. Великий Березний

Великоберезнянський районний суд Закарпатської області в складі

Головуючого судді Тарасевича П.П.,

при секретарі судового засідання Келешовчак І.І.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні, в залі судових засідань, в смт. Великий Березний цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , зацікавлені особи: Великоберезнянська селищна рада Ужгородського району Закарпатської області, ОСОБА_2 , про встановлення факту, що має юридичне значення здійснення постійного догляду за особою, яка потребує постійного догляду,

ВСТАНОВИВ:

Заявниця звернулася до суду з вказаною заявою, в якій просить встановити факт, а саме що ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 житель АДРЕСА_1 здійснює щоденний, постійний сторонній догляд за своєю бабусею громадянкою ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , яка за станом свого здоров`я відповідно до висновку із протоколу ЛКК № 208 від 19 березня 2024 року виданого КНП «Великоберезнянська лікарня Великоберезнянської селищної ради» потребує постійного стороннього догляду та не здатна до самообслуговування.

Заявник заяву мотивує тим, що відповідно до до висновку із протоколу ЛКК № 208 від 19 березня 2024 року виданого КНП «Великоберезнянська лікарня Великоберезнянської селищної ради» вона, ОСОБА_1 , 1932 року народження, потребує постійного стороннього догляду в зв`язку з нездатністю до самообслуговування.

Відповідно до акту від 22.03.2024 року підписаного старостою Стричавського старостинського округу Великоберезнянської селищної ради Цар Т.Ю. за участю свідків-сусідів в дворогосподарстві за адресою АДРЕСА_1 проживає громадянка ОСОБА_1 , 1932 року народження, яка згідно висновку із протоколу ЛКК № 208 від 19.03.2024 року внаслідок хвороби потребує постійного стороннього догляду. За вказаною громадянкою постійний сторонній догляд здійснює її онук - ОСОБА_2 , 1988 року народження, який є єдиною особою, яка може такий догляд здійснювати.

Згідно висновку із протоколу ЛКК № 209 від 19.03.2024 року її онук ОСОБА_2 , 1988 року народження, за станом здоров`я може надавати соціальні послуги та здійснювати сторонній догляд.

Від встановлення факту здійснення постійного стороннього догляду за особою, яка цього потребує (за нею), залежить виникнення прав та обов`язків її онука ОСОБА_2 , визначених Законом України від 19 червня 2003 року №966-IV «Про соціальні послуги», Законом України від 21 жовтня 1993 року №3543- ХП «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», Постановою Кабінету Міністрів України від 29 квітня 2004 року № 588 «Про затвердження Порядку призначення і виплати компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуги» та інших.

Наголошує, що її самопочуття внаслідок хвороби та похилого віку є досить незадовільним, а тому її дуже потрібна допомога і постійний догляд з боку близької людини - її онука ОСОБА_2 .

Заявник в судове засідання не з`явилася, однак подала до суду заяву про розгляд справи за її відсутності, про встановлення факту, що має юридичне значення, підтримала в повному обсязі.

Зацікавлені особи: Великоберезнянська селищна рада Ужгородського району Закарпатської області, ОСОБА_2 , також в судове засідання не з`явився, подали заяви про розгляд справи без їх участі, проти задоволення заяви не заперечили.

Згідно ч.2 ст.247ЦПК України фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалось.

Суд, ознайомившись із змістом заяви та дослідивши письмові докази, зазначає про наступне.

З висновку із протоколу ЛКК № 208 від 19 березня 2024 року, ОСОБА_1 , 1932 року народження , пенсіонерка, потребує постійного стороннього догляду в зв`язку з нездатністю до самообслуговування.

З висновку із протоколу ЛКК № 209 від 19 березня 2024 року, вбачається ОСОБА_2 , 1988 року народження за станом здоров`я може надавати соціальні послуги та здійснювати сторонній догляд.

З акту проведення обстеження сім`ї № 19 від 22 березня 2024 року підписаного старостою Стричавського старостинського округу Великоберезнянської селищної ради Цар Т.Ю. за участю свідків-сусідів в дворогосподарстві за адресою АДРЕСА_1 проживає громадянка ОСОБА_1 , 1932 року народження. За наслідками проведеного обстеження встановлено що ОСОБА_1 , 1932 року народження, яка згідно висновку з протоколу ЛКК № 208 від 19.03.2024 року виданого КНП «Великоберезнянська лікарня Великоберезнянської селищної ради Закарпатської області» потребує постійний сторонній догляд внаслідок нездатності до самообслуговування. Зазначений догляд за нею здійснює її онук ОСОБА_2 , 1988 року народження. Інших близьких родичів та осіб, які могли б здійснювати такий догляд за ОСОБА_1 у останньої відсутні.

Отже, з аналізу вищенаведеного вбачається, що заявниця потребує стороннього догляду і єдиною особою, хто може здійснювати постійний сторонній догляд за хворою, яка потребує постійного стороннього догляду, є її онук ОСОБА_2 .

Згідно п.5 ч.2 ст.293 та ч.2 ст.315 Цивільного процесуального кодексу України, суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, якщо згідно закону вони породжують юридичні наслідки.

Перелік справ про встановлення фактів, що мають юридичне значення визначено в ст.315 Цивільного процесуального кодексу України.

Статтею 315ЦПК України наведено перелік фактів, що мають юридичне значення, справи про встановлення яких розглядаються судом. Частиною 2 вказаної статті передбачено, що у судовому порядку можуть бути встановлені також інші факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

Згідно до ч.1 ст.293ЦПК України окреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Відповідно до Постанови ПленумуВерховного судуУкраїни за№ 5від 31.03.1995року «Просудову практикув справахпро встановленняфактів,що маютьюридичне значення» роз`яснено, що суд вправі розглядати справи про встановлення факту, коли цей факт безпосередньо породжує юридичні наслідки.

Тобто, від встановлення такого факту залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав громадян та встановлення факту не пов`язується з наступним вирішенням спору про право.

У вказаній Постанові зазначено вичерпний перелік заяв, які не можуть розглядатися судами, серед яких не вказано про факт здійснення догляду за інвалідом або за престарілим, який за висновком медичного закладу потребує постійного стороннього догляду або досяг 80-річного віку.

При таких обставинах суд вважає, що встановлення факту здійснення догляду та перебування фізичної особи на утриманні, не суперечить Закону і не порушує права, свободи та інтереси осіб та має для заявника юридичне значення, а тому підстав для відмови у задоволенні цієї заяви, судом не встановлено.

Відповідно до ст.89 ЦПК України, суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів.

З врахуванням вищенаведеного суд приходить до висновку, що заявник звернулася до суду із цією заявою підставно, така є належно обґрунтованою та обставини викладені в заяві підтверджені достовірними доказами, а тому вимоги викладені в заяві підлягають до задоволення в повному обсязі.

Керуючись ст.ст.293,294,315,319,263-265,268,273 ЦПК України, суд,-

УХВАЛИВ:

Заяву задовольнити.

Встановити факт, що ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , житель АДРЕСА_1 здійснює щоденний, постійний сторонній догляд за своєю бабусею громадянкою ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , яка за станом свого здоров`я відповідно до до висновку із протоколу ЛКК № 208 від 19 березня 2024 року виданого КНП «Великоберезнянська лікарня Великоберезнянської селищної ради» потребує постійного стороннього догляду та не здатна до самообслуговування.

Апеляційну скаргу на рішення суду може бути подано в Закарпатський апеляційний суд протягом тридцяти днів з дня його проголошення через Великоберезнянський районний суд Закарпатської області

Учасник справи, якому рішення не було вручено у день йогопроголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, на рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому рішення суду.

Рішення набираєзаконної силизгідно зст.273 ЦПК України.

Головуючий Тарасевич П.П.

Дата ухвалення рішення25.04.2024
Оприлюднено29.04.2024
Номер документу118650831
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення

Судовий реєстр по справі —298/608/24

Рішення від 25.04.2024

Цивільне

Великоберезнянський районний суд Закарпатської області

Тарасевич П. П.

Ухвала від 29.03.2024

Цивільне

Великоберезнянський районний суд Закарпатської області

Тарасевич П. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні