Рішення
від 26.04.2024 по справі 740/8370/23
НІЖИНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 740/8370/23

Провадження № 2/740/387/24

Р І Ш Е Н Н Я

з а о ч н е

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

26 квітня 2024 року м. Ніжин

Ніжинський міськрайонний суд Чернігівської області в складі: головуючої судді Гагаріної Т.О., при секретарі Філоненко О.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Ніжині справу за позовом органу опіки та піклування Крутівської сільської ради Ніжинського району Чернігівської області до ОСОБА_1 , третя особа без самостійних вимог служба у справах дітей Крутівської сільської ради Ніжинського району Чернігівської області, про позбавлення батьківських прав та стягнення аліментів,

встановив:

орган опіки та піклування Крутівської сільської ради Ніжинського району Чернігівської області в особі сільського голови ОСОБА_2 звернувся до суду з позовом про позбавлення батьківських прав ОСОБА_1 відносно її малолітньої дочки ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та стягнути з неї аліменти в розмірі 1/2 частини усіх видів заробітку, але не менше 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, на особовий рахунок ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , у відділенні Державного ощадного банку України, починаючи з 21.12.2023 і до досягнення дитиною повноліття.

В обґрунтування позову посилається на наступні обставини.

Згідно свідоцтва про народження ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , батьками дитини є ОСОБА_1 та ОСОБА_4 . Відомості про батька в свідоцтві про народження дитини відповідно до Витягу з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про народження записані відповідно до ч.2ст.135 СК України.

Мати дитини ухиляється від виконання своїх батьківських обов`язків щодо виховання та розвитку дитини. Жінка народила дитину 11.09.2023 в КНП «Ніжинський міський пологовий будинок», 12.09.2023 ОСОБА_1 вибула з пологового будинку залишивши дитину у закладі. З 15.09.2023 по 20.10.2023 дитина перебувала в дитячому відділенні КНП «Чернігівська обласна дитяча лікарня» Чернігівської обласної ради. За рішенням виконавчого комітету Крутівської сільської ради Ніжинського району від 05.10.2023 «про влаштування дитини», з 20.10.2023 дитина влаштована до КНП «Прилуцький обласний будинок дитини «Надія» Чернігівської обласної ради. За час перебування дитини у закладі ОСОБА_1 не цікавилася станом здоров`я, не забезпечувала одягом та ліками. З часу народження дитини мати її ніразу не бачила, самоусунулася від виконання батьківських обов`язків щодо виховання, утримання своєї малолітньої дитини.

На засіданні комісії з питань захисту прав дитини 13.12.2023 прийнято рішення про надання висновку про доцільність позбавлення ОСОБА_1 батьківських прав відносно ОСОБА_3 .

Ухвалою судді Ніжинського міськрайонного суду Чернігівської області від 01.02.2024 вказану вище позовну заяву прийнято до розгляду та відкрите провадження у справі, розгляд справи постановлено здійснювати за правилами загального позовного провадження.

Ухвалою від 04.03.2024 підготовче провадження у справі закрито, призначено справу до судового розгляду по суті.

Від представника позивача в особі начальника служби у справах дітей виконавчого комітету Крутівської сільської ради Конончук А. до суду надійшла заява 11.04.2024 про проведення судового засідання без їх участі, не заперечують проти задоволення позовних вимог та постановлення заочного рішення.

Відповідач ОСОБА_1 у судове засідання не з`явилася, про місце, день та час слухання справи була повідомлена шляхом направлення рекомендованого повідомлення на адресу за останнім місцем проживання. Про причини неявки в судове засідання суд не повідомила, будь-яких заяв по суті справи чи з процесуальних питань не подавала, відзиву, заперечень проти позову або заяви про розгляд справи без її участі не надала.

Оскільки суду фактично не відомо місце проживання (пребування), місцезаходження відповідача, її повідомлення про дату, час та місце розгляду справи здійснювалось шляхом розміщення оголошення про розгляд справи, на офіційному веб-сайті судової влади України.

Представник третьої особи Крутівської сільськоїради Ніжинськогорайону Чернігівськоїобласті Товстоп`ята Г. надала досуду 11.04.2024заяву пропроведення судовогозасідання безїх участі, не заперечують проти задоволення позовних вимог.

Перешкод для здійснення розгляду справи у порядку спрощеного позовного провадження та вирішення справи і ухвалення судового рішення за наявними матеріалами судом не встановлено.

Оскільки сторони в судове засідання не з`явились, у відповідності до ч.2 ст.247 ЦПК України фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалося.

Дослідивши усі докази по справі, суд дійшов наступного висновку.

Згідно копії свідоцтва про народження серії НОМЕР_1 від 15.09.2023 ОСОБА_3 народилася ІНФОРМАЦІЯ_1 , батьками зазначені ОСОБА_1 та ОСОБА_4 (а.с.6).

Відомості про батька в свідоцтві про народження дитини відповідно до Витягу з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про народження записані відповідно до ч.2ст.135 СК України, за рішенням органу опіки та піклування виконавчого комітету Ніжинської міської ради Чернігівської області (а.с.7).

Згідно Акту закладу охорони здоров`я та органу внутрішніх справ України про дитину, покинуту в пологовому будинку від 12.09.2023, ОСОБА_1 12.09.2023 покинула дитину дівчинку, ІНФОРМАЦІЯ_1 , в КНП «Ніжинський пологовий будинок» (а.с.11).

Відповідно до рішення виконавчого комітету Крутівської сільської ради Чернігівської області від 05.10.2023 №01 вирішено влаштувати до КНП «Прилуцький обласний будинок дитини «Надія» Чернігівської обласної ради дитину позбавлену батьківського піклування, малолітню ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , строком на шість місяців (а.с.13).

Рішенням виконавчого комітету Крутівської сільської ради Чернігівської області від 14.12.2023 №4 затверджено висновок щодо доцільності позбавлення батьківських прав відповідача ОСОБА_1 щодо малолітньої ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 (а.с.14-16).

Згідно характеристики та довідок Омбиського старостинського округу Крутівської сільської ради Ніжинського району Чернігівської області ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , на території Омбиської сільської ради не проживає, періодично приїжджає до матері з якою зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 в будинку, який не придатний для проживання (а.с.8-10).

Підстави позбавлення батьківських прав передбачені ч.1 ст.164 СК України.

Зокрема, п.2 ч.1 ст.164 СК України визначено, що мати, батько можуть бути позбавлені судом батьківських прав, якщо вони, він ухиляються від виконання своїх обовязків по вихованню дитини.

Ухилення батьків від виконання своїх обовязків має місце, коли вони не піклуються про фізичний і духовний розвиток дитини, її навчання, підготовку до самостійного життя, зокрема: не забезпечують необхідного харчування, медичного догляду, лікування дитини, що негативно впливає на її фізичний розвиток як складову виховання; не спілкуються з дитиною в обсязі, необхідному для її нормального самоусвідомлення; не надають дитині доступу до культурних та інших духовних цінностей; не сприяють засвоєнню нею загальновизнаних норм моралі; не виявляють інтересу до її внутрішнього світу; не створюють умов для отримання нею освіти.

Зазначені фактори, як кожен окремо, так і в сукупності, можна розцінювати як ухилення від виховання дитини лише за умови винної поведінки батьків, свідомого нехтування ними своїми обов`язками.

Позбавлення батьківських прав є виключною мірою, яка тягне за собою серйозні правові наслідки як для батька (матері), так і для дитини (ст.166 СК України).

Таким чином, позбавлення батьківських прав допускається лише тоді, коли змінити поведінку батьків у кращу сторону неможливо, і лише при наявності вини у діях батьків.

По справі не здобуто доказів, що позбавлення відповідача батьківських прав відносно малолітньої дочки ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , буде суперечити інтересам останньої.

На думку суду, поведінка відповідача є такою, що свідчить про її ухилення від виконання обов`язку по вихованню дитини, оскільки остання не піклуються про фізичний і духовний розвиток своєї дитини, не піклуються про її підготовку до самостійного життя, зокрема, не надає матеріальної допомоги для забезпечення необхідного харчування, медичного догляду, лікування, що може негативно впливати на фізичний розвиток як складову виховання.

Доказів, що підтверджують обставини виконання відповідачем своїх батьківських обов`язків щодо виховання та розвитку дитини, наявність у відповідача заробітку, зацікавленість відповідача у її вихованні, надання їй батьківської турботи, необхідного харчування, матеріального забезпечення, не надано.

Враховуючи вищевикладене, суд вважає, що позовні вимоги є законними, обґрунтованими, не суперечать закону, не порушують права, свободи чи інтереси інших осіб, а вимоги позивача обґрунтовані на законі і доведені в судовому засіданні, тому ОСОБА_1 слід позбавити батьківських прав відносно її дитини, оскільки зазначена міра є виправданою з огляду на необхідність захистити інтереси дитини.

Згідно з ч.1 ст.8 Закону України "Про охорону дитинства" кожна дитина має право на рівень життя, достатній для її фізичного, інтелектуального, морального, культурного, духовного і соціального розвитку.

Одночасно з позбавленням батьківських прав суд може на вимогу позивача або з власної ініціативи вирішити питання про стягнення аліментів на дитину.

Відповідно до Конвенції ООН про права дітей від 20.11.1989 (ратифікована Україною Постановою Верховної Ради України від 27.02.1991 № 789-XІІ) держава визнає право кожної дитини на рівень життя, необхідний для фізичного, розумового, морального і соціального розвитку дитини. Батьки або інші особи, які виховують дитину, несуть основну відповідальність за забезпечення в межах своїх здібностей і фінансових можливостей умов життя, необхідних для розвитку дитини. Дитина, з огляду на її фізичну й розумову незрілість вимагає спеціального захисту й турботи, включаючи належний правовий захист як до, так і після народження.

Крім того, у відповідності до ч.1 ст.3 Конвенції про права дитини та частин 7, 8 ст.7 СК України, під час вирішення будь-яких питань щодо дітей суд повинен виходити з найкращого забезпечення інтересів дітей.

Згідно з ч.2 ст.51 Конституції України та ст.180 СК України батьки зобов`язані утримувати дитину до досягнення нею повноліття.

Позбавлення батьківських прав відповідачів, відповідно до ч.2 ст.166 СК України особа не звільняє їх від обов`язку утримувати своїх дітей, у зв`язку з чим, суд приходить до висновку про необхідність у задоволенні вимог позивача про стягнення аліментів на утримання дітей.

За правилами ч.1 ст.183 СК України частка заробітку (доходу) матері, батька, яка буде стягуватися як аліменти на дитину, визначається судом.

При визначенні розміру аліментів, суд виходить з того, що 1/4 частина заробітку (доходу) щомісячно є мінімальним гарантом захисту прав дитини, при цьому не становитиме надмірного тягаря для відповідача.

Враховуючи вимоги ст.166,180,184СК України майновий стан відповідачки, яка є особою працездатного віку, відсутність даних про наявність інших утриманців, стан здоровя дитини та її вік, а також вимоги щодо мінімального розміру аліментів, який не може бути менший ніж пятдесят відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, що передбачено ч.2ст.182 СК України, суд приходить до висновку, що позов в частині стягнення аліментів на утримання дитини, підлягає частковому задоволенню та вважає, що з відповідача слід стягнути аліменти на утримання дитини ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , у розмірі 1/4 частки усіх її доходів щомісячно, але не менше ніж 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку щомісячно, починаючи стягнення з дня подачі позову і до досягнення дитиною повноліття.

Розмір аліментів, визначений судом, відповідатиме принципам розумності та справедливості.

Щодо вирішення питання про судові витрати, суд виходить з наступного.

Відповідно до ч.1 ст.141 ЦПК України, судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Вирішуючи питання про судові витрати, суд, відповідно до ч.6 ст.141 ЦПК України, враховуючи, що позов задоволено в повному обсязі, при цьому при подачі позовної заяви до суду позивач був звільнений від сплати судового збору на підставі ч.1 ст.5 Закону України «Про судовий збір», покладає на відповідача витрати по сплаті судового збору в розмірі 2684 грн.

Керуючись ст. ст. 164, 165,180-181 Сімейного кодексу України, ст.ст. 141, 263-265, 280-284, 289, 354, 355 ЦПК України, суд

ухвалив:

позовну заяву задовольнити частково.

Позбавити батьківських прав ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , РНОКПП - невідомий, адреса місця зареєстрації: АДРЕСА_1 , стосовно дочки ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Стягнути з ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , РНОКПП - невідомий, адреса місця зареєстрації: АДРЕСА_1 , аліменти на утримання ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , у розмірі 1/4 частки з ycix видiв заробiтку (доходу) платника аліментів, щомісячно на особовий рахунок дитини ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , у відділенні Державного Ощадного банку України, але не менше 50% прожиткового мінімуму на дитину відповідного віку, починаючи з дня подання позовноi заяви 21.12.2023 до повноліття дитини.

В іншій частині позовних вимог відмовити.

Рішення суду в частині стягнення аліментів у розмірі суми платежу за один місяць допустити до негайного виконання.

Стягнути з ОСОБА_1 2684 (дві тисячі шістсот вісімдесят чотири) грн судового збору на користь держави.

Копію заочного рішення направити відповідачу в порядку, передбаченому ст.272 ЦПК України, - протягом двох днів з дня його складення у повному обсязі.

Заочне рішення може бути переглянуте Ніжинським міськрайонним судом за письмовою заявою відповідача, поданою протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Позивач має право оскаржити заочне рішення в загальному порядку, встановленому ЦПК України.

Заочне рішення набирає законної сили, якщо протягом строків, встановлених ЦПК України, не подані заява про перегляд заочного рішення або апеляційна скарга, або якщо рішення залишено в силі за результатами апеляційного розгляду справи.

Суддя Т.О. Гагаріна

Дата ухвалення рішення26.04.2024
Оприлюднено29.04.2024
Номер документу118653646
СудочинствоЦивільне
Сутьпозбавлення батьківських прав та стягнення аліментів

Судовий реєстр по справі —740/8370/23

Рішення від 26.04.2024

Цивільне

Ніжинський міськрайонний суд Чернігівської області

Гагаріна Т. О.

Ухвала від 04.03.2024

Цивільне

Ніжинський міськрайонний суд Чернігівської області

Гагаріна Т. О.

Ухвала від 01.02.2024

Цивільне

Ніжинський міськрайонний суд Чернігівської області

Гагаріна Т. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні