Рішення
від 25.04.2024 по справі 587/957/24
СУМСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 587/957/24

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

25 квітня 2024 року Сумський районний суд Сумської області у складі:

головуючого судді Черних О.М.

за участю секретаря судового засідання Овчаренко М.В.,

представника позивача ОСОБА_1 ,

розглянувши у підготовчому судовому засіданні в м. Суми цивільну справу за позовом ОСОБА_2 ( АДРЕСА_1 ) до Нижньосироватської сільської ради (с. Нижня Сироватка, вул. Сумська, 167, Сумського району Сумської області), третя особа: Сумська міська державна нотаріальна контора (м. Суми, пр. Шевченка, 3) про визнання права власності на житловий будинок в порядку спадкування за заповітом,

ВСТАНОВИВ:

Позивачка звернулася до суду з позовом до відповідача про визнання за нею права власності на житловий будинок за адресою: АДРЕСА_2 ,в порядку спадкування за заповітом після смерті матері ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Свої вимоги мотивує тим, що ІНФОРМАЦІЯ_2 померла її мати ОСОБА_3 іпісля її смерті відкрилась спадщина. Вона, як спадкоємець за заповітом звернулася до нотаріальної контори з заявою про прийняття спадщини, проте постановою державного нотаріуса від 02 лютого 2024 року їй було відмовлено у видачі свідоцтва на право власності на зазначений житловий будинок за адресою: АДРЕСА_2 , оскільки відсутній оригінал правовстановлюючого документу на вказаний житловий будинок. У зв`язку з чим вона вимушена звернутись до суду за захистом своїх праввласності на спірне домоволодіння.

В судове засідання позивач не з`явилася, направивши заяву, в якій просила справу слухати у її відсутність, наполягала на задоволенні позовних вимог.

Представник Н.Сироватської сільської ради Сумського району в судове засідання не з`явився, про час і місце розгляду повідомлений належним чином , надав суду заяву, про те, що справу проситьрозглядати у його відсутність,проти позову заперечень не має.

Державний нотаріус Сумської міської державної нотаріальної контори направила до суду заяву, в якій просила розглядати справу у відсутність їх представника.

У відповідності до ч. 3 ст. 200 ЦПК України за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем.

Суд, перевіривши матеріали справи та дослідивши надані сторонами докази, вважає позов таким, що підлягає задоволенню з наступних підстав.

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_2 померла мати позивачки ОСОБА_3 (а.с. 6-7).

Відповідно до заповіту, складеного 16 липня 2001 року та посвідченого нотаріусом Другої Сумської державної нотаріальної контори, ОСОБА_3 заповідала житловий будинок і земельну ділянку при ньому за адресою: с. Н.Сироватка, Сумського району, Сумської області ОСОБА_2 , а все інше майно ОСОБА_2 та ОСОБА_4 в рівних частинах кожному (а.с. 9).

Інший спадкоємець за заповітом ОСОБА_5 відповідно до нотаріально завіреної заяви відмовився від обов`язкової частки у спадщині.

В подальшому позивачка ОСОБА_2 отримала свідоцтво про право на спадщину за заповітом на земельні ділянку, загальною площею 0,0500 га, наданої для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка), що розташована за адресою: АДРЕСА_2 (а.с.10).

Проте, постановою державного нотаріуса від 02 лютого 2024 року їй було відмовлено у видачі свідоцтва на право власності на зазначений житловий будинок за адресою: АДРЕСА_2 , оскільки відсутній оригінал правовстановлюючого документу на вказаний житловий будинок. (а.с. 13).

Разом з тим, ІНФОРМАЦІЯ_3 померла ОСОБА_3 отримала дозвіл на виконання будівельних робіт (а.с. 14).

25 червня 2009 року був складений акт готовності об`єкта за адресою: АДРЕСА_2 , до експлуатації (а.с. 16).

Відповідно до свідоцтва № НОМЕР_1 зафіксовано відповідність збудованого об`єкта за адресою: . АДРЕСА_2 , проектній документації, вимогам державних стандартів, будівельних норм та правил (а.с. 15)

Відповідно до технічного паспорту житлового будинку садибного типу, який розташований за адресою: АДРЕСА_2 , має загальну площу 81,6 кв.м. з мансардою м/с, та складається з: кухні 1, площею 11,1 кв.м., житлової кімнати 2, площею 10,8 кв.м., житлової кімнати 3, площею 16,7 кв.м., коридору 4, площею 7,1 кв.м., житлової кімнати 5, площею 19,6 кв.м., кладової 6, площею 8,4 кв. м., веранди 7, площею 5,4 кв.м., ганку «а» з надвірними будівлями та спорудами: металевий гараж «Б», літній душ «В», вбиральня цегляна «Г», навіс «Д», огорожа № 1-3 (а.с. 26-32).

Згідно абзацу 3 пункту 23Постанови Пленуму Верховного Суду України № 7 від 30 травня 2008 року «Про судову практику у справах про спадкування»у разі відмови нотаріуса в оформленні права на спадщину особа може звернутися до суду за правилами позовного провадження.

Якщо нотаріусом обґрунтовано відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину, виникає цивільно-правовий спір, що підлягає розглядові у позовному провадженні.

Право власності спадкоємця на спадкове майно підлягає захисту в судовому порядку шляхом його визнання у разі, якщо таке право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності (ст. 392 ЦК).

Відповідно до ч.1ст. 328 ЦК Україниправо власності набувається на підставах, що не заборонені законом. Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

Відповідно дост.1217 ЦК Україниспадкування здійснюється за заповітом або за законом.

В силу ч.1ст.1218 ЦК Українидо складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Відповідно до ч.ч.1,3 ст.1296ЦК України спадкоємець, який прийняв спадщину, може одержати свідоцтво про право на спадщину. Відсутність свідоцтва про право на спадщину не позбавляє спадкоємця права на спадщину.

Відповідно до ст.1297ЦК України спадкоємець, який прийняв спадщину, у складі якої є нерухоме майно, зобов`язаний звернутись до нотаріуса за видачею йому свідоцтва про право на спадщину на нерухоме майно.

Відповідно до положень ст.328ЦК України право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема із правочинів; право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

Згідно ч. 1 ст.1225ЦК України право власності на земельну ділянку переходить до спадкоємців на загальних підставах, із збереженням її цільового призначення.

Отже, судом встановлено, що спадкодавець ОСОБА_3 володіла спадковим майном на законних підставах.

А тому, суд вважає за необхідне задовольнити позовні вимоги позивачки, так як рішення суду в такому разі буде підставою для належного оформлення за нею права на житловий будинок з надвірними будівлями.

На підставі наведеного, керуючись , ст. ст. 10-13, 81, 89, 200, 263, 265, 268 ЦПК України, суд

У Х В А Л И В:

Позовну заяву ОСОБА_2 ( АДРЕСА_1 ) до Нижньосироватської сільської ради (с. Нижня Сироватка, вул. Сумська, 167, Сумського району Сумської області), третя особа: Сумська міська державна нотаріальна контора (м. Суми, пр. Шевченка, 3) про визнання права власності на житловий будинок в порядку спадкування за заповітом задовольнити.

Визнати за ОСОБА_2 право власностіна житловий будинок, загальною площею 81,6 кв.м. з мансардою м/с, який складається з: кухні 1, площею 11,1 кв.м., житлової кімнати 2, площею 10,8 кв.м., житлової кімнати 3, площею 16,7 кв.м., коридору 4, площею 7,1 кв.м., житлової кімнати 5, площею 19,6 кв.м., кладової 6, площею 8,4 кв. м., веранди 7, площею 5,4 кв.м., ганку «а» з надвірними будівлями та спорудами: металевий гараж «Б», літній душ «В», вбиральня цегляна «Г», навіс «Д», огорожа № 1-3, який розташований за адресою: АДРЕСА_2 , в порядку спадкування за заповітом після смерті ОСОБА_3 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Учасники справи, а також особи, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їхні права, свободи, інтереси та (або) обов`язки, мають право оскаржити рішення суду повністю або частково шляхом подання апеляційної скарги до Сумського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя О.М.Черних

Дата ухвалення рішення25.04.2024
Оприлюднено29.04.2024
Номер документу118652327
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права власності на житловий будинок в порядку спадкування за заповітом

Судовий реєстр по справі —587/957/24

Рішення від 25.04.2024

Цивільне

Сумський районний суд Сумської області

Черних О. М.

Ухвала від 29.03.2024

Цивільне

Сумський районний суд Сумської області

Черних О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні