Ухвала
від 03.04.2024 по справі 314/5369/23
ВІЛЬНЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 314/5369/23

Провадження № 2/314/326/2024

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

03.04.2024 м. Вільнянськ

Вільнянський районний суд Запорізької області у складі:

головуючого судді - Свідунович Н.М.,

секретар судового засідання Печонкіна В.П.,

розглянувши у відритому підготовчому судовому засіданні в порядку загального позовного провадження цивільну справу № 314/5369/23 за позовом ОСОБА_1 до Павлівської сільської ради Запорізького району Запорізької області, третя особа: ТОВ НВП "Сортостанція", про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини,

ВСТАНОВИВ:

13.11.2023позивач ОСОБА_1 через свого представника адвоката Зіменко О.В. звернувся до Вільнянського районного суду Запорізької області з позовом до Павлівської сільської ради Запорізького району Запорізької області, третя особа: ТОВ НВП "Сортостанція", про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини.

Ухвалою судувід 15.11.2023справу прийнято до розгляду та відкрито провадження у справі за правилами загального позовного провадження, призначено підготовче судове засідання. Крім того, цією ухвалою витребувано від Вільнянської державної нотаріальної контори Запорізької області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) фотокопію спадкової справи № 111/2020, заведеної після смерті ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

05.01.2024 на адресу суду від Вільнянської державної нотаріальної контори Запорізької області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) надійшла фотокопія спадкової справи № 111/2020, заведена після смерті ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Ухвалою суду від 17.01.2024 задоволено клопотання представника та витребувано від Вільнянської державної нотаріальної контори Запорізької області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) інформаційну довідку зі спадкового реєстру (спадкові справи та видані на їх підставі свідоцтва про право на спадщину) щодо реєстрації спадкової справи, заведеної після смерті ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 , а також, за наявності, фотокопію спадкової справи.

02.02.2024 на адресу суду надійшла відповідь Вільнянської державної нотаріальної контори Запорізької області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса), згідно з якою, після померлого ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_3 спадкова справа Вільнянською державною нотаріальною конторою Запорізької області не заводилась. Також суду надано інформаційну довідку зі спадкового реєстру (спадкові справи та видані на їх підставі свідоцтва про право на спадщину) № 75622604 від 30.01.2024, з якої вбачається, що після смерті ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_3 заведена спадкова справа № 33/2023, місце заведення: Дніпропетровська область, Синельниківський район, Покровська державна нотаріальна контора.

Ухвалою суду від 05.03.2024 задоволено клопотання представника та витребувано від Покровської державної нотаріальної контори Дніпропетровської області Південно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Дніпро) фотокопію спадкової справи № 33/2023, заведеної після смерті ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 .

02.04.2024 на адресу суду від Покровської державної нотаріальної контори Дніпропетровської області Південно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Дніпро) надійшла фотокопія спадкової справи № 33/2023, заведена після смерті ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 .

03.04.2024 представник позивача звернулась з клопотанням про залучення співвідповідача Головного управління ДПС у Дніпропетровській області, на обґрунтування якого зазначила, що із матеріалів спадкової справи, заведеної після смерті ОСОБА_3 , який є спадкоємцем після смерті ОСОБА_2 , про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини після смерті якої ставиться питання у позові, стало відомо, що кредитором ОСОБА_4 є Головне управління ДПС у Дніпропетровській області, за зверненням якого заведено спадкову справу, отже, вказаний державний орган має бути залучений до участі у справі в якості співвідповідача.

Дослідивши матеріали справи, суд вважає за необхідне залучити Головне управління ДПС у Дніпропетровській області співвідповідачем у вказаній справі з таких підстав.

Відповідно до ч. 1 ст. 51 ЦПК України, суд першої інстанції за клопотанням позивача до закінчення підготовчого провадження залучити до участі у ній співвідповідача.

Відповідно до роз`яснень, які містяться у постанові Пленуму Верховного Суду України від 30.05.2008 № 7 "Про судову практику у справах про спадкування", відповідачами у справах цієї категорії є спадкоємці, які прийняли спадщину, а при відсутності інших спадкоємців за заповітом і за законом, усунення їх від права на спадкування, неприйняття ними спадщини, а також відмови від її прийняття відповідачами є територіальні громади в особі відповідних органів місцевого самоврядування за місцем відкриття спадщини.

Так, позивачем заявлено вимогу про визначення йому додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини після смерті матері ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

З матеріалів спадкової справи № 111/2020, заведеної після смерті ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , вбачається, що після смерті останньої до Вільнянської державної нотаріальної контори Запорізької області із заявами про прийняття спадщини, окрім позивача, у встановлений законом 6-місячний строк звернувся також брат померлої ОСОБА_3 .

Із копії свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 , виданого 08.02.2022 Вастльківським відділом державної реєстрації актів цивільного стану у Синельниківському районі Дніпропетровської області Південно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Дніпро), вбачається, що ОСОБА_3 помер ІНФОРМАЦІЯ_2 в смт Покровське Синельниківського району Дніпропетровської області.

З матеріалів справи спадкової справи № 33/2023, заведеної щодо майна померлого ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_3 , вбачається, що ГУ ДПС у Дніпропетровській області звернулось до Покровської державної нотаріальної контори Дніпропетровської області із вимогою до спадкоємців померлого ОСОБА_3 .

Таким чином, кредитор ОСОБА_3 , яким є Головне управління ДПС у Дніпропетровській області, має бути залучений співвідповідачем у вказаній справі.

З вказаних обставин, клопотання представника позивача підлягає задоволенню.

Керуючись ст.ст. 51, 197 ЦПК України, суд -

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання представника позивача задовольнити.

Залучити Головне управління ДПС у Дніпропетровській області (код ЄДРПОУ 44118658, адреса місцезнаходження: 49005, м. Дніпро, вул. Сімферопольска, 17-А) співвідповідачем у цивільній справі № 314/5369/23 за позовом ОСОБА_1 до Павлівської сільської ради Запорізького району Запорізької області, третя особа: ТОВ НВП "Сортостанція", про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини.

Відкласти підготовче судове засідання та направити співвідповідачу Головному управлінню ДПС у Дніпропетровській області копію ухвали суду з копією позовної заяви та повідомленням про дату, час та місце розгляду справи.

Призначити підготовче судове засідання на 13 годину 30 хвилин 20.05.2024.

Встановити співвідповідачу п`ятнадцятиденний строк з дня отримання копії цієї ухвали для подачі відзиву на позовну заяву, який повинен відповідати вимогам ст. 178 ЦПК України, і всі письмові та електронні докази, що підтверджують заперечення проти позову.

Зобов`язати співвідповідача, відповідно до ч. 4 ст. 178 ЦПК України, одночасно з наданням (надісланням) відзиву до суду, надіслати (надати) його копію та копії доданих до нього документів іншим учасникам справи.

Роз`яснити співвідповідачу, що згідно з ч. 8 ст. 178 ЦПК України, у разі ненадання останнім відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд вирішує справу за наявними матеріалами.

Роз`яснити співвідповідачу, що, відповідно до ч. 1 ст. 193 ЦПК України, він має право у строк для подання відзиву пред`явити зустрічний позов.

Встановити позивачу п`ятиденний строк з дня отримання відзиву для подання відповіді на відзив, яка має відповідати вимогам ч.ч. 3-5 ст. 178 ЦПК України, копія якої одночасно з поданням до суду повинна бути надіслана іншим учасникам справи.

Встановити співвідповідачам п`ятиденний строк з дня отримання відповіді на відзив для подання заперечення, яке має відповідати вимогам ч.ч. 3-5 ст. 178 ЦПК України, копія якого одночасно з поданням до суду повинна бути надіслана іншим учасникам справи.

Роз`яснити, що учасники справи можуть отримати інформацію щодо справи, що розглядається, за веб-адресою сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет http://court.gov.ua/fair/sud0805/.

Роз`яснити, що учасники справи можуть ознайомитися з матеріалами справи через Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему або її окрему підсистему (модуль), що забезпечує обмін документами.

Роз`яснити учасникам справи, що у Вільнянському районному суді Запорізької області наявна технічна можливість проводити судові засідання в режимі відеоконференції за участю учасників справи поза межами приміщення суду, отже, відповідно до ст. 212 ЦПК України, вони мають право брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та оскарженню не підлягає.

Суддя Н.М.Свідунович

03.04.2024

Дата ухвалення рішення03.04.2024
Оприлюднено29.04.2024
Номер документу118651338
СудочинствоЦивільне
Сутьприйняття спадщини

Судовий реєстр по справі —314/5369/23

Ухвала від 03.04.2024

Цивільне

Вільнянський районний суд Запорізької області

Свідунович Н. М.

Ухвала від 03.04.2024

Цивільне

Вільнянський районний суд Запорізької області

Свідунович Н. М.

Ухвала від 05.03.2024

Цивільне

Вільнянський районний суд Запорізької області

Свідунович Н. М.

Ухвала від 17.01.2024

Цивільне

Вільнянський районний суд Запорізької області

Свідунович Н. М.

Ухвала від 15.11.2023

Цивільне

Вільнянський районний суд Запорізької області

Свідунович Н. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні