Рішення
від 07.03.2024 по справі 555/2318/23
БЕРЕЗНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 555/2318/23

Номер провадження 2-о/555/6/24

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

07 березня 2024 року

Березнівський районний суд Рівненської області в складі :

головуючого судді - Старовецької Ю.В.

при секретарі - Григорієвій В.М.

за участю представника заявника - адвоката Губар Н.В.

заявника - ОСОБА_1

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м.Березне в порядку окремого провадження цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи Рівненська міська рада Рівненської області, Олександрійська сільська рада Рівненського району Рівненської області про встановлення факту проживання однією сім`єю,-

В С Т А Н О В И В :

І. Стислий виклад позиції позивача.

ОСОБА_1 в обґрунтування вимог позовної заяви вказує, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 . ОСОБА_2 була дружиною її рідного дядька ОСОБА_3 . На початку 2018 року ОСОБА_3 почав хворіти і попросив її, як єдину племінницю, допомогти його дружині ОСОБА_2 доглядати за ним. Інших родичів у ОСОБА_2 не було.

ОСОБА_1 зазначає, що спочатку вона приїжджала до них з м.Березне, але з початку лютого 2018 року переїхала до них жити за адресою: АДРЕСА_1 . Дядько з дружиною ставились до неї як до своєї доньки, оскільки спільних дітей у них не було. На той час заявниця була розлучена і мала можливість проживати з ними однією сім`єю, ділити спільний побут та мати спільний бюджет. ІНФОРМАЦІЯ_3 ОСОБА_3 помер, а тому ОСОБА_2 , будучи в морально пригніченому стані, попросила заявницю залишитись проживати з нею і далі, оскільки їй було тяжко пережити смерть чоловіка, а інших родичів, щоб її підтримали, не було. Тому на прохання ОСОБА_2 заявниця залишилася і далі проживати з нею у м.Рівне у її квартирі.

ОСОБА_1 вказує, що вони вели спільний бюджет: за спільні кошти харчувалися, сплачували комунальні послуги, купували ліки, разом їздили у гості і на відпочинок. Оскільки були пенсіонерами - мали невеликі доходи, тому проживали за спільні кошти, так як одному пенсіонеру вижити в місті було складно. Спільно виконували різні побутові роботи по господарству.

ОСОБА_2 з квітня 2023 тяжко захворіла. За станом здоров`я вона потребувала постійного стороннього догляду і цей догляд здійснювала заявниця. З 19.05.2023 року по 29.05.2023 року, а пізніше з 20.06.2023 року по 26.06.2023 року ОСОБА_2 перебувала на стаціонарному лікуванні в Обласному центрі планової хірургії і трансплантології КП «РОКЛ ім..Ю.Семенюка» POP. За весь час її перебування на стаціонарному лікуванні єдиною, хто здійснював за нею догляд та оплачував її лікування була заявниця.

ОСОБА_1 щоденно відвідувала її, підтримувала, купувала призначені їй ліки, спілкувалася з лікарями, забезпечувала продуктами харчування та засобами догляду. ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 померла в лікарні. Оскільки, заявниця була єдиною, хто ОСОБА_2 доглядав у лікарні, тому їй лікарі видали лікарське свідоцтво про смерть для її поховання.

28.06.2023 року, отримавши свідоцтво про смерть ОСОБА_2 , заявниця здійснила поховання померлої за її останнім проханням у м.Березне. За свої особисті кошти вона придбала усі ритуальні приналежності (домовину, хрест, покривало, подушки, рушники, вінок) необхідні для похорон, а також організувала жалобний обід, що підтверджується долученими товарними чеками. Пізніше, заявниця як особа, яка поховала її отримала допомогу на поховання з Пенсійного фонду.

Після смерті ОСОБА_2 залишилося спадкове нерухоме майно, зокрема земельна ділянка площею 0,0942 га в с.Нова Українка Рівненського району Рівненської області та однокімнатна квартира за адресою: АДРЕСА_1 . Встановлення факту проживання однією сім`єю необхідне заявниці для оформлення свідоцтва про право на спадщину.

У зв`язку із наведеним, просить встановити факт, спільного проживання однією сім`єю ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , жительки АДРЕСА_2 , паспорт громадянина України НОМЕР_1 , та ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , з 01.02.2018 року по день смерті ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 (свідоцтво про смерть НОМЕР_2 , дата видачі 28.06.2023).

Заявниця ОСОБА_1 у судовому засіданні підтримали заявлені вимоги в повному обсязі, пояснивши, що ОСОБА_3 її рідний дядько, В 2013 році вона розлучилась з чоловіком і в 2018 році стала проживати з дядьком і його дружиною, оскільки спільних дітей у подружжя не було, а ОСОБА_2 хворіла та потребувала постійного догляду; позов просять задовольнити.

Представник заявниці - адвокат Губар Н.В. в судовому засіданні підтримала вимоги заяви, вказавши, що ОСОБА_1 з 2018 року проживала однією сім`єю з ОСОБА_2 , вели спільне господарство, доглядала за нею, так як померла постійно хворіла. ОСОБА_2 дітей не мала.

ІІ. Заяви, клопотання, процесуальні дії у справі.

08.11.2023 року заява була прийнята до розгляду та відкрито провадження у цивільній справі.

Будь-які заяви чи клопотання щодо проведення процесуальних дій, в тому числі забезпечення позову, забезпечення доказів, зупинення і поновлення провадження у справі, учасниками справи не заявлялися.

Представник заінтересованої особи - Рівненської міської ради Рівненської області у судове засідання не прибув, надіслав до суду клопотання, в якому не заперечує проти розірвання шлюбу ОСОБА_6 та ОСОБА_1 , просить розглянути справу без участі представника.

Представник заінтересованої особи - Олександрійської сільської ради Рівненського району Рівненської області, у судове засідання не прибув, надіслав до суду клопотання у якому просить розглянути справу без участі представника сільської ради за наявними у матеріалах справи доказами.

ІІІ. Встановлені судом фактичні обставини та відповідні їм правовідносини, норми права, які застосовував суд, мотиви суду.

Відповідно до ч.1 ст.293 ЦПК України, окреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Згідно п.5 ч.2 ст.293 Цивільного процесуального кодексу України суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

Відповідно до ч.2 ст.315 ЦПК України, у судовому порядку можуть бути встановлені також інші факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

Згідно свідоцтва про смерть серія НОМЕР_3 від 10.05.2019 року, ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_5 помер ІНФОРМАЦІЯ_3 в м.Рівне Рівненської області.

Відповідно до свідоцтва про смерть серія НОМЕР_2 від 28.06.2023 року, ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 померла ІНФОРМАЦІЯ_1 в м.Рівне Рівненського району Рівненської області.

Згідно свідоцтва про одруження серія НОМЕР_4 від 30.07.2004 року, ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_5 та ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 одружились 30.07.2004 року .

Відповідно до паспорта громадянина України серія НОМЕР_5 , ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 була зареєстрована в АДРЕСА_1 .

Із довідки про причину смерті №345, виданої 28.06.2023 року КП «Рівненська обласна клінічна лікарня імені Юрія Семенюка» Рівненської обласної ради вбачається, що ОСОБА_2 , 1957 року народження, померла ІНФОРМАЦІЯ_1 ; причина смерті - аденокарцинома підшлункової залози.

Згідно лікарського свідоцтва про смерть №345, виданого 28.06.2023 року КП «Рівненська обласна клінічна лікарня імені Юрія Семенюка» Рівненської обласної ради, ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , жителька АДРЕСА_1 померла ІНФОРМАЦІЯ_1 у стаціонарі - відділенні паліативної допомоги КП «Рівненська обласна клінічна лікарня імені Юрія Семенюка» Рівненської обласної ради; причина смерті - аденокарцинома підшлункової залози. Свідоцтво отримала 28.06.2023 року ОСОБА_1 .

Із виписки - епікризу з медичної карти стаціонарного хворого №7335 вбачається, що у КП «Рівненська обласна клінічна лікарня імені Юрія Семенюка» Рівненської обласної ради, в період з 19.05.2023 року по 29.05.2023 року знаходилась ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , жителька АДРЕСА_1 .

Згідно виписки - епікризу з медичної карти стаціонарного хворого №8993 вбачається, що у КП «Рівненська обласна клінічна лікарня імені Юрія Семенюка» Рівненської обласної ради, в період з 20.06.2023 року по 26.06.2023 року знаходилась ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , жителька АДРЕСА_1 .

Відповідно до довідки лікуючого лікаря ОСОБА_8 , виданої ОСОБА_1 , жительці АДРЕСА_2 , З 19.05.2023 року по 29.05.2023 року ОСОБА_2 ІНФОРМАЦІЯ_2 перебувала на лікуванні в Обласному центрі планової хірургії та трансплантології КП «Рівненська обласна клінічна лікарня імені Юрія Семенюка» Рівненської обласної ради з діагнозом «Канцероматоз очеревини. Асцит». За весь час перебування ОСОБА_2 стаціонарному лікуванні, єдиною хто забезпечував її догляд, оплачував лікування та несла додаткові витрати була ОСОБА_1 , яка здійснювала її відвідини, купувала лікарські препарати, призначені лікарем, оплачувала діагностичні призначення, забезпечувала хвору засобами гігієни, а також засобами першої необхідності.

Долучені стороною позивача касові чеки підтверджують факт придбання лікарських засобів.

Згідно копії будинкової книги для прописки громадян, проживаючих в будинку АДРЕСА_1 , за вказаною адресою зареєстровані ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 та ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_5 .

Відповідно до реєстраційного посвідчення Рівненського міського БТІ, квартира АДРЕСА_3 зареєстрована за ОСОБА_2 .

Згідно Державного акта на право власності на земельну ділянку серія ЯК04940, ОСОБА_2 , яка проживає в АДРЕСА_1 , є власником земельної ділянки площею 0,0942 Га в с.Нова Українка Рівненського району Рівненської області.

Згідно заяви про виплату допомоги на поховання, ОСОБА_1 30.06.2023 року звернулась до УПФУ в Рівненській області із заявою про виплату допомоги на поховання померлого пенсіонера ОСОБА_2 .

Відповідно до спадкової справи №35/2023 до майна померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 , початої 15.09.2023 року приватним нотаріусом Рівненського міського нотаріального округу Дядковою О.М., ОСОБА_1 07.09.2023 року звернулась із заявою про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_2 .

Відповідно до Інформаційної довідки зі Спадкового реєстру (спадкові справи та видані на їх підставі свідоцтва про право на спадщину), сформованої приватним нотаріусом Рівненського міського нотаріального округу Рівненської області Дядковою О.М. 15.09.2023 року за № 73972628, спадкова справа на майно, що залишилось після смерті ОСОБА_2 не заводилась.

Із Інформаційної довідки зі Спадкового реєстру (заповіти/спадкові договори), сформованої приватним нотаріусом Рівненського міського нотаріального округу Рівненської області Дядковою О.М. 15.09.2023 року за № 73972642, ОСОБА_2 на випадок своєї смерті заповіту не залишила.

Свідок ОСОБА_10 у судовому засідання підтвердив факт спільного проживання однією сім`єю ОСОБА_1 та ОСОБА_2 з 01.02.2018 року по день смерті ОСОБА_2 , пояснивши, що коли сильно захворів дядько заявниці, вона поїхала його доглядати з 2018 року в м.Рівне, а пізніше захворіла дружина дядька і тоді ОСОБА_1 доглядала її також до смерті.

Свідок ОСОБА_11 суду пояснила, що з 2018 року (чи навіть раніше) заявниця жила в м.Рівне з родиною дядька; на момент смерті ОСОБА_2 . ОСОБА_1 також проживала з нею в м.Рівне.

Свідок ОСОБА_12 підтвердила факт спільного проживання однією сім`єю ОСОБА_1 та ОСОБА_2 з 01.02.2018 року по день смерті ОСОБА_2 , вказавши, що заявниця є її мамою, яка з 2017 року проживала у родини дяька в м.Рівне, де доглядала за дядьком і тіткою, до їх смерті. Пізніше здійснила їх поховання.

Свідок ОСОБА_13 у судовому засіданні підтвердив обставини спільного проживання ОСОБА_1 та ОСОБА_2 з 01.02.2018 року по день смерті ОСОБА_2 , пояснивши що є двоюрідним братом заявниці, між ОСОБА_1 та її дядьком і дружиною завжди були теплі родинні стосунки. Коли дядько захворів, ОСОБА_1 постійно доглядала за ним, за помешканням, допомагала фінансово, оскільки проживала вже тоді з ними разом. Після смерті ОСОБА_2 саме заявниця здійснила її поховання, так як дітей у ОСОБА_2 не було і до ОСОБА_1 вона сталилась як до дочки. Він особисто, коли відвідував дядька та його дружину був свідком того, що заявниця дійсно з ними проживала, оскільки також проживає в Рівному і періодично провідував дядька.

Відповідно до ч. 2 ст. 3 СК України сім`ю складають особи, які спільно проживають, пов`язані спільним побутом, мають взаємні права та обов`язки.

Згідно ч. 4 ст. 3 СК України, сім`я створюється на підставі шлюбу, кровного споріднення, усиновлення, а також на інших підставах, не заборонених законом і таких, що не суперечать моральний засадам суспільства.

Конституційним Судом України у рішенні від 03.06.1999 за № 5-рп/99 (справа про офіційне тлумачення терміну «член сім`ї») визначено, що до членів сім`ї належать особи, які постійно мешкають разом та ведуть спільне господарство. Ними можуть бути не тільки близькі родичі, а й інші особи, які не перебувають у безпосередніх родинних зв`язках. Обов`язковою умовою для визнання їх членами сім`ї є факт спільного проживання, ведення спільного господарства, наявність спільних витрат, купівлі майна для спільного користування, участі у витратах на утримання житла, його ремонт і т.п.

На підставі досліджених доказів, суд приходить до висновку, що вимоги заяви ОСОБА_1 є законними та обґрунтованими, так як в судовому засіданні знайшов своє підтвердження факт, про встановлення якого просить заявниця, а тому заява підлягає до задоволення.

Керуючись ст.ст. 5,6,137,141,200,263-265 ЦПК України, суд -

В И Р І Ш И В :

Заяву задовольнити.

Встановити факт спільного проживання однією сім`єю ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , жительки АДРЕСА_2 , паспорт громадянина України НОМЕР_1 , та ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , з 01.02.2018 року по день смерті ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 (свідоцтво про смерть НОМЕР_2 , дата видачі 28.06.2023).

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана протягом 30 (тридцяти) днів з дня його проголошення до Рівненського апеляційного суду.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя: Старовецька Ю. В.

СудБерезнівський районний суд Рівненської області
Дата ухвалення рішення07.03.2024
Оприлюднено30.04.2024
Номер документу118663723
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, з них: інших фактів, з них:.

Судовий реєстр по справі —555/2318/23

Рішення від 07.03.2024

Цивільне

Березнівський районний суд Рівненської області

Старовецька Ю. В.

Рішення від 07.03.2024

Цивільне

Березнівський районний суд Рівненської області

Старовецька Ю. В.

Ухвала від 09.01.2024

Цивільне

Березнівський районний суд Рівненської області

Старовецька Ю. В.

Ухвала від 08.11.2023

Цивільне

Березнівський районний суд Рівненської області

Старовецька Ю. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні