Рішення
від 26.04.2024 по справі 676/137/24
КАМ'ЯНЕЦЬ-ПОДІЛЬСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 676/137/24

Номер провадження 2-о/676/60/24

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

26 квітня 2024 року Кам`янець Подільський міськрайонний суд

Хмельницької області

в складі: головуючої судді Швець О.Д.

присяжних Зюбрицької М.І., Іванової Г.В.

з участю секретаря Михайловської І.А.

заявника ОСОБА_1

представника особи яка визнається недієздатною ОСОБА_2

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Кам`янець-Подільський цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа по справі Виконавчий комітет Гуменецької сільської ради в особі органу опіки та піклування про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення над нею опіки та призначення опікуна,-

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 звернувся ззаявою провизнання своєї сестри ОСОБА_3 недієздатною тапризначення йогоопікуном. В судовому засіданні заявник підтримав заяву, суду пояснив, що ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , страждає стійким хронічним психічним захворюванням внаслідок чого перебуває на диспансерному обліку у лікаря-психіатра, є інвалідом 2-А групи з дитинства. ОСОБА_3 у зв`язку з хворобою не здатна до самообслуговування, усвідомлювати значення своїх дій, керувати ними, а тому може бути визнана судом недієздатною. Догляд за ОСОБА_3 на даний час здійснювала їх матір, але за станом здоров`я не взмозі обслуговувати ОСОБА_3 . Інших членів сім`ї, які б могли здійснювати догляд немає. Просить визнати ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 недієздатною та призначити ОСОБА_1 її опікуном.

Ухвалою Кам`янець-Подільського міськрайонного суду від 10.01.2024 р. відкрито провадження у справі.

Ухвалою Кам`янець-Подільського міськрайонного суду від 13.02.2024 р. призначено судово-психіатричну експертизу.

Ухвалою Кам`янець-Подільськогоміськрайонного судувід 20.03.2024року розгляд справи відновлений.

Заявник в суді заяву підтримав, просить задовольнити.

Представник органу опіки та піклування у судове засідання, не з`явилася, подала подання про призначення ОСОБА_1 опікуном над ОСОБА_3 .

Представник ОСОБА_3 адвокат Мішалова М.І. не заперечила щодо задоволення заяви та призначення ОСОБА_1 опікуном над нею.

Суд розглядає справу у відстуності ОСОБА_3 , яка згідно висновку судово-психіатричного експерта № 175 від 18.03.2024р. за своїм психічним станом не здатна надати пояснення по справі.

Заслухавши сторони, свідка, перевіривши матеріали справи та оцінивши докази, суд приходить до висновку, що заява є обгрунтованою і підлягає задоволенню з таких підстав.

Судом встановлено, що ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , страждає стійким хронічним психічним захворюванням, є інвалідом 2-А групи з дитинства, перебуває на диспансерному обліку в лікаря-психіатра.

Згідно висновку судово-психіатричного експерта № 175 від 18.03.2024 р. ОСОБА_3 не розуміє значення своїх дій та не може керувати ними, страждає стійким хронічним психічним захворюванням у вигляді важкої розумової відсталості, потребує встановлення над нею опіки і призначення опікуна.

В силу ч.1 ст. 39 ЦК України, фізична особа може бути визнана судом недієздатною, якщо вона внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними.

Відповідно до ч.1 ст. 40 ЦК України, фізична особа визнається недієздатною з моменту набрання законної сили рішенням суду про це.

Відповідно до ч.1 ст.60 ЦК Українисуд встановлює опіку над фізичною особою у разі визнання її недієздатною і призначає опікуна за поданням органу опіки та піклування.

В силу ч. 1 ст. 300 ЦПК України, суд ухвалюючи рішення про визнання фізичної особи недієздатною, встановлює над нею опіку і за поданням органу опіки та піклування призначає їй опікуна.

Строк дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною визначається судом, але не може перевищувати двох років.

ОСОБА_1 бажає здійснювати догляд за ОСОБА_3 .

В судовому засіданні ОСОБА_4 суду показала, що є матір`ю ОСОБА_3 та заявника, тривалий час здійснює догляд за ОСОБА_3 . ОСОБА_3 крім психічного розладу страждає на епілептичні напади під час яких не в змозі контролювати ОСОБА_3 та уникнути її пошкоджень. Крім того має хронічні захворювання внаслідок яких не може здійснювати догляд постійно. ОСОБА_1 постійно допомагав їй, тому в подальшому зможе опікуватись сестрою.

За станом здоров`я ОСОБА_1 здоровий та може здійснювати догляд.

Згідно витягу з реєстру територіальної громади ОСОБА_5 зареєстрована тп проживає за адресою: АДРЕСА_1 . Разом з нею проживає ОСОБА_1 .

Виконавчий комітет Гуменецької сільської ради як орган опіки та піклування надав подання на призначення ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 опікуном над ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Таким чином, суд приходить до висновку, що ОСОБА_3 слід визнати недієздатною в силу її стійкого хронічного психічного захворювання, що підтверджено належними доказами, та встановити над нею опіку і призначити опікуном ОСОБА_1 .

Керуючись ст.ст.259,263 - 265,268,293,294,299,300 ЦПК України, ст. ст.39,41,60 ЦК України, суд,-

УХВАЛИВ:

Заяву ОСОБА_1 , заінтересована особа по справі Виконавчий комітет Гуменецької сільської ради в особі органу опіки та піклування про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення над нею опіки та призначення опікуна задовольнити.

Визнати недієздатною ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженку м. Дунаївці, Хмельницької області та встановити над нею опіку.

Призначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , опікуном над ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Визначити строк дії судового рішення про визнання ОСОБА_3 недієздатною два роки з дня набрання рішення законної сили.

Роз`яснити заявнику ОСОБА_1 положення ст. 300 ЦПК України, відповідно до якого, скасування рішення суду про визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, яка була визнана недієздатною, в разі її видужання або значного поліпшення її психічного стану здійснюється за рішенням суду на підставі відповідного висновку судово-психіатричної експертизи за заявою опікуна, членів сім`ї, органу опіки та піклування або самої особи, визнаної недієздатною.

Клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною має право подати опікун, представник органу опіки та піклування не пізніше ніж за п`ятнадцять днів до закінчення строку, визначеного частиною шостоюст. 300 ЦПК України.

Клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною повинно містити обставини, що свідчать про продовження хронічного, стійкого психічного розладу, внаслідок чого особа продовжує не усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними, підтверджені відповідним висновком судово-психіатричної експертизи.

Витратищодо проведенняекспертизи віднестина рахунокдержави врозмірі7210 грн. 42 коп без ПДВ (реквізити для сплати: ІПН 048034926566, ДУ «ІПС МОЗ України» НОМЕР_1 , призначення платежу «оплата за проведення судово-психіатричної експертизи ОСОБА_3 , експерт Руй М.М.» МФО 820172 УДКСУ в Подільському районі м.Києва).

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Повний текст судового рішення складено 26 квітня 2024 року.

Суддя Кам`янець-Подільського міськрайонного суду Швець О.Д.

Присяжні Зюбрицька М.І.

Іванова Г.В.

Дата ухвалення рішення26.04.2024
Оприлюднено29.04.2024
Номер документу118652905
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, з них: про визнання фізичної особи недієздатною

Судовий реєстр по справі —676/137/24

Рішення від 26.04.2024

Цивільне

Кам'янець-Подільський міськрайонний суд Хмельницької області

Швець О. Д.

Ухвала від 20.03.2024

Цивільне

Кам'янець-Подільський міськрайонний суд Хмельницької області

Швець О. Д.

Ухвала від 13.02.2024

Цивільне

Кам'янець-Подільський міськрайонний суд Хмельницької області

Швець О. Д.

Ухвала від 10.01.2024

Цивільне

Кам'янець-Подільський міськрайонний суд Хмельницької області

Швець О. Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні