Ухвала
від 11.04.2024 по справі 127/10432/24
ВІННИЦЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 127/10432/24

Провадження № 1-кс/127/4492/24

У Х В А Л А

Іменем України

11 квітня 2024 року м. Вінниця

Вінницький міський суд Вінницької області в складі:

слідчого судді: ОСОБА_1

секретар судового засідання: ОСОБА_2

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі Вінницького міського суду Вінницької області клопотання старшого слідчого СУ ГУНП у Вінницькій області підполковника поліції ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до документів,-

ВСТАНОВИВ:

Старший слідчий СУ ГУНП у Вінницькій області підполковник поліції ОСОБА_3 звернувся до суду з клопотанням, яке погоджено з прокурором ОСОБА_4 , про тимчасовий доступ до документів.

Клопотання мотивовано тим, що слідчим управлінням Головного управління Національної поліції у Вінницькій області проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні №12020020000000031, відомості про яке внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань 21.01.2020, за ознаками вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 190, ч. 5 ст. 191 КК України, в ході здійснення якого виникла необхідність в отриманні тимчасового доступу до документів, що перебувають у володінні ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 ».

Слідчий ОСОБА_3 в судове засідання не з`явився, однак попередньо суду надано матеріали кримінального провадження та копії документів на обґрунтування клопотання.

ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » явку уповноваженого представника в судове засідання не забезпечило, однак про дату, час та місце розгляду клопотання повідомлялось завчасно та належним чином шляхом направлення судової повістки на електронну адресу.

Відповідно до частини четвертої статті 163 КПК України слідчий суддя, суд розглядає клопотання за участю сторони кримінального провадження, яка подала клопотання, та особи, у володінні якої знаходяться речі і документи, крім випадків, передбачених частиною другою цієї статті. Неприбуття за судовим викликом особи, у володінні якої знаходяться речі і документи, без поважних причин або неповідомлення нею про причини неприбуття не є перешкодою для розгляду клопотання.

Аналіз наведеної норми дає підстави для висновку про те, що саме по собі неприбуття слідчого, дізнавача чи прокурора у судове засідання для розгляду клопотання про тимчасовий доступ до речей та документів не є перешкодою для розгляду даного клопотання, а тому суд вважає за можливе здійснювати розгляд клопотання без участі дізнавача. Неприбуття ж за судовим викликом особи, у володінні якої знаходяться речі і документи, без поважних причин або неповідомлення нею про причини неприбуття також не є перешкодою для розгляду клопотання.

Відповідно до частини четвертої статті 107 КПК України фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження під час розгляду питань слідчим суддею, крім вирішення питання про проведення негласних слідчих (розшукових) дій, та в суді під час судового провадження є обов`язковим. У разі неприбуття в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у судовому провадженні, чи в разі, якщо відповідно до положень цього Кодексу судове провадження здійснюється судом за відсутності осіб, фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження в суді не здійснюється.

Враховуючи те, що учасники процесуальної дії в судове засідання не з`явилися, слідчий суддя вважає за можливе розглянути дане клопотання без застосування технічних засобів фіксування.

Дослідивши клопотання дізнавача та додані до нього матеріали слідчий суддя дійшов висновку про відсутність підстав для задоволення клопотання, враховуючи наступне.

Статтею 159 КПК України передбачено, що тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Відповідно до статті 160КПК України сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, за винятком зазначених у статті 161 цього Кодексу.

Пунктами 1 та 2 частини п`ятої статті 163КПК України передбачено, що ухвала про надання тимчасового доступу до речей і документів постановляється, якщо сторона кримінального провадження доведе наявність підстав вважати, що ці речі або документи перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної юридичної особи, самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні.

Як вбачається з матеріалів справи та встановлено судом, що слідчим управлінням Головного управління Національної поліції у Вінницькій області проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні №12020020000000031, відомості про яке внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань 21.01.2020, за ознаками вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 190, ч. 5 ст. 191 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що під час будівництва житлово-будівельних комплексів « ІНФОРМАЦІЯ_2 » та « ІНФОРМАЦІЯ_3 » у місті Вінниця, невстановлені особи, діючи за попередньою змовою та зловживаючи довірою заволоділи грошовими коштами громадян, які були передані ними в якості оплати за майбутні квартири.

Крім того, на час внесення відомостей встановлено, що у ході будівництва ЖК " ІНФОРМАЦІЯ_2 " та " ІНФОРМАЦІЯ_3 " у м. Вінниця службові особи зазначених кооперативів за попередньою змовою з іншими невстановленими особами, зловживаючи службовим становищем, здійснили привласнення ввіреного майна вкладників у особливо великих розмірах.

Проведеними слідчими (процесуальними) діями встановлено, що на земельних ділянках з кадастровими номерами 0510100000:03:023:0133 площею 4.0644 га, 0510137000:03:023:0055 площею 0.8447 га, 0510137000:03:023:0052 площею 0.6169 га приблизно з кінця 2014 року по теперішній час здійснюється будівництво житлових комплексів «Європейський квартал» та « ІНФОРМАЦІЯ_3 ».

Підставою для початку будівництва стало укладення між ІНФОРМАЦІЯ_4 , ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (за дорученням від ПП « ОСОБА_5 ) та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » договору про комплексну забудову території.

Так, відповідно до зазначеного договору кожна зі сторін за покладених на неї договором обов`язків мала виконати свої зобов`язання, а саме: вчинити комплекс заходів спрямованих на реалізацію Проекту комплексної забудови території, обмеженої вулицями: Д.Нечая, Щорса (Костя Широцького), Покришкіна об`єктами житлового, громадського, інженерно-транспортного, соціального призначення та благоустрою з врахуванням приватних та громадських потреб.

Крім того, між ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » в особі директора та житлово-будівельними кооперативами « ІНФОРМАЦІЯ_8 », « ІНФОРМАЦІЯ_8 », « ІНФОРМАЦІЯ_8 », « ІНФОРМАЦІЯ_8 », « ІНФОРМАЦІЯ_8 », « ІНФОРМАЦІЯ_8 », « ІНФОРМАЦІЯ_8 », « ІНФОРМАЦІЯ_8 » укладено договір про спільну забудову земельної ділянки.

Станом на теперішній час частина будинків у вище вказаних житлових комплексах у визначений час, та до теперішнього часу не здані в експлуатацію, а саме: секції № 9 (замовник будівництва ЖБК « ІНФОРМАЦІЯ_8 ), секція № НОМЕР_1 (замовник будівництва ЖБК « ІНФОРМАЦІЯ_8 ), секція № НОМЕР_2 (замовник будівництва ОК « ІНФОРМАЦІЯ_9 ») незважаючи на те, що члени зазначених будівельних кооперативів в повному об`ємі оплатили вартість будівельних, опоряджувальних та інших робіт, тобто у даних секціях протягом останніх років фактично не проводяться будівельні, опоряджувальні роботи необхідні для завершення будівництва, що унеможливлює у подальшому підключення до інженерних комунікацій та в цілому введення об`єктів в експлуатацію.

Крім того, відповідно до свідчень свідків, заявників у даному проваджені установлено, що продаж квартир здійснювався у центрі продажу біля об`єкту будівництво по АДРЕСА_1 за двома способами оплати, перший перерахування коштів на розрахунковий рахунок ЖБК, другий готівковий розрахунок, тобто оформлялись документи про те, що покупець нібито в якості пайового внеску вносив особисто придбані ним будівельні матеріали на майбутнє будівництво. Всі документи, які складались при придбанні квадратних метрів пайовиками (майбутніми власниками) були завірені печатками та підписами-факсиміле, та як стверджує голова кооперативів « ІНФОРМАЦІЯ_8 », « ІНФОРМАЦІЯ_8 » ОСОБА_6 та ЖБК « ІНФОРМАЦІЯ_9 » ОСОБА_7 відношення до продажу квартир у даних житлових комплексах не мали.

В ході виконання доручення працівниками УКР ГУНП у Вінницькій області встановлено ряд осіб, причетних до вчинення розслідуваного кримінального правопорушення, які мали відношення до поставок будівельних матеріалів на будівництво та безпосереднього будівництва. Так отримано інформацію про те, що ряд керівників ЖК « ІНФОРМАЦІЯ_2 » з метою доведення свого злочинного умислу по заволодінню котів інвесторів та вкладників, мали зв`язок з особами мешканцями Вінницької області, які маючи можливість впливати своїм авторитетом на прийняття рішення органами місцевого самоврядування, вчиняли дії які прямо чи опосередковано сприяли вчинення розслідуваного злочину. Через даних осіб могли налагоджуватись та проводитись закупівля будівельних матеріалів та інших послуг, завдяки яким через проведення оплати за бухгалтерськими документами (накладними та актами виконання робіт) виводились кошти з рахунків підприємства.

Такими особами були наступні громадяни, які користувались номерами стільникового зв`язку ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » - ОСОБА_8 , № НОМЕР_3 , ОСОБА_9 , № НОМЕР_4 , ОСОБА_10 , № НОМЕР_5 , № НОМЕР_6 , ОСОБА_11 , НОМЕР_7 .

Відомості про вхідні та вихідні телефоні дзвінки вказаного номеру телефону, його текстові повідомлення (з`єднання), місце знаходження в момент вчинення злочину, містяться у оператора телекомунікації (мобільного зв`язку) ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 ».

Вищевказані обставини підтверджуються витягом з ЄРДР №12020020000000031 від 22.01.2020, оперативною інформацією, що підтверджується рапортом від 21.03.2024, повідомленням про вчинення кримінального правопорушення від 22.01.2020, протоколом допиту свідка від 31.01.2020, протоколом допиту свідка від 25.10.2021, протоколом допиту свідка від 25.11.20220, договором про надання послуг за державні кошти №239 від 23.05.2022, протоколом допиту свідка від 08.07.2020, , протоколом додаткового допиту свідка від 25.07.2020, постановою про призначення судової будівельно-технічної експертизи від 14.12.2024.

Як зазначено слідчим у клопотанні, виникла необхідність в отриманні тимчасового доступу до документів, які перебувають у володінні ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » ( АДРЕСА_2 ), а саме до інформації щодо з`єднання абонентського номеру стосовно з`єднань абонента стільникового зв`язку: №№ НОМЕР_3 , НОМЕР_4 , НОМЕР_5 , НОМЕР_6 , НОМЕР_7 за період часу з 01.01.2016 по час винесення ухвали, з наступним переліком відомостей: номер абонента А, абонента Б, тип з`єднання, тривалість, ІМЕІ мобільних телефонів, яким користувалися абоненти А та Б, вхідні і вихідні СМС - повідомлення, азимут та адреса базової станції, тобто можливість ознайомитися з ними та вилучити їх (провести виїмку).

Приймаючи до уваги вищевикладене, слідчий суддя вважає, що на час розгляду клопотання наявні достатні підстави для надання дозволу слідчому на тимчасовий доступ до документів, з можливістю вилучення належним чином засвідчених копій документів, які знаходяться у володінні ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », оскільки слідчим було доведено, що вказані документи самі по собі або в сукупності із іншими речами і документами мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні.

Враховуючи викладене, керуючись ст.ст. 159 - 164, 309, 310, 372 КПК України, слідчий суддя, -

УХВАЛИВ:

Клопотання слідчого задовольнити.

Надати дозвіл старшому слідчому СУ ГУНП у Вінницькій області ОСОБА_12 та слідчим, які діють у складі групи слідчих у кримінальному провадженні №12020020000000031 від 22.01.2020, а саме: ОСОБА_3 , ОСОБА_13 , ОСОБА_14 , ОСОБА_15 , ОСОБА_16 , на тимчасовий доступ до документів, які перебувають у володінні ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » ( АДРЕСА_2 ), а саме до інформації щодо з`єднання абонентського номеру стосовно з`єднань абонента стільникового зв`язку: №№ НОМЕР_3 , НОМЕР_4 , НОМЕР_5 , НОМЕР_6 , НОМЕР_7 за період часу з 01.01.2016 по час винесення ухвали, з наступним переліком відомостей: номер абонента А, абонента Б, тип з`єднання, тривалість, ІМЕІ мобільних телефонів, яким користувалися абоненти А та Б, вхідні і вихідні СМС - повідомлення, азимут та адреса базової станції, тобто можливість ознайомитися з ними та вилучити їх (провести виїмку), з можливістю ознайомитись та вилучити належним чином завірені копії документів.

Ухвала діє протягом двох місяців з дня її постановлення.

У разі невиконання даної ухвали, за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів, суд має право постановити ухвалу про проведення обшуку з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала слідчого судді є остаточною та оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя

СудВінницький міський суд Вінницької області
Дата ухвалення рішення11.04.2024
Оприлюднено29.04.2024
Номер документу118662705
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —127/10432/24

Ухвала від 11.04.2024

Кримінальне

Вінницький міський суд Вінницької області

Гриневич В. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні