Ухвала
від 25.04.2024 по справі 600/7596/23-а
ЧЕРНІВЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЧЕРНІВЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

про заміну сторони виконавчого провадження

25 квітня 2024 р. м. Чернівці Справа № 600/7596/23-а

Чернівецький окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Боднарюка О.В., розглянувши в порядку письмового провадження заяву про заміну сторони виконавчого провадження по адміністративній справі за позовом Головного управління Пенсійного фонду України в Чернівецькій області до Державного підприємства "Лужанський експериментальний завод", про стягнення заборгованості,-

В С Т А Н О В И В:

Головне управління Пенсійного фонду України в Чернівецькій області звернулося до суду із заявою, в якій просить суд замінити боржника у виконавчому провадженні в даній справі.

Заява обґрунтована тим, що ДП Лужанський експериментальний завод реорганізовано, а все майно, права та обов`язки передані правонаступнику Державному підприємству Укрспирт.

Ухвалою суду заяву призначено до судового розгляду.

До суду від Головного управління Пенсійного фонду України в Чернівецькій області надійшла заява щодо розгляду заяви про заміну сторін виконавчого провадження у даній справі без участі свого представника. Вимоги заяви про заміну сторін виконавчого провадження підтримано.

Заперечень відносно поданої пенсійним органом заяви про заміну сторін виконавчого провадження до суду не надходило.

Частиною другою статті 379 КАС України передбачено, що неприбуття у судове засідання осіб, які були належним чином повідомлені про дату, час і місце розгляду справи, не перешкоджає судовому розгляду.

Враховуючи викладене, суд вважає за можливим розглянути заяву про заміну сторін виконавчого провадження в порядку письмового провадження.

Розглянувши подану заяву та перевіривши матеріали справи, суд зазначає таке.

Судом встановлено, що рішенням Чернівецького окружного адміністративного суду адміністративний позов Головного управління Пенсійного фонду України в Чернівецькій області до Державного підприємства "Лужанський експерементальний завод" - задоволено повністю.

Стягнуто з Державного підприємства "Лужанський експерементальний завод", заборгованість по відшкодуванню фактичних витрат, пов`язаних з виплатою і доставкою пільгових пенсій на користь - Головного управління Пенсійного фонду України в Чернівецькій області.

Чернівецьким окружним адміністративним судом видано виконавчий лист в адміністративній справі про стягнення з державного підприємства Лужанський експериментальний завод на користь Головного управління Пенсійного фонду України в Чернівецькій області заборгованості.

Державним виконавцем винесено постанову про відкриття виконавчого провадження з примусового виконання виконавчого листа.

Заявником додано до матеріалів справи лист Відділу примусового виконання рішень Управління забезпечення примусового виконання рішень у Чернівецькій області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції, стосовно зведеного виконавчого провадження.

Із змісту вказаного листа вбачається, що за даними Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, ДП Лужанський експериментальний завод з 24.02.2011 перебуває у стані припинення.

Посилаючись на постанову Кабінету Міністрів України № 672 від 28.07.2010 та наказ Міністерства аграрної політики України від 30.11.2010 №779, Відділ примусового виконання рішень Управління забезпечення примусового виконання рішень у Чернівецькій області повідомив заявника про реорганізацію ДП Лужанський експериментальний завод ДП Укрспирт та створення Лужанського місця провадження діяльності та зберігання спирту Державного підприємства Укрспирт.

Крім того, зі змісту листа наявного в матеріалах справи вбачається, що Відділ примусового виконання рішень Управління забезпечення примусового виконання рішень у Чернівецькій області повідомив заявника, що згідно договору купівлі-продажу об`єкта малої приватизації - окремого майна Лужанського місця провадження діяльності та зберігання спитру ДП Укрспирт від 18.12.2020 майно за адресою місцязнаходження ДП Лужанський експериментальний завод реалізовано. За умовами даного договору покупець ТОВ АГРО БІЗНЕС ВІП не прийняв на себе зобов`язання щодо погашення будь-яких боргів ДП Лужанський експериментальний завод.

Враховуючи наведене, Відділ примусового виконання рішень Управління забезпечення примусового виконання рішень у Чернівецькій області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції запропонував Головному управлінню Пенсійного фонду України в Чернівецькій області звернутися до суду із заявою про заміну сторони виконавчого провадження.

Надаючи оцінку наведеним обставинам, суд зазначає наступне.

Згідно зі частиною першою статті 379 КАС України у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження за поданням державного виконавця або за заявою заінтересованої особи суд, який розглядав справу як суд першої інстанції, замінює сторону виконавчого провадження її правонаступником.

За приписами статті 1 Закону України «Про виконавче провадження» № 1404-VIII від 02.06.2016 року виконавче провадження як завершальна стадія судового провадження і примусове виконання судових рішень та рішень інших органів (посадових осіб) (далі - рішення) - сукупність дій визначених у цьому Законі органів і осіб, що спрямовані на примусове виконання рішень і проводяться на підставах, у межах повноважень та у спосіб, що визначені Конституцією України, цим Законом, іншими законами та нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до цього Закону, а також рішеннями, які відповідно до цього Закону підлягають примусовому виконанню.

Частиною 5 статті 15 Закону № 1404-VIII передбачено, що у разі вибуття однієї із сторін виконавець за заявою сторони, а також заінтересована особа мають право звернутися до суду із заявою про заміну сторони її правонаступником. Для правонаступника усі дії, вчинені до його вступу у виконавче провадження, є обов`язковими тією мірою, якою вони були б обов`язковими для сторони, яку правонаступник замінив.

Згідно із правовою позицією, викладеною в постанові Великої Палати Верховного Суду від 16.06.2020 у справі № 910/5953/17, при реорганізації юридичної особи відбувається універсальне правонаступництво. При універсальному правонаступництві все майно особи як сукупність прав та обов`язків, які їй належать, переходить до правонаступника чи правонаступників, при цьому в цій сукупності переходять усі окремі права та обов`язки, які належали на момент правонаступництва правопопереднику незалежно від їх виявлення на той момент. Ухвалюючи рішення про реорганізацію, уповноважений орган юридичної особи спрямовує свою волю на передачу не окремого майна, прав або обов`язків, а усієї їх сукупності.

Судом встановлено, що постановою Кабінету Міністрів України № 672 від 28.07.2010 Про утворення Державного підприємства спиртової та лікеро-горілчаної промисловості ліквідовано Державний концерн спиртової та лікеро-горілчаної промисловості (концерн "Укрспирт") та утворено Державного підприємства спиртової та лікеро-горілчаної промисловості (далі - Державне підприємство "Укрспирт") на базі майна Державного концерну спиртової та лікеро-горілчаної промисловості (концерн "Укрспирт"), державних підприємств і об`єднань спиртової та лікеро-горілчаної промисловості, зазначених в абзаці третьому цього пункту, з віднесенням Підприємства до сфери управління Міністерства аграрної політики та продовольства.

Пунктом 3 вказаної постанови передбачено реорганізацію державних підприємств і об`єднань спиртової та лікеро-горілчаної промисловості, що належать до сфери управління Міністерства аграрної політики та продовольства, згідно з додатками 1 і 2 шляхом приєднання до Державного підприємства "Укрспирт" та шляхом виділу майна, з використанням якого виготовляється підакцизна продукція, і передачі такого майна до Державного підприємства "Укрспирт".

Згідно додатку №1 постанови Кабінету Міністрів України № 672 від 28.07.2010, ДП Лужанський експериментальний завод віднесено до переліку державних підприємств і об`єднань спиртової та лікеро-горілчаної промисловості, що належать до сфери управління Міністерства аграрної політики та продовольства і підлягають реорганізації шляхом приєднання до Державного підприємства спиртової та лікеро-горілчаної промисловості.

Відповідно до п. 1 наказу Міністерства аграрної політики України від 30.11.2010 № 779 Про реорганізацію державних підприємств спиртової промисловості, ДП Лужанський експериментальний завод реорганізовано шляхом приєднання до Державного підприємства спиртової та лікеро-горілчаної промисловості "Укрспирт" (далі - ДП "Укрспирт") (код ЄДРПОУ 37199618, місто Київ, вулиця Б. Грінченка, 1) та створено на базі майна реорганізованих державних підприємств відокремлені підрозділи (філії) без прав юридичної особи. Визначено ДП "Укрспирт" правонаступником майнових прав і обов`язків реорганізованих державних підприємств, в т.ч. ДП Лужанський експериментальний завод та утворено комісію з реорганізації державних підприємств, в т.ч. ДП Лужанський експериментальний завод у складі згідно з додатками 1-14 (п. 2, 3 наказу від 30.11.2010 №779).

Згідно відомостей, які містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, ДП "Лужанський експериментальний завод" (вул. Центральна, 53, смт. Лужани, Кіцманський район, Чернівецька область, код ЄДРПОУ 00333380) перебуває в стані припинення з 24.02.2011.

Згідно відомостей, які містяться в Єдиному державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, Державне підприємство спиртової та горілчаної промисловості Укрспирт (вул. Гагаріна, 16, м. Бровари, Київська область, 07400, код ЄДРПОУ 37199618) зареєстроване як юридична особа 18.08.2010 та не перебуває в стані припинення.

Враховуючи зазначені норми та встановлені обставини справи, суд приходить до висновку про наявність правових підстав для заміни боржника у виконавчому провадженні в адміністративній справі.

На підставі наведеного та керуючись статтями 241, 243, 248, 379 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

У Х В А Л И В:

1.Заяву Головного управління Пенсійного фонду в Чернівецькій області, про заміну сторони виконавчого провадження в адміністративній справі -задовольнити.

2.Замінити сторону виконавчого провадження у справі №600/7596/23-а, а саме: боржника - ДП "Лужанський експериментальний завод" (вул. Центральна, 53, смт. Лужани, Кіцманський район, Чернівецька область, код ЄДРПОУ 00333380) на його правонаступника - Державне підприємство спиртової та лікеро-горілчаної промисловості Укрспирт (вул. Гагаріна, 16, м. Бровари, Київська область, код ЄДРПОУ 37199618)

Згідно статті 256 Кодексу адміністративного судочинства України ухвала набирає законної сили негайно після її проголошення. Ухвала, постановлена судом поза межами судового засідання або в судовому засіданні у разі неявки всіх учасників справи, під час розгляду справи в письмовому провадженні, набирає законної сили з моменту її підписання суддею (суддями).

У відповідності до статей 293, 295 Кодексу адміністративного судочинства України ухвали суду першої інстанції можуть бути оскаржені в апеляційному порядку окремо від рішення суду повністю або частково. Апеляційна скарга на ухвалу подається протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення (складання).

Суддя О.В. Боднарюк

СудЧернівецький окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення25.04.2024
Оприлюднено29.04.2024
Номер документу118660259
СудочинствоАдміністративне
КатегоріяСправи зі спорів з приводу реалізації публічної політики у сферах праці, зайнятості населення та соціального захисту громадян та публічної житлової політики, зокрема зі спорів щодо управління, нагляду, контролю та інших владних управлінських функцій (призначення, перерахунку та здійснення страхових виплат) у сфері відповідних видів загальнообов’язкового державного соціального страхування, з них загальнообов’язкового державного пенсійного страхування

Судовий реєстр по справі —600/7596/23-а

Ухвала від 25.04.2024

Адміністративне

Чернівецький окружний адміністративний суд

Боднарюк Олег Васильович

Ухвала від 01.04.2024

Адміністративне

Чернівецький окружний адміністративний суд

Боднарюк Олег Васильович

Рішення від 22.01.2024

Адміністративне

Чернівецький окружний адміністративний суд

Боднарюк Олег Васильович

Ухвала від 01.12.2023

Адміністративне

Чернівецький окружний адміністративний суд

Боднарюк Олег Васильович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні